2017-05-22

Visszatért a Nokia

Felütés: a sajtótájékoztatón csak annyi hangzott el, hogy a Nokia Magyarországon a minőségről és a megbízhatóságról volt ismert. Szóval igen, tény, hogy ha mindenkinek azonnal egy telefonos márkanevet kellene mondania, legtöbbször a finnek brandje hangozna el, hiába vezet manapság utcahosszal az Apple vagy a Samsung. A Nokia történelme ugyanis jóval régebbre nyúlik vissza, még az előző évszázadra, nekik köszönhető az első WAP-os telefon, az első GSM-képes készülék is. A Microsofttal kötött házasság viszont óriási ballépés volt, leginkább a borzalmas Windows Phone rendszer miatt.

Nem véletlen, hogy a Nokia alig várta, hogy a szerződés lejárjon és visszatérhessen a piacra, ám már Android rendszerrel, és teljesen más háttérrel. A Nokia ugyanis nem ugyanaz a Nokia, hanem a HMD csoport áll mögötte, ők licencelik a nevet a következő tíz évben, a gyártásban pedig a Foxconn segít nekik. Egyelőre a Nokia 3, a Nokia 5, a Nokia 6, valamint a Nokia 3310 felújított változata szállNAK versenybe a felhasználók kegyeiért. És melyiknél volt a legnagyobb üdvrivalgás, naná hogy a 3310-esnél, ami a 17 évvel ezelőtt megjelent modell ráncfelvarrása.

Viccesen fest 2017-ben

Amikor az ember kezébe veszi a telefon, elkezd kuncogni, hogy mi ez a kis töpszli játékszer, ami a mindössze 115,6 x 51 x 12,8 mm-es kiterjedésével tényleg aprócska, és akkor még a 2,4 hüvelykes kijelzőről nem is beszéltünk. Az előddel összehasonlítva persze ez óriási fejlődés, sőt, ha ezt egy 2000-ben élő embernek megmutatjuk, valóságos űrtechnikának gondolná, de azért na, ma már inkább egy kifigurázás, mint igazi megdöbbentés.

bővebben
2017-05-14

Bevezető

Éppen hogy csak megjelent a legújabb csúcsmodell, a HTC U 11, ez csak júliusban jelenik meg itthon, addig tesztalanyunk, az U Ultra viszi a hátán a céget. Azt a céget, aminek azért van gondja bőséggel, de ezt mind magának köszönheti. Olyan, mintha a mobilos szegmens csak úgy lett volna, kidobták a közelező termékeket, aztán olyan árcímkét szabtak meg nekik, amennyiért még Bill Gates sem venné meg őket.

Na jó, ő eleve microsoftos, de akkor mondjuk Larry Page sem vásárolná meg. Tök mindegy. Szóval van a Vive, van a VR, ebben iszonyat jó a HTC, hoz is pénz dögivel, de azért telefonokban is kellene virítani. És végre az U 11 meg is teszi, az U Ultra viszont nem, mert hiába van két kijelzője, ez még nem ok arra, hogy ennyibe kerüljön.

Külső, kijelző

A HTC az U-sorozattal új irányt vett formatervben, az alumínium helyett az üveg dominál, ami általában akkor jó, hogy van vezetékmentes töltés, de nincs. Helyette inkább ujjlenyomatot vonzó megoldásokkal találkozunk, persze, prémium, de azért rögtön fóliával vagy tokkal kezdeni elég kellemetlen. A 162,4 x 79,8 x 8 milliméteres méretek is bizonyítják, hogy karcsú, de méretes eszközzel van dolgunk, ami nem túl ergonomikus, de azért van az elején egy hatalmas kijelző. Pontosabban kettő.

bővebben
2017-04-29

Az LG-nél valószínűleg óriási üdvrivalgásban tört ki mindenki az elmúlt negyedéves eredmények láttán. A dél-koreai gyártó ugyanis olyan erős három hónapot zárt, amit még az elmúlt 8 évben egyszer sem, szóval végre valahára kezd a jó vágányra kerülni minden. Kivéve a mobilos részleget, ami még mindig nem hozza sajnos az elvárásokat, csak a középkategóriás modellek fogynak igazán jól, a csúcsmodellek nem, persze nehéz is pozitív mérleggel zárni, ha hatalmas késlekedés jellemzi mindig a megjelenéseket.

Tesztalanyunkat, a G6-ot is abban a szellemben mutatták be, hogy inkább választják az eggyel gyengébb rendszerchipet, de legalább hamarabb kerül piacra, mint a konkurensek. Na már most ez nagyon nem lett így. A Samsung Galaxy S8-cal szemben összelapátolt egy hónapos előnyt olyan könnyedséggel sikerült eltékozolni, hogy az már szinte fájó, és mivel még mindig nincs itthon hivatalosan forgalomban a készülék, nem kizárt, hogy még a Sony és a HTC is beelőzi. Pedig a G6 remek telefon, ami szine minden ponton erősödött elődjéhez képest, és megmutatja, hogy az LG igenis hallgat a felhasználókra, képes megújulni egy "rosszabb" irány után is.

A G5 modularitása dicséretes volt, viszont nem jött be igazán sem a szakmának, sem pedig a vásárlóknak, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a gyenge üzemidő sem segítette az eladásokat. A gyártó jött, próbálkozott, egy kisebbet bukott, de emelt fővel változtatott, hogy tényleg minden megfelelő legyen. Az eredmény? Egy csodaszép telefon, ami méretes, 148,9 x 71,9 x 7,9 milliméteres és 163 grammos tömege ellenére nagyon kompakt: a sajtótájékoztatón úgy fogalmaztak, hogy egy 5,2 hüvelykes házba sikerült becsomagolni egy 5,7 hüvelykes kijelzőt. Tény, nagyon kicsik a kávák, a képernyő pedig a sarkoknál a lekerekített sarkok formavilágát követi. Megosztó, de többeknek tetszik.

bővebben
2017-04-19

Bevezető

Tavaly év elején, amikor a barcelonai MWC kiállításon bemutatta csúcstelefonjait a Samsung, még mindenki abban a hitben élt, hogy az bizony a dél-koreai gyártó éve lesz. Telt múlt az idő, nem akadt legyőzőre a vállalat, a sors pedig úgy döntött, hogy hatalmas bodicseket ad: jött a Galaxy Note 7, amitől megint mindenkinek leesett az álla, csak hát nem sokáig, ugyanis elkezdtek túlhevülni és kigyulladni az akkumulátorok, aminek hosszú távú következménye az lett, hogy a teljes sorozatot beszüntették, a márkanéven pedig meglehetősen nagy csorba esett.

A pénzügyi eredményeket viszont ez nem érintette, maximum a felhasználók bizalmát, ám a Samsung óriási szerencséje, hogy mind a Galaxy S7 kettőse, mind pedig az alsó-középkategóriás Galaxy J-széria kiválóan teljesített. Ettől függetlenül tudni lehetett, hogy a techóriásnál valami nagy dobásra készülnek, sőt, kettőre is: bár külön eseményen, de leleplezésre került a Galaxy S8 és az S8+, amelyek építkeznek ugyan az elődökből, mégis teljesen más készülékeknek tekinthetők. De vajon jó irányba haladtak a fejlesztések? Megér több mint negyetmillió forintot az átlagos phableteknél is jóval nagyobb mobil? Nehéz kérdés, de igyekszünk választ adni rá.

Csak a kijelző számít, semmi más

bővebben
2017-04-15

Bevezető

Sokszor lehet hallani olyan híreket, hogy a táblagépket iránt már korántsem akkora a kereslet, mint tavaly, vagy pár évvel ezelőtt. Tény, amikor még 2010-ben az Apple bedobta az első iPadet, mindenki élt-halt a nagy kijelzős eszközért, hiszen teljesen más megvilágításba helyezte a tartalomfogyasztási szokásokat. Azóta viszont sok minden megváltozott, nemcsak hardveresen fejlődtek az okostelefonok, hanem a képernyők mérete is jelentősen megnőtt.

Nem hiába alakult ki a phablet elnevezés, ami az angol phone és tablet szavak egyvelege, hiszen már nagyon vékonyra csökkent a határmezsgye a mobilok és a táblagépek között. Pont ezért a felhasználók nagy része inkább egy nagyobb megjelenítővel rendelkező mobilt választ, mint hogy tabletet vásároljon, és ezt a gyártók is kezdik felismerni. Ettől függetlenül viszont vannak még nagyon jó próbálkozások, amelyek azért képesek megmutatni, mégis milyen előnyökkel bír egy tablet használata. Ilyen tesztalanyunk, a Samsung Galaxy Tab S3 is, egy rendkívül formás, hosszú üzemidővel és csodálatos kijelzővel rendelkező eszköz, amit a kapacitív toll emel magasabb szintre.

Külső, kijelző

Tényleg nagyon jól néz ki a szerkezet, karcsú, 237,3 x 169 x 6 milliméteres kiterjedéssel és 429 grammos tömeggel bír. Ezek az adatok akkor lesznek még inkább megnyerőek, ha átgondoljuk, hogy egy 9,7 hüvelykes kijelzővel rendelkező tabletről beszélünk: kényelmes a fogása, és habár nem a legkompaktabb, mégis a széleken található, kicsit vastagocska kávák jól jönnek, ha kezünkbe vesszük a masinát, mert nem nyúlunk bele véletlenül a képernyőbe.

bővebben
TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: