2017-05-24

A Microsoft bemutatta a Surface Prót, ami kicsit megtévesztő módon a Surface Pro 4 utódja lett, méghozzá teljesen megújult formatervvel, frissített hardverrel, újfajta kijelzővel, valamint szoftveres finomságokkal és kiegészítőkkel.

A 12,3 hüvelykes, 2734 x 1824 pixeles PixelSense kijelzővel ellátott masina a legvékonyabb pontján mindössze 8,5 mm-es, a fedlap pedig 165 fokban kihajtható. A 3:2-es képernyő 267 ppi-s képpontsűrűségű, a gép Kaby Lake alapokra épül, méghozzá Core m3, Core i5, illetve Core i7 processzorokkal, a következő konfigurációkban:

  • Intel Core m3, 4 GB RAM, 128 GB, Intel HD Graphics 615 GPU,
  • Intel Core i3, 4/8 GB RAM, 128/256 GB, Intel HD Graphics 620 GPU,
  • Intel Core i5, 8/16 GB RAM, 128/512/1000 GB, Intel Iris Plus Graphics 640 GPU.

Csatlakozók szempontjából közepesen áll a Surface: 1 x USB 3.0, 1 x mini DisplayPort, 1 x microSDXC olvasó, 1 x 3,5 mm-es jack kimenet, 1 x Surface, nincs viszont USB Type-C, valamint Thunderbolt sem. Két kamerával szerelték fel a gépet: egy 8 megapixeles elsődlegessel és egy 5 megapixeles másodlagoosal, amikhez jól jön a dupla mikrofon és az 1,6 wattos sztereó hangszóró.

A Surface Pro alapára 799,99 dollár, vagyis jó 230 ezer forint, ehhez még hozzájöhet opcionálisan a Surface Pen toll 99 dollárért, vagy a billentyűzetes tok 129 dollárért.

bővebben
2017-05-17

A legújabb hírek szerint az Apple erősen fontolgatja, hogy véget vet az iPad mini sorozatnak, vagyis a 7,9 hüvelykes kijelzővel szerelt modelleknek, aminek első fecskéje 2012-ben érkezett a piacra. A legutóbbi verzió iPad mini 4 névre hallgat, ám utódot már a 2015 óta nem kapott. 

A BGR Apple-höz közeli forrásokra hivatkozva hozta le, hogy az iPad mini gyártása és forgalmazása már nem éri meg a vállalatnak, hiszen kannibalizálja az új termékeket, főleg a kijelzőméret miatt. Ennek oka, hogy az 5,5 hüvelykes iPhone 7 Plushoz képest már nem sokkal nagyobb a tablet, és az emberek ha mégis az iPad minit választják, az a nagyobb iPadektől vesz el vásárlóközönséget.

2014-ig, ameddig nem volt 5,5 inches iPhone, még teljesen releváns volt az iPad mini, most viszont már egyáltalán nem az, sőt, ha az iPhone 8 tényleg 5,8 hüvelykes panelt kap, még kevésbé lesz értelme. Az ok tehát érhető és viszonylag logikus, meglátjuk, hogy tényleg így gondolkodik-e az Apple.

bővebben
2017-05-11

Tavaly szeptemberig nagyon gyors ütemben nőtt a Windows 10 elterjedése, hiszen előtte még ingyenesen lehetett frissíteni a régebbi rendszerekről. Ez a kapu viszont bezárult, most már rendesen csengetni kell, talán ez is az oka annak, hogy annyira nem kapkodnak az emberek a váltással. Azért további 100 millióan csak rászánták magukat, és Satya Nadella, a Microsoft CEO-ja a minap bejelentette, hogy már 500 millió gépen fut aktívan a legújabb szoftver.

A Windows 10 mellett Cortana, a virtuális személyi asszisztens is rendesen odacsapott a lovak közé, 140 millióan használják már minden nap. Mi magyarok sajnos nem tudjuk, hiszen egyrészt nem ismeri a nyelvünket, másrészt pont ezért nem érhető el. Cortanát azért segítette a Cortana Skills Kit, ami egy fejlesztői csomag, hogy bárki tudjon olyan programot készíteni, ami már támogatja az asszisztenst.

bővebben
2017-05-07

A Laptopszalonnál plusz 2 év garanciával kedveskednek mindazoknak, akik Windows operációs rendszerrel előtelepített laptopot vásárolnak. A kedvezmény a vásárlást követően azonnal érvényessé válik, a tulajdonosnak mindössze annyi a teendője, hogy a gyári garanciális időszakban évente legalább egy alkalommal elvigye a készüléket egy díjköteles átvizsgálásra és tisztítása.

A karbantartást a Laptopszalon a készülékhez tartozó szervizkönyvben pecséttel jelzi, így biztos marad nyoma annak, hogy a notebook tulajdonosa eleget tett a garancia meghosszabbítás feltételeinek. Az ajánlatról bővebb tájékoztatást ezen a weboldalon lehet olvasni, az aktuális kínálatot pedig itt lehet megtekinteni.

bővebben
2017-05-03

A Surface-szel a Microsoft átértelmezte a táblagép kategórióát, ám most egy olyan készüléket mutattak be a sorozatba tartozóan, ami tényleg laptopnak mondható. A Surface Laptop névre keresztelt szerkezet 13,5 hüvelykes PixelSense kijelzőt kapott, méghozzá érintésbevitel és érintőceruza támogatással. A képarány 3:2-es, a felbontás pedig 2256 x 1504 pixel.

Érdekes, hogy a billentyűzet Alcantara borítást kapott, színek tekintetében pedig platina, burgundia, kobalt kék, valamint grafit arany választható. A notebook 1,25 kg-ot nyom, átlagosan 14,5, de a legvékonyabb pontján mindössze 9,9 mm vékony. A kiváló értékek ellenére a készülék 14,5 órányi üzemidőt ígér Netflixezés közben. A Microsoft képviselője persze próbálta az egekig magasztalni a gépet, szerinte ugyanis gyorsabb, mint a Macbook Pro, mégis könnyebb, mint a Macbook Air.

A Surface fedélzetén a MIcrosoft oktatási célokra kihegyezett operációs rendszere, a Windows 10 S fut, ami év végéig ingyenesen Windows 10 Pro verzióra frissíthető, utána az update már 50 dollárba fog kerülni. Ára 999 dollártól kezdődik, ennyiért viszont "csak" egy Intel i5-7200U processzor jár 4 GB RAM-mal és 128 GB-os SSD-vel. A legerősebb modell 2200 dollárba fáj, cserébe i7-es CPU, 16 GB-nyi rendszermemóriát, valamint 512 GB-os SSD-t kap a vásárló. Elég drága, nemde?

A bal szélen teljes értékű USB 3.0-s portot, mini DisplayPortot találunk, Type-C-nek visznt hűlt helye sincs, jobb oldalon is mindössze egy Surface port található.

Hangszórórácsot sem fogunk felfedezni, a hangot ugyanis a billentyűzet alá rejtett Omnisonic hangszórók biztosítják, amelyek megkapták a Dolby Audio Premium minősítést. Természetesen van WiFi, Bluetoth, fényérzékelő, valamint a 720p-s webkamera sem maradt ki.

bővebben
TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: