2017-04-19

Bevezető

Tavaly év elején, amikor a barcelonai MWC kiállításon bemutatta csúcstelefonjait a Samsung, még mindenki abban a hitben élt, hogy az bizony a dél-koreai gyártó éve lesz. Telt múlt az idő, nem akadt legyőzőre a vállalat, a sors pedig úgy döntött, hogy hatalmas bodicseket ad: jött a Galaxy Note 7, amitől megint mindenkinek leesett az álla, csak hát nem sokáig, ugyanis elkezdtek túlhevülni és kigyulladni az akkumulátorok, aminek hosszú távú következménye az lett, hogy a teljes sorozatot beszüntették, a márkanéven pedig meglehetősen nagy csorba esett.

A pénzügyi eredményeket viszont ez nem érintette, maximum a felhasználók bizalmát, ám a Samsung óriási szerencséje, hogy mind a Galaxy S7 kettőse, mind pedig az alsó-középkategóriás Galaxy J-széria kiválóan teljesített. Ettől függetlenül tudni lehetett, hogy a techóriásnál valami nagy dobásra készülnek, sőt, kettőre is: bár külön eseményen, de leleplezésre került a Galaxy S8 és az S8+, amelyek építkeznek ugyan az elődökből, mégis teljesen más készülékeknek tekinthetők. De vajon jó irányba haladtak a fejlesztések? Megér több mint negyetmillió forintot az átlagos phableteknél is jóval nagyobb mobil? Nehéz kérdés, de igyekszünk választ adni rá.

Csak a kijelző számít, semmi más

bővebben
2017-04-15

Bevezető

Sokszor lehet hallani olyan híreket, hogy a táblagépket iránt már korántsem akkora a kereslet, mint tavaly, vagy pár évvel ezelőtt. Tény, amikor még 2010-ben az Apple bedobta az első iPadet, mindenki élt-halt a nagy kijelzős eszközért, hiszen teljesen más megvilágításba helyezte a tartalomfogyasztási szokásokat. Azóta viszont sok minden megváltozott, nemcsak hardveresen fejlődtek az okostelefonok, hanem a képernyők mérete is jelentősen megnőtt.

Nem hiába alakult ki a phablet elnevezés, ami az angol phone és tablet szavak egyvelege, hiszen már nagyon vékonyra csökkent a határmezsgye a mobilok és a táblagépek között. Pont ezért a felhasználók nagy része inkább egy nagyobb megjelenítővel rendelkező mobilt választ, mint hogy tabletet vásároljon, és ezt a gyártók is kezdik felismerni. Ettől függetlenül viszont vannak még nagyon jó próbálkozások, amelyek azért képesek megmutatni, mégis milyen előnyökkel bír egy tablet használata. Ilyen tesztalanyunk, a Samsung Galaxy Tab S3 is, egy rendkívül formás, hosszú üzemidővel és csodálatos kijelzővel rendelkező eszköz, amit a kapacitív toll emel magasabb szintre.

Külső, kijelző

Tényleg nagyon jól néz ki a szerkezet, karcsú, 237,3 x 169 x 6 milliméteres kiterjedéssel és 429 grammos tömeggel bír. Ezek az adatok akkor lesznek még inkább megnyerőek, ha átgondoljuk, hogy egy 9,7 hüvelykes kijelzővel rendelkező tabletről beszélünk: kényelmes a fogása, és habár nem a legkompaktabb, mégis a széleken található, kicsit vastagocska kávák jól jönnek, ha kezünkbe vesszük a masinát, mert nem nyúlunk bele véletlenül a képernyőbe.

bővebben
2017-04-09

Bevezető

A Samsungnál mozgalmas volt a tavalyi év, amikor kiadták februárban a Galaxy S7-et és az S7 edge-et, akkor még mindenki magabiztosan nyilatkozott, hogy ez bizony a dél-koreai gyártó éve lesz. Igen ám, csak az augusztusban elstartoló Galaxy Note 7 végül óriási bukás lett, és bár úgy hírlik, hogy bizonyos piacokon módosítva, de visszavezetik, azért elég nagy csorbát szenvedett a vállalat. A pénzügyi negyedévek ettől függetlenül elég korrekt eredményekkel szolgáltak, amihez a középkategóriás mobilok is hozzátettek, a Galaxy A-sorozat például kimondottan sokat fejlődött az első generációs készülékekhez képest. Mai főszereplőnk, a Galaxy A5 (2017) lényegében egy mini S7-nek is mondható, és bár remek telefon lett, ára azért hagy némi kívánnivalót maga után.

Külső, kijelző

146,1 x 71,4 x 7,9 milliméteres és 157 grammos készülék szinte koppra ugyanúgy néz ki, mint csúcskategóriás testvére, lekerekített sarkok, íves hátlap, kézbe simuló kialakítás, tényleg nagyon kezes szerkezetről van szó. A Gorilla Glass 4 üveg mellett az IP68-as védettség is garantálja, hogy a vetélytársaknál jóval strapabíróbb eszközről van szó, nagyjából másfél méterig és harminc percig bírja a vizet a telefon. Az előlapon egy 5,2 hüvelykes, Full HD felbontású (424 ppi) Super-AMOLED panelt találunk, aminek az érzékenysége kiváló, fényere sem rossz, de napsütéstben érdemes automatikusra állítani a szintezést, mert a maximumnál is erősebbre tudja tenni a rendszer.

bővebben
2017-04-03

Bevezető

A Lenovónál sokáig ment a huzavona, hogy mi lesz a korábban a Google-től megvásárolt Motorola sorsa. Először úgy tűnt, hogy az amerikai gyártó márkaneve marad fenn a mobilos piacon, végül azonban ebből a Moto élte meg 2017-et, a Vibe pedig inkább a középkategóriát célozza majd meg. Vannak viszont még kifutó termékek, melyek közül az egyik utolsó madárka lehet tesztalanyunk, ami a P2 nevet kapta. A tálalás gusztusos, a hosszúkás doboz tartalma pedig átlagon felüli: a mobil mellett töltőt, adatkábelt, normál headsetet (ezt nem célszerű használni), plasztik hátlapot és képernyővédő fóliát találunk.

Külső, kijelző

A készülék olyan minőségű, amit a gyártótól elvárunk: kívülről fém és üveg borítja, van egy kis műanyag körítés, hogy az antennák ne árnyékolódjanak, ám ez belefér, kellemes a tapintás, jók az összeillesztések. Az előlapon terpeszkedő 5,5 hüvelykes, Full HD felbontású Super-AMOLED kijelző élénk, szép színeket és legjobb esetben nagyjából 480 nites fényerőt garantál, érintésérzékenysége kiváló.

Van alul egy home gomb, amibe egy hibátlanul működő ujjlenyomat-olvasó is került, ám sajnos érthetetlen, hogy miért nem mellé kerültek az érintésérzékeny vezérlőbillentyűk, miért a képernyőből harap el ez a sáv. Kicsit átgondolatlannak tűnik, vagy egyszerűen csak nem akarták módosítani a szoftvert.

Hardver

bővebben
2016-02-05

Sok év kihagyás után ismét Androidos telefont használtam, ami nem kis váltás volt személy szerint, hiszen jó ideje nem nyúltam a platformhoz komolyabban. Az ismerkedést a belépő kategóriával kezdtem, így jutott el az ASUS ZenFone C a kezeim közé. Nézzük meg tehát mit tud nyújtani egy belépő szintű Android operációs rendszerrel felvértezett okostelefon.

A tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében, és megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

A doboz tartalma

Külső

A forma a lehető legegyszerűbb amiből építkezni lehet, a klasszikus szappanformára hasonlít. Minden sarok lekerekített, az oldalsávon található némi egyenes jelzés értékkel, hogy itt bizony az oldal van és valahol rá is kellene fogni a telefonra. Előlapon még feltűnik a 3 megszokott érintésérzékeny gomb, valamint alatta egy centrikus köröben csiszolt fényesebb panel, amely a középső Home gombból töri a fényt, egészen érdekes hatást előidézve optikailag.
 

Elölről szemlélve a telefont a szokásos érzékelők és gombok, nomeg a kijelző uralja a terepet. A 4.5"”os TFT panel áll tehát a középpontban, alatta az említett érintés érzékeny gombok, felette a nyílás a hangszóróhoz és egy ASUS logó természetesen.

A hátsó részen középen találjuk a kamerát és alatta a LED villanót. Az Asus logótól lentebb pedig az Intel és itt helyezkedik el a hangszóró is diszkrét furatok alatt.

Felül bekapcsoló gombot nem találunk, de 3.5mm-es jack csatlakozóból pontosan eggyel többet.

Alul a mikrofon parányi nyílása és a microUSB csatlakozó.

Balról teljesen letisztult a felület.

Jobbról a bekapcsoló gomb és a hangerő állításához kapjuk meg a gombokat

bővebben
TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: