Karácsonyi ötletek - az okoskarkötő

2016-12-04

Az információs technológia útvesztőjében karácsonyi ajándékot keresni hálátlan dolog: laptopot vegyünk? Milyet? Tabletet vegyünk? Milyet? Okoscuccot vegyünk? Milyet? Mostani cikkünk személyes tapasztalatokra építkezik és az okoskarkötő kérdéskörét járja körbe. 

Mi is az az okoskarkötő?
Az elmúlt években minden okos lett. A telefonokkal kezdve, a tévéken át egészen a kávéfőzőig gyakorlatilag minden. Ezt a trendet meglovagolva kelt életre az okoskarkötő is - ahol joggal merül fel a kérdés…

…mégis mire való?
Számolja a lépéseinket és megkülönbözteti a sétát, a könnyű kocogástól vagy az őrült sprinttől, figyeli az alvásunkat, kommunikál más okoseszközünkkel, ébreszt ha kell, vagy emlékeztet, méri a pulzusunkat és a többi - gyakorlatilag feltérképezi, hogy mennyire vagyunk aktívak. 

Hogy válasszak?
Egyénre szabottan - vagy bízz Istenben és vegyél le egyet a virtuális polcról a kosaradba. Személyes döntésem előtt viaskodtam és hibáztam is: nem akartam elválasztani az órát az okoskarkötőtől, viszont ezt az eszközt nem is akartam naponta, de még csak hetente se tölteni. Így esett a választásom a Withings Activité Pop-ra. Évi egy elemcsere, lépésszámláló, alvásfigyelő - viszont nagyon hiányoltam belőle az okosébresztőt (tudjátok, amikor az alvási fázishoz igazítva ébreszt az eszköz, egy megadott időablakon belül). 

Ezért nem is volt sokáig a birtokomban. Úgy éreztem, hogy egy olcsóbb karkötő is megtenné - és jött is a tavalyi Black Friday, ahol kvázi potom pénzért vettem egy Jawbone UP2-őt. Tudta mindazt amit elődje és még többet is, imádtam - az első néhány hónapban. Semmi cicó, semmi kijelző, csak ami esszenciális és egy frankó kis app mellé (ez persze a Withings-nél is meg volt). 

Teljesen elégedett voltam - és mégis, egyre inkább elhanyagoltam a hordását, mígnem ki is kopott a mindennapjaimból az, hogy felvegyem. Aztán utána olvastam a dolognak és csak arra kellett rádöbbennem: benne vagyok az átlagban

…de milyen átlagban?
Kérem szépen, az átlag ebben az esetben azt jelenti, hogy a vásárlást követő 6. hónapig az okoskarkötők - forrástól függően - harmada, fele, háromnegyede elhagyja nem csak a napi szintű használatot, de gyakorlatilag egyáltalán nem is nyúl már ehhez a  kiegészítőhöz. Ez az én olvasatomban annyit jelent, hogy nem ajánlott - se Karácsonyra, se születésnapra, se semmire. Olyan, mint az olcsó áruházi bon-bon, azzal a különbséggel, hogy nem járja körbe a családot. 

Mégis vennék egyet
Tiszta sor, mind különbözünk - mégis ilyen cuccot néztél ki. Innen már csak annyiban segíthetek, hogy átkalauzollak a szükséges kérdéseken:

  1. Mennyit is szánok rá?
  2. Mit is kellene, hogy mérjen - kell GPS, pulzusmérés?
  3. A dizánj - mindennapok mellett esetleg az elegánsabb pillanatokban is meg kell felelnie?
  4. A kijelző - fekete-fehér, színes, vagy nem is kell kijelző?
  5. Az alkalmazás - ez gyakorlatilag a felhasználói élmény mérőszáma, megelégszek a minimummal vagy minőség kell?
  6. Mennyit is bír? Egy hetet töltés nélkül? Kevesebbet?
  7. Bírja az esőt? Na és ha úsznék benne?
  8. +1 Cserélhető a szíja? (Lásd a következő pontot. :) ) 

Jawbone UP2
A fentiek után mégis okoskarkötőt vennél? Akkor legalább ne Jawbone terméket vásárolj: az app rendben van, a hardver sem rossz, hibahatárokon belül mér, letisztult és kellő üzemidővel is rendelkezik. Csak néhány hónap elteltével veheted az újabbat. Nem, a szíj nem cserélhető - vagyis ami alant látható, az elkerülhetetlen. 

 

Epilógus
Az okoskarkötőknek van egy kis múltja, akad jelene, de szerintem nem túl sokat tartogat számukra a jövő. Egyszerű analógia: az okosóra a svájcibicska, az okoskarkötő pedig a zsebkés. Az okosóra előbb-utóbb, mindent tudni fog (és még jóval többet is!), mint az okoskarkötő és ebbe beleértem az üzemidőt is. 

Gabe

Forrás

Forrás

Forrás

 

TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: