Asus GL552JX teszt

2015-10-04

tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében, és megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Megkésve bár, de elérkezett az idő, hogy leteszteljünk egy újabb Asus ROG notebookot. A GL552-es jelzéssel most egy, a külcsínre talán méginkább kihegyezett, játékosok számára ajánlott laptopot tisztelhetünk.

Specifikáció

 

A doboz tartalma

A klasszikusan ROG stílusban nyitható dobozban felül a "vasat" alatta pedig fiókokban a töltőt és kábelét, akkumulátort, valamint az oldható gyorskötözőt, papírokat és a telepítőlemezt találjuk. Nagy meglepetés most sem ért tehát bennünket.

 

 

A külső

A beharangozóban már utaltam rá, hogy ez a gép a megszokott külsőségeken felül további részleteket is ad nekünk, hogy ingereljük látószerveinket. A piros csíkok és betűk ugye már nem hatnak annyira frissnek, ellenben a fedlap és dizájn a csúcs ROG gépektől érkezett, egy fura tapintású recézett-gödrös fedlappal, valamint középen szálcsiszolt hatású fém betéttel. Ami nem fém, ahogy a fedlap sem, elég egyszerű műanyagból készültek. Ahogy úgy általában az egész géptest is, nem sugároz olyan minőséget, mint mondjuk az N550, ami valóban rengeteg alumíniumot tartalmazott.

 

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

 

Elöl: kártyaolvasó és a visszajelző ledek.

Balról: töltőcsatlakozó, hűtőnyílás, VGA és HDMI kimenet, Ethernet port és 2 darab 3.0-s USB

Jobb oldalon pedig: 3.5mm-es aljazatok, 2.0-s USB és optikai meghajtó valamint egy Kensington zár nyílás

Hátulról: a kivehető akkumulátor látszik és a zsanérok.

Billentyűzet

 

 

A billentyűzetbe nehéz lenne belekötni. Kellemes nyomásponttal rendelkezik, jól lehet rajta gépelni kis idő elteltével már teljesen vakon is, aki pedig nézné a gombokat kap egy remek több fokozatban állítható háttérvilágítást, ami nem mellesleg elég homogén is. Numerikus rész szintén megtalálható a jobb oldalon.

Touchpad

 

A touchpad mérete minden bizonnyal kielégít minden igényt, a borítása is elég jó az ujjaknak, könnyen siklik. Kissé viszont pontatlanul érzékel, a multi-touch funkciókba a nálam lévő példány rendszeresen belebakizott, ez lehet egyedi gond volt, driver cserékkel sem sokat javult a helyzet.

Hang

A sztereó hangszórókon keresztül megjelenő élmény nem túl meggyőző, magasabb hangerőn torzított és a maximális hangerő sem volt túl magas. Némi szoftveres korrekció után javult a helyzet, bár az etalon ROG gépektől hallottunk már sokkal jobbat is.

Kommunikáció

A kapcsolatot a 4.0-s Bluetooth és az N-es WiFi szolgáltatta, vezetékes kapcsolatból pedig gigabitest kapunk. A műanyag fedlapnak hála a WiFi kapcsolat megfelelő volt, 3 vastag falon keresztül is képes volt még egy FullHD filmet streamelni a hálózatról.

Kijelző

A kijelző egy FullHD felbontású IPS panel. Betekintési szögekről sokat elmondanak a tesztképek. Teljesen megfelelő, a színvisszaadás is jó és a fényerővel sincs gond. Az egyetlen probléma a háttérfény foltossága. Nagyon sok helyen látszanak a világosabb részek, fekete és sötétebb színeknél roppant zavaró.

A zsanérozás lehetne feszesebb, mozgatás után enyhe libegést tapasztaltam még egy ideig, ez elég kellemetlen tud lenni ezen az árszinten.

  

 

Bővíthetőség

Jó hír, hogy könnyen bővíthető a GL552, a legjobb azonban a memória és HDD cserén kívül az M.2 slot 2280-as SSD-k számára, amibe utólag is berakható az SSD, ezzel egyidejűleg biztosítva, hogy HDD és SSD is legyen gépünkben optika meghajtó mellett is.

 

 

Tápellátás

120W-os tápegységből táplálkozik a laptop, átlagos játékos/multimédiás szinten manapság ez az átlag.

Garancia

A szokásos Asus garancia vonatkozik a GL552-re is, a futár hozza és viszi a notebookot, ha bármilyen gond lenne a készülékkel.

Használatba vétel

Windows 8.1-el indítottunk, majd a szokásos gyors driverezés után indulhattak a tesztek. HDD-vel is meglepően kellemes volt használni, SSD-vel pedig nyilván még sokkal jobb lehet. Hardverigényes feladatokra, főleg CPU erőre éhes esetekben nyugodtan lehet támaszkodni a 4 magos i7-re ha játszani kell akkor sem leszünk gondban.

Processzor

     

Az i7-es 4720HQ kódot viselő 4 magos és 8 szálas processzor borzasztóan erős, ez már messze nem az a szint, amit egy átlagos felhasználó képes lenne kihasználni. Legmagasabb órajele 4 magon is 3.4GHz, 2 magon pedig 3.5GHz. Ha csak 1 szálon futnak az események akkor 3.6GHz a maximális órajel. Cserébe komoly hőtermeléssel is kell számolni, főleg ha a dGPU-t is kihasználjuk.

 

Rendszer teljesítmény

Egy korrekt teljesítményű HDD ami a HGST címkével érkezett, elég meggyőzően teljesített, ha igazán pattanós rendszer szeretnénk nem utolsó sorban pedig halkabbat, akkor az SSD lesz a megoldás esetünkben. Kicsit a percegés és adatíráskor a duruzsolás kihallatszott a géptestből.

 

Grafikus kártya, játék teljesítmény

A HD4600-as integrált GPU mellé egy GTX950M érkezett, így támogatva a játékosokat is. Kissé fájó pont, hogy csak DDR3-as memóriákat társítottak a dGPU mellé, ami teljesítményben azért elvesz néhány értékes fps-t.

 

 

3DMark teszt alább tekinthető meg, sokkal érdekesebb most is a valós játékélmény.

A tesztek szokás szerint natív felbontáson futottak, esetünkben tehát 1920x1080-on.

Kezdjünk a Battlefield 4-el. High beállításokon tökéletesen játszható, FullHD-ban is.

  

A Crysis 3 továbbra is erősen GPU függő. Az eredmények felemások, HD felbontásban fogunk tudni akár multira is elég fps-t elérni.

  

A GRID nem okozott meglepetést, maximumra tekerve a beállításokat sincs gond a sebességgel.

  

A Metro szintén GPU limites, High beálíltásokon van meg a stabil 24-25fps.

  

A Thief szintén High és Medium beállításokon muzsikált jól.

  

Röviden: mai játékokban magas beálíltás mellett is tudunk majd játszani, multiplayer esetében ez még változhat, hiszen kicsit komolyabb a terhelés a VGA-n.

 

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

Lássuk azokat az adatokat amik a játékos gépek esetében általában kevésbé szoktak tündökleni. Az akkumulátoros üzemidő a maga 3.5 órájával filmezés alatt azért még lehetne jobb, de a nagy processzor sajnos elég sokat elvesz a telepből.

A hőmérsékleti értékek egy kicsit aggasztóbbak, a CPU játék alatt is eléri a 88 fokos küszöböt ahol már visszavesz az órajelekből, közben a gépházat is erősen melegíti középen és bal oldalon. Ez azért lehetne jobb, főleg mert a ventilátorban lenne még több fokozat is.

Értékelés

Összegezzünk tehát: az Asus GL552 a nagyobb ROG gépek külsejét próbálja elhozni nekünk olcsóbban és kevésbé komoly felszereltséggel. A gond az, hogy érezhetően sikerült is megoldani ezt a feladatot. Az anyagok minősége nem az igazi, a hűtés pedig az i7-es felszereltségben is elég halovány. A GPU még egy ideig elegendő lesz a frissebb játékokra is, de egy 960M-el és módosított hűtéssel valamint kicsit fémesebb házzal sokkal inkább vonzó lenne, főleg mert a piaci konkurensek is ezekkel próbálnak kedveskedni a vásárlóknak.

  

  

 

 

Mulder

 

Ajánlott cikkek:

Milyen notebookot / laptopot vegyek?

Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?


Hasznos cikkek:

A Laptop akkumulátorokról és használatukról

Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

Pixelhiba a notebookoknál

Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

Segítünk első notebookod kiválasztásában!

TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: