2017-02-23

A Techkalauz, az ország egyik kiemelkedő IT magazinja munkatársat keres főszerkesztő munkakörbe.                      

Laptopok, okostelefonok, táblagépek és egyéb tech kütyük területén jártas, írói vénával megáldott munkatársat keresünk otthonról elvégezhető munkára!

Fontos, hogy legyen ezen a téren szerzett tapasztalatod!

Feladatkör:
- nézettség növelése
- laptopok, okostelefonok, táblagépek és egyéb tech kütyük írásos tesztelése
- naprakész IT és tech hírek megírása
- Youtube csatorna irányítása
- rendezvényeken való részvétel

Elvárás:
- közepfokú angol nyelvtudás (a külföldi hírek fordításához és külföldi marketing illetve PR ügynökségekkel való kapcsolattartáshoz)
- pontos, precíz munkavégzés

Előnyt jelent:
- hasonló területen szerzett tapasztalat
- ez irányú szakmai iskolai képzés
- jó kommunikációs és fogalmazói készség
- kreativitás

Amit kínálunk:
- munkavégzés az ország egyik piacvezető, stabil hátterű cégénél
- versenyképes jövedelem

Munkavégzés helye: otthonról végezhető

A fényképes önéletrajzokat és a hozzá kapcsolódó motivációs levelet, a fizetési igény megjelölésével várjuk az info(kukac)techkalauz.hu email címre. A motivációs levélben írd meg azt is, hogy első körben mivel tudnád növelni a nézettséget és milyen újításokat vezetnél be a magazinnál, ha te lennél a főszerkesztő.

bővebben
2017-02-04

Új, vagy használt? Örök kérdés az autópiacon, de sokszor már laptopok esetében is felmerül. Van aki ragaszkodik az újhoz, más viszont nem riad vissza a használttól sem. Előbbi csoport elveheti az áhított termék szüzességét, utóbbi egy-két kategóriával jobbat tudhat magáénak ugyan azért a pénzért. Ízlések és pofonok.

 

Az autós példával ellentétben egy használt üzleti gép esetében nagyon kicsi a meghibásodás esélye, de ha el is romlik akkor nagyon olcsón meg lehet javítani. Miért? Az üzleti gépekhez előre legyártott több 1000 alkatrész biztosítja, hogy a felhasználó csak nagyon kis időre essen ki a munkából. Mivel az évente kifutó újabb és újabb modellek miatt a szervizben ragadt alaktrészek értelmüket vesztik, a különböző értékesítési csatornákon a nagy arányú termékkínálat lefelé nyomja az árakat. Éppen ezért gyakran előforduló eset, hogy míg egy 2013-ban 800.000 forint értékű HP EliteBook 8570w-hez 15-20.000Ft-ért találunk alaplapot, addig mondjuk egy Asus K53-hoz vagy ritkább készülékekéhez 100.000Ft vagy annál többe is kerülhet egy alaktrész.

A fenti autós példával inkább azt szerettem volna szemléltetni, hogy míg adott pénzért a használt BMW-től egy bivaly erős motort, presztízs értékű megjelenést, bőrülést, napfény tetőt, digitális klímát stb, addig egy új autótól fapadot és harmat gyenge motort kapunk. Laptopok esetében az olcsó termékek rákfenéje a minőség. Gyenge minőség mellett kérdéseket vet fel a megbízhatóság, megbízhatóság nélkül pedig bottal üthetjük a megtakarításunk nyomát. Nézzük át, mire is gondolok pontosan. 

(A) Teljesítmény

bővebben
2016-12-01

A legtöbb vásárlónak ebben az időszakban sokkal nehezebb dolga van. Miért is? A karácsonyi felhajtás és az ebből következő megnövekedett forgalom miatt nem igazán van alkalmuk nyugodt körülmények között átgondolni, mit is szeretnének pontosan.

Nincsen szakértői vélemény, vagy hasznos tanács a birtokukban, ami útmutatást jelenthetne, így teljesen laikusként foghatnak hozzá a vásárláshoz, esetleg olyan barátok, ismerősök és rokonok próbálnak tanácsot adni, akik szintén járatlanok a témában, ami könnyen összezavarhatja a vásárlót. Az informatika szerteágazó tudást és hozzáértést igényel, ami csak olyan emberek birtokában van, akik kimondottan ezzel foglalkoznak, ezt tanulták, ezért kizárólag ők tudnak segíteni kiválasztani a megfelelő készüléket, ezzel kielégítve a vásárló minden igényét. Mivel számos kérdésre szeretnének választ kapni, ezért mindenképpen célszerű felkeresni egy szakkereskedést, ahol értékesítők, szervizesek és tesztelők dolgoznak, mert a kerek nagy egészet csakis ők látják át. 

Mire gondolok itt?

- a kinézett termékből arányait tekintve mennyi az elégedetlen vásárló 72 órán belül
- a kinézett gyártónak mennyire rugalmas és gyors a szerviz szolgáltatása
- a kinézett készülék elődei közül mennyi tölti kényszer szabadságát a szervizben
- a kinézett modellhez viszonyítva van-e jobb alternatíva, amennyiben a használhatóság, szerizháttér és - anyaghasználat triumvirátusát előnyben akarjuk részesíteni
- szeretett játékunkhoz milyen videokártya szükséges
- mi is az az SSD illetve milyen előnyökkel jár

bővebben
2016-09-03

(1) Pár tévhit: “Erős processzort szeretnék a laptopomba, mert attól lesz gyors”, “Ennek 4GB-os a videokártyája, biztos jól futnak rajta a játékok”

CPU? GPU? SSD? HDD? Talán az Amerikai Tengerészgyalogság sem használ ennyi rövidítést. Tisztázzuk le a kérdést újra, mert bizony már sokszor lándzsát törtünk az SSD mellett. Nade, mi is az az SSD?

Az SSD, vagyis a szilárdtest meghajtó, egy háttértár, ami a HDD mellett, de még inkább ahelyett dolgozik a laptopunkban. És ha már dolgozik, azt jóval gyorsabban, megbízhatóbban és halkabban teszi, köszönhetően annak, hogy nincs benne mozgó alkatrész. Nézzük csak meg a lenti videót, minden alkalommal, mikor felmerül bennünk a kérdés: erősebb CPU (processzor) vagy SSD kell-e a hétköznapok emberének?

Beszélnünk kell még azokról is, akik a hétköznapokban leginkább játszanak. Itt már komolyabb igények is felmerülnek, amikhez komolyabb laptopra lesz szükség. Egészen pontosan olyanra, amiben különálló (dedikált ~~integrált~~) GPU található. Játékosként mindig favorizáljuk az erősebb GPU-t a CPU-val szemben; és tartsuk szem előtt, hogy a VRAM nem a GPU teljesítményének a mérőszáma

Javaslatunk: pörgessük fel a rendszerünket egy SSD beépítésével, játékosként pedig a pénztárcánknak legmegfelelőbb, legerősebb GPU-val rendelkező darabot vásároljuk meg. Nem tudjuk házilag elvégezni az SSD beépítését, nem tudjuk milyen GPU lenne számunkra a legideálisabb? Keressünk fel egy szakkereskedést; de ne egy olyan boltot ahol kenyeret is árulnak a laptopok mellett (és az se az igazi, ha a laptop mellett még ezernyi más elektronikai eszköz található).

bővebben
2016-09-01

Hamarosan terítékre kerül a 7. generációs Intel processzor család, kódnevén a Kaby Lake. Ízelítőt már kaptunk belőle - akkor egy Dell XPS 13 CPU-ba integrált grafikus gyorsítója elég volt az Overwatch-hoz. Nézzük, mit érdemes még tudnunk:

1, Már idén megvásárolhatjuk
Igen, ez azt jelenti, hogy már gyártásban van a chip. Először várhatóan a 6 darab alacsony fogyasztással rendelkező 4.5-15 wattos processzor válik elérhetővé, majd szépen lassan a nagyobbak, valószínűleg a jövő év elejéig a megismerhetjük a teljes palettát. 

2, Ismerős architektúra
A 6. generáció, vagyis a Skylake architektúrája köszön vissza egy-az-egyben a Kaby Lake-ben. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kettő ugyan az lenne - inkább egy félgenerációs ugrásról van szó. 

3, Viszlát Core m5 és Core m7
A további félreértések elkerülése végett az Intel inkább elbúcsúzik a Core m5 és Core m7 elnevezésektől, valamilyen oknál fogva azonban az m3 azonban megmarad. Bár az elnevezések mennek, maguk az ultra alacsony fogyasztású processzorok maradnak. Szokjuk hát meg a Core i5 Y és a Core i7 Y nevet (ezektől azonban ne is várjuk, hogy felvegyék az “U” kategóriás névrokonaikkal). 

4, Növekvő teljesítmény
Nem meglepő, hiszen ezzel az érvvel lehet lengetni leginkább a zászlót. Nos, mennyi az annyi? A SYSmark alatt futott teszt alapján egy Core i7-7500U vs. Core i7-6500U versenyben az előbbi javára dőlt el, jó 12 százalék előnnyel. Ugyan ez a verseny a WebXPRT 2015 tesztjén 19 százalék előnyt hozott a 7. generációnak. Ez azért mégis számottevő.

Azért legyünk őszinték - ezért ki cserélné le Skylake processzoros laptopját? Úgyhogy menjünk egy picit vissza az időben: Core i5-7200U vs. Core i5-2467M versenyében már 1.7x sebességnövekedésről van szó (SYSmark), a grafikai teszt szerint a különbség ennél is nagyobb, 3x. 

bővebben
TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: