Asus G551JW teszt - GTX 960M és IPS

2015-06-21

 

A tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Buda üzletében, és megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

2016.03.11. - Asus G551VW vs Lenovo Y700 15ISK vs MSI GE62 2QC teszt

BEVEZETŐ

Nem újdonság szerkesztőségünk köreiben az Asus RoG sorozata, jelen teszt szereplőjének közvetlen elődeivel is többször találkoztunk már. Korábban Mulder kollégám készített róla átfogó, részletes tesztet, illetve nemrég Ben is a csatába küldte két MSI és egy Lenovo ellen - ahol ha hivatalosan nem is nyert meg minden megmérettetést, kollégám személyes kedvencként hozta ki a teszt végére. Mivel a külsőségekben nincs semmi újdonság, azokat szépen leírták kollégáim, nem is húznám az időt fölöslegesen, nem térek már ki a gép részletes bemutatására, ehelyett koncentráljunk inkább a különbségekre.

Olyan sok változás nem történt, szerintem már a teszt címe is elárulja, hogy hol eszközölt némi módosítást a gyártó. Az egyik a videókártyát érinti, ami hát hogy is mondjam, amolyan kötelező körnek mondható, hisz ha itt a Geforce 900-as sorozat, akkor bizony mindenkinek piacra kell lépni vele az “elavult” 800-as helyett. 

  

A másik, vagy inkább igazi előrelépés a kijelzőt érinti. Eddig csak egy teljesen átlagos TN-film panel volt a G551-ben (legalábbis ami a hazai piacot illeti), ami sokaknak teljesen megfelelt, viszont jó néhány felhasználónak meg nem, hiányolták a gyönyörű színeket és a szinte tökéletes betekintési szögeket. Az Asus válasza erre a tesztkészülékkel meg is érkezett, ugyanis itt már egy FullHD matt IPS kijelzőt kapunk, ami igencsak korrekt “upgrade”-nek mondható.

 

KIJELZŐ

Mint azt már említettem, az egyik lényeges (vagy leglényegesebb) változás a kijelzőt érintette. Végre elhagyták a hagyományos TN panelt, és a helyére egy remek matt (vagy inkább félig matt) LG IPS került. A színek gyönyörűek (hogy mennyire színhű, az már más kérdés), a betekintési szög lényegében végtelen, mindenhonnan látszik a megjelenített tartalom, a fényerőre sem lehet panaszunk. Jár a pirospont, ezen a kijelzőn egyszerűen sokkal jobb megnézni egy filmet, vagy éppen “kockulni” pár órát.

Összehasonlításul itt egy kép Mulder kollégám TN kijelzős G551 tesztjéből - azt hiszem a két panel közötti különbségről nem kell sokat írni, a képek magukért beszélnek:

 

HARDVER

Bár nem írtam, de a processzornál is történt egy kis módosítás. Az elődmodellben egy i7-4710HQ teljesített szolgálatot, aminek a teljesítményére különösebb panaszunk nem lehet, viszont ez is cserés lett, és egy i7-4720HQ váltotta. Nagy különbség nincs, sőt ha belemegyünk a vizsgálódásba, akkor a különbség nem több, mint 100MHz a 4720HQ javára.

És akkor elérkeztünk a másik olyan területre, ahol változás történt, ez pedig a videókártya. Az elődben egy Maxwell-es GTX860M volt, 4GB GDDR5 dedikált videómemóriával. Az “új” GTX960M-et felfoghatjuk egyfajta átnevezésnek is, mert lényegében ez történt. Ugyanaz az architektúra, úgyanúgy 4GB GDDR5 memória, ugyanúgy 128bites, egyedül az órajeleken emeltek egy kicsit a zöldek, és megszületett a 960M. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a különböző benchmark és játéktesztek, ahol lényegi FPS növekedés nem igazán figyelhető meg, sőt a több vagy éppen kevesebb képkockaszám akár még mérési hibának is betudható (illetve annak is, hogy most a tesztek HDD-ről futottak, korábban SSD-ről), hisz nem mindegyik játéknak van beépített benchmarkja, és egy szabadpályás mérésnél könnyen eltérhetnek egymástól az eredmények - főleg úgy, ha nem ugyannál a tesztelőnél vannak a gépek.

 

JÁTÉK TESZTEK

A teszteket kizárólag FHD, azaz 1920*1080 pixel felbontáson végeztem - gyanítom a legtöbb felhasználó így fogja használni, ha már egyszer a vas elbírja.

Batman: Arkham Origins

  

Crysis3

  

Battlefield 4

  

Thief

  

GRID Autosport

  

Metro Last Light

  

COD: Advanced Warfare

  

Az előző játékok táblázatba szedve:

És egy táblázat, melyben összevethetők a GTX960M a GTX860M játékokban elért FPS eredményei:

A fenti ábrákból és táblázatokból jól kivehető, hogy lényegi különbség nincs a GTX860M és GTX960M között, fej-fej mellett van a két kártya, többnyire ugyanazokat az FPS értékeket kapjuk mindkettővel (ahol nagy különbség van, ott nagy valószínűséggel az említett mérési metódusokból adódó hibák a felelősek). Tehát ha valaki talál még valahol GTX860M-mel szerelt noteszt jó áron, nyugodtan megveheti, nem veszít igazából semmit sem - csak éppen a zsebében marad egy halom pénz, ami az "újdonság" GTX960M felára lenne...

 

ÜZEMIDŐ, ZAJ, MELEGEDÉS

Gondolom senkit nem ér hatalmas meglepetés, ha azt mondom, hogy az előd G551-hez közel azonos hardver közel azonos üzemidőt és hőfokokat produkál. Továbbra is egy nagyon csendes gépről beszélünk, ami még terhelés hatására sem vált át porszívó módba. Nyilván megemelkedik a zajszint az alaphoz képest, de továbbra sem lesz zavaró. Ugyanez elmondható a melegedésre is: nem fog minket megégetni a gép, még akkor sem, ha komolyabb, hosszas tűzharcba keverednénk.

 

ÖSSZEGZÉS

Szerencsére könnyű dolgom volt az összegzés megírásánál. Adott volt az előd, amiről a legtöbb teszt pozitívan nyilatkozott, és ott, ahol le lett húzva, most sikerült fejlődni. A külső továbbra is igényes, jó hozzárni a fémmel bevont készülékhez, a billentyűzet még mindig kényelmes, illetve a zajszintre és a melegedésre sem lehet különösebb panaszunk. A belső komponensek ha teljesítményben nem is hoznak nagy előrelépést az elődhöz képest (már az sem volt éppen gyenge), de továbbra is megállják a helyüket ebben az árkategóriában illetve piaci szegmensben, a konkurencia sem ad ennyiért mást ezen az áron. Nagy pozitívum viszont az IPS kijelző, amit én személy szerint kötelezővé tennék minden laptopban - ezt ideje volt már meglépni a tesztalanynál is. Nem kérdés tehát, részemről továbbra is az ajánlott gépek táborát erősíti a frissített G551-es ROG.

 

    

    

 

Andrew

 

Ajánlott cikkek:

Milyen notebookot / laptopot vegyek?

Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?


Hasznos cikkek:

A Laptop akkumulátorokról és használatukról

Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

Pixelhiba a notebookoknál

Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

Segítünk első notebookod kiválasztásában!

 
TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: