Acer Aspire V3-331 teszt

2015-05-04

A tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében, és megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Az olcsósított ultrabookok továbbra is igen keresettek a piacon, így ezzel folytatódik a tesztsorozatunk. Az Acer Aspire V371 nagyon olcsó árcédulával, elég vékony házzal és fehér színnel csábítja a vásárlókat.

Specifikáció

A doboz tartalma

A doboz tartalma a minimumot egy driveres lemezzel emeli, amihez viszont kell a külső meghajtó, ennek hiányában marad az internetes töltögetés. Érdekesség, hogy tényleg mindene fehér lett a doboznak belül, a töltő és a kábel is.

 

A külső

Kívülről először a nagyon vékony ház ami szemet szúr. A fedlap szép, ál-alumínium, ami tényleg tartalmaz fémet, de elég könnyen horpasztható ennek ellenére, szóval meglepne ha teljesen ebből készült volna. Belül és alul is műanyagot kapunk, nem vészesen olcsó minőségben, egész jó struktúrával, nem tűnik fel a spórolás. A zsanérok ezüst színe csupán egy kupak miatt van, ezek nem fémek, belül a klasszikus zsanér bújik meg. A formaterv egy kis játékot ad a fedlapnál a kis visszajelzők miatt, de egyébként egy klasszikus, vékony, fehér notebook.

    

 

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Baloldalon egy kombinált hang ki-bemenet és a 4 az egyben kártyaolvasó

Elöl nem találunk semmilyen csatlakozót

Jobbról 2.0-s és 3.0-s USB, HDMI, Ethernet és töltőcsatlakozó

Hátul egy kis szellőzőrostély

Billentyűzet

A billentyűzet meglepően jól használhatónak bizonyult. Szokás szerint elég kemény és rövid úton járt a gomb-mechanika, de a kiosztás egész jól sikerült, nem esett nehezemre odafigyelés nélkül használni a háttérvilágítás kihagyása ellenére sem. A kissé zavaró elem a kurzormozgató billentyű volt, vagyis ezek összessége. 6 darab teljes egyforma méretű gomb van kis méretbe beszuszakolva, nagyon nehéz eltalálni mikor mit kellene nyomni a hangerőhöz vagy lapozáshoz.

Touchpad

A touchpad alapjaiban remek lenne. Mérete és anyaga kiváló egy ekkora géptől. Elég jól is működik az esetek többségében, viszont 3 hét alatt sem sikerült olyan drivert találni olyan beállítással ami olykor ne kergülne meg és felejtené el vezérelni a padot. Ezt egy gyors letiltás-engedélyezéssel gyorsgombokról meg tudjuk oldani, de elég kellemetlen bizonyos helyzetekben. Egyébként rossz szavam nem lehet rá, ennyi pénzért szinte csak rosszabb minőségű érintőpadok vannak. De ezt a kis bakit hacsak nem tényleg egyedi eset volt, illene megoldani, ezt ha tudjuk még teszteljük később.

Hang

Ekkora kis karosszériából komoly hangnyomásversenyt nem fogunk rendezni, erős hangerőn torzít is a tartalom, de ismét: ezért az árért sokkal jobbat nem kapunk ilyen méretekben. Egyébként van kombinált 3.5mm hangcsatlakozó és ugye a kis sztereó csipogók.

Kommunikáció

A megszokott társulatot vonultatja fel az Acer is, mint a legtöbb esetben: b/g/n-es Wi-Fi, 4.0-s szabványt támogató Bluetooth és bizony gigabites LAN csatlakozásokat. A MIMO szabvány okozta sebesség növekményt nem tudtam sajnos tesztelni (még), de a sima alap N-es hálózaton is megfelelő volt az érzékenység, belépő üzleti gépek sem tudnak sokkal többet.

Kijelző

Mindenki kitalálhatta, hogy ha valahol nem sok pozitívumot fogok osztani az a kijelző lesz. Standard HD felbontásával és közepesen erős háttérfényével egy ~120.000Ft-os gépben ez akár jó is lehetne. Nincs is vele komolyabb probléma, de legyünk őszinték: az IPS opció főleg ilyen méretben ahol az invertálás sokkal gyorsabb mint egy DTR notebook esetében igencsak elkélne. Kijelző forradalom ide-oda, a piac mesterségesen visszafogása ilyen téren kézzel fogható. A letebbi képek pedig illusztrálják miért is lesz mozgalmas használni utazások során ezt a masinát is, mert bizony kell hajtogatni a kijelzőt rendesen. Némi előny az enyhe matt bevonat így az olykor becsillanó kijelző sokkal kevésbé bántó.

Van továbbá egy HD webkameránk is, ami sok-sok éve szerintem ugyanazt a minőséget képviseli, egyszerű felhasználásra elég, minden másra továbbra is egy AF képes külső hardver lesz az igazi.

A zsanérok mint már fentebb említettem nem adnak semmi pluszt, kis szerencsével ez a méret segíti majd őket abban, hogy nehezebben fáradjanak el. A nyitási szög egyébként éppen elegendő.

  

 

Bővíthetőség

Ez egy meglepő pont volt, körülbelül 3 perc alatt szét lehetett bontani a készüléket, belül pedig takaros módon található az akku, a két hangszóró, fölöttük a HDD és a 2 memória slot. Ez igen gazdag egy ilyen árszintű géptől, így könnyű lesz a karbantartás és bővítés is.

 

Tápellátás

Parányi laptophoz hasonló méretű tápegység járt, így a 45W-os méret nem lesz meglepő. A fehér szín adott, így összeöltözik a gépünkkel. Egyik fájó pont viszont a kis tüskés aljzat, ami annyira masszívan rögzül a gépben, hogy nagyon könnyű lerátani az asztalról, mert bizony magától ez még véletlenül sem fog kimozdulni.

Garancia

Az Acer 2 év garanciát vállal a gépeire, ezekhez tartozik futárszolgáltatás is, tehát a hívás után viszik és hozzák is majd a gépünket.

Használatba vétel

A touchpad kis "vicce" miatt 2-szer is telepítettem a készüléket, semmi fennakadás nem volt magában a telepítésben és aztán a használatában sem.

Processzor

Az egyik érvágás a processzornál érhető tetten. Az Intel 3556U-s Pentiumja egy alacsony fogyasztású Haswell családos processzor ami maximálisan 1,7GHz-et tud kitermelni magából. Ez nem tűnik soknak és tényleg nem az. Szinte folyamatosan padlógázon megy, szerencsére a fogyasztásban ez nem érződik, ekkora órajelhez kellően alacsony maradhat a magfeszültség. Mindenesetre még éppen használható Office és internet témakörben, ennél erősebb felhasználásra vagy erősebb igénybevételre i3-as processzor kell kicsit drágábban.

 

Rendszer teljesítmény

A másik kissé érződő spórolás a HDD, ami nagyon nem társ a gyors munkában. Nagy szerencse, hogy könnyen cserélhető én erősen javaslom is, egy SSHD is megteszi akár ilyen processzor mellé.

Grafikus kártya, játék teljesítmény

A GPU egy igazi játékos fenevad. Nos azért nem, itt egy kicsit túloztam. Igaz, hogy néhány éves játékokat elvisz a hátán, de nagyon óvatosan a beállításokkal hiszen ez egy HD4000-nél is gyengébb integrált GPU. Amint kilépünk a film-videolejátszás-képmegjelentés háromszögből gyűlnek a fellegek és nem azért, hogy képkockákat szórjanak.

 

 

Nos, sokat nem kell ehhez az eredményhez fűzni, ez egy elég cammogós és szaggatós teszt volt, de lefutott ez becsületére vált.

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

Itt viszont mondok sok jót és szépet. Az akkumulátoros idő teljesen rendben van, ilyen kapacitásból egy ennyire forszírozott processzorral rendben van. Zaj minimális szinten jött ki a gépből, az is a HDD percegése volt, ezt egy cserével gyorsan orvosolhatjuk, de nem volt vele így sem komoly probléma.

Ami viszont nagyjón jó az a kis fogyasztásból adódó kevés hő, a ventilátort alig hallottam a tesztidőszak alatt. Ennek nagyon tudtam örülni, ez egy jó pont.

Értékelés

Mondogassuk magunkban, hogy 115.000Ft, sokszor. Ennek a készüléknek sok hibája van amiket nem lehet felróni neki, hiszen annyira kerül amennyiért jobb esetben még a klasszikus méretben sem kapunk laptopot. Rendelkezik rengeteg szerethető tulajdonsággal, a színe is fehér, így a közönsége adott, a kérdés, hogy mennyire lesz tartós a kialakítás. Na és persze mennyire elégszenek meg ilyen teljesítménnyel és/vagy vállalják be azt, hogy a gép árának egy jelentős hányadát kell még hozzáadni, hogy tényleg használható legyen. Viszont ha ezt megteszik egy valóban olcsó és használható utazós laptopra tehetnek szert.

 

  

  

 

 

Mulder

 

Ajánlott cikkek:

Milyen notebookot / laptopot vegyek?

Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?


Hasznos cikkek:

A Laptop akkumulátorokról és használatukról

Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

Pixelhiba a notebookoknál

Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

Segítünk első notebookod kiválasztásában!

TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: