2017-02-25

Két dolog elkerülhetetlen egy laptop esetében: (1) eljár felette az idő és (2) előbb-utóbb el fog romlani. Az utóbbi miatt nagyon fontos, hogy milyen szervizháttérrel rendelkezik egy adott gyártó, mert ha még az előtt romlik el egy laptop, hogy eljárna felette az idő, akkor egy jó döntés rengeteg további fejfájástól kímélhet meg minket. 

A von Klitzing állandó természetesen stabilabb alapokon áll, mint egy-egy gyártó adott régióra vonatkozó szervizháttere, de ha a Lenovo mer 2-3 év jótállást vállalni egyes termékeire, arra azért alapozhatunk. 

A Lenovo tulajdonosoknak fontos tudni, hogy 12 (vagy 24) hónap jótállás mellett + 12 hónap korlátozott jótállás áll rendelkezésükre, ez utóbbi viszont regisztrációhoz kötött. A következőkben végigvezetjük olvasóinkat a szükséges lépéseken. 

Nyissuk meg a következő oldalt, majd töltsük ki a regisztrációs űrlapot az alábbiak szerint (a nem említett mezőket - pl.: telefonszám - kitölthetjük, de nem kötelező):

(1) Request: nincs szükség módosításra
(2) Contact Details: az egyes pontokat értelem szerűen kell kitöltenünk
(3) Request Details: ez már kicsit trükkösebb, de a következő táblázat segítségünkre lesz az értelmezésben

(4) Related Files: itt szükséges csatolni a vásárláskor kapott számlát / jótállást igazoló dokumentumot, amelynek maximális mérete 5 MB lehet és a képfájl neve a készülék IMEI/SN száma kell, hogy legyen
(5) Submit: ennek a gombnak a lenyomásával tudjuk elküldeni a regisztrációt

Ezt követően már csak annyit tehetük, hogy 1-2 munkanapot elteltével ezen az oldalon leellenőrizzük, hogy a +12 hónap korlátozott jótállás aktív státuszú-e? A garancia ellenőrzése gombra kattintva felugrik majd egy ablak, ahol a gyári sorozatszámot / IMEI számot kell beírnunk, majd a submit gombra kattintva tudjuk lekérdezni az aktuális állapotot. 

bővebben
2017-02-04

Új, vagy használt? Örök kérdés az autópiacon, de sokszor már laptopok esetében is felmerül. Van aki ragaszkodik az újhoz, más viszont nem riad vissza a használttól sem. Előbbi csoport elveheti az áhított termék szüzességét, utóbbi egy-két kategóriával jobbat tudhat magáénak ugyan azért a pénzért. Ízlések és pofonok.

 

Az autós példával ellentétben egy használt üzleti gép esetében nagyon kicsi a meghibásodás esélye, de ha el is romlik akkor nagyon olcsón meg lehet javítani. Miért? Az üzleti gépekhez előre legyártott több 1000 alkatrész biztosítja, hogy a felhasználó csak nagyon kis időre essen ki a munkából. Mivel az évente kifutó újabb és újabb modellek miatt a szervizben ragadt alaktrészek értelmüket vesztik, a különböző értékesítési csatornákon a nagy arányú termékkínálat lefelé nyomja az árakat. Éppen ezért gyakran előforduló eset, hogy míg egy 2013-ban 800.000 forint értékű HP EliteBook 8570w-hez 15-20.000Ft-ért találunk alaplapot, addig mondjuk egy Asus K53-hoz vagy ritkább készülékekéhez 100.000Ft vagy annál többe is kerülhet egy alaktrész.

A fenti autós példával inkább azt szerettem volna szemléltetni, hogy míg adott pénzért a használt BMW-től egy bivaly erős motort, presztízs értékű megjelenést, bőrülést, napfény tetőt, digitális klímát stb, addig egy új autótól fapadot és harmat gyenge motort kapunk. Laptopok esetében az olcsó termékek rákfenéje a minőség. Gyenge minőség mellett kérdéseket vet fel a megbízhatóság, megbízhatóság nélkül pedig bottal üthetjük a megtakarításunk nyomát. Nézzük át, mire is gondolok pontosan. 

(A) Teljesítmény

bővebben
2016-12-01

A legtöbb vásárlónak ebben az időszakban sokkal nehezebb dolga van. Miért is? A karácsonyi felhajtás és az ebből következő megnövekedett forgalom miatt nem igazán van alkalmuk nyugodt körülmények között átgondolni, mit is szeretnének pontosan.

Nincsen szakértői vélemény, vagy hasznos tanács a birtokukban, ami útmutatást jelenthetne, így teljesen laikusként foghatnak hozzá a vásárláshoz, esetleg olyan barátok, ismerősök és rokonok próbálnak tanácsot adni, akik szintén járatlanok a témában, ami könnyen összezavarhatja a vásárlót. Az informatika szerteágazó tudást és hozzáértést igényel, ami csak olyan emberek birtokában van, akik kimondottan ezzel foglalkoznak, ezt tanulták, ezért kizárólag ők tudnak segíteni kiválasztani a megfelelő készüléket, ezzel kielégítve a vásárló minden igényét. Mivel számos kérdésre szeretnének választ kapni, ezért mindenképpen célszerű felkeresni egy szakkereskedést, ahol értékesítők, szervizesek és tesztelők dolgoznak, mert a kerek nagy egészet csakis ők látják át. 

Mire gondolok itt?

- a kinézett termékből arányait tekintve mennyi az elégedetlen vásárló 72 órán belül
- a kinézett gyártónak mennyire rugalmas és gyors a szerviz szolgáltatása
- a kinézett készülék elődei közül mennyi tölti kényszer szabadságát a szervizben
- a kinézett modellhez viszonyítva van-e jobb alternatíva, amennyiben a használhatóság, szerizháttér és - anyaghasználat triumvirátusát előnyben akarjuk részesíteni
- szeretett játékunkhoz milyen videokártya szükséges
- mi is az az SSD illetve milyen előnyökkel jár

bővebben
2016-09-03

(1) Pár tévhit: “Erős processzort szeretnék a laptopomba, mert attól lesz gyors”, “Ennek 4GB-os a videokártyája, biztos jól futnak rajta a játékok”

CPU? GPU? SSD? HDD? Talán az Amerikai Tengerészgyalogság sem használ ennyi rövidítést. Tisztázzuk le a kérdést újra, mert bizony már sokszor lándzsát törtünk az SSD mellett. Nade, mi is az az SSD?

Az SSD, vagyis a szilárdtest meghajtó, egy háttértár, ami a HDD mellett, de még inkább ahelyett dolgozik a laptopunkban. És ha már dolgozik, azt jóval gyorsabban, megbízhatóbban és halkabban teszi, köszönhetően annak, hogy nincs benne mozgó alkatrész. Nézzük csak meg a lenti videót, minden alkalommal, mikor felmerül bennünk a kérdés: erősebb CPU (processzor) vagy SSD kell-e a hétköznapok emberének?

Beszélnünk kell még azokról is, akik a hétköznapokban leginkább játszanak. Itt már komolyabb igények is felmerülnek, amikhez komolyabb laptopra lesz szükség. Egészen pontosan olyanra, amiben különálló (dedikált ~~integrált~~) GPU található. Játékosként mindig favorizáljuk az erősebb GPU-t a CPU-val szemben; és tartsuk szem előtt, hogy a VRAM nem a GPU teljesítményének a mérőszáma

Javaslatunk: pörgessük fel a rendszerünket egy SSD beépítésével, játékosként pedig a pénztárcánknak legmegfelelőbb, legerősebb GPU-val rendelkező darabot vásároljuk meg. Nem tudjuk házilag elvégezni az SSD beépítését, nem tudjuk milyen GPU lenne számunkra a legideálisabb? Keressünk fel egy szakkereskedést; de ne egy olyan boltot ahol kenyeret is árulnak a laptopok mellett (és az se az igazi, ha a laptop mellett még ezernyi más elektronikai eszköz található).

bővebben
2016-09-01

Hamarosan terítékre kerül a 7. generációs Intel processzor család, kódnevén a Kaby Lake. Ízelítőt már kaptunk belőle - akkor egy Dell XPS 13 CPU-ba integrált grafikus gyorsítója elég volt az Overwatch-hoz. Nézzük, mit érdemes még tudnunk:

1, Már idén megvásárolhatjuk
Igen, ez azt jelenti, hogy már gyártásban van a chip. Először várhatóan a 6 darab alacsony fogyasztással rendelkező 4.5-15 wattos processzor válik elérhetővé, majd szépen lassan a nagyobbak, valószínűleg a jövő év elejéig a megismerhetjük a teljes palettát. 

2, Ismerős architektúra
A 6. generáció, vagyis a Skylake architektúrája köszön vissza egy-az-egyben a Kaby Lake-ben. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kettő ugyan az lenne - inkább egy félgenerációs ugrásról van szó. 

3, Viszlát Core m5 és Core m7
A további félreértések elkerülése végett az Intel inkább elbúcsúzik a Core m5 és Core m7 elnevezésektől, valamilyen oknál fogva azonban az m3 azonban megmarad. Bár az elnevezések mennek, maguk az ultra alacsony fogyasztású processzorok maradnak. Szokjuk hát meg a Core i5 Y és a Core i7 Y nevet (ezektől azonban ne is várjuk, hogy felvegyék az “U” kategóriás névrokonaikkal). 

4, Növekvő teljesítmény
Nem meglepő, hiszen ezzel az érvvel lehet lengetni leginkább a zászlót. Nos, mennyi az annyi? A SYSmark alatt futott teszt alapján egy Core i7-7500U vs. Core i7-6500U versenyben az előbbi javára dőlt el, jó 12 százalék előnnyel. Ugyan ez a verseny a WebXPRT 2015 tesztjén 19 százalék előnyt hozott a 7. generációnak. Ez azért mégis számottevő.

Azért legyünk őszinték - ezért ki cserélné le Skylake processzoros laptopját? Úgyhogy menjünk egy picit vissza az időben: Core i5-7200U vs. Core i5-2467M versenyében már 1.7x sebességnövekedésről van szó (SYSmark), a grafikai teszt szerint a különbség ennél is nagyobb, 3x. 

bővebben
TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: