HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

0
166

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

A tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében, és megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

2013-ban mutatta be a HP a 810 Revolve fantázianevű hibrid gépét, melynek most a felújított, Revolve 810 G2 jelzésű változatát kaptuk tesztelésre.

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

Doboz, külső

A dobozzal kezdem, mert az rövid lesz: karton, csomagolóanyagok, dokumentációk és a töltő.

A gép impozáns látvány, a magnéziumból készült fedlap már önmagában elárulja, hogy itt nem akármi következik. Ehhez jön hozzá a különleges zsanér kialakítása. Kinyitva elénk tárul a szintén magnézium belső és a fényes kijelző (ez már annyira nem impozáns…). A gép alja gumiszerű bevonatot kapott, mely ugyan strapabírónak tűnik, de azért itt is el tudnék képzelni némi fémet.

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

A gép tablet módban is használható, ezt a körbe forgó zsanér teszi lehetővé, mely körül a kijelző 180 fokkal elfordítható (az óramutató járásának megfelelő irányba) és visszahajtható a billentyűzetre. Bár ez a megoldás bonyolultabb, mint a 360 fokban hátrahajtható gépek, de sokkal jobb, hogy a billentyűzet nem kerül a gép hátuljára és nem kell rá külön vigyázni. Egyetlen hátránya a dolognak az, hogy néha csukott állapotban is el tud mozdulni a kijelző, ez apró kényelmetlenség, talán egy záró mechanizmussal kiküszöbölhető lett volna.

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

A hibrid gép nem vékony és nem könnyű, tablet módban egy idő után kényelmetlen lesz kézben tartani, de ez szinte az összes hajtogatós gépre jellemző.

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

Csatlakozók

Nem vagyunk elkényeztetve csatlakozókat illetően. Gigabites LAN, Displayport és 2 db USB3 került a gépre, valamennyi a gép hátuljára, ez különösen az USB portokat tekintve fájó pont, nem lesz egyszerű dolog pendrive-ot vagy külső meghajtót használni.

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

Elöl nincs semmi, ahogy a bal oldal is üres, egyedül a ventilátor kivezető nyílását találjuk itt.

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

A microSD olvasó a jobb oldalra került, a dokkoló csatlakozója mellé. Itt talán jobb lett volna sima SD olvasót használni, hiszen a legtöbb fényképezőgép azt használ és hely is lenne még bőven egy teljes méretű kártyaolvasónak. Itt találjuk még a hangerőszabályozót és a bekapcsoló gombot.

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

 

Beviteli eszközök

A gép megkapta a legfrissebb Elitebook billentyűzetet, természetesen a mérethez igazítva, de ez nem jelent semmilyen kényelembeli hátrányt. Az egyik legjobb notebook billentyűzettel van dolgunk, rövid úton járó, határozott visszajelzést adó, stabil, csúszásmentes gombokkal. A billentyűzetet 2 fokozatban állítható és kikapcsolható fehér háttérvilágítás teszi teljessé.

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

Nem ilyen jó a helyzet touchpad fronton, ahol egy gombok nélküli, nyilván a gép méretei miatt egészen kicsi és elnyújtott panelt kapunk, ami a teljes felületén kattintható. Valahogy nem áll kézre az egész, a kis méret és az elnyújtott forma sem segíti a kezelést, a fizikai gombok is hiányoznak, ezt bizony meg lehetett volna oldani elegánsabban is.

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

Hang, kommunikáció

A gép aljára került a két hangszóró, melyek notebook viszonylatban egész jól szólnak, egyedül a mély hangok hiányoznak, de hát ne várjunk csodát ilyen kis csipogóktól.

N-es wifi került a gépbe, az Inteltől, 4.0-ás a Bluetooth modul és HSDPA modemet is kapunk, a microsim kártyahely az akku alatt található.

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

Kijelző

11,6 inch átmérőjű IPS panelt kapunk jó betekintési szögekkel és szép színekkel, egyedül a fényes felületet és a felbontását érheti kritika, ami 1366×768-as. Azonban látva a nagyfelbontású gépeket azt kell, hogy mondjam: ez pont elég ekkora mérethez. Így nincs gond a Windowsos programok esetlen szövegméret kezelésével, minden megfelelően látható, útközben elég ekkora munkaterület. Aki meg komolyabban munkára fogja a gépet, az úgyis hozzákapcsol majd egy külső monitort a teljes méretű Displayporton keresztül. A kijelző fényereje megfelelő és lehetőség van automata fényerő szabályozásra is.

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

Processzor

Intel I5-ös processzor került a gépbe, annak is az U-s, energiatakarékos változata, 4210U néven. A cpu 2 magja 2,4 GHz-en tud dolgozni, mely turbo módban 2,7 GHz-ig mehet fel. Netezés, filmnézés mellett hobbi szintű képszerkesztésre, türelmesebbek akár kisebb videók szerkesztésére is használhatják, hiszen a kategóriájában egész erősnek mondható ez a chip.

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

Grafikus kártya

Nincs dedikált grafikus kártyánk, meg kell elégednünk azzal, amit a processzorba épített HD4400 tud, azaz régebbi játékokkal alacsony részletességgel tudunk játszani.

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

Memória, háttértár, bővíthetőség

A gépben egy darab üres memória bővítőhelyet találunk, a gyári 4 GB-os, 1600 MHz-es modult pedig az alaplapra forrasztották.

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

128 GB-os m.2 SATA (NGFF – 2260) SSD teljesít szolgálatota mini Elitebookban, mely a Sandisk műhelyéből érkezett. A recovery és HP eszközök tárolására való partíciók mellett 106 GB-os C: meghajtónk marad, melyre Windows 8.1 operációs rendszer van telepítve, így a szabad hely 70 GB körül alakul. Mivel további bővítésre maximum USB-s meghajtókkal van lehetőség, ezt mindenképp figyelembe kell venni vásárlás előtt.

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt   HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

A memória bővíthető és az SSD is cserélhető, ehhez azonban eléggé szét kell szedni a gépet, hiszen nincs szerelőablak.

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

Ahogy ultrabook témában megszokhattuk, az átlag notebookoknál kicsit magasabb hőmérsékletekkel számolhatunk terheletlen állapotban, de még bőven az elviselhető tartományban vagyunk. Terhelés hatására is főleg a gép alja melegedik, a billentyűzet és a csuklótámasz mindvégig használható marad.

A ventilátor bal oldalon fújja ki a meleg levegőt, hangja alapjáraton halk, terhelve megerősödik, úgy mondanám, hogy átlagos zajszinteket produkál mindkét állapotban.

Impozáns a gép üzemideje, hiszen netezéssel, filmnézéssel akár 5 órán keresztül is élvezhetjük a társaságát, míg játékkal kb. másfél óráig képes kitartani. A teljes töltés mintegy 2 órán keresztül tart.

A gép energiagazdálkodásának fő meghatározója az energiatakarékos cpu, mely minden körülmények között igyekszik tartani az előírt maximális fogyasztást. Így fordulhat elő, hogy Prime95 alatt folyamatosan 2,2 GHz-en megy és 79 fokig melegszik, Prime95+Furmark alatt azonban, amikor a vga is terhelve van, csak 1,1 GHz-ig tud felpörögni, ekkor 70 fok a maximális hőmérséklete.

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

Értékelés

Prémium kategóriás gépet tett le az asztalra a HP a felújított 810 Revolve Elitebookkal. Minőségi anyagokból minőségi gépet építettek, különleges zsanérral tették több módban használhatóvá és belepakoltak egy olyan hardvert, ami ilyen méretben meglehetősen ritka. Külön említést érdemel a remek billentyűzet és annak stabil alátámasztása.

Természetesen nem létezik tökéletes gép, itt is vannak hibák. Első rögtön a fényes kijelző, ami nem túl felhasználóbarát a szobán kívül (márpedig egy ultrahordozható gépet nyilván mindenhol szeretne használni az ember). Második probléma a microSD kártyaolvasó, mely fejtörést okozhat, ha a fényképezőgépünk képeit akarjuk a gépre menteni. Végül pedig az USB portok hátulra helyezése az, ami nem feltétlen a legjobb megoldás.

Mindezek ellenére úgy gondolom, hogy egy remek hibrid gépet kapunk a pénzünkért, de ennek meg is kéri az árát a HP, ugyanis a gép ára akciósan is félmillió forint. De megtehetik, mert ilyen hardvert ekkora méretben ilyen zsanérmegoldással más cég egyelőre nem ad, ráadásul ritka a bővíthető memória is ezeknél a hibrid gépeknél, miután a legtöbbnél az alaplapra forrasztják a chipeket és nem kapunk üres bővítőhelyet. Még egy előhúzható érintőceruza kellene (mint a Dell 7347-nél) és teljes lenne a hibrid élmény.

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt   HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt   HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt   HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt   HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt   HP Elitebook Revolve 810 G2 teszt

Case

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét