Asus RoG G751JY teszt

2015-03-16

tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében.

Áttekintés

A RoG széria kisebbik tagja, a G551 után a nagy testvér járt a szerkesztőségünkben. Itt viszont nem csak egy egyszerű kijelző méret növelésről, vagy az aktuális N szériás modell átszínezéséről van szó, ez már első pillantásra kiderül. Extravagáns külsővel és egy nem kevésbé szerény specifikációs listával itt az újabb trónkövetelő a csúcs játékos gépek világában: íme Asus G751JY, az igazi Republic of Gamers masina.

Specifikáció

*A megjelölt ár a 8 GB memóriás modellre vonatkozik.

A doboz tartalma

A doboz nem tartogat meglepetéseket, a külső díszítéstől eltekintve az N751-nél megismert elrendezéssel találkozhatunk. Talán egy egér, vagy egy kicsit különlegesebb tárolási mód (párnázott csomagolás, mint például az Alienware-eknél) dobhatott volna még az összképen.

 

A külső

A számozás alapján kis változásra számíthattunk, de a gyártó alaposan felfrissítette a dizájnt. Eltűntek az élesebb törések, bekerült a masszív alumíniumbetét, a méretes légbeömlők pedig kaptak egy vagány vörös színezést. Az egész letisztultabbá – már amennyire letisztult lehet egy ilyen monstrum –, modernebbé vált. Az anyaghasználat pedig remek: az új alumíniumbetét merev, stabil, jó fogást ad; a notebook fedlapjának többi részét bevonó gumis borítás pedig ugyan koszolódhat, de ellenáll az apróbb karcoknak és meglehetősen kellemes tapintású.

  

Felnyitva a gépet jelentős módosításokra nem figyelhetünk fel. A csuklótámasz a szálcsiszolt felület helyett megkapta a fedlapon használt puha anyagot, továbbá a bekapcsoló gomb és a billentyűzet is átdolgozásra került. Összeszerelés, illesztések terén nem érheti panasz a gépet, minden pontosan a helyén van, nem lötyög, nem zörög, az egész notebook minőségi benyomást kelt. A minőségi benyomás pedig a stabilitás vizsgálatakor után is megmarad: a ház a rá ható torziós erőknek – a kategóriától elvárható szinten– megfelelően ellenáll.

  

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Elöl: állapotvisszajelző ledek.

A bal oldalon, hátulról: Kensington zár, kettő darab USB 3.0-s port, Blu-ray meghajtó és kártyaolvasó.

A jobb oldalon: töltőcsatlakozó, VGA csatlakozó, gigabites Ethernet, HDMI, Thunderbolt, ismét két darab USB 3.0, és a manapság már nem gyakori line-in, mikrofon, fülhallgató Jack dugó trió.

Hátul pedig a méretes - és nem csupán díszítőelemként funkcionáló - hűtőnyílások találhatóak.

 

Billentyűzet

A ház mellett a billentyűzethez is hozzányúlt az Asus, bár a változások itt kevésbé jelentősek: a fehér háttérvilágítást vörösre cserélték, és a WASD gombok kaptak egy színbeli megkülönböztetést, a Space billentyű méretét kicsit megnövelték az egyszerűbb elérhetőség érdekében, illetve felkerült öt extra funkcióbillentyű. Ezek közül az egyik a Steam klienst indítja, ha telepítve van a gépen, egy a nVidia ShadowPlay képernyőfelvételének dedikált gombja, a maradék három pedig a RoG Gaming Centerben tetszőlegesen programozható.

 

A klaviatúra minőségi jellemzőit tekintve nem értheti szó a ház elejét: a nyomáspont, billentyűút és visszajelzés kiváló; a felület kellemes, nem csúszik. Ha valamit fel lehet hozni negatívumként, az a felülettel kapcsolatos: egy hosszabb játékmenet után azért hajlamos koszolódásra. A háttérvilágítás fényereje 3 szintben állítható, külön öröm, hogy a szintek közötti átmenet folyamatos, nem darabos, mint általában. A W gombon található kis jelzőpont meglepően hasznos kis extra, főleg ha az ember játék közben, nem a klaviatúrára pillantva keresi az előrehaladás billentyűjét.

 

Touchpad

Az érintőpanel összességében jó. A tapicskolható rész méretével nem fukarkodtak, hatalmas; többek között ennek köszönhetően a pozícionálás pontosan kivitelezhető; míg a gombok kényelmesek, finom járásúak. A kétujjas műveletek jól működnek. Kifogásolnivalót ismét a felület anyagában, illetve a gombokban találtam: előbbi viszonylag hamar elkezd fényesedésni, az utóbbi pedig kicsit érzéketlen a szélen való nyomásokra, de egyik sem akkora probléma, hogy jelentősen rontana az összképen.

Hang

A kijelző mögött elhelyezett sztereó hangszórópár és az alsó mélynyomó notebookhoz képest kifejezetten jól szól. A mélyek rendben vannak, a magasak kicsit visszahúzódóak, de játékra, filmekre, alkalmi zenehallgatásra nem kell egyből külső hangszórókhoz nyúlni. Hangszínszabályzó természetesen itt is jár a részletes beállítási lehetőségek kedvelőinek.

 

Kommunikáció

A már-már szokásos formulát kapjuk hálózati kommunikációs interfészek terén: gigabites Ethernet, 4.0-s Bluetooth és AC-s wifi. A hatótáv és sebesség abszolút problémamentes volt a vezeték nélküli kapcsolatok esetén.

Kijelző

A következő jelentős változás a kijelzőt érintette, ez pedig a panel környékén keresendő. Az eddigi TN-film technológiát IPS-re cserélte a gyártó, ami nem kis minőségbeli ugrást jelent a megjelenített kép terén. A színmegjelenítés pontos, a betekintési szögek szélesek, a kontrasztarány magas, fényerőből pedig van bőven. A panel továbbra is matt bevonatú, a felbontása maradt 1080p, mely a játékos ambíciókat (3-4K felbontásra még ez a mobil GPU sem elég) és a Windows magas képpontsűrűségű kijelzőkezelési képességét tekintve szerencsés dolog. Egyetlen hátránya általánosságban az IPS kijelzőknek a jobb TN panelekkel szemben a sebesség, de ezt az apró áldozatot érdemes volt meghozni a kategóriákkal jobb képért.

Az érdekes kialakítású zsanérszerkezet a kijelzőt stabilan tartja, de egy pár fok plusz dönthetőség nem ártott volna.

 

Bővíthetőség

Egyetlen csavar eltávolításával hozzáférhet a felhasználó két memóriahelyhez (a négyből) illetve két HDD helyhez (melyből egyet sajnos elfoglal a PCIe alapú M.2 csatlakozójú SSD). Minden további bővítéshez teljesen szét kell szedni a számítógépet, ami nem egyszerű feladat, nem érdemes nekiállni otthon, tapasztalat nélkül.

 

Tápellátás

Egy méretes, 230W-os tápegységgel érkezett a laptop.

Garancia

2 év futárszolgálatos garancia jár a notebookhoz, hasonlóan a többi Asus géphez.

Használatba vétel

Előretelepített Windows 8.1-el rendelkezett a tesztalany, így néhány driver és a mellékelt szoftverek frissítéseinek ellenőrzése után nem volt sok dolgom az üzembevétel előtt. Az előretelepített szoftverek listája szerencsére nem túl hosszú, pont elegendő: a RoG Gaming Center egy összefoglaló képernyő és indító a többi segédprogramhoz, az Audio Wizarddal a hangbeállítások finomhangolhatóak, a Splendid Technology-val a kijelző színprofiljai aktiválhatóak, míg a MacroKey a programozható billentyűk konfigurálására szolgál.

 

 

 

Processzor

Az elérhető legerősebb modell a tesztkonfiguráció, így az i7-ek között is a felsőházból került kiválasztásra a processzor. Az alap és a G551JM-ből már ismert i7-4710HQ-hoz képest a tesztalany 4860HQ-ja ugyan 100 MHz-el alacsonyabb alapórajelet, de rendre 100 MHz-el magasabb Turbo órajelet, vPro támogatást és egy jelentősen erősebb IGP-t kínál. Az IGP jelen esetben nem befolyásoló tényező, mert le van tiltva, csak a dedikált kártya használható. A processzor kifejezetten erős, és bőven elegendő a GPU kihajtására, de erre bőven elég a kisebb modell is (lévén nem jelentős a teljesítménykülönbség a kettő között), így ha valakinek nem létszükséglet a vPro, nem igazán éri meg a komolyabb változat a felárat.

 

Rendszer teljesítmény

A PCI Express alapú M.2 SSD, a 32 GB memória és az erős processzor nem szab túl sok gátat a rendszer gördülékenységének, még komolyabb terhelés alatt is flottul és azonnal történnek a reakciók. A beépített HDD is egy gyorsabb darab, így a játékok nyugodtan telepíthetőek arra.

 

Grafikus kártya, játék teljesítmény

Az nVidia asztali fronton nagyot alkotott a megújult Maxwell architektúrával, főleg a teljesítmény-fogyasztás arányt tekintve, így várható volt, hogy a notebookos variánsok is jelentősen fognak erősödni. Ez be is vált, a tesztek alapján akár 40-50%-al is erősebb a GTX880M-nél, alkalmazástól függően. 

 

Az IGP ezúttal letiltásra került, mely az akkumulátoros üzemidőre negatív hatással van, de egy 4 kilós játékgépnél nem ez szokott lenni az elsődleges szempont. Jöjjenek tehát a tesztek:

És a játékok:

  

Első körben az EA híres multiplayer shooterét, és két Unreal Engine 3 által hajtott címet vizsgáltunk meg. Mindhárom játékkal könnyedén megbírkózott a kártya, még a legmagasabb beállítások esetén is. A Battlefield 4-nél látott értékek még az ambíciózusabb játékosokat is kielégíthetik, kicsit optimalizáltabb beállításokkal elérhető az áhított minimum 60 fps.

  

A második körbe is jutott egy Unreal Engine játék, ez pedig a Borderlands Pre-Sequel. Magas beállításokon okozhat meglepetéseket a rengeteg ellenfél és PhysX effekt miatt, de itt ez a helyzet nem állt fenn. A Far Cry 4 ugyan nem maximális beállításokkal, de gyönyörű grafikával és jó sebességgel volt játszható minden esetben, de mivel a próba egy korai változattal történt, a frissítések azóta javíthattak a teljesítményen.

  

A teszt során az egyetlen játék (annak is a megterhelőbb beépített benchmarkja), aminek az átlagfps-e a bűvös 30-as érték alá esett a felújított Metro Redux, de ez is csak bekapcsolt SuperSamplinggal. Ez nagyon szép eredmény egy notebooktól.

Összességében elmondható, hogy 2014 legerőforrásigényesebb címei sem jelentenek problémát ennek a kártyának 1080p felbontáson, közel maximális beállítások mellett. Csak közel, mert kellően nagy mértékű élsimításokkal szinte mindent meg lehet fektetni - holott grafikailag látható előrelépést nem jelent.

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

A teljesítménnyel nincs gond, mi a helyzet a hűtéssel? A méretes „légbeömlők” és a mögöttük lévő két külön ventilátorral rendelkező hűtőrendszer hatásosan teszi a dolgát. Alapjáraton hallatszik a két légforgató, de nagyjából a HDD zajjal egyenértékű, így csak a teljesen néma géphez szokottaknak lesz feltűnő. Játék alatt a processzor 74 fokig melegedett, míg a GPU nem lépte át a 65 fokot, mindezt kifejezetten… halkan. Persze itt nem néma csendről van szó, de még egy csendes szobában sem zavaró. Teljes terhelés alatt sem változott sokat a helyzet, a processzor 80, a videokártya 63 fokig melegedett. Meglepő módon a 63 fok nem elírás, ugyanis ilyen igénybevétel során a notebook automatikusan visszaveszi a videokártya órajeleit, ezzel elkerülve a túlzott melegedést. Mivel a valós használat során ilyen terhelés nem fordul elő, így ez egyáltalán nem probléma.

 

Akkumulátoros üzemidőben a hardver alapján sokat nem szabad elvárni, de egy 2-2,5 órás film azért végignézhető.

Értékelés

Minőségi ház, erős hardver, gyönyörű kijelző, jó billentyűzet. Nehéz negatívumokat felhozni a géppel szemben, de nem is kell: ha valaki ennyiért keres játékos gépet, és felmerült a G751JY mint opció, csak bátorítani tudom.  Nehéz igazán jobbat találni. Hogy ő-e a legjobb játékos notebook a piacon? Az összes versenyző ismerete nélkül nem lehet kijelenteni, de kétségkívül egy nagyon  erős induló.

  

  

  

 

Ben

 

Ajánlott cikkek:

Milyen notebookot / laptopot vegyek?

Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?


Hasznos cikkek:

A Laptop akkumulátorokról és használatukról

Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

Pixelhiba a notebookoknál

Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

Segítünk első notebookod kiválasztásában!

TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: