2016-12-01

A legtöbb vásárlónak ebben az időszakban sokkal nehezebb dolga van. Miért is? A karácsonyi felhajtás és az ebből következő megnövekedett forgalom miatt nem igazán van alkalmuk nyugodt körülmények között átgondolni, mit is szeretnének pontosan.

Nincsen szakértői vélemény, vagy hasznos tanács a birtokukban, ami útmutatást jelenthetne, így teljesen laikusként foghatnak hozzá a vásárláshoz, esetleg olyan barátok, ismerősök és rokonok próbálnak tanácsot adni, akik szintén járatlanok a témában, ami könnyen összezavarhatja a vásárlót. Az informatika szerteágazó tudást és hozzáértést igényel, ami csak olyan emberek birtokában van, akik kimondottan ezzel foglalkoznak, ezt tanulták, ezért kizárólag ők tudnak segíteni kiválasztani a megfelelő készüléket, ezzel kielégítve a vásárló minden igényét. Mivel számos kérdésre szeretnének választ kapni, ezért mindenképpen célszerű felkeresni egy szakkereskedést, ahol értékesítők, szervizesek és tesztelők dolgoznak, mert a kerek nagy egészet csakis ők látják át. 

Mire gondolok itt?

- a kinézett termékből arányait tekintve mennyi az elégedetlen vásárló 72 órán belül
- a kinézett gyártónak mennyire rugalmas és gyors a szerviz szolgáltatása
- a kinézett készülék elődei közül mennyi tölti kényszer szabadságát a szervizben
- a kinézett modellhez viszonyítva van-e jobb alternatíva, amennyiben a használhatóság, szerizháttér és - anyaghasználat triumvirátusát előnyben akarjuk részesíteni
- szeretett játékunkhoz milyen videokártya szükséges
- mi is az az SSD illetve milyen előnyökkel jár

bővebben
2016-09-03

(1) Pár tévhit: “Erős processzort szeretnék a laptopomba, mert attól lesz gyors”, “Ennek 4GB-os a videokártyája, biztos jól futnak rajta a játékok”

CPU? GPU? SSD? HDD? Talán az Amerikai Tengerészgyalogság sem használ ennyi rövidítést. Tisztázzuk le a kérdést újra, mert bizony már sokszor lándzsát törtünk az SSD mellett. Nade, mi is az az SSD?

Az SSD, vagyis a szilárdtest meghajtó, egy háttértár, ami a HDD mellett, de még inkább ahelyett dolgozik a laptopunkban. És ha már dolgozik, azt jóval gyorsabban, megbízhatóbban és halkabban teszi, köszönhetően annak, hogy nincs benne mozgó alkatrész. Nézzük csak meg a lenti videót, minden alkalommal, mikor felmerül bennünk a kérdés: erősebb CPU (processzor) vagy SSD kell-e a hétköznapok emberének?

Beszélnünk kell még azokról is, akik a hétköznapokban leginkább játszanak. Itt már komolyabb igények is felmerülnek, amikhez komolyabb laptopra lesz szükség. Egészen pontosan olyanra, amiben különálló (dedikált ~~integrált~~) GPU található. Játékosként mindig favorizáljuk az erősebb GPU-t a CPU-val szemben; és tartsuk szem előtt, hogy a VRAM nem a GPU teljesítményének a mérőszáma

Javaslatunk: pörgessük fel a rendszerünket egy SSD beépítésével, játékosként pedig a pénztárcánknak legmegfelelőbb, legerősebb GPU-val rendelkező darabot vásároljuk meg. Nem tudjuk házilag elvégezni az SSD beépítését, nem tudjuk milyen GPU lenne számunkra a legideálisabb? Keressünk fel egy szakkereskedést; de ne egy olyan boltot ahol kenyeret is árulnak a laptopok mellett (és az se az igazi, ha a laptop mellett még ezernyi más elektronikai eszköz található).

bővebben
2016-09-01

Hamarosan terítékre kerül a 7. generációs Intel processzor család, kódnevén a Kaby Lake. Ízelítőt már kaptunk belőle - akkor egy Dell XPS 13 CPU-ba integrált grafikus gyorsítója elég volt az Overwatch-hoz. Nézzük, mit érdemes még tudnunk:

1, Már idén megvásárolhatjuk
Igen, ez azt jelenti, hogy már gyártásban van a chip. Először várhatóan a 6 darab alacsony fogyasztással rendelkező 4.5-15 wattos processzor válik elérhetővé, majd szépen lassan a nagyobbak, valószínűleg a jövő év elejéig a megismerhetjük a teljes palettát. 

2, Ismerős architektúra
A 6. generáció, vagyis a Skylake architektúrája köszön vissza egy-az-egyben a Kaby Lake-ben. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kettő ugyan az lenne - inkább egy félgenerációs ugrásról van szó. 

3, Viszlát Core m5 és Core m7
A további félreértések elkerülése végett az Intel inkább elbúcsúzik a Core m5 és Core m7 elnevezésektől, valamilyen oknál fogva azonban az m3 azonban megmarad. Bár az elnevezések mennek, maguk az ultra alacsony fogyasztású processzorok maradnak. Szokjuk hát meg a Core i5 Y és a Core i7 Y nevet (ezektől azonban ne is várjuk, hogy felvegyék az “U” kategóriás névrokonaikkal). 

4, Növekvő teljesítmény
Nem meglepő, hiszen ezzel az érvvel lehet lengetni leginkább a zászlót. Nos, mennyi az annyi? A SYSmark alatt futott teszt alapján egy Core i7-7500U vs. Core i7-6500U versenyben az előbbi javára dőlt el, jó 12 százalék előnnyel. Ugyan ez a verseny a WebXPRT 2015 tesztjén 19 százalék előnyt hozott a 7. generációnak. Ez azért mégis számottevő.

Azért legyünk őszinték - ezért ki cserélné le Skylake processzoros laptopját? Úgyhogy menjünk egy picit vissza az időben: Core i5-7200U vs. Core i5-2467M versenyében már 1.7x sebességnövekedésről van szó (SYSmark), a grafikai teszt szerint a különbség ennél is nagyobb, 3x. 

bővebben
2016-08-18

A GeForce GTX 1080 bevezetésével az NVIDIA megmutatta, hogy mennyit lehet kihozni egy 600 dolláros grafikus kártyából. A csúcsmodell mellé csatlakozott a GTX 1070 és GTX 1060 is. A két alacsonyabb fogyasztású darab ugyanarra a 16nm-es Pascal architektúrára épül, csak sokkal megfizethetőbb áron. A gyártó most ezen grafikus chipek mobil változatát tervezi kiadni, amik majdnem mindenben megegyeznek az asztali verzióval (még VR támogatásban is). És ez nem túlzás: a csúcs 1080M 2560 CUDA maggal és 8GB GDDR5x (10Gbps) memóriával van szerelve, ami teljesen azonos a desktop változattal. Az egyetlen eltérés az órajelben mutatkozik meg (1556MHz az eredeti 1607MHz-hez képest). A boost órajel viszont mindkét változat esetében 1733MHz.

Játékos nyelvre lefordítva az 1080M a következő számokat hozza, egy i7-6700HQ-val (négy mag, 2.6GHz és 3.5GHz turbo) párosítva: Mirror's Edge Catalyst, 126; Overwatch, 147; Doom, 145; Metro Last Light, 130; Rise of the Tomb Raider, 125. Ezek az FPS számok 1080p-s felbontáson, ultra beállítások mellett értendőek, 120Hz-en.

A 4K-ban való játék sem jelent problémát. Ilyen felbontáson, high beállítások mellett 89FPS-t produkál az Overwatch, 70-et a Doom és 62-t a Metro Last Light. Egyedül a Mirror's Edge Catalyst és a Rise of the Tomb Raider maradt 60FPS alatt, de mindkettő még simán a játszható kategóriába esik a maga 52FPS-ével. Az NVIDIA a legújabb Gears of War-t is bemutatta élőben, 4K-s felbontásban és egyáltalán nem volt érzékelhető frame drop. Ilyen számokkal egyértelmű, hogy az 1080M-nek nem fog problémát jelenteni a VR. Az asztali GTX 980 volt a mérce mind a HTC Vive és az Oculus Rift esetén is, az 1080M ennél pedig jóval erősebb. Az új mobil chip támogatja a tuningot (ami a 300MHz-et is elérheti a gyártó szerint) és akár két 1080M-et is láthatunk majd SLI-ben.

bővebben
TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: