Dell Latitude E6430 teszt

2013-10-03

A tesztben szereplő Dell Latitude E6430-as notebookot a Laptopszalon biztosította, köszönjük!

Áttekintés

Legújabb tesztünkben egy ízig-vérig üzleti gépet, a Dell Latitude sorozatának E6430-as modelljét tettük a nagyító alá. Ebben a kategóriában már jogosan várhatunk csúcsminőséget, nem árulok el nagy titkot mikor azt mondom: ilyen hamar még egyetlen laptopot sem kedveltem meg, pedig megfordult már a kezeim között jó néhány.

A doboz tartalma

Nem fogunk elveszni a kiegészítőkben, szokásos töltő és kábel, valamint némi papíros olvasnivaló lapul a dobozban. Egy dokkolót esetleg egy táskát én még el tudtam volna képzelni gép mellett, igaz, ár/minőség szempontjából ez egy nagyon finoman szabott termék, tehát ebben az esetben még megbocsátható bűnnek számít ez a hiány.

A külső

Gyakorlatilag egy szóval lehetne jellemezni a külsőt: minőség. Az optikai meghajtó alján kívül horpadást előidézni nem tudtam. A fedlap felülete szálcsiszolt anyag, szélein bordázott, horpadásra még véletlenül se gondoljunk ellentétben a konzumer gépekkel. A zsanérok feszesek, a kijelzőt masszívan tartják a pozícióban, valamint képesek a kijelzőt teljesen vízszintes pozícióba is hátrahajtani. A brutalitás jegyében itt és még a hátoldalon is látható néhány szépen megcsiszolt csavar fedetlenül, jól áll a gépnek, meg kell hagyni. A ház merevségéről magnézium ötvözet váz gondoskodik, a felhasznált anyagok önmagukban is nagyon erősek, az összkép mindenképpen meggyőző. A belső borítás puhább, gumírozott érzést nyújtó anyaggal van borítva, nagyon kényelmes, talán a legjobb anyag amit egy notebook kaphat a csuklótámasz borításhoz.

Az extráktól már ez a viszonylag szerényen felszerelt model sem szűkölködik. A csuklótámaszban, vagyis az alatt érintkezés nélküli kártyaolvasót találunk, bal oldalon van Secure Card olvasó, TPM chipet és ujjlenyomat olvasót is kapott a masina. Ezekkel gyakorlatilag minden létező biztonsági protokoll lefedhető. Kapunk trackpointot, dupla mikrofonos webkamerát, a fedlapon kívülről is látható akku, bekapcsolás és merevlemez aktivitást jelző ledeket valamint egy mozdulattal kivehető DVD olvasót, amit akár egy 4 cellás akkumulátorra is cserélhetünk. Ez nagyon impozáns lista, a gép alján dokkoló csatlakozó várja a bevetést, a merevlemez védelem, a fejlett BIOS beállítások és különféle magas tápellátást biztosító USB aljzatok pedig a végletekig csiszolják a gép által kínált extrák repertoárját.

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Elöl kártyaolvasó és a két szélen a hangszórók hangját fokozó rács található.

Jobb oldalon Express Card olvasó, retesz rádiók ki és bekapcsolásához, DVD író, 2db USB3.0, ebből az egyik extra tápellátással valamint eSata/USB kombó sorakozik.

Bal oldalon egy 2.0-ás USB, VGA kimenet, kombi csatlakozó hang ki/bementhez

Hátul Ethernet, töltőcsatlakozó, Kensington zár és HDMI kimenet várja az eszközöket.

Billentyűzet

A billentyűzet külön numerikus rész nélkül (ekkora méretben nem is férne el) terül el, elegendő helyet hagyva a csuklótámasznak is. Dedikált gombokat a hangerőhöz és némításhoz jobb oldalon találunk, ez is remek. A sokszor hiányolt Caps Lock állapotjelzőt a gomb szélénél helyezték el. Kapunk továbbá trackpontot is hozzá tartozó kisebb gombokkal, amik véleményem szerint nem érik el a régebbi Thinkpadek finomságát és nagyon kellemes mozgását, de használhatónak bizonyult. Talán a középső scrollozó gomb esik nagyon furán a szóköz billentyűjéhez, többször nyomtam meg véletlenül, mert nem állt kézre. Ha rövidebb úton járna, ez elkerülhető volna.

 

Maga a billentyűzet viszont az egyik legjobb, amit kapni lehet laptopokban. Kellemes, klasszikus finom "csattanásokkal" nyomatékosítják a lenyomásokat, a hagyományokat tiszteletben tartva mellőzik a szigetes kiosztást és kikapcsolható, egyébként 4 fokozatban állítható háttérvilágítást is kaptak. A kurzormozgató nyilak teljes méretűek, ellentétben a trendekkel, amikor is leginkább csak dísznek kerülnek oda, használatuk sokkal nehézkesebb. A lefogatás szintén jól sikerült, nincs mozgás és hullámzás a billentyűzetben. Nagyjából 2 nap összeszokás után már bátran mertem vakon is gépelni, ami már önmagában is jelzés, hogy ez bizony nem egy átlag és hirtelen megkonstruált darab. Összegezve: egy billentyűzetnek ezt a szintet kellene hoznia minden hordozható számítógépben.

Touchpad

Egy átlagos méretű padot kapunk, kétujjas oldalazással és egyéb multi-touch funkciókkal támogatva. Anyaga kellemes, mérete lehetne nagyobb talán, a gombjai viszont nagyon kellemesek, 3mm utat tesznek meg és puhán kattannak, mindig lehet érezni a nyomáspontot. Itt egy erős közepesnek ítélném az összképet.

Hang

Különleges logót és jelzést nem találunk a hangrendszer szállítójától, ez nem az a kategória, ahol ilyesmire szükség van vagy erre lenne igény. 2 csipogót találunk elöl, amik egészen korrekt hangzást adnak. Filmezéshez és Skype csevegésekhez maximálisan elegendőek, egy tömörített állományból lejátszott zenét is megfelelő minőségben adnak vissza.

Kommunikáció

Gigabites LAN, N-es Wi-Fi, kiépített 3g rendszer (opcionálisan rendelhető HSDPA modemmel) várja az adatokat be és kiáramlását. A jelerősség pedig kiváló a jól megtervezett antennaelvezetéseknek köszönhetően.

Kijelző

Klasszikus TN panelt kapunk, egy alap 1366*768 felbontással. A kijelzőt fedő réteg matt, a fényerő is meglehetősen erős, a kültéri munka, vagy beltérben erősen világító fényforrások nem jelentenek komolyabb problémát. A háttérvilágítás homogén, maga a kijelző viszont egy teljesen átlagos darab. Invertálódás és kiégés szépen megfigyelhető minden oldalról. Szerencsére a notebook hasonló árban kapható 1600*900-as felbontású kijelzővel, ott mindenképpen kellemesebb lenne a látvány. Ez így csak egy átlagos tizenkettő egy tucat színvonal, ami nem illik a többi paraméterhez.

Bővíthetőség

A bővíthetőség üzleti gépnél nem kérdéses. Ha a portok elfogynak, vagy csak nem szeretjük a folyamatos periféria oda-vissza csatlakoztatást akkor dokkoló csatlakozó áll rendelkezésünkre. Ezen felül néhány csavar eltávolítása után szinte minden főbb alkatrészhez hozzáférünk. A ram bővítés, a WWAN kártya beépítése (antennák és kábelezés gyárilag kiépítve) processzor hűtő és ventilátor takarítása gyerekjáték. Érdemes megfigyelni a sötétebb szürke részeket. Ez a gép főbb vázát alkotó magnézium ötvözet, ami hihetetlenül merev és masszív, ez védi meg a notebook sérülékenyebb részeit és tartja minden burkolatát hihetetlenül stabilan.

 

   

Tápellátás

Egy átlagos méretű 65W-os tápegység "eteti" a noteszgépet, téglalap formában, kis visszajelzővel a működésről a felső részén.

Garancia

3 év, bővíthető, helyszíni garancia jár a géphez:

A helyszíni garancia röviden annyit jelenti, hogy ha elromlik az előbb említett Dell noteszgépek egyike, akkor az ügyfél felhívja +36 80 016-157-es telefonszámot, ahol egy diszpécser a felveszi az adatait. Adatfelvétel után a Dell a fogyasztó tartózkodási helyéhez legközelebbi hivatalos Dell szervizt kiértesíti, majd a szervizes bepattan gépjárművébe és egyeztetett helyszínen (akár a fogyasztó lakásában) megtörténik a hibajavítás 24 órán belül.

Teljes cikkünk a garanciális szolgáltatásokról itt található. Ennél többet és jobbat nem is lehetne kívánni support terén.

Használatba vétel

  

Windows 8 operációs rendszert választottam, természetesen a teljes Windows 7 támogatás is jár a géphez. A driverek feltelepítése után több igen hasznos szoftvert is kapunk. Ilyen például a Smart Settings, ahol különféle profilokhoz tudjuk a gép több paraméterét és viselkedését is hozzárendelni. A Battery Information pedig az akkumulátort és a töltést képes használattól függően változtatni. Akkumulátor kímélő funkció és extra gyors töltés is elérhető a választékban. Igen hasznos program. A System Update segítségével pedig a számítógéphez elérhető frissítéseket érhetjük el egyszerűen.

Processzor

A gép lelke az Intel i3-as processzora 3110M jelöléssel az Ivy Bridge szériából. 2 fizikai mag és HT támogatás jellemzi, mindezt 2.4GHz maximális órajelekkel. Ez egy viszonylag falánkabb processzor a maga maximálisan 35W-os TDP osztályával, az akkumulátoros üzemidőn mindenesetre ez nem nagyon látszott meg, ez mindenképpen jó pont.

Rendszer teljesítmény

Gyárilag 7200fordulat/perces merevlemezt kapunk 500GB-os méretben, cseréje pedig igen egyszerű. Teljesítménye az SSD-k sebességétől messze elmarad, hangja a többi ilyen nagysebességű HDD-hez képest egészen csendes, ez a gumikeretezésnek is köszönhető amiben az egység "fekszik".

Grafikus kártya, játék teljesítmény

Üzleti gépekhez ritkán mellékelnek külön grafikus egységet, itt is a HD4000-es grafikus gyorsítóval kell beérnünk. Flash, HD videók, kisebb vagy régebbi játékok gond nélkül futtathatóak. A mai nevekből is elfut néhány, az integrált grafikus processzor tehát a legtöbb egyszerű igényt kielégíti ilyen téren is, de nem ez az elsődleges felhasználási kör.

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

Átlagos használat mellett a laptop alig melegszik, hangja szinte nincs, a finoman surrogó merevlemezt hallani egyedül. Terhelésre és komolyabb munkára fogva a háttértárat növekszik a hangszint, viszont továbbra is hűvös marad a gép felülete, és a ventillátor is halkan teszi a dolgát. Külön érdekesség a Visszafogott üzemmód, amit az Fn + B kombinációval kapcsolhatunk. Ebben az esetben a gép elnémul, minden létező fénykibocsátó led és világítás elsötétül, leáll a ventillátor, és kikapcsol a képernyő. Emellett a rádiókat is deaktiválja. Mindenképpen érdekes funkció, esetenként igen hasznos is lehet ez a "lopakodó" üzemmód.

Értékelés

A végeredmény és értékelés elég nehéz feladat, hiszen ebben a kategóriában az apróbb hibák is felróhatóak lennének, viszont a konkurensekhez képest még mindig nagyon jól állta a sarat a Dell noteszgépe.
Negatívumként a kijelzőt tudnám felhozni, illetve a doboz tartalmát, amiben néhány kiegészítőt még el tudtam volna képzelni. Ide sorolhatjuk még talán a hardverhez képest elég borsos árat, amit viszont kiválóan ellensúlyoz a rengeteg extra szolgáltatás és a minőség. A felhasznált anyagok minősége, az összerakottság, a csatlakoztatható extrák és kiegészítők, valamint a szoftveres háttér és garancia mind-mind olyan apró részletek amik szükségesek ahhoz, hogy egy laptop tényleges munkaeszköz legyen és ne mi legyünk a gépért, hanem az értünk.

  

  

 

Mulder

 

Ajánlott cikkek:

Milyen notebookot / laptopot vegyek?
Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!


Hasznos cikkek:

A Laptop akkumulátorokról és használatukról
Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
Pixelhiba a notebookoknál
Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

Segítünk első notebookod kiválasztásában!

TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: