Dell Latitude E5540 teszt

0
45

A tesztben szereplő Dell Latitude E5540-es notebookot a Dell hazai képviseletétől kaptuk, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében. 

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

Áttekintés

Úgy tűnik az üzleti gépek időszaka köszöntött be, egy ideje szinte csak ilyeneket kapok kézhez. Aminek nagyon örülök, tegyük hozzá. A Dell palettájának felső szintjének még nem páholyban tanyázó gépei az E5000-es szériájában kristályosodnak ki, amelyből a frissített, immáron 4. generációs Inteles processzorokkal szerelt változatából kaptam meg egyet egy rövidebb tesztre. Az első benyomásaim alapján ez egy remekül sikerült ráncfelvarrás lett, ez nem változott a tesztidőszak végére sem, de bővebbet majd a tesztben.

Dell Latitude E5540 teszt

A doboz tartalma

A körítést nem vitték túlzásba, bár azért driver CD-ket így is kapunk. Az operációs rendszer és minden más is a gépen található recovery partícióban csücsült. Némi papíron kívül a töltőt találhatjuk a dobozban és ennyi.

Dell Latitude E5540 teszt

A külső

Engem nagyon meggyőzött az “új” színválasztás. Sokkal homogénebb az egész gép, tömbszerűbb, ami mondjuk egy Ultrabooknál talán nem előny, de itt úgy kell, mint egy falat kenyér. Erre rájátszanak a zsanérok, amik masszivitást és tartósságot sugallnak. Itt mondjuk ez igaz is lesz, hiszen tényleg nagyon keményen tartják a kijelzőt, ahogyan a gép is úgy általában nagyon egyben van. Külön kedvencem a láthatóan csavarozott zsanér(fedél), ami nyilván még belül 3 helyen van rögzítve, de az érzésért mindent, ezért egy műszaki beállítottságú ember szeme manapság már könnybe lábad.

Pesze anyagokban ez az eggyel kisebb sorozat nem azt jelenti, hogy megkapjuk az E6000-es széria minden puha borítását és bevonatát, de a kijelző körül egy puhább csík fut körbe, a fedlap anyaga is valamilyen érdekesség, legalábbis hűvös a tapintása, mégsem tűnik fémnek. Az alkimisták biztosan tudják a választ erre is. Kocogtatásra a csuklótámasz kicsit olcsó érzésű, de nem kocogtatni kell, egyébként jó, kényelmes és betonstabil mindenhol a ház, itt-ott azért kérnék egy teljes magnézium házat, de minden nem jár.

 

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Dell Latitude E5540 teszt
Elöl egy szolid kis átlátszó műanyag csík alatt vannak a ledek, fényerejük nem bántó, ideális arra amire kitaláltá őket.

Dell Latitude E5540 teszt

Jobb oldalon az optikai egység mellett egy 3.5mm-es jack csatlakozó várja a dugaszokat, ezen felül egy 2.0-s USB és egy VGA csatlakozó van még, valamint a Kensington zár helye

Dell Latitude E5540 teszt

Bal oldalon töltőcsatlakozó, rádiók ki és bekapcsolására szolgáló retesz, HDMI csatlakozó, 3.0-s USB és SD valamint ExpressCard fogadó nyílások

Dell Latitude E5540 teszt

Hátul egy állandó töltést leadó USB, valamint Ethernet és még egy 3.0-s USB jön velünk szembe

Billentyűzet

A Dell kitart még mindig a klasszikus billentyűknél, áldja is őket érte az ergonómia istene. Nem széthúzott, korrektül kezelhető klaviatúrát kapunk, a speciális gombok igényelnek némi megszokást, de ez néhány nap alatt, főleg ha egyszerre nem 3-4 gépet nyúz az ember, kialakul. Jók a nyomáspontok, jó visszacsatolást kapunk a hangokból is. Egy billentyűzet világítást elbírtam volna még képzelni, ez elméletileg nem szerepel egyik E5000-es modellben sem, majd meglátjuk mennyire lesz kompatibilis az esetleges E6000-esek backlit megoldásával esetleg. Van numerikus rész is, és egy kis sorban indíthatunk számológépet és egyebeket is, elképzelhető, hogy valakinek hasznos lesz. Minimális horpadás nyomás hatására van, de abszolút nem vészes. Összességében ez így nekem tetszett.

Dell Latitude E5540 teszt
Touchpad

Nagyon örültem neki, mikor végre nem egy nagyon sokat akaró érintőpadot találtam. Nincs óriási felület, nincs mozgó pad, speciális sarkok és egyebek. Egy egyszerű szerkezet, kiváló anyagból, rendes, jól használható, finoman kattanó, halk gombokkal, és persze multi touch támogatással. Ennyi kell, nem több. Trackpoint viszont már nincs, ezt én nem is hiányoltam, ebben a Thinkpadok voltak mindig is a jók, ami nem megy ne erőltessük. Jó lépés.

Dell Latitude E5540 teszt

Hang

Egy korrekt minőséget visszaadó sztereó rendszert hallhattam, bőven elég amire kellhet ilyen gépeknél, sztereó mikrofon természetesen van, és a hangok beállítása is jól ment a menedzsmentes felületen.

Kommunikáció

A gigabites LAN természetesen megvan, ahogyan a jelenlegi szabványokat szinte maradéktalanul kimerítő Wi-Fi is, mellé a 4.0-s Bluetooth is dukál és ezek működnek is kellő erősséggel és vételi stabilitással amikor kellenek.

Kijelző

Itt nincs új a nap alatt, ez egy szokásos 1366×768 pixeles kijelző, TN panellel. A felületkezelése matt, ez jó pont. A fényerővel sem lesz gondunk. A betekintési szögekkel annál inkább, ehhez a géphez mindenképpen egy FHD kijelző illik. A színek és minden más körülbelül olyan, mint minden másban ami belépő szintű, egy fokkal minőségibb talán a színtér, de profi eszközök hiányában ezt nem tudtam eldönteni. Maradjunk annyiban, hogy a kiváló zsanéroknak köszönhetően akár 180 fokon túl is nyithatjuk a kijelzőt, így mindig lesz egy állás ahol tökéletes lesz a kép.

A kijelző felső részén a mikrofonok mellett egy 720p-s felvételre képes webkamerát is beépítettek, amire kell arra tökéletes, a nagyon igényeseknek továbbra is marad az autofókuszos külső megoldás. Testreszabhatóságban viszont nagyon jó, ez mindenképpen jó pont.

Dell Latitude E5540 teszt

 

Bővíthetőség

Itt egy kicsivel nagyobb barkácsolásra volt szükség, mint a nemrég nálam járt Thinkpad Edge E531-nél, de nem vészes. A borítás levétele után cserélhetünk főbb egységeket, még tovább bontva pedig körülbelül mindent, de erre most nem volt szükség. Nem ez lesz a flottás rendszergazdák-karbantartók álma, de láttunk már sokkal rosszabbat is.

   Dell Latitude E5540 teszt Dell Latitude E5540 teszt

Tápellátás

Az újabb Dell töltőt kapjuk a géphez, 65W-os méretben, szép kerekített formában a végén fehér világító dugasszal. Ez jó vagy rossz nem tudom, este mindenesetre mindig megtaláltam.

Garancia

3 év, bővíthető, helyszíni garancia jár a géphez:

A helyszíni garancia röviden annyit jelenti, hogy ha elromlik az előbb említett Dell noteszgépek egyike, akkor az ügyfél felhívja +36 80 016-157-es telefonszámot, ahol egy diszpécser a felveszi az adatait. Adatfelvétel után a Dell a fogyasztó tartózkodási helyéhez legközelebbi hivatalos Dell szervizt kiértesíti, majd a szervizes bepattan gépjárművébe és egyeztetett helyszínen (akár a fogyasztó lakásában) megtörténik a hibajavítás 24 órán belül.

Teljes cikkünk a garanciális szolgáltatásokról itt található.

Sajnos tényleg meg kell említeni manapság mennyire nehéz igazán jó garanciális háttérrel bíró gépeket találni. Ebben nem fogunk csalódni ez szinte biztos, környezetemben csakis jókat hallok a helyszíni Dell garanciáról. És magam is nagy kedvelője vagyok, kényelmes, gyors és már-már “túlzottan” is korrektek az ügyféllel. 

Tartság meg jó szokásukat sokáig, ennyit kérek.

Használatba vétel

Gyorsan össze tudom foglalni a történteket. Mivel előre telepített Windows7 Professional volt a gépen, így bekapcsolás után pár perccel már teljesen bedriverezett gépet kaptam, minden szükséges alkalmazással és programmal. Egy update-et futtattam le mindösszesen és indulhattam is a géppel dolgozni. Jár a súlyozott pirospont érte, az egyik leggyűlöltebb része a konzumer gépeknek a programok összevadászása és driverek telepítése. Ezt itt megteszi helyettünk a rendszer, örvendetes.

Szinte végtelen mennyiségű beállítást kapunk az akkumulátorhoz, töltési időket tudunk rendezni, állapotot tudunk leolvasni, meghatározhatjuk a használati módokat és körülbelül mindent. Ezt így kell csinálni. Külön jó pont a frissítő alkalmazás és a backup manager is.

Dell Latitude E5540 teszt Dell Latitude E5540 teszt Dell Latitude E5540 teszt

Dell Latitude E5540 teszt Dell Latitude E5540 teszt Dell Latitude E5540 teszt 

Processzor

A nagyon jól ismert Haswell-es Intel i5 processzort kapta az új Latitude E5540 is, 4200U kód alatt fut az alacsony fogyasztású központi egység. Maximálisan 2.6GHz órajeleken 1 szálon, 2 mag pedig egyszerre maximum 2.3GHz-en tud dolgozni. Ez bőven elég a rutin feladatokra, sőt, fogyasztása pedig kiváló.

Dell Latitude E5540 teszt

Rendszer teljesítmény

Egy 500GB-os Seagate HDD-t kapunk 4GB memória mellé, teljesítményük így egy erős átlagos, SSD-vel nyilván sokkal gyorsabban történne minden, ezt továbbra is csak ajánlani tudom mindenkinek, aki gyorsabb gépre vágyik, némi plusz akkumulátoros üzemidővel kiegészülve.

Dell Latitude E5540 teszt

Grafikus kártya, játék teljesítmény

Szerencsére itt második grafikus kártyát nem találunk, így nyugodtan élvezhetjük az integrált kártya minden jó tulajdonságát. A HD4400-as továbbra is kielégít minden alapvető igényt flash-HD film-játék vonalon, nyilván nem ezzel fogunk Crysis3 multiplayer meccseket vívni 4k felbontásban, nem is erre találták ki. De ha le kell vezetni a feszültséget akkor azért pár régbbi címmel meg fog bírkózni.

Dell Latitude E5540 teszt

Dell Latitude E5540 teszt

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

Minimális melegedést tapasztaltam, alapjáraton teljes a csend. Internetezés közben is néha-néha indult meg a hűtés mindösszesen, egyébként totálisan csend van. Vagyis lenne ha a HDD-t nem hallanám, de ettől már el tudok vonatkoztatni. Ez is egy jó érv arra, hogy cseréljünk SSD-re, mert így valóban lehet egy néma gépünk.

Üzemidőről csakis jókat tudok mondani, a rekorder eddigi tesztjeinkben a Dell Inspiron 7537 volt, nálam legalábbis biztosan. Nos a Windows 7 kicsit magasabb energia-éhsége ellenére (egy kicsit nagyobb akkumulátorral ugyan) de szinte sikerült elérni a rokon eredményét, ami elég jó hír. Gyakorlatilag minden igényt ki tud elégíteni így ez a laptop, akinek több kell, az pedig még mindig tud cserélni munka közben, hála a kivehető akkumulátornak. Példás.

Dell Latitude E5540 teszt

 

Értékelés

Nem tagadhatom, igazán megkedveltem ezt a masinát míg nálam volt. A gondtalan használat és a megbízhatóság olyan értékek, amiket forintosítani nagyon nehéz (az érzést mindenképpen) és bizonyos mennyiségű laptop, autó vagy bármilyen más használati tárgy után már valóban olyan pluszt adnak, hogy megéri áldozni értük. Tehát lehet, hogy akad fele ennyiért is hasonló paraméterű gép, ezt nem vitatom. Azt, hogy azt is ilyen gondtalanul lehet majd használni, ilyen kényelemben és ha baj lenne hasonlóan gyorsan tudjuk folytatni a munkánkat…nos azzal már lesznek gondok. Ezért is érdemesebb egyszer többet kiadni, mint később apróbb részletekben lenyelni ezeket a bosszantó hibákat és reménykedni, hogy eltűnnek, megjavulnak, olcsó lesz.

Jelen esetben én a szokottabbnál nagyobb tömeget, a nagyon átlagos kijelzőt és a háttérvilágítás nélküli billentyűzetet tudom felhozni a gép ellen, esetleg az anyagok jöhetnének még ide. Utóbbi mondjuk így is jobb, mint a legtöbb konkurensnél tapasztalt, szóval ez csak afféle megjegyzés.

Mindent egybevetve ajánlható és szerethető lett az új E5000-as sorozat is.

Dell Latitude E5540 teszt

Dell Latitude E5540 teszt

 

Dell Latitude E5540 teszt Dell Latitude E5540 teszt Dell Latitude E5540 teszt

Dell Latitude E5540 teszt Dell Latitude E5540 teszt Dell Latitude E5540 teszt

 

Mulder

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét