2016-09-06

Júliusban megismertük, azóta a különböző Béták sorain keresztül betekintést nyerhettünk az egyes funkciókba - érkezik az iOS 10. A héten letölthetővé válik és így éppen itt az ideje, hogy törlesszük adósságunk és összeszedjük a lényeget. 

A legjobb dolog, hogy…
…törölhetjük a szükségtelennek ítélt gyári appokat. Valójában nem töröljük ezeket teljes egészében, de ez mégis előrelépés a korábbi teljes megkötöttség mellett.  

Ébredj 
Kicsit angolosabban a raise & wake funkcióról van szó. Ez azt jelenti, hogy ha az értesítéseinkre vagyunk kíváncsiak, elég felemelnünk a telefont. 

Revideált zárolt képernyő
Alapesetben itt láthatjuk értesítéseinket és azt hiszem, a lentebb látható képek nagyon árulkodóak. Ez a fajta ráncfelvarrás már igencsak ráfért a rendszerre és a raise & wake ebben a formában még inkább értelmet nyer. Ezen az új játszótéren a 3D Touch is életre kel. 

 

Üzenetek
Itt nagyon hosszú a sor, rengeteg újításra számíthatunk, melyet mi sem ír le jobban, mint hogy a jövő üzenetek appját külön kell majd letöltenünk. A QuickType segítségével egy kis mesterséges intelligencia segíti majd (elsősorban az angol nyelvű) kommunikációt, előtérbe kerülnek az emojik. Akinek ez nem elég érzelmeinek kifejezésére, használhatja a buborék effektet, a teljes képernyős animációkat, misztikussá válhat a láthatatlan tinta segítségével, de akár rendes, kézzel írott üzenetet is továbbíthat. Figyelem! Ez nem a teljes lista…

 

Felturbózott Siri
Az Apple virtuális asszisztense kicsit lemaradt, itt az ideje, hogy behozza hátrányát - ennek egyik első lépése, hogy a fejlesztők számára is elérhetővé tették Sirit. Igen, ez azt jelenti, a nem Apple alkalmazások is aktiválhatóak lesznek Siri segítségével. 

bővebben
2016-08-13

Sok bába között elvész a gyerek, tartja a mondás - a sok csatlakozó között pedig elvész az adat. Tévhitek, mendemondák megerősítve, vagy megcáfolva - a TechKalauz csatlakozó gyorstalpalója. 

D-SUB (aka. VGA)
A lista veteránja a D-SUB, ennél fogva az sem meglepő, hogy még az analóg kor gyermeke. A CRT monitorok rémuralma idején megszilárdította hatalmát és túlélte urát, a mai napig elterjedtnek számít. 

 

Leggyakoribb formája a 15 tüskével rendelkező, D alakot formáló csatlakozó (de létezik pl. 9 tüskés verziója is). Elfogadható képminőséget produkál, akár FHD felbontás mellett is, de digitális versenytársaival nem tudja felvenni a versenyt színmegjelenítés, zajszűrés, képfrissítés tekintetében. 

DVI
A Digital Video Interface (DVI) alkotói annak idején úgy hitték, hogy CRT monitorok bukásával együtt a D-SUB is megy a süllyesztőbe, az analóg képmegjelenítéssel együtt. Ez nem így lett, ma DVI csatlakozóval már nem igazán találkozhatunk, de a köztudatban azért gyökeret eresztett, ezért érdemesnek tartom néhány sorra. 

Több generációt megélt és az első volt azon interfészek sorában, melyek képesek a videoforrások jeleit megmásítatlan digitális formában továbbítani - magyarul, az általa produkált képminőség nem elfogadható, hanem jó. Volt itt Single Link és Dual Link is, ezt már csak azért is megemlítem, mert míg előbbi 1920x1200p 60Hz megjelenítésre, addig az utóbbi 2560x1600p 60Hz megjelenítésre is alkalmas volt (csak a rend kedvéért: a 2016 Június 23-ig hivatalos kereskedésben forgalmazott, erősen túlárazott Apple Thunderbolt Display felbontása 27 hüvelyken 2560x1440p). Úgyhogy jó a DVI, de…

bővebben
2015-11-23

Taylorband a legjobb szilveszteri zenekar

Az év utolsó percei, vagy az új év kezdete – kinek mit jelent a szilveszter, a Taylorband zenekarának egy fergeteges bulit, ahol az önfeledt szórakozás és meghitt ünneplés mellett a zene kerül főszerepbe. A szilveszter egy kiváló alkalom, hogy megadjuk a módját egy igazi, őrületes partynak, amikor az optimista azért várja az éjfélt, hogy az új év elkezdődjön, a pesszimista azért, hogy megbizonyosodjon róla, az óév elmúlt, a Taylorband pedig azért, hogy bulizhasson egy hatalmasat, méghozzá veletek. Legyen házibuli, pub vagy akár egy hotel, legyen az latin est, disco, retro, vagy akár napjaink legnagyobb slágerei, zenekarunk készen áll, hogy felejthetetlen szilveszter estét csináljon nektek.

 

Ha még nem tudod, hogy hol és hogyan szervezd meg életed legjobb szilveszteri buliját, akkor mi rendelkezésedre állunk, hogy elhozzuk neked azt a hangulatot, amely feledhetetlenné varázsolja az estét!

 

www.taylorband.hu 

bővebben
2015-09-10

Ez az év sem más, mint a többi, ha szeptember, akkor Keynote. Az almás cég most sem fukarkodik a jelzőkkel: az egyetlen dolog, ami mindent megváltoztat, epic, a televíziózás jövője…Már meg sem lepődünk rajtuk, hiszen az összes konkurens marketingosztálya felzárkózott az Apple-höz.

Ebben a pár sorban most nem a tegnapi esemény történéseivel és a száraz technikai paraméterek tényszerű felsorolásával szeretnék foglalkozni. Sokkal inkább arról, hogy véleményem szerint az Apple üzletpolitikájában egy komoly változás történt.  A bevezetőben felvezetett gondolat a lényeges.  Amikor letisztult bennem a tegnapi sajtótájékoztató tartalma, akkor kezdett el világossá válni, hogy ennek a Pro-nak mekkora jelentősége is van. 

A Steve Jobs féle paradigma megváltozik, a cég szorosabb kapcsolatot ápol a nagy szoftvercégekkel (Microsoft, Adobe, Autodesk) hogy nyitni tudjon a vállalati felhasználók felé. Korábban sok kritika érhette az Ipadet, hogy tartalomfogyasztáson kívül másra nem jó, hogy csupán az unatkozó vagy kikapcsolódni vágyó emberek játékszere.  Arányaiban és mennyiségét is tekintve a leggyakoribb feladatkörök egy munkagépen a szövegszerkesztés, fotószerkesztés és prezentációk készítése. A Microsoft szorgos törekvéseinek hála az élet elképzelhetetlen az Office programcsomag nélkül a munkahelyeken. Léteznek ugyan ingyenes alternatívák, de a kompatibilitás illetve megszokás miatt a felhasználók jelentős hányada más szoftverrel el sem tudja képzelni a szövegszerkesztést, táblázatkezelést, adatbázis-kezelést.  

Az Adobe szoftvere a Photoshop mára már fogalommá vált. Már nem csak a fotósok, kiadványszerkesztők, építészek eszköze, hanem az átlagfelhasználók is ezzel a programmal ismerkednek a családi fotók szerkesztésének rejtelmeivel.

bővebben
2015-07-20

Mi az a NAS? Miért jó a NAS egy háztartásban?

 

A NAS a Network Attached Storage, azaz egy hálózatra csatlakoztatható háttértár. A NAS képes arra, hogy a felhasználók helytől függetlenül elérjék az adataikat, legyenek adott hálózaton egy háztartáson belül vagy éppen úton egy másik földrészre. Mivel itt egy internetre is csatlakoztatható eszközről van szó így nem probléma, hogy egyszerre többen több helyről is elérhessék a tároló(ka)t, legyen szó akár okostelefonról, tabletről vagy laptopról.

Felépítését tekintve ez egy általános kiszolgáló, ami támogat gyakorlatilag minden operációs rendszert, a belső felépítése pedig egy célhardver amit direkt erre a feladatra készítettek fel és támogatták meg a szoftverrel, amit mi is láthatunk már.

 

 

Legfontosabb funkciói:

bővebben
TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: