Asus N550 teszt

2014-06-02

Az Asus N550JK tesztgépet a Laptopszalon adta kölcsön, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében. 

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 - 19:00; Szo.: 10:00 - 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

Áttekintés

Tehát akkor menetelünk tovább, mint a beharangozóban már említettem most egy multimédiás laptopot néztünk ki az Asus kínálatából. A választás az N550JK-ra esett, több okból is. Egyik ilyen a külső volt, a másik pedig a grafikus kártya, ami már sokaknak a fantáziáját mozgatta. Most végre lehull a lepel.


A doboz tartalma

A G56JR-hez hasonló a tartalom és a doboz is, mindösszesen a Republic of Gamers logók és feliratok maradnak el. Tehát ugyanúgy jár a bőséges körítés és igényes csomagolás ehhez a géphez is, ami azt elnézve, hogy mennyivel olcsóbb, nagyon kedves gesztus. Van gyorskötöző, driver lemez, megkapjuk a külső mélynyomót és papírokat is a töltő mellett természetesen.

A külső

Aki óriási különbségeket várt azt el kell szomorítanom, a felépítés maradt a G56JR-hez hasonló, egyedül az anyagok változtak és az alsó kialakítás egy kicsit. Ezüstbe borult a teljes belső és a billentyűk is, alumínium lett az alsó burkolat is, valamint a fedlap Asus logója is immáron fehéren világít. A fedlap maradt szálcsiszolt alumínium jellegű műanyag kissé horpadós kivitelben.

A bekapcsoló gomb és a másik oldalon lévő programozható gomb helye is megegyezik, köztük most már nem furcsa alakú kivágás van, hanem kör alakú sugárban terülnek el az egyre finomabb bemarások.

 

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Elöl visszajelző ledeket kapunk a rádiók, akkumulátor, CapsLock, állapot és HDD tevékenységről

Baloldalon kártyaolvasó, 3.0-s USB, optikai meghajtó és Kensington zár

A jobb oldal pedig töltő és mélynyomó csatlakozót valamint RJ45, HDMI, miniDP, kombinált hang ki/bemenet és 2db 3.0-s USB csatlakozót rejt

Hátulról ezúttal tényleg nincs szinte semmi

Billentyűzet

Aki arra tippelt, hogy hasonlítani fog a billentyűzet a G56JR-ben megismerthez, annak lottóznia kell. Egy ezüst átfestést kapott a klaviatúra, plusz a háttérfény lett fehér, szintén 3 fokozatban állítható módon. Ugyanúgy jó a gépelési érzet, rövid úton de nem túl keményen járnak a billentyűk. Megfelelő a rögzítés, nincs horpadás erősebb ütögetés hatására sem és van persze numerikus rész is. Ez a rész tetszett továbbra is.

    

Touchpad

Ez a részlet viszont kevésbé lett tetszetős. A pad mérete és anyaga teljesen rendben van, viszont maga a pad csak nagyon keményen lenyomható, ezt használva nagyon gyorsan belefájdulhat az ujjunk. Ha szeretjük a koppintásos módot akkor nyilván ezzel nincs baj, megvannak a multi-touch opciók természetesen, rengeteg funkcióval.

Hang

Bang and Olufsen márkás audio rendszerrel reklámozza magát a laptop amihez jár a külső mélynyomó is természetesen. Belül egyébként 4 darab kis hangszóró található a csuklótámasz alá elrejtve. Szerintem alapjáraton jobban szól, mint a G56JR, tisztábbnak tűnik a hang, bár a mély szerintem továbbra is inkább csak amolyan külsőség és különlegesség.

 

 

Kommunikáció

Változást itt nem tapasztaltam: jön a b/g/n szabványos Wi-Fi, mellé a 4.0-s Bluetooth és a vezetékes kapcsolat gigabites méretben. A vezeték nélküli hálózatot Atheros AR9485WB-EG típusú kártya szolgáltatja, TP-Link routeremet nem különösebben szerette, Cisco-val ilyen gond már nem volt. Jelerősségben gyengébb, mint a G56JR, ez valószínűleg a teli alumínium alsó rész miatt van.

Kijelző

Örömömre a panel megmaradt IPS-nek és FullHD felbontásúnak. Betekintési szögek terén jól állunk, oldalról továbbra is megvan az IPS Glow jelenség, tehát kicsit lilul meg fehéredik a kép, de sokkal kevésbé drasztikus mint a TN panelekre jellemző teljes invertálás és kifakulás. A felületkezelés maradt félig fényes, ezzel nagy baj nincs, magas fényerőn korlátozottan de alkalmas kültéri vagy erős fényben történő használatra is. Színek és minden más pedig eléggé rendben vannak, van jobb a piacon, de ezen az árszinten már ez is kiváló.

A zsanérok jól tartanak, némi libegés van, de ez a kijelző merevségének hibája amit üzleti gépeknél sem csinálnak meg jobban sajnos. Felső kávában HD felbontású webkamera is található sötétben nyilván nem sokra használható, fényben viszont szép képet ad.

  

Bővíthetőség

Egy kisebb készlet torx csavar eltávolítása után levehető a komplett alsó rész, ahol láthatóvá válik a teljes gép. RAM, HDD, optikai meghajtó könnyen cserélhető, hűtés pedig tisztán tartható.

 

 

Tápellátás

Megkapjuk az egyen Asus töltőt 120W-os méretben, bár itt egy kicsivel kevesebb az étvágy, mint az i7-es G56JR esetében.

Garancia

2 év Asus garancia vonatkozik erre a gépre is, amennyiben hibát észlelünk a futárszolgálat szállítja el és vissza a termékeket.

Használatba vétel

Windows 8.1 telepítés után a kapott lemezt felhasználva 30 perc alatt készen is voltam a rendszerrel. Egy videokártya driver frissítést néztem még, de ez elég újnak bizonyult. Egyéb teendő nincs, hozzá lehet kezdeni a gép belakásához.

Processzor

Az árfekvéshez illően egy kicsit szelídebb Intel Core i5-ös processzor került az N550JK-ba, abból viszont egy 4200H jelzésű, ami ugyanúgy egy Haswell processzor, mint a 4200M, csak kapott egy kis órajelemelést, így 2 magos felhasználás esetében 3.0GHz-es órajelet is elérhetünk vele. Természetesen HyperThreading van, így 4 szálon is képes dolgozni. TDP osztálya viszont a magasabb órajelek miatt 47W lett, ami viszotn csak egy irányérték, körülbelül 10 fokkal hűvösebb, mint a sokkal vastagabb G56JR. És persze halkabb is.

 

Rendszer teljesítmény

A gyári HDD egyedi hiba vagy egyéb okok miatt rettentően hangos volt főleg parkolás közben, így ezt gyorsan cseréltük egy Samsung SSD-re, mint ahogyan a másik tesztgépen is történt. Így és a bővített, összesen 12GB-nyi memóriával nem volt gond a játékokkal és a nagyon erős képméretezésekkel sem. Aki hasonlóra használná a laptopot, mindenképpen cseréltesse le a HDD-t és bővítsen memóriát. A Samsung Evo benchmark elméleti fél GB-os másodpercenkénti írása/olvasása elég impozáns, aki nagyobb fájlokat mozgat vagy éppen ellenkezőleg és sok aprót, az imádni fogja.


Grafikus kártya, játék teljesítmény

De következzen az amiért főleg érdemes megvenni ezt a gépet, ami pedig a grafikus rész. Már az integrált HD4600 is emelt órajelekkel van megáldva, viszont másodlagos grafikus vezérlőnek a friss és ropogós GTX 850M érkezett az nVIDIA-tól. Arányaiban elég nagy a különbség a 860M-hez képest, hiszen csak DDR3 memória jutott rá illetve benchmark alatt is látszik, hogy ez egy gyengébb grafikus kártya, maga a memória mérete viszont maradt 2GB.

 

Az elmaradhatatlan 3DMark13 tehát:

Majd következen az Y50 hasonló adattáblája:

Végül pedig a mért értékek:

Előre le kell szögezni, hogy optimalizációból az Y50-nél elég erős hiány volt, így az eredmények még nem véglegesek.

Körülbelül 10-40% közötti a gyorsulás egy 860M esetében, ami idővel szépen megerősödik minden játékban nem csak 1-2 esetben. Viszont örülhetünk, hiszen HIGH beállítások mellett szinte mindennel tudunk játszani natív felbontásban is.


Hőmérsékletek, melegedés, zaj

A legütősebb kártya a grafikai rész mellett kétségtelenül a hűtés. Alapjáraton nagyon diszkrét a susogás, szinte semmi hang. Játék alatt sem lesz bántó a hangorkán, jó lett a ventilátor hangszíne belőve. A legjobb azonban a burkolat hőmérséklete. Ahová nyúlunk ott erős terelés mellett is maximum kézmeleg lesz a kasztni, ami elég bravúros, tekintve, hogy majdnem 15-20 fokkal melegebb egy hasonlóan erős Y sorozatos gép. Itt le a kalappal, ez jó.

Az már kevésbé, hogy ez a processzor is kéri az energiát rendesen alapjárat közelében is, szóval izmos üzemidőre ne, 3-4 óra közötti filmezési időre viszont számíthatunk. Az akkumulátoros üzemidő nagy ellensége az olyan háttérfolyamat ami pörgeti a processzort, és sajnos ilyenből van bőven, erre figyelni kell, ebben az esetben talán kihúzható kicsivel több is mint nálam, én ugyanis nem bántottam a folyamatokat, csupán az energiatakarékosságot kapcsoltam be az Asus programjában.

Értékelés

Ritka az ilyen könnyű verdikt. A gép remek, egyetlen bajom a tényleg nehézkes touchpad kezelés ami talán szokható és az üzemidő amit én még mindig keveslek az U-s társak árnyékában.

További aggodalmam a billentyűk festése. Sajnos az anyagában szinezett üzleti gépek billentyűi is nagyon csúnyán tudnak fényesedni, a hasonlóan festett változatokból én még személy szerint nem nagyon láttam jót, de ne nekem legyen igazam. Egyéb kifogásom nincs, a hűtés jó, a hardver szintén és az anyagok is kifogástalanok. Aprób hibák vannak, amiket mindenkinek egyedileg kell mérlegelnie és eldöntenie, de ekkora keretből nem is nagyon van ellenfél, szóval mindenképpen ajánlott megnézni ha hasonló multimédiás laptopot keresünk.

  

  

 

Mulder

 

Ajánlott cikkek:

Milyen notebookot / laptopot vegyek?

Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?


Hasznos cikkek:

A Laptop akkumulátorokról és használatukról

Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

Pixelhiba a notebookoknál

Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

Segítünk első notebookod kiválasztásában!

TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: