Fujitsu LifeBook AH552 teszt

2013-06-24

Mint mindig, a tesztelt Fujitsu LifeBook AH552 készüléket a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra.

Bevezető

A hírhedt Fujitsu-Siemens nevet elfeledtetve ismét kezdjük az ismertetőnket egy kis történelemmel.

"2010-ben a Fujitsu-Siemens, mely egy Japán és Német cég egyesülése volt, különvált. A mobil üzletágat mára a Japán cég vezeti, termékeiket pedig Fujitsu Lifebook néven értékesíti tovább. A régi Fujitsu-Siemens Lifebook név jól csengett a piacon, ugyanis termékeik a minőség, megbízhatóság és a korszakalkotó, újító technológiákról voltak híresek. Vele szöges ellentétben a Fujitsu-Siemens Amilo és Esprimo sorozat állt, mely például a Magyar köztudatban elkönyvelődött, mint rossz gyártó. Ennek az volt az oka, hogy Fujitsu-Siemens Amilo és Esprimo sorozat ára és hardverkonfigurációja miatt a legversenyképesebb, legkeresettebb gyártó volt, mely úgymond „alkalmazkodott” a közép - kelet európai átlag keresetekhez. Arányait tekintve viszont minél több fogy egy adott termékből annál nagyobb a meghibásodási arány és mivel a hazai eladások többségét a Fujitsu-Siemens termékek tették ki nem nehéz kitalálni, hogy ez mit eredményezett. Az átlagnál több meghibásodást, és mint tudjuk, a rossz hír gyorsabban terjed, mint a jó." 

Termék megnevezése Fujitsu LifeBook AH552
Processzor Intel Core i5 - 3210M – 2,5/3,1 GHz (Ivy Bridge)
Lapkészlet Intel HM76
Memória Hynix 1x 4096MB DDR3 – 1600MHz
Kijelző 15.6" HD (1366x768) fényes
Grafika Intel HD Graphics HD4000
Merevlemez WDC 500GB HDD
Optikai meghajtó DVD író/olvasó
Protok és csatlakozók LAN, D-sub, HDMI, 3 db USB 2.0, 1 db USB 3.0 audio ki/és bemenet, SD kártyaolvasó
Egyéb WiFi b/g/n, Bluetooth 4.0, Webkamera 720p
Akkumulátor kapacitása 48 Wh Lithium-Ion, 6 cellás
Méret 378 x 252 x 25,4 mm
Tömeg 2,2 kg
Operációs rendszer Windows 8
Fogyasztói ár (2013.06.) Operációs rendszer nélküli verzió: 174.900Ft
Garancia 24 hónap Fujitsu "hozom-viszem" garancia

 Anyaghasználat

Sokat dob a LifeBook AH552-őn, hogy a fedlapja alumíniumból készült, az ez által sugárzott masszavitást sajnos semmilyen műanyag borítás nem tudja kárpótolni és az is bizony igaz, hogy tartósság tekintetében sem lehet a két anyagot összehasonlítani. Kissé sajnálatos a tény, hogy amíg a külső borítás esetében ez a szempont figyelmet kapott, addig kissé elhanyagolták a belső térben. Sőt! Nem elég, hogy belül műanyag borítással kell szembenéznünk, itt-ott még lakkozott felülettel is találkozunk. A szépség, mint megannyi minden relatív, ebben az esetben viszont a legtöbben valószínűleg nem tudnák ezzel a jelzővel illetni az AH552-est, bár igaz az is, hogy az igazi nagy meglepetést az okozná, ha nagyon tetszetős modellel rukkolna elő a Fujitsu a jelenlegi termékpalettát elnézve. 

Egyéb tekintetben teljesen rendben van a noteszgép. Az összeszerelés kifejezetten jónak mondható, nem találkozhatunk illesztési problémákkal és idegeinket borzoló zajokkal, mint az ebbe az árkategóriába eső többi készülék esetén. 

Csatlakozók, bővíthetőség

Bal oldalon láthatjuk a D-sub kimenetet, HDM-t, LAN csatlakozót, 1 db USB 3.0 portot, valamint az audio ki/ -és bemeneti csatlakozót, jobb oldalon pedig az egymás mellett 3 db USB 2.0 portot és egy optikai meghajtót. A minimum elvárásokat ezen a téren így ki is pipálhatjuk az AH552 tesztlapján. 

 

Maga a Fujitsu LifeBook modellek híresek a könnyű bővíthetőségükről, ugyanis néhány csavar eltávolításával máris hozzáférhetünk a memóriákhoz és a háttértárhoz is, így könnyedén válthatunk SSD-re, hogy akár ötszörös sebességgel mozgathassuk adatainkat. Felmerülhet azonban a kérdés, mért is olyan könnyű bővíteni a LifeBook széria tagjait? A legtöbb esetben a noteszgépek olyan csavarokkal kerülnek összeszerelésre, melyek 1-2 szétszedést követően máris roncsolódnak és a takarólemezek is könnyen törnek. Nem úgy a Fujitsu esetében, ahol ezek elkerülésére odafigyelnek.

 

A fentiekkel kicsit szembe megy az a tény, hogy az akkumulátort viszont csak a teljes aljzat eltávolítását követően tudjuk kivenni. Bár ezt problémát csak 3-4 év masszív használat után kell számottevőnek nevezni, miután elhasználódott az erőforrásunk.

Kijelző, zsanér

A zsanér körülbelül 130 fokban nyitható és meglehetősen erősen, holtjáték nélkül tartja a kijelzőt. Borításuk ugyan műanyag, de a szerkezete úgy van kialakítva, hogy valószínűleg sokáig hű társunk fog maradni.

 

 

A LED háttérvilágítású kijelző 15,6 hüvelykes, 1366x768p natív pixelfelbontással. Sajnos a panel nem mattosított, hanem fényes borítást kapott, ennek hatására világosabb helyen illetve a szabadban tükröződni fog. Az utóbbi esetben gyógyírt jelenthet a problémára a tény, hogy egészen magas tartományba is felküzdhetjük a fényerőt. Bár a színhűség teljesen átlagosnak nevezhető, a vertikális betekintési szöget sajnos hagynak némi kívánni valót maguk után, ennél egy fokkal könnyebben emészthető a horizontális látástartomány. Ez azonban szinte igaz minden TN+film technológiás LCD kijelzővel szerelt noteszgépről. Aki, viszont kicsit jobban bele szeretne merülni a kijelzőpanelek világába, annak ajánljuk a „laptopkijelzőkről nagy általánosságban” című olvasmányunkat.

Billentyűzet és érintőpad

Tesztjeim mindig úgy készülnek el, hogy egy-két hét erejéig sajátomként használom az adott készüléket. Ezt azért fontos itt megjegyeznem, mert a legtöbb esetben a billentyűzetet külön kell megszokni, majd a próbajáratot követően egészen megkedvelhető. Eleinte a hajamat téptem a rendkívül rövid távon járó billentyűzettől, viszont a többnapos gépelés után rájöttem, vagyis megfigyeltem, hogy nem hagyok annyi helyesírási hibát, mint a hasonló billentyűzetekkel. Azt nem állítom, hogy minden álmom egy ilyen billentyűzet, de mégsem annyira rossz mint azt első felindulásra mertem volna állítani. Sokkal inkább fájlalom a tényt, hogy a billentyűzetet körbeölelő felület fényes borítást kapott, ezt némileg feledteti a minőségi összeszerelés és az ergonomikus alátámasztás.

 

A legtöbb kritikámnak áldozatul esik az aktuális tesztalany érintőpadja. Nos, ebben az esetben sincs ez másképp, hiszen még a tesztidőszak alatt sem voltam képes teljesen hozzászokni. Nehezen használható, kicsi, felszíne recés, a legtöbb esetben pontatlan és a több ujjas mozdulatokkal sem úgy dolgozik, mint ahogy elvárható lenne (elég döcögős a dupla ujjas görgetési funkció). Ez azonban nem volt elég, a gombok nehezen benyomhatóak, hangosan kattognak és természetesen csodálatos műanyag borítást kaptak.

Hardver

Tesztalanyunkban egy Intel 3. generációs, Ivy Bridge kódnévre hallgató Core i5-3210M processzor foglal helyet. A processzor fizikailag 2 maggal rendelkezik, azonban a Hyper Threading technológiának köszönhetően 4 szálon fut, továbbá az alap 2500 MHz-en járó magokat a TurboBoost technológia segítségével 3100 MHz-ig is fel tudja húzni. A processzor benchmark eredménye megtekinthető a notebookcheck.net oldalán, bár azt tudni kell, hogy számítógépünk sebessége nem a processzoron, hanem a háttértáron múlik. Aki igazán nagy sebességbeli különbséget szeretne érezni noteszgépén, azoknak ajánljuk a "Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!" című írásunkat.

 

A processzor tartalmaz még egy Intel HD4000 integrált grafikus vezérlőt is (IGP), melynek játékos képességeit megtekinthetjük a notebookcheck.net oldalán. 

Hangzás

Kevés noteszgép az ami az általa nyújtott hangzásra büszke lehet. Az AH552 is az átlagot erősíti, sőt mi több, ha nem lett volna már a tesztpadon Fujitsu noteszgép korábban, az első kérdés ami eszembe jutna a "MI EZ?" lenne. Nem kell tehát sokat várnunk, leginkább csak gyengécske, dobozszerű hangokat melyek talán a filmezéshez elegendő élményt szolgáltatnak, de valószínű, hogy a vájt fülűeknek fájdalmas élményben lesz részük.

Tesztpad (zajszint, hűtéshatékonyság, üzemidő)

Amit kispóroltak hangszóró tekintetben, legalább hűtés formájában pótolták a mérnökök. Burkolata szinte egyáltalán nem melegszik, emellett alapjáraton teljesen halk mely csend csak terhelés hatására vész oda, ám még ekkor is hűvös marad a felület.

Az akkumulátoros üzemidő is pozitívumokkal kecsegtet, mivel a minimális fényerő és terhelés mellett az AH552 közel 7 óráig bírta egyetlen feltöltéssel, filmnézéssel közepes fényerőn pedig 5 óra 20 percet üzemelt.

Fujitsu LifeBook AH552 – tesztpad
Processzor   Intel Core i5 – 3210M
Grafikus vezérlő   Intel HD Graphics HD4000
Akkumulátor használat   minimum játék film
Üzemidő   6 ó 50 p N/A 5 ó 20 p
Hardver terhelés mértéke   alap játék terhelt
Zajszint   halk N/A hangos
CPU hőmérséklet   50-51°C N/A 82°C
GPU hőmérséklet   50-51°C N/A 82°C
Burkolati hőmérsékletek (alap)
billentyűzet   aljzat
27,1°C 25,1°C 24,4°C   24,5°C 25,3°C 26,8°C
31,3°C 31,9°C 26,4°C   26,8°C 28,1°C 27,5°C
29,8°C 33,1°C 28,1°C   29,1°C 30,7°C 30,6°C
Burkolati hőmérsékletek (terhelt)
billentyűzet   aljzat
27,6°C 24,4°C 23,4°C   22,5°C 22,9°C 22,7°C
32,7°C 32,1°C 24,9°C   23,8°C 26,8°C 25,4°C
26,3°C 31,4°C 30°C   31,1°C 23°C 26,3°C

Értékelés

Maga a noteszgép tetszett. Ezt az elismerést nem csak az remek összeszerelésnek és az egészen jónak mondható anyaghasználatnak köszönheti, hanem mert nem feledkezhetünk meg a készülék mögött levő első osztályú szervizről sem. Halksága mellett is kellő hűtésről gondoskodik, mely szavatolja számunkra a megbízható működést hosszú távon. Vannak árnyoldalak is, mint az érintőpad, a hangszórók vagy a fényes felületek és a szintúgy fényes kijelző. 

Összegezve annyit mondhatok, hogy egy közepes érdemjegyet adhatok a LifeBook AH552-re, számolva azzal a ténnyel, hogy jobb és rosszabb noteszgépekkel is találkozhatunk ebben a kategóriában. Amennyiben az árcédula egy kicsit még vékonyabbá válna, gyorsan javíthatna eredményein. A biztonsági játékosoknak tudom elsősorban ajánlani, akik számára az elsődleges szempont a megbízhatóság.

Techkalauz
Fujitssu LifeBook AH552 – Tetszett!

Fujitsu LifeBook AH552 – Értékelés
Előnyök + Alumínium fedlap
Jó anyaghasználat
Viszonylag könnyű és vékony
Kellő számú csatlakozó
Könnyű bővíthetőség
Jó szervizháttér
Erős zsanérok
Halk működés
Kiváló burkolati hőmérsékletek
Jó akkumulátoros üzemidő
Hátrányok - Fényes kijelző
Nem túl jó billentyűzet
Nehezen használható érintőpad
Dobozszerű hangszórók
Alternatívák  

Dell Inspiron 5521/3521
Dell Vostro 2520
Acer Travelmate TMP453
Lenovo IdeaPad G580/Z580
Toshiba Satellite L850/C855
Acer E1-571
Acer Aspire V3
Asus K55/X550

 

Fujitsu LifeBook AH552
Dizájn 6/10 pont
Anyaghasználat 8/10 pont
Súly 7/10 pont
Csatlakozók 9/10 pont
Bővíthetőség 10/10 pont
Szerviz és garancia 8/10 pont
Kijelző 5/10 pont
Zsanér 9/10 pont
Billentyűzet 5/10 pont
Érintőpad 2/10 pont
Játékos teljesítmény 4/10 pont
Hangrendszer 2/10 pont
Zajszint 8/10 pont
Hűtéshatékonyság 10/10 pont
Akkumulátor 9/10 pont
Ár/érték arány 5/10 pont
Összegzés 66,87%

  

  

 

 

Pucu

 

Ajánlott cikkek:

Milyen notebookot / laptopot vegyek?
Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!


Hasznos cikkek:

A Laptop akkumulátorokról és használatukról
Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
Pixelhiba a notebookoknál
Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

Segítünk első notebookod kiválasztásában!

 

TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: