Dell Inspiron 7720 teszt

2013-08-31

Bevezető

Nagy örömömre szolgál bemutatni a nagy múltú Amerikai Dell cég egyik igazi gyöngyszemét a Dell Inspiron 7720-as, mely nem csak külsejével, de belső értékeivel is egyértelműen kiérdemli a "bivaly" jelzőt. Mint oly sokan, jómagam is elég elfogult vagyok egy bizonyos brand és kialakítás irányában, amikor laptopról beszélünk. Miután elébem rakták a még bontatlan masinát, már a doboz méretétől kivert a víz, ugyanis ennél a pontnál erősen sejteni lehetett, hogy nem egy 13"-14"-es kijelzővel rendelkező notebookkal fogok közelebbről megismerkedni. Ezt csak azért írom le, mert szerintem (ismételten szerintem) addig beszélünk "valójában" laptopról, amíg az nem lépi túl a 14"-es méretet. 14 inch-en felül, az ember vegyen inkább PC-t...szerintem. Nos, a véleményem elég gyorsan megváltozott, miután életet leheltem a masinába és eltöltöttem vele pár napot. Még mindig nem hiszem el, hogy egy 17"-es kijelzővel rendelkező laptop, így levett a lábamról és mindezt olyan szinten, hogy komolyan mondom, fájó szívvel adtam vissza.

Termék megnevezése Dell Inspiron 7720
Processzor Intel Core i7-3630QM – 2,4/3,4 GHz (Ivy Bridge)
Lapkészlet Intel HM77
Memória 1x 8GB DDR3 – 1600MHz
Kijelző 17.3" FULL HD (1920x1080) Antiglare
Grafika GeForce 650M / Intel HD Graphics HD4000
Merevlemez Hitachi 1TB HDD
Optikai meghajtó DVD Super Multi
Protok és csatlakozók LAN, D-sub, HDMI, 4 db USB 3.0, kombinált audio ki/és bemenet, SD kártyaolvasó, 8in1 kártyaolvasó
Egyéb WiFi b/g/n, Bluetooth 4.0, Webkamera 1MP
Akkumulátor kapacitása 48 Wh Lithium-Polymer, 6 cellás
Méret 416,8 x (31,9 / 37,37) X 276 mm
Tömeg 3,28Kg
Operációs rendszer Linux
Fogyasztói ár (2013.06.) Operációs rendszer nélküli verzió: 264.900
Garancia 36 hónap Dell garancia

Nem is szaporítanám tovább a szót, Hölgyeim és Uraim, következzen a mindenkori tiszteletet kiérdemlő Dell 7720-as!

 

Kijelző

Jelen esetben egy 17,3"-es képátlóval rendelkező, LED háttérvilágítású LCD Full HD, tehát 1920x1080 pixeles felbontással rendelkező, matt kijelzőről beszélünk. Bár nem IPS panelről van szó, a betekintési szögek mégis (szinte) tökéletesek.

Betekintési szögek kép

Érdekes továbbá, hogy a Matt kijelző egyáltalán nem ront a színek minőségén, sőt, a 400 nites fényerőnek köszönhetően a színek lenyűgözően élénkek!

 

 

Tudniillik a legtöbb matt kijelzővel rendelkező gép színei sokkal fakóbbak bármely fényes kijelzővel szemben, viszont a matt megjelenítő sokkal praktikusabb ablak mellett, vagy kültéri használat során, ugyanis a fény visszatükröződése elenyésző. Mindezek fényében kijelenthető, hogy a 7720-as kijelzője egyszerűen lenyűgöző!

Billentyűzet / touchpad

Az első dolog, amit egy új gépen meg kell tapasztalnom, az a billentyűzet minősége. Lehet, hogy furán hangzik, de amennyiben ez a rész nem megy át a "vizsgán" onnantól kezdve a géppel való ismerkedést is rövidre zárom. (lehet, hogy felületes hozzáállás, viszont abban mind egyetértünk szerintem, hogy a billentyűzetet azért olykor-olykor használni szoktuk, ezért az legyen jó!) Szerencsére, vagy inkább a mérnöki odafigyelésnek köszönhetően a billentyűzettel kapcsolatban kissé vissza kell fognom magam, ha nem akarom túlságosan magasztalni ezt a részt is. A 102 gombos billentyűzetet, mely rendelkezik numerikus résszel is, abszolút jól eltalált nyomáspont és hosszútávon is kellemes használat jellemzi. Mindezen felül három "erősségi fokozattal" rendelkező billentyűzet világítással is megörvendeztették a felhasználókat. A touchpad 100x70 milliméteresre, tehát elég nagyra (és pontosra) sikeredett ahhoz, hogy kényelmes munkát biztosítson egér hiányában. Végszó: a billentyűzet, nagyon is átment a "teszten".

 

Portok, hang, egyéb

A Dell Inspiron 7720-ban találunk 4db USB 3.0 portot, HDMI 1.4 és VGA kimenet, 8in1 kártyaolvasót, LAN 10/100 csatlakozót, Bluetooth 4.0-t és egy 6 cellás akkumulátort.

Mindezt pedig fekete alumínium hátlappal és csuklótámasszal, precíziós eljárással készített, méhsejt-szerkezetű kialakításban kapjuk meg egy egész kellemes hangzást biztosító Skull Candy hangszóró társaságában.

 

Nagy örömömet leltem még a noteszgép bővíthetőségét illetően, ugyanis az alsó fedél eltávolítását követően 2 db 2,5” mérető HDD/SSD hely, valamint egy mSata csatlakozó is elém tárult. A roppant masszív fém zsanérozás, cserélhető fedlap és az 1 MP webakmera pedig csak hab volt a tortán.

 

 

Hardver

A 7720-as belsejében egy bivaly erős Ivy Bridge-es i7-es processzor ketyeg, pontosabban egy 3630QM! A "QM" jelzésből rögtön tudható, hogy egy 4 magos prociról van szó, továbbá a felső kategória egyik képviselőjéről beszélünk.

 

A videojáték és komolyabb animáció tervezők (bár utóbbi felhasználók főként PC-t használnak) nagy örömére a videokártya sem okozhat csalódást. Egy professzionális felső-középkategóriás GeForce GT650M biztosítja számukra a zökkenőmentes játékot/munkát 2GB RAM-mal.

 

Annyit azért meg kell említeni, hogy az újabb játékok FULL HD-ban történő futtatása, még itt is kisebb fennakadásokat okozhatnak, viszont ésszerű beállítások mellett nem lehet okunk panaszra.

Tesztgépünket alávetettük a szokásos Aida 64 tesztjének, mely során átlagos eredmények születtek.

 

Játék

Nem állok valami nagy játékos hírében, ezért ezt a részt nem éleztem ki a mai kor legdurvább játékaira, de azért az egyetlen játékot, amit én is szeretek feltelepítettem erre a masinára. Lássuk hogyan szerepelt a Diablo 3, max beállítások mellett, FULL HD-ban!

  

  

Sajnos a saját gépemen csak medium beállítások mellett tudom élvezni a játékot, viszont (nem meglepő módon) a 7720-asnak a max beállítások meg sem kottyantak. Kivéve talán egy-két nagyobb csata jelenetet amikor kissé leesett az fps, de az sem volt vészes.

Végszó

Nos, ha valaki egy igazi erőművet szeretne hordozható formában, akkor a tökéletes szó is csak egy "enyhe" jelző a 7720-as tekintetében. Minden igényt kielégítő hardver és tetszetős formaterv jellemzi a laptopot, arról nem is beszélve, hogy mindezt nagyon korrekt áron tette elérhetővé a Dell. Igaz, kissé vaskos és nem a legkönnyebb gép, de mivel nem egy napi szinten hurcolászós notebookról van szó, ezért ezt nem lehet (erős) negatívumként felhozni. Legyen szó tehát játékról, videó szerkesztésről vagy látványtervezésről, a Dell 7720-as minden tekintetben 5 csillagot kap.

Dell Inspiron 7720 – Értékelés
Előnyök + Szép dizájn
Kiváló anyaghasználat
Könnyű bővíthetőség
mSata SSD bővítési lehetőség
Tükröződésmentes kijelzőpanel
Billenytűzet világítás
Élénk színek
Hátrányok - Néhány helyen nagyon felforrósodik
Lehetne kicsit olcsóbb
Nehéz
Alternatívák   Sony Vaio SVE1712V1EB
ASUS N76VZ V4G-T1188H
HP ProBook 4740s

 

Dell Inspiron 7720
Dizájn 9/10 pont
Anyaghasználat 10/10 pont
Súly 6/10 pont
Csatlakozók 9/10 pont
Bővíthetőség 9/10 pont
Szerviz és garancia 9/10 pont
Kijelző 10/10 pont
Zsanér 10/10 pont
Billentyűzet 10/10 pont
Érintőpad 9/10 pont
Játékos teljesítmény 9/10 pont
Hangrendszer 8/10 pont
Zajszint 8/10 pont
Hűtéshatékonyság 7/10 pont
Akkumulátor 7/10 pont
Ár/érték arány 8/10 pont
Összegzés 80,62%

 

K.Róbert

 

Ajánlott cikkek:

Milyen notebookot / laptopot vegyek?
Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!


Hasznos cikkek:

A Laptop akkumulátorokról és használatukról
Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
Pixelhiba a notebookoknál
Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

Segítünk első notebookod kiválasztásában!

TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: