2017-04-24

Sokan nem is gondolnák, hogy mekkora iparággá kezdi kinőni magát a gaming, vagyis inkább úgy kellene fogalmazni, hogy már eddig is nagyon a középpontban volt ez a téma, ám a technológia fejlődésével szinte már mindenkihez eljut valamilyen szinten. Anno még csak a Super Mario és a Pong kényeztette el a nagyérdeműt, manapság viszont már olyan fejlesztések, amik tényleg nagyon közel állnak látványvilágban a valósághoz.

A gyártók pedig különféle eszközökkel kedveskednek azoknak, akik sportot űznek a játékból, vagy egyszerűen csak olyan élményre vágynak, amik valóban más dimenzióba helyezik a lövöldözést vagy a szimulátorozást. Ilyen kütyü például a monitor is, ami nem meglepő módon igencsak szerves részét képezi a PC-s, de akár a konzolos társadalomnak, az LG pedig a 34UC79G-vel egy kiváló ár/érték aránnyal rendelkező eszközt dobott piacra, ami ebben a kategóriában szinte minden elvásárnak megfelel.

Rendhagyó módon érdemes azért azzal kezdeni, ami nem tökéletes ezen a monitoron, csak majdnem, ez pedig a csatlakozók száma: hátul két darab USB 3.0-t, szintén két darab HDMI 2.0-t, egy DisplayPort 1.2a-t, valamint egy fejhallgató és egy vonalszintű bemenetet biztosító 3,5 milliméteres jack csatlakozót találunk, tehát nincs DVI, ami nyilván a modernizáció egyik lépése, de azért talán még odafért volna. Az interfészeket hátul találjuk, érdemes mindent előre csatlakoztatni, mert a méretes eszköz mögé bebújni nem túl könnyű feladat.

bővebben
2017-03-15

A RealDesk Projekt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.

RealDesk első rész

Beszéljünk a tárhelyekről

A szilárdtest meghajtók (SSD) megjelenése új színt hozott a különböző laptopok és az asztali konfigurációk egészen egyhangú háttértár kínálatába. Míg annak idején leginkább a méret volt a lényeg, manapság sokakban felmerül az is, hogy mennyire gyors is az általuk használt eszköz? Ennek a “rendszerváltásnak” az eredménye, hogy manapság a optimális választás lehet egy gyors elérési utat biztosító (és ezáltal a felhasználói élményt növelő) SSD, és egy nagyobb kapacitást biztosító merevlemez (HDD) együttes alkalmazása

Még mielőtt nagyon elmerülnénk e heti témánk boncolgatásában, tegyünk egy kis kitérőt: pixel lázban égünk! Igen, a HD felbontásról már csak az útszéli csehókban beszélnek, a FHD egyre inkább letagadni való zabigyerek, így e sorok írásakor trendinek csak az UHD-4K beszerzések tűnnek (kis túlzással akár azt is állíthatom, hogy képernyő mérettől függetlenül). A pixel azonban adatmennyiséget is jelent, ezt az egyre növekvő adatmennyiséget pedig valahol tárolnunk is kell. Ennél fogva a 128-256GB méretű SSD-k nem a legalkalmasabbak a filmek, családi videók, hanganyagok, jó minőségű zenék tárolására. És ha már zene! A megfizethető, mégis jó minőségű hangeszközök megjelenése miatt egyre szélesebb körökhöz jutnak el az audiofil tartalmak. Arról azonban nem szabad elfeledkezni, hogy míg egy wav formátumú fájl nagyjából tízszer nagyobb, mint a 128kbps mp3 társa, addig egy DSD64 a wav négyszerese, vagy ha jobban tetszik a 128kbps mp3 méretének negyvenszerese. Röviden: lassan már egy egyszerű háztartás esetében sincs olyan, hogy “elég tárhely a merevlemezen”

bővebben
2017-02-28

A RealDesk Projekt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.

Miért pont MacBook? 

Nem akarom túlragozni: 2014-ben váltottam az Dell Latitude-ről MacBook Air-re és a döntésemet azóta se bántam meg. Igen, az egyes hardverelemeket végigbogarászva nem túlzás azt állítani, hogy minden Apple cucc túlárazott, de az összkép ennél azért árnyaltabb. A MacBook Air-ben található Core i5 valóban nem volt versenyképes a Latitude Core i5-jével szemben, de a gondos kezek által készített felhasználói interfésznek és a még gondosabb optimalizálásának köszönhetően ebből nem sok mindent vettem észre. A két számítógép közel azonos árkategóriában mozgott, de azt azért hozzá kell tennem, hogy az elmúlt két év távlatából egyértelműen látszik, hogy a MacBook Air jobban tartja az árát (annak ellenére, hogy a Latitude se rossz masina!). Ezen túl a hordozhatóság alapkövetelményt volt, mivel sokszor előfordul, hogy egy-két-három-négy napon keresztül is távol vagyok, vagy éppen utazás közben vagyok kénytelen pötyögni. 

 

Miért pont Pro? 

Az Air és a Pro közötti árkülönbség bizony számottevő, de egy gondosan előkészített és időben meghozott döntés eredményeként aránylag olcsón lehet MacBook Pro-t venni (a piszkos anyagiakról az utolsó részben számolok be). Így elmondhatom, hogy nem kellett túl mélyre nyúlnom a zsebemben - cserébe viszont kaptam egy lélegzet elállító kijelzőt, plusz portokat, 8GB memóriát, izmosabb procit, még gyorsabb SSD-t. Mindez garancia arra, hogy a következő 3-5 évben se tartsak attól, hogy kiöregszik alólam a vas (izé, alumínium).  

 

Miért 2015 early?

bővebben
2017-02-26

RealDesk? Miről is van szó? Kezdjük az elnevezéssel. Nem is tagadhatnám és nem is akarom tagadni, hogy a RealDesk inspirációját Jonathan Morrison DreamDesk sorozatából merítettem - de mielőtt a költségek túlságosan elszálltak volna, a megvalósíthatóság és megfizethetőség talaján mozogva úgy döntöttem, helyesebb lesz a RealDesk kifejezést használni. 

Csapjunk is a lovak köz. A Projekt célja az volt, hogy megreformáljam az otthoni munkakörnyezetemet. A bemutató elején láthatjátok a minimalizmus minimalizmusát, a kezdet kezdetét, végén pedig a produktivitás és (költségvetési megszorításokkal sújtott) funkciónövelés jegyében megszületett végeredményt. 

Mindenkit szeretnék megnyugtatni; ennyivel még nem lőttem el a puskaport. A RealDesk Projekt keretén belül elemről-elemre haladva mutatom be a különböző hardverelemeket, azok helyét és szerepét az összeállításban és néhány esetében, mint például a Projekt szívét-lelét jelentő MacBook Pro, külön teszt is készül majd.    

A technológiai oldalt hangsúlyozva: lesz itt szó kijelzőről, érintőpadról, billentyűzetről, háttértárakról & NAS-ról, hangfalról, fejhallgatóról, DAC-ról, dokkoló állomásokról, kábelmenedzsmentről, asztalról, hely és térkihasználásról, routerről, internetkapcsolatról, iPad-ről. Az emberi oldalt hangsúlyozva: lesz itt szó büdzséről, jó és rossz döntésekről, felhasználói élményről és ami a legfontosabb, a tapasztalataimról. 

Első rész: február 28. 

Gabe

bővebben
2017-01-04

A tesztelt egeret a Laptopszalon ajánlotta fel, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Ahogy a Razer DeathAdder Chroma nyomait kutattam a világhálón, meglepett, hogy egy ennyire ikonikus egérről alig-alig találni összefoglalót - közben pedig remélem, hogy azért se kövez meg a tisztelt olvasó közönség, ha azt mondom, hogy a nagybetűs Játékos Egérről van szó. Persze, ezt inkább a múltja és nem a jelenje miatt merem kijelenteni - napjainkban a DeathAdder inkább olyasvalami, mint az Egyesült Államokban a Toyota Camry, vagy a Spotify Top 50-es listája: átlagos, a szó legjobb értelmében.  

Semmi csicsa

A DeathAdder szépsége az egyszerűségében rejlik: öt gomb, egy jobbra, egy balra, egy középre, kettő a hüvelykujjnál - és semmi több. Azt viszont ki kell emelnem, hogy kifejezetten igényes a kábelezés. Ezzel senkinek nem kell rizikóznia, jól bevált sémákat örökített át generációról-generációra a Razer a DeathAdder vonalon, az eredménnyel pedig elégedettek lehetünk.

Ergonómia Király

A komfortérzet hatalmas fegyvertény és ezt idejekorán felismerte a Razer - hiszem, hogy javarészt ennek köszönheti a DeathAdder a máig csengő jó nevét. A komfortosság azonban nem jár kéz a kézben a legkívánatosabb dizájnnal - persze szó sincs arról, hogy csúnya lenne a vonalvezetés, de azt azért látni lehet, hogy tavaly volt tíz éve, hogy először a boltok polcaira került a DeathAdder. Persze, azt se állíthatom, hogy a legkomfortosabb egér, amely valaha a kezem alatt járt, de mégis inkább választanám ezt, mint a Mionix Naos 7000-et.

bővebben
TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: