2017-05-17

A legújabb hírek szerint az Apple erősen fontolgatja, hogy véget vet az iPad mini sorozatnak, vagyis a 7,9 hüvelykes kijelzővel szerelt modelleknek, aminek első fecskéje 2012-ben érkezett a piacra. A legutóbbi verzió iPad mini 4 névre hallgat, ám utódot már a 2015 óta nem kapott. 

A BGR Apple-höz közeli forrásokra hivatkozva hozta le, hogy az iPad mini gyártása és forgalmazása már nem éri meg a vállalatnak, hiszen kannibalizálja az új termékeket, főleg a kijelzőméret miatt. Ennek oka, hogy az 5,5 hüvelykes iPhone 7 Plushoz képest már nem sokkal nagyobb a tablet, és az emberek ha mégis az iPad minit választják, az a nagyobb iPadektől vesz el vásárlóközönséget.

2014-ig, ameddig nem volt 5,5 inches iPhone, még teljesen releváns volt az iPad mini, most viszont már egyáltalán nem az, sőt, ha az iPhone 8 tényleg 5,8 hüvelykes panelt kap, még kevésbé lesz értelme. Az ok tehát érhető és viszonylag logikus, meglátjuk, hogy tényleg így gondolkodik-e az Apple.

bővebben
2017-05-11

Tavaly szeptemberig nagyon gyors ütemben nőtt a Windows 10 elterjedése, hiszen előtte még ingyenesen lehetett frissíteni a régebbi rendszerekről. Ez a kapu viszont bezárult, most már rendesen csengetni kell, talán ez is az oka annak, hogy annyira nem kapkodnak az emberek a váltással. Azért további 100 millióan csak rászánták magukat, és Satya Nadella, a Microsoft CEO-ja a minap bejelentette, hogy már 500 millió gépen fut aktívan a legújabb szoftver.

A Windows 10 mellett Cortana, a virtuális személyi asszisztens is rendesen odacsapott a lovak közé, 140 millióan használják már minden nap. Mi magyarok sajnos nem tudjuk, hiszen egyrészt nem ismeri a nyelvünket, másrészt pont ezért nem érhető el. Cortanát azért segítette a Cortana Skills Kit, ami egy fejlesztői csomag, hogy bárki tudjon olyan programot készíteni, ami már támogatja az asszisztenst.

bővebben
2017-05-07

A Laptopszalonnál plusz 2 év garanciával kedveskednek mindazoknak, akik Windows operációs rendszerrel előtelepített laptopot vásárolnak. A kedvezmény a vásárlást követően azonnal érvényessé válik, a tulajdonosnak mindössze annyi a teendője, hogy a gyári garanciális időszakban évente legalább egy alkalommal elvigye a készüléket egy díjköteles átvizsgálásra és tisztítása.

A karbantartást a Laptopszalon a készülékhez tartozó szervizkönyvben pecséttel jelzi, így biztos marad nyoma annak, hogy a notebook tulajdonosa eleget tett a garancia meghosszabbítás feltételeinek. Az ajánlatról bővebb tájékoztatást ezen a weboldalon lehet olvasni, az aktuális kínálatot pedig itt lehet megtekinteni.

bővebben
2017-05-03

A Surface-szel a Microsoft átértelmezte a táblagép kategórióát, ám most egy olyan készüléket mutattak be a sorozatba tartozóan, ami tényleg laptopnak mondható. A Surface Laptop névre keresztelt szerkezet 13,5 hüvelykes PixelSense kijelzőt kapott, méghozzá érintésbevitel és érintőceruza támogatással. A képarány 3:2-es, a felbontás pedig 2256 x 1504 pixel.

Érdekes, hogy a billentyűzet Alcantara borítást kapott, színek tekintetében pedig platina, burgundia, kobalt kék, valamint grafit arany választható. A notebook 1,25 kg-ot nyom, átlagosan 14,5, de a legvékonyabb pontján mindössze 9,9 mm vékony. A kiváló értékek ellenére a készülék 14,5 órányi üzemidőt ígér Netflixezés közben. A Microsoft képviselője persze próbálta az egekig magasztalni a gépet, szerinte ugyanis gyorsabb, mint a Macbook Pro, mégis könnyebb, mint a Macbook Air.

A Surface fedélzetén a MIcrosoft oktatási célokra kihegyezett operációs rendszere, a Windows 10 S fut, ami év végéig ingyenesen Windows 10 Pro verzióra frissíthető, utána az update már 50 dollárba fog kerülni. Ára 999 dollártól kezdődik, ennyiért viszont "csak" egy Intel i5-7200U processzor jár 4 GB RAM-mal és 128 GB-os SSD-vel. A legerősebb modell 2200 dollárba fáj, cserébe i7-es CPU, 16 GB-nyi rendszermemóriát, valamint 512 GB-os SSD-t kap a vásárló. Elég drága, nemde?

A bal szélen teljes értékű USB 3.0-s portot, mini DisplayPortot találunk, Type-C-nek visznt hűlt helye sincs, jobb oldalon is mindössze egy Surface port található.

Hangszórórácsot sem fogunk felfedezni, a hangot ugyanis a billentyűzet alá rejtett Omnisonic hangszórók biztosítják, amelyek megkapták a Dolby Audio Premium minősítést. Természetesen van WiFi, Bluetoth, fényérzékelő, valamint a 720p-s webkamera sem maradt ki.

bővebben
2017-05-02

Már csak órákat kell várni, hogy elstartoljon a #MicrosoftEDU esemény, ahol kiderül, hogy milyen szerep jut majd a Google Chrome OS-nek, ám más érdekességekre is számíthatunk. A @h0x0d nevű felhasználó például egy különlegességre hívta fel a figyelmet Twitteren, ez pedig egy rendkívül karcsú, 13,5 hüvelykes laptop, ami a Windows 10 S-t, vagyis a Windows felhőalapú rendszerre optimalizált változatát futtatja. 

A fotók alapján elég kevés port lesz a gépen, USB-re, DisplayPortra és 3,5 mm-es jack kimenetre lehet számítani az egyik, Surface Dockra pedig a másik oldalon. A készülék egyébként nagyon jól néz ki, és akár a Chromebookok valamint a MacBookok közötti különbséget szűkítheti minimálisra. Hogy végül mi valósul meg az eszközből, az hamarosan kiderül.

bővebben
TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: