HP Envy 15-ae102nh teszt

2016-02-13

tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében, és megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben

Áttekintés

Az első HP Envy készülékek 2009-2010 tájékán érkeztek az országba. Akkoriban még erősen érezhető volt az Apple MacBook Pro dizájn, és hangrendszerének alapját is Beats audio képezte. A legújabb HP Envy, melyből a 15-ae102nh típusjelzésű modell tette tiszteletét nálunk, sokkal egyedibb mint elődje. Külsejét tekintve igazán egyik gyártó vonal vezetésére sem hasonlít, főleg ezzel a maga alá forduló zsanér szerkezettel, a notebookot pedig Beats audio helyett a két Dán névadó: Peter Bang és Svend Olufsen logója díszíti.

Adatlap
HP Envy 15-ae102nh
Processzor
 
Intel Core i7-6500U
Lapkészlet Intel Skylake
Memória 2x 4GB DDR3L – 1600MHz - 1,35V
Kijelző 15,6" (3840X2160) UHD IPS fényes
Grafika
Intel HD520
Nvidia GeForce GTX 950M 4GB DDR3
Merevlemez HGST 1TB HDD
Optikai meghajtó Samsung 120gb (M.2 2280) + Seagate Momentus 1000GB HDD (5400rpm)
Protok és csatlakozók LAN, VGA, HDMI, 4 db USB 3.0, kombinált audió ki /és bemenet, SD kártyaolvasó
Kommunikáció WiFi AC b/g/n, Bluetooth 4.0
Egyéb HP TrueVision HD webkamera, Bang&Olufsen hangszórók
Akkumulátor kapacitása 3 cella 55 WHr
Méret 384 x 255 x 22,9 mm
Tömeg akkumulátorral 2,37 kg
Töltő tömege 0,3 kg
Operációs rendszer Windows 10 Home
Fogyasztói ár (2016.02.) 399.990Ft
Garancia 24 hónap el és visszaszállításos garancia

Pavilion Gaming-el ellentétben a HP itt nem a játékos közönséget, hanem inkább külső szempontok alapján vásárló, multimédiára éhes felhasználók kegyeit célozta meg. A noteszgép lelkét a Core i7-6700HQ-nál szerényebb teljesítményű, ámde jóval energiatakarékosabb Skylake architektúrás 2 fizikai maggal ellátott Core i7-6500U processzora képzi, mely méltó társa az Nvida GTX 950M-nek. Mindezek mellé kapunk még 8GB RAM-ot, egy 128GB M.2 2280-as SSD-t és 1TB-os merevlemezt is.

A doboz tartalma

A csomagolás módja szinte az összes HP laptop esetén azonos. Egyszerű kartondoboz egy méretes HP és Bang & Olufsen logóval. A szelence tartalma igen egyszerű: töltő adapter és némi írásos anyag. Akkumulátort ne is keressünk a dobozban, ugyanis integrálva van a készükben.

Külső

A korábbi Envy 15-k050sh -hez képest nem csak dizájnban történt előrelépés. Az ár végre tükrözi a minőséget és a használhatóságot is. Fedlapja alumínium, amin méretes tükrös HP logó díszeleg. A készüléket kinyitva sajnos fényes bevonatú kijelző fogad minket. Ez a 4K (3840 x 2160) panel velejárója, viszont a Full HD-s verziója szerencsére már matt bevonatot kapott. Ezüst billentyűzet, ezüst érintőpad, ezüst alsó burkolat, viszont utóbbi sajnos műanyag. 

 

 

 

Portok és ergonómia

Jobboldal: Kensington zár, DVD író/olvasó, 1 x USB 3.0

Baloldal: töltő csatlakozó, LAN, HDMI, 3 x USB 3.0, kombinált audio ki\ és bemenet, SD kártya olvasó

Hátulról: hő kivezető nyílás

Szemből

 

Billentyűzet és érintőpad

Nagyon korrekt billentyűzetet kaptunk a HP-tól, persze 400.000Ft-ért ezt már el is várhatja a felhasználó. A masszív alumínium tömbbe épített, háttérvilágítással ellátott szigetes kialakítású billentyűzet kiváló alátámasztással rendelkezik. Gépelés közben halk, nyomáspontja és a lapkák mérete megfelelő. Negatívumként talán az ezüst színű festést hoznám fel, ami bizonyos fényviszonyok között a billentyűzet háttérvilágítás használatával együtt nehezen látható. Ezt sajnos a Dell Inspiron 7537-nél, továbbá az Asus N550, N551, N750, N751 és UX501 modelleknél is megfigyeltem. Persze ez könnyen orvosolható, erős fényben egyszerűen kapcsoljuk ki.

 

Méretes Pavilion Gaming-nél is megfigyelt érintőpadot kaptunk. Felülete kellemes, pontosan navigálható, azonban a dupla ujjas görgetés, továbbá a csípő nagyítás nehézkesen működik. Ez szoftveres dolog, reméljük a jövőben fejleszteni fogják.

Hang és kommunikáció

Az új Envy-ben megtalálható a 4.0-ás Bluetooth és egy HD webkamera, továbbá ugyanazokat a notebookos viszonylatban kellemesnek nevezhető  Bang & Olufsen hangszórókat kaptuk, amiket a Pavilion Gaming esetében is. Kicsit mély és viszonylag tiszta magas hangok, több nem is kell egy laptopnál.

Ugyan a Pavilion-nál nem, de itt örömünkre megtalálható az AC-s wifi és az 10/100/1000-es LAN kártya is. Örülhetnek hát a gyors internet kacsolattal, a belső hálózattal és a NAS-al („vezeték nélküli HDD”) rendelkezők is, bár ezek kihasználásához szükségünk lesz egy drágább routerre.

WiFi teszt
WiFi típisa AC (5GHz) NON AC (2,4GHz)
720p HD film elindítása 5 másodperc 7 másodperc
1,58GB adat másolása 91 másodperc 353 másodperc

Kijelző és zsanér

A zsanér kivitelezése egyedülálló az Envy 15-ae102nh-ban. Maga alá fordulva jobb alátámasztást és több szellőzést biztosít a készüléknek, mind emellett leveszi a terhelést a zsanér szerkezetről, valamint egyedi és esztétikus látványt is nyújt. Sajnos a hűtés hő kivezető nyílását hátulra helyezték el, így a kiáramló hő a kijelző panelra irányul. Ennek vélhetően semmilyen negatív hatása nem lesz a kijelzőre, ettől függetlenül érdekes megoldás.

 

Káprázatosan szép UHD (4K 3840 x 2160) panelt szerelt ebbe a készülékébe a HP. A tiszta és a színhelyes panel egyetlen hibája a fényes bevonat. Egy világosabb nappaliban, mint például az enyém is kellemetlen tükröződést tapaszthatunk, azonban a matt 4K paneleknek nincs ennyire tiszta képük. Itt  is igaz a következő mondás: “valamit valamiért”.

Bővíthetőség

A csavarok eltávolítás után szükségünk lesz egy kampós műanyag szerszámra, ugyanis a meglehetősen egyedi zsanér szerkezet mögött lévő patentokat nem lesz könnyű kibontani. Ezt követően elénk tárul a noteszgép belseje, mely tartalmaz 2db DDR3L memória foglalatot, 1db 2,5” HDD/SSD helyet és egy M.2 SSD foglalatot 2280-as méretben. A heatpipe és a ventilátor nem olyan nagy mint a Pavilion Gaming esetében, viszont nem is kell akkora hőt elvezetni a 15W-os TDP osztályba tartozó CPU miatt.

Garancia

Az Envy sorozat modelljei Pick up and Return (háztól-házig) garanciával rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy bárhol legyünk az országban, egy telefonhívás után a HP a DPD futárszolgálaton keresztül futárt küld a notebook-ért, beszállítja a szervizbe, megjavítja 10 munkanapon belül és vissza szállítja tulajdonosának. A szerviz statisztikája szerint hardverhiba esetén, évszaktól függően 5-6 munkanap alatt eredményes hibaelhárítást végez a hibás terméken. A Pick up and Return (háztól-házig) garancia szolgáltatás nagy előnye, hogy egyszerű és kényelmes, hátránya pedig, hogy ezt 1 darab szerviz végzi. Eddigi tapasztalataim alapján a szerviz gyors és szakszerű munkavégzést folytat, de leterheltség esetén a szervizelési idő akár meg is hosszabbodhat, mindenesetre az 5-6 napos statisztika megáért beszél. Ellentétben a többi Pick up and Return garanciával rendelkező gyártó esetén nagy előny, hogy a HP Pavilion notebookoknak magyarországi szervize van, így nem érhet bennünket negatív meglepetés mint például a csehországi Acer szerviz esetében, vagy a hónapok alatt sem elkészülő Lenovo notebookoknál. Ha nem indokolt a hiba, akkor a szerviz nem kér a futár miatt költségtérítést, továbbá ha a hiba egy nem megismétlődő jelenség és ez a szervizelési tesztfázisban nem jelentkezik, akkor telefonon keresztül felvehetjük a kapcsolatot a szervizzel és érvényt nyerhetünk igazunknak. Ugyan ezt egy Cseh vagy Lengyel központú szerviz esetén nem igen tudjuk megtenni.

A Pick up and Return (háztól-házig) garancia szolgáltatás a 061-235-4799-es telefonszámon vehető igénybe.

Telepítés, használatba vétel

A notebookon előtelepített Windows 10 Home operációs rendszer található, így a legnehezebb dolgunk a bekapcsoló gomb megkeresése lesz. Amennyiben vírusos vagy egyéb dolgok miatt belassulna rendszerünk és újra kell telepítenünk készülékünket nincs más dolgunk mint: start \ gépház \ frissítés és biztonság \ helyreállítás \ gép alaphelyzetbe állítása menüpontoka kiválasztani, ezzel pedig a Windows meggyógyítja saját magát. A kártékony programok elleni védelemről a Mcafe Livesafe gondoskodik 30 napig. Amennyiben lejárt a 30 nap, 19.500Ft helyett most 5900Ft-os akciós áron tudjuk megvásárolni a Laptopszalon üzleteiben, aki viszont az ingyenes szoftverek elkötelezett híve, annak korábbi cikkünkben összeállítottunk egy kis javaslat csomagot.

 Háttértár és sebesség

Tesztgépünket egy 2280-as méretű M.2 foglalatú 128GB-os Samsung SSD-vel és egy 5400rpm-es 1000GB-os Seagate Momentus merevlemezzel látták el. Miért szerencsés ez a párosítás? Köztudott, hogy a számítógépek sebességét többnyire nem a processzor hanem az SSD befolyásolja. Az SSD-n futó Windows a HDD másodpercenkénti 150 folyamatához képest akár 100.000 folyamatot is képes végrehajtani, így nem túlzó párhuzam azt állítani, hogy Trabantból ülünk Forma 1-es Ferrari-ba. Az 1 TB-os HDD pedig szinte korlátlan tárhelyet biztosít nekünk. Ugyan a merevlemeznek megvan az a rossz tulajdonsága, hogy ha fizikai hatás éri akkor a olvasófej felszánthatja a merevelemezt, éppen ezért a HP készülékeiben helyett kapott az úgynevezett HP 3D Driveguard, mely a „fejek parkoltatásával” védi a háttértárat, ha a laptop véletlenül leesne vagy hirtelen ütés érné.

A HD Tune sebesség tesztjén jól kivehető, hogy milyen hatalmas a különbség a két technológia között.

HDD                                                         SSD

 

Azt is jó tudni, hogy az SSD beépítését követően a notebookban:

⁃ kevésbé melegszik a háttértár
⁃ nincs rezonancia
⁃ a mozgó alkatrészek hiánya miatt kisebb a meghibásodás esélye
⁃ kisebb energiafogyasztás = nagyobb akkumulátoros üzemidő
⁃ a HDD maximális 150 folyamatához képest az SSD akár 100.000 folyamatot is el tud végezni egyszerre
⁃ a HDD 17ms-os válaszidejéhez képest az SSD 0,01ms alatt reagál így szinte semmire nem kell várnunk.

Az SSD előnyeiről korábbi tesztünkben olvashat bővebben!

Processzor

Korábban a Pavilion Gaming esetében járt nálunk 6. generációs Skylake processzor, azonban akkor a 45W-os TDP osztályba tartozó Core i7-6700HQ és a Core i5-6300HQ-t izzasztottuk meg. A mostani tesztalanyunk viszont a Core i7-6500U elnevezést kapta mely sokkal kisebb energia éhséggel rendelkezik, mindezt pedig mi bizonyítaná jobban mint a 15W-os TDP kerete.

Processzor adatlap
Processzor típusa
 
Intel Core i7-6500U
Kódnév Skylake
Maximális órajel 2500 - 3100 MHz
Első szintű gyorsítótár 128 KB
Másodszintű gyorsítótár 512 KB
Harmadszintű gyorsítótár 4096 KB
Magok/szálak 2 / 4
Integrált GPU Intel HD Graphics 520 (300 - 1050 MHz)
Memória típusa és maximálisan támogatott órajele Dual-Channel DDR3L-1600/DDR4-2133
Egyéb támogatott technológiák Memory Controller, HyperThreading, AVX, AVX2, Quick Sync, Virtualization, AES-NI
Gyártástechnológia 14 nm
Maximális fogyasztás (TDP) 15 Watt
Maximális hőmérséklet 100 °C
Processzor foglalata BGA
Virtualizáció típusa VT-x, VT-d

A Hyperthreading technológia mellett (két magja négy szálon képes dolgozni) megkapjuk a TurboBoost technológiát is így 2,5Ghz-ről 3,1GHz-ig is fel tudja tornázni órajelét addig amíg túl nem melegszik. Tesztjeink során Thrlotling-al (órajel visszaesés) még 100% terhelés során sem találkoztunk így az Envy hűtésrendszere jól vizsgázott.

 

Grafikus kártya

A HP Envy 15-ben két grafikus kártya is található. Pontosabban egy a processzorba integrált (IGP) Intel HD Graphics 520 és egy Nvidia GTX 950M, mely komolyabb játékokkal is megbirkózik. Az IGP ereje minden irodai feladathoz megfelelő és a HD filmeket is tökéletesen játssza le, sőt kisebb grafikai igényű 3D-s játékokkal is könnyedén elboldogul.

Videokártya adatlap
Gyártó és típus
 
Nvidia GeForce GTX 950M 4GB DDR3
Mikroarchitektúra Maxwell
Gyártástechnológia 28 nm
DirectX támogatása DirectX 12 (FL 11_0), Shader 5.0
Számolóegységek 640 - unified
Mag órajel 993 - 1124 (Boost) MHz
Shader órajel 900 MHz
Memória maximális órajel 1800 - 5000 MHz
Memóriavezérlő 128 Bit
Memória típusa DDR3
Memória mérete 4096 MB
Egyéb jellemzők Battery Boost, GameStream, ShadowPlay, GPU Boost 2.0, Optimus, PhysX, CUDA, SLI, GeForce Experience

 

Az Nvidia GTX 950M (Maxwell) GM107 chipjére épül, aminek 640 számolóegysége mellett 128 bites memórivezérlőjén 4GB DDR3-as 900 MHz-en járó memóriák csücsülnek, amik a TurboBoos segítségével 1124MHz-ig is növekedhetnek. Természetesen kapunk DirectX 12 és Shader 5.0 támogatást is, bár a legújabb játékokhoz nem biztos, hogy elég lesz, így inkább a DirectX 10 és 11-et javasoljuk.

 

 

Hőmérséklet, melegedés, zaj, akkumulátor

A zajjal nem lesz gondunk, meglehetősen csendes készülék az új HP Envy, cserébe viszont a burkolati hőmérsékletek sem mondhatóak kiemelkedően jónak. Nyilván hétköznapi használat mellett lehetetlenség elérni a maximális 83°C-os CPU és 79°C-os GPU hőmérsékletet, de legalább nem tapsztaltunk CPU Throtling-ot (órajelcsökkenés) ami egész jónak mondható annak fényében, hogy milyen vékony noteszgépről beszélünk. A zsanérkialakítás miatt a hőelvezetést úgy oldotta meg a gyártó, hogy a kiáramló meleg levegő felfelé, a kijelző panelre menjen. A tervezési szempont vélhetően az ölbentartás volt, így nem ágyékunkat célozza meg a meleg levegő. Azonban a beáramló hideg levegőt a készülék aljáról szívja be, így mindenképpen kell egy keményebb deszka vagy könyv, hogy ölben is használhassuk a laptopot.

A 3 cellás 55Whr-es akkumulátorral 8 óra 41 percig lehet például szöveget szerkeszteni minimális fényerővel, valamint 10/6-os fényerővel 5 óra 9 percet lehet filmnézléssel tölteni.

Akkumulátor és hőmérséklet
HP Envy 15-ae102nh
Processzor
 
Intel Core i7-6500U
Grafikus vezérlő(k)
Intel HD520
Nvidia GeForce GTX 950M 4GB DDR3
Akkumulátor használat
Minimális terhelés, BT és WiFi kikapcsolva, bekapcsolt kijelző nulla fényerő
 
8 óra 41 perc
DivX film lejátszás, BT és WiFi kikapcsolva 10/6 fényerő 5 óra 09 perc
Teljes terhelés, Furmark és Orthos futtatva, BT és WiFi bekapcsolva, 10/8 fényerő N/A
HD film, PDF nézegetés, internet rar csomagolás rádiók bekapcsolva, 10/6 fényerő N/A
Akkumulátor töltése teljesen lemerített állapotból bekapcsolt gép mellett
Félig: N/A
Teljesen: N/A
Hardver terhelés mértéke Alap (avg) Játék (max) Benchmark (max)
CPU hőmérséklet 30°C 67°C 83°C
GPU hőmérséklet 30°C 63°C 79°C
Zajszint halk mérsékelt mérsékelt
Környezeti hőmérséklet 23°C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C
 
Alsó burkolat °C
30,3 29,7 24,4 22,8 36,1 29,2
30,9 30,5 23,5 22,6 31,8 30,9
25,3 24,1 23,4 23,3 23,9 24,8
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C
 
Alsó burkolat °C
39,6 36,3 29 25,3 35,3 51,4
39,2 36,6 26,3 24,8 37,6 33,9
27,3 24,9 24,3 24,4 25,1 25,6

Értékelés

Egész jó készüléket rakott le az asztalra a Hewlett Packard, azonban most is, mint minden laptopon, az Envy 15-ae102nh esetében itt is találtunk fogást. A gyönyörű formaterv mellé minőségi alumínium borítást kaptunk, viszont a maga alá forduló zsanért és a kijelzőpanelre elvezetett hűtésrendszert már érdekesnek találtuk. Örültünk volna egy matt kijelzőnek, viszont a fényes 4K panel csodálatos minőséget mutatott. Ugyan nehézkes a bővítése, otthon nem is ajánljuk, cserébe viszont kapunk 2,5”-os HDD/SSD helyet, M.2 2280-as SSD foglalatot, 2db memória bővítő helyet, valamint egy ODD-t is.

  

  

Apróbb hibái ellenére nagyon szerethető laptopot kaptunk a HP-tól. Kiváló szerviz háttere, jó billentyűzete és a hangrendszere miatt pedig ajánlani is merjük.

Értékelés
HP Envy 15-ae102nh
Előnyök
 
Jó anyaghasználat
M.2 csatlakozó
Kiváló szerviz
UHD 4K kijelző
Halk hűtés
Bang & Olufsen hangszórók
kiváló, háttér-világításos billentyűzet
Hátrányok
Fényes kijelző
Nehéz szétszedni
Magas ár
Alternatívák
Lenovo IdeaPad Y700
Dell Inspiron 7559
Asus N551 / G551
Acer Aspire V5-591G
MSI GP62

 

Pontozó tábla
HP Envy 15-ae102nh
Kategória Maximális pontszám Adott pontszám
Játékos teljesítmény 10 7
Anyaghasználat 10 9
Hűtéshatékonyság 10 8
Kijelző 10 10
Szerviz és garancia 10 9
Karbantartás 10 9
Ár / érték arány 10 7
Akkumulátor 10 7
Zsanér 5 5
Csatlakozók 5 4
Zajszint 5 4
Bővíthetőség 5 5
Billentyűzet 5 4
WiFi 5 5
Tömeg 5 4
Érintőpad 5 3
Hangrendszer 5 4
Dizájn 3 3
Összesítés 83,59%

 

Pucu

TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: