Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

2013-04-10

Korántsem túlzó párhuzam a következő: a laptopok hűtőventilátorának kitakarítása és újra pasztázása pont olyan, mint az autóknál az olajcsere. Amennyiben az autóban nem cserélsz egy bizonyos idő elteltével olajat akkor bizony azt a motort ki is lehet dobni a kukába. Maradva a fenti párhuzamnál, ha huzamosabb ideig elhalasztjuk a ventilátor takarítását és a processzor újra pasztázását, noteszgépünk követheti a fenti gépjárművet a kukába. 

Nagyvárosok frekventált pontjain elhelyezkedő panellakások a leginkább hírhedtek porosságukról, de ne áltassuk magunkat, máshol is akad bőven por. Sokan a noteszgépüket ágyban, ölben használják mindenféle odafigyelés (notebook-stand) híján és mivel ezek a gépek alapvetően alulról szívják be a hűtéshez szükséges levegőt csendes tettestársak leszünk noteszgépünk tönkretételében. Megkockáztatva a következő állítást, miszerint nincs lakás por, szösz, haj- és szőrszál, valamint egyéb kisebb piszkok nélkül kijelenthetjük, hogy még a leginkább tiszta helységekben is előfordulhat az, hogy ezek a nem kívánt elemek a noteszgépben a ventilátor alatt elhelyezkedő bordázott rézlamellák közé szorulva, majd később akár a kimeneti nyílásokat is eldugítva először csak ronthatja a hűtési teljesítményt, majd hosszabb távon tönkre is teheti az eszközt.

Nyilvánvaló, hogy a processzor és egyéb belső részegységek által termelt hőt valamilyen úton-módon ki kell vezetni a noteszgép belső teréből, hiszen ha ez nem történik meg számos káros tényezővel kell számoljunk. Az egyik legkellemetlenebb, hogy a rézhűtő és a processzor között lévő paszta hamarabb kiszárad (bekövesedik) így az elveszti a hőelvezető képességét, ennek hatására még inkább felmelegszik a noteszgép belső tere, mely végső és legkatasztrofálisabb soron tönkreteszi gépünk legfontosabb elemét, az alaplapot. Amennyiben ez nem volna elég a magasabb hőmérséklet akkumulátorunk élettartamának rohamos csökkenéséről is valószínűleg a megemelkedett hőfok tehet, ugyanis 45°C fok felett a cellákban lévő zselében megindul a kristályosodási folyamat. Éppen ezek azok a folyamatok amik további kockázati tényezőt jelentenek használt notebook vásárlás esetén, hiszen tapasztalat, hogy a fent leírtak ellen a felhasználók közül csak igen kevesen tesznek.

Baka Zoltán a Laptopszalon Kft. szervízvezetőjének elmondása alapján integrált VGA-s noteszgépeket évente, míg a saját VGA-val rendelkező noteszgépeket 6 havonta ajánlott kitakarítani, illetve pasztázni, hogy a jövőben elkerüljük a meghibásodást. Baka Zoltán még azt is hozzátette, hogy akik notebookjukat a Laptopszalonban vásárolják azoknak ingyenes az első takarítás 6 hónapon belül.

A szerviztől kaptunk ajándékba pár fotót, érdemes megnézni őket.

  

  

  

  


Pucu

TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: