Asus RoG G751JY teszt

0
311

Asus RoG G751JY teszt

tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében.

Áttekintés

Hirdetés

A RoG széria kisebbik tagja, a G551 után a nagy testvér járt a szerkesztőségünkben. Itt viszont nem csak egy egyszerű kijelző méret növelésről, vagy az aktuális N szériás modell átszínezéséről van szó, ez már első pillantásra kiderül. Extravagáns külsővel és egy nem kevésbé szerény specifikációs listával itt az újabb trónkövetelő a csúcs játékos gépek világában: íme Asus G751JY, az igazi Republic of Gamers masina.

Specifikáció

Asus RoG G751JY teszt

*A megjelölt ár a 8 GB memóriás modellre vonatkozik.

A doboz tartalma

A doboz nem tartogat meglepetéseket, a külső díszítéstől eltekintve az N751-nél megismert elrendezéssel találkozhatunk. Talán egy egér, vagy egy kicsit különlegesebb tárolási mód (párnázott csomagolás, mint például az Alienware-eknél) dobhatott volna még az összképen.

Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt

A külső

A számozás alapján kis változásra számíthattunk, de a gyártó alaposan felfrissítette a dizájnt. Eltűntek az élesebb törések, bekerült a masszív alumíniumbetét, a méretes légbeömlők pedig kaptak egy vagány vörös színezést. Az egész letisztultabbá – már amennyire letisztult lehet egy ilyen monstrum –, modernebbé vált. Az anyaghasználat pedig remek: az új alumíniumbetét merev, stabil, jó fogást ad; a notebook fedlapjának többi részét bevonó gumis borítás pedig ugyan koszolódhat, de ellenáll az apróbb karcoknak és meglehetősen kellemes tapintású.

Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt

Felnyitva a gépet jelentős módosításokra nem figyelhetünk fel. A csuklótámasz a szálcsiszolt felület helyett megkapta a fedlapon használt puha anyagot, továbbá a bekapcsoló gomb és a billentyűzet is átdolgozásra került. Összeszerelés, illesztések terén nem érheti panasz a gépet, minden pontosan a helyén van, nem lötyög, nem zörög, az egész notebook minőségi benyomást kelt. A minőségi benyomás pedig a stabilitás vizsgálatakor után is megmarad: a ház a rá ható torziós erőknek – a kategóriától elvárható szinten– megfelelően ellenáll.

Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Asus RoG G751JY teszt

Elöl: állapotvisszajelző ledek.

Asus RoG G751JY teszt

A bal oldalon, hátulról: Kensington zár, kettő darab USB 3.0-s port, Blu-ray meghajtó és kártyaolvasó.

Asus RoG G751JY teszt

A jobb oldalon: töltőcsatlakozó, VGA csatlakozó, gigabites Ethernet, HDMI, Thunderbolt, ismét két darab USB 3.0, és a manapság már nem gyakori line-in, mikrofon, fülhallgató Jack dugó trió.

Asus RoG G751JY teszt

Hátul pedig a méretes – és nem csupán díszítőelemként funkcionáló – hűtőnyílások találhatóak.

Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt

Billentyűzet

A ház mellett a billentyűzethez is hozzányúlt az Asus, bár a változások itt kevésbé jelentősek: a fehér háttérvilágítást vörösre cserélték, és a WASD gombok kaptak egy színbeli megkülönböztetést, a Space billentyű méretét kicsit megnövelték az egyszerűbb elérhetőség érdekében, illetve felkerült öt extra funkcióbillentyű. Ezek közül az egyik a Steam klienst indítja, ha telepítve van a gépen, egy a nVidia ShadowPlay képernyőfelvételének dedikált gombja, a maradék három pedig a RoG Gaming Centerben tetszőlegesen programozható.

Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt

A klaviatúra minőségi jellemzőit tekintve nem értheti szó a ház elejét: a nyomáspont, billentyűút és visszajelzés kiváló; a felület kellemes, nem csúszik. Ha valamit fel lehet hozni negatívumként, az a felülettel kapcsolatos: egy hosszabb játékmenet után azért hajlamos koszolódásra. A háttérvilágítás fényereje 3 szintben állítható, külön öröm, hogy a szintek közötti átmenet folyamatos, nem darabos, mint általában. A W gombon található kis jelzőpont meglepően hasznos kis extra, főleg ha az ember játék közben, nem a klaviatúrára pillantva keresi az előrehaladás billentyűjét.

Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt

Touchpad

Az érintőpanel összességében jó. A tapicskolható rész méretével nem fukarkodtak, hatalmas; többek között ennek köszönhetően a pozícionálás pontosan kivitelezhető; míg a gombok kényelmesek, finom járásúak. A kétujjas műveletek jól működnek. Kifogásolnivalót ismét a felület anyagában, illetve a gombokban találtam: előbbi viszonylag hamar elkezd fényesedésni, az utóbbi pedig kicsit érzéketlen a szélen való nyomásokra, de egyik sem akkora probléma, hogy jelentősen rontana az összképen.

Asus RoG G751JY teszt

Hang

A kijelző mögött elhelyezett sztereó hangszórópár és az alsó mélynyomó notebookhoz képest kifejezetten jól szól. A mélyek rendben vannak, a magasak kicsit visszahúzódóak, de játékra, filmekre, alkalmi zenehallgatásra nem kell egyből külső hangszórókhoz nyúlni. Hangszínszabályzó természetesen itt is jár a részletes beállítási lehetőségek kedvelőinek.

Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt

Asus RoG G751JY teszt

Kommunikáció

A már-már szokásos formulát kapjuk hálózati kommunikációs interfészek terén: gigabites Ethernet, 4.0-s Bluetooth és AC-s wifi. A hatótáv és sebesség abszolút problémamentes volt a vezeték nélküli kapcsolatok esetén.

Kijelző

A következő jelentős változás a kijelzőt érintette, ez pedig a panel környékén keresendő. Az eddigi TN-film technológiát IPS-re cserélte a gyártó, ami nem kis minőségbeli ugrást jelent a megjelenített kép terén. A színmegjelenítés pontos, a betekintési szögek szélesek, a kontrasztarány magas, fényerőből pedig van bőven. A panel továbbra is matt bevonatú, a felbontása maradt 1080p, mely a játékos ambíciókat (3-4K felbontásra még ez a mobil GPU sem elég) és a Windows magas képpontsűrűségű kijelzőkezelési képességét tekintve szerencsés dolog. Egyetlen hátránya általánosságban az IPS kijelzőknek a jobb TN panelekkel szemben a sebesség, de ezt az apró áldozatot érdemes volt meghozni a kategóriákkal jobb képért.

Az érdekes kialakítású zsanérszerkezet a kijelzőt stabilan tartja, de egy pár fok plusz dönthetőség nem ártott volna.

Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt

Bővíthetőség

Egyetlen csavar eltávolításával hozzáférhet a felhasználó két memóriahelyhez (a négyből) illetve két HDD helyhez (melyből egyet sajnos elfoglal a PCIe alapú M.2 csatlakozójú SSD). Minden további bővítéshez teljesen szét kell szedni a számítógépet, ami nem egyszerű feladat, nem érdemes nekiállni otthon, tapasztalat nélkül.

Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt

Asus RoG G751JY teszt

Tápellátás

Egy méretes, 230W-os tápegységgel érkezett a laptop.

Garancia

2 év futárszolgálatos garancia jár a notebookhoz, hasonlóan a többi Asus géphez.

Használatba vétel

Előretelepített Windows 8.1-el rendelkezett a tesztalany, így néhány driver és a mellékelt szoftverek frissítéseinek ellenőrzése után nem volt sok dolgom az üzembevétel előtt. Az előretelepített szoftverek listája szerencsére nem túl hosszú, pont elegendő: a RoG Gaming Center egy összefoglaló képernyő és indító a többi segédprogramhoz, az Audio Wizarddal a hangbeállítások finomhangolhatóak, a Splendid Technology-val a kijelző színprofiljai aktiválhatóak, míg a MacroKey a programozható billentyűk konfigurálására szolgál.

Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt

Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt

Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt

Processzor

Az elérhető legerősebb modell a tesztkonfiguráció, így az i7-ek között is a felsőházból került kiválasztásra a processzor. Az alap és a G551JM-ből már ismert i7-4710HQ-hoz képest a tesztalany 4860HQ-ja ugyan 100 MHz-el alacsonyabb alapórajelet, de rendre 100 MHz-el magasabb Turbo órajelet, vPro támogatást és egy jelentősen erősebb IGP-t kínál. Az IGP jelen esetben nem befolyásoló tényező, mert le van tiltva, csak a dedikált kártya használható. A processzor kifejezetten erős, és bőven elegendő a GPU kihajtására, de erre bőven elég a kisebb modell is (lévén nem jelentős a teljesítménykülönbség a kettő között), így ha valakinek nem létszükséglet a vPro, nem igazán éri meg a komolyabb változat a felárat.

Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt

Rendszer teljesítmény

A PCI Express alapú M.2 SSD, a 32 GB memória és az erős processzor nem szab túl sok gátat a rendszer gördülékenységének, még komolyabb terhelés alatt is flottul és azonnal történnek a reakciók. A beépített HDD is egy gyorsabb darab, így a játékok nyugodtan telepíthetőek arra.

Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt

Grafikus kártya, játék teljesítmény

Az nVidia asztali fronton nagyot alkotott a megújult Maxwell architektúrával, főleg a teljesítmény-fogyasztás arányt tekintve, így várható volt, hogy a notebookos variánsok is jelentősen fognak erősödni. Ez be is vált, a tesztek alapján akár 40-50%-al is erősebb a GTX880M-nél, alkalmazástól függően. 

Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt

Az IGP ezúttal letiltásra került, mely az akkumulátoros üzemidőre negatív hatással van, de egy 4 kilós játékgépnél nem ez szokott lenni az elsődleges szempont. Jöjjenek tehát a tesztek:

Asus RoG G751JY teszt

És a játékok:

Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt

Első körben az EA híres multiplayer shooterét, és két Unreal Engine 3 által hajtott címet vizsgáltunk meg. Mindhárom játékkal könnyedén megbírkózott a kártya, még a legmagasabb beállítások esetén is. A Battlefield 4-nél látott értékek még az ambíciózusabb játékosokat is kielégíthetik, kicsit optimalizáltabb beállításokkal elérhető az áhított minimum 60 fps.

Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt

A második körbe is jutott egy Unreal Engine játék, ez pedig a Borderlands Pre-Sequel. Magas beállításokon okozhat meglepetéseket a rengeteg ellenfél és PhysX effekt miatt, de itt ez a helyzet nem állt fenn. A Far Cry 4 ugyan nem maximális beállításokkal, de gyönyörű grafikával és jó sebességgel volt játszható minden esetben, de mivel a próba egy korai változattal történt, a frissítések azóta javíthattak a teljesítményen.

Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt

A teszt során az egyetlen játék (annak is a megterhelőbb beépített benchmarkja), aminek az átlagfps-e a bűvös 30-as érték alá esett a felújított Metro Redux, de ez is csak bekapcsolt SuperSamplinggal. Ez nagyon szép eredmény egy notebooktól.

Összességében elmondható, hogy 2014 legerőforrásigényesebb címei sem jelentenek problémát ennek a kártyának 1080p felbontáson, közel maximális beállítások mellett. Csak közel, mert kellően nagy mértékű élsimításokkal szinte mindent meg lehet fektetni – holott grafikailag látható előrelépést nem jelent.

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

A teljesítménnyel nincs gond, mi a helyzet a hűtéssel? A méretes „légbeömlők” és a mögöttük lévő két külön ventilátorral rendelkező hűtőrendszer hatásosan teszi a dolgát. Alapjáraton hallatszik a két légforgató, de nagyjából a HDD zajjal egyenértékű, így csak a teljesen néma géphez szokottaknak lesz feltűnő. Játék alatt a processzor 74 fokig melegedett, míg a GPU nem lépte át a 65 fokot, mindezt kifejezetten… halkan. Persze itt nem néma csendről van szó, de még egy csendes szobában sem zavaró. Teljes terhelés alatt sem változott sokat a helyzet, a processzor 80, a videokártya 63 fokig melegedett. Meglepő módon a 63 fok nem elírás, ugyanis ilyen igénybevétel során a notebook automatikusan visszaveszi a videokártya órajeleit, ezzel elkerülve a túlzott melegedést. Mivel a valós használat során ilyen terhelés nem fordul elő, így ez egyáltalán nem probléma.

Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt

Akkumulátoros üzemidőben a hardver alapján sokat nem szabad elvárni, de egy 2-2,5 órás film azért végignézhető.

Asus RoG G751JY teszt

Értékelés

Minőségi ház, erős hardver, gyönyörű kijelző, jó billentyűzet. Nehéz negatívumokat felhozni a géppel szemben, de nem is kell: ha valaki ennyiért keres játékos gépet, és felmerült a G751JY mint opció, csak bátorítani tudom.  Nehéz igazán jobbat találni. Hogy ő-e a legjobb játékos notebook a piacon? Az összes versenyző ismerete nélkül nem lehet kijelenteni, de kétségkívül egy nagyon  erős induló.

Asus RoG G751JY teszt

Asus RoG G751JY teszt

Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt

Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt

Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt Asus RoG G751JY teszt

 

Ben

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét