HP Pavilion DV6 teszt

2012-04-01

Bevezető 

A laptopkalauz szerkesztősége úgy döntött, hogy most a HP Pavilion DV6 sorozatának AMD Llano mobil Sabine platformjára épülő modelljét mutatja meg a nagyközönség számára. Ha valaki 200.000ft környékén akar játékra alkalmas notebookot venni, akkor csak is a Lenovo IdeaPad Y570, Asus N55 és a HP Pavilion DV6 jöhet szóba. A készüléket a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra tesztelésre, mely már 189.900ft-tól elérhető (A tesztben szereplő modell csak 4GB memóriát tartalmaz, a Laptopszalonnál viszont 8GB memóriával kaphatjuk meg a HP Pavilion DV6-ot)

A Pavilion sorozat modelljei Pick up and Return (háztól-házig) garanciával rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy legyünk bárhol az országban, egy telefonhívás után a HP a DPD futárszolgálaton keresztül futárt küld a notebook-ért, beszállítja a szervizbe, megjavítja 10 munkanapon belül és vissza is szállítja tulajdonosának. A szerviz statisztikája szerint hardverhiba esetén, évszaktól függően 5-6 munkanap alatt eredményes hibaelhárítást végez a hibás terméken. A Pick up and Return (háztól-házig) garancia szolgáltatás nagy előnye, hogy egyszerű és kényelmes, hátránya pedig, hogy ezt 1 darab szerviz végzi. Eddigi tapasztalataim alapján a szerviz gyors és szakszerű munkavégzést folytat, de leterheltség esetén a szervizelési idő akár meg is hosszabbodhat, mindenesetre az 5-6 napos statisztika megáért beszél. Ellentétben a többi Pick up and Return garanciával rendelkező gyártó esetén nagy előny, hogy a HP Pavilion notebookoknak magyarországi szervize van, így nem érhet bennünket negatív meglepetés. Ha nem indokolt a hiba, akkor a szerviz nem kér a futár miatt költségtérítést, továbbá ha a hiba egy nem megismétlődő jelenség és ez a szervizelési tesztfázisban nem jelentkezik, akkor telefonon keresztül felvehetjük a kapcsolatot a szervizzel és érvényt nyerhetünk igazunknak. Ugyan ezt egy Cseh vagy Lengyel központú szerviz esetén nem igen tudjuk megtenni. A Pick up and Return (háztól-házig) garancia szolgáltatás a 0640-200-629-es telefonszámon vehető igénybe.

A HP Pavilion DV6 nem csak a gyönyörű formavilágával kápráztatja el a felhasználókat, hanem fémes páncéljával is, mely kívül, belül szálcsiszolt alumínium. A fém fedél alsó sarkában diszkrét, világító HP logo díszeleg, mely igazán egyedivé teszi a kis Paviliont. 

 

Szemből nézve: hangszórókat eltakaró rács

 

Jobboldalról: optikai meghajtó, működést visszajelző ledek, 2xUSB 2.0, kensington zár, töltő csatlakozó

 

Baloldalról: hőkivezető nyílás, d-sub, HDMI, lan, 2xUSB 3.0, audio ki és bemenet (utóbbiból 2db)

 

Hátulról: akkumulátor, zsanérok 

 

Alulról: akkumulátor és annak nyitógombjai, szellőzőnyílások, memória és merevlemez takarófedele, gumitalpak

 

Kijelző

A kijelző 15.6 hüvelykes, 1366x768-as felbontású TN+film technológiás panelt kapott, mely fényes felületű. A kijelző színhűsége, kontrasztja és betekintési szögei egész jók. Ebben az árkategóriában általában fényes kijelzővel szerelt notebookokat lehet kapni, ami hátrány és előny is egyben. Hátrány, mert erősebb vagy külső fényforrás esetén a kijelző tükröződik, előny, mert a színek élénkebbek. Utóbbi miatt a fényes kijelzős notebookok sokkal gyakoribbak.

 

Billentyűzet

Billentyűzete szigetes kialakítású numerikus résszel követve a mai trendeket és elvárásokat. A Pavilion DV6 „lélegző billentyűzettel” rendelkezik, ami annyit tesz, hogy a hűtéshez szükséges levegőt nem alulról, hanem a billentyűzet közül szívja be, így az ölben vagy ágyban is nyugodtan használhatjuk. A billentyűzet alátámasztása jó, bár jobb és bal alsó sarokban nem annyira beton, mint középtájon, viszont a karakterek leütése kifejezetten halk. 

 

Touchpad

A Pavilion DV6 mondhatni nagy érintőpaddal rendelkezik, melynek szélei világítanak a sötétben. Ha esetleg zavar minket ez a fényáradat az Fn+space billentyűzet kombinációval akár ki is kapcsolhatjuk. Használni is jó volt, mivel könnyen és pontosan vette utasításaimat a görgető felülettel együtt. A touchpad gombjai nagyok, rövid úton járnak és apró kattanásokkal jelzik számomra, hogy használatban vannak.

 

Webkamera

A HP TrueVision HD webkamera 1,3 megapixeles és gyönyörű képet ad. Már a korábbi Pavilion széria is elbűvölt webkamerájának minőségével, így nem ért túl nagy meglepetés, de az elmondható, hogy egyik gyártó sem büszkélkedik ilyen kiváló minőségű webkamerával. Amikor skype közben megkérdeztem barátomat, hogy milyen minőségben lát engem, azt válaszolta, hogy „olyan mint ha valami képet nézne”.

 

Hangrendszer

A Beats Audio hangrendszernek köszönhetően a HP Pavilion DV6 kiváló hangzást biztosított számomra. Nem szól olyan szépen, mint az IdeaPad Y570 hallott JBL hangrendszer, de kiváló minőségben tudtam rajta zenét hallgatni, melyet a nagyszerű térhangzás maradandó élménnyé varázsolt.

 

 Biztonság

Érdekes módon a consumer kategóriában szokatlannak számító ujjlenyomat azonosítót is megtalálhatjuk a notebookon, így kód beírása nélkül, ujjunkat elhúzva tudunk belépni például levelezésünkbe.

 

 

Hardver és tesztek >

[BREAK] 

Hardver

2011 nyarán mutatkozott be az AMD Llano mobile Sabine platformja melyről már korábban cikkeztünk: KATT. A tesztalanyban egy AMD A8-3510MX APU van, mely az egyik legerősebb AMD mobil processzor. 

Az AMD A8-3510MX processzor, avagy APU 4 aktív CPU maggal és egy integrált Radeon 6620G grafikus vezérlővel rendelkezik. A CPU alapjáraton 1,8GHz-es órajelen működik, mely a TurboCore technológiánk köszönhetően, ha az alkalmazás igényli akár 2,5GHz-en is tud működni. A VGA 400 számolóegységgel van ellátva és 444MHz-es GPU órajelen pörög. Az A8-as APU nagy előnye, hogy, hogy már támogatja az 1600MHz-en futó DDR3-as memóriákat is.

A processzorba integrált Radeon HD6620G videokártya, tehát 400 számolóegységgel rendelkezik és a GPU 444MHz-es órajelen jár. Ez a jelenleg kapható legerősebb integrált grafikus vezérlő. A Radeon HD6620G meglepő módon még a Crysis 2-vel is megbirkózott. A Pavilion DV6-ban találunk még egy dedikált Radeon HD6750et is, mely 1GB különálló GDDR5-ös, 800MHz-en járó memóriákkal rendelkezik és mindezt 600 számolóegységgel és 128 bites BUS-on teszi 600MHz-en járó GPU órajellel. A Crossfire technológiának köszönhetően az integrált Radeon HD6620G és a dedikált Radeon HD6750 egyesül és Radeon HD6755G2 néven teszi tovább a dolgát így a gyöngébb VGA kisegíti az erősebbet pár számítási feladatban. Sajnos a GPUz nevű tesztprogram kiírt egy két nem valós számadatot de ezt AMD weboldala alapján korrigáltam. 

 

 

 

Tesztek

A méréseink alapján az AMD A8-3510MX nagyon változatos eredményeket hozott. Mint, ahogy az várható volt az AMD A6 processzorát jócskán lehagyta, viszont a tesztprogramok több mint felében az Intel Core i3 szintjét hozta. Viszont azokban a tesztekben, amelyek kihasználják a 4 fizikai magot az Intel Core i5 szintjét hozta. A tesztek alapján megállapítottuk, hogy az AMD A8-3510MX a processzor szempontjából az Intel Core i3 és az Intel Core i5 között helyezkedhet el. Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ezek a benchmark tesztek nem éppen mindig a valóságot tükrözik. 

 

Windos 7 élményindex

 

HD Tunde Pro 5.00

 

Hőmérséklet és zaj

A HP Pavilion DV6 alap CPU hőmérséklete 35-36°C környékén mozgott körülbelül 2 óra használat után, melyhez alig hallható 6db zajszint társult. 30 perc Crysis 2 játék után a processzor hőmérséklete felkúszott 72,6°C-ra, a Radeon HD6755G2 GPU hőmérséklete pedig 71°C-ra, melyekhez igen hangosnak számító 25db zajszint társult. A teszteredményeket végignézve elismerésre méltó a processzor alap hőfoka és a notebook zajszintje, még terhelt állapotban is nagyon jónak számítanak a hőmérsékleti értékek, de játék közben a ventilátor azért tekert rendesen.

 

Az Aida64 rendszerstabilitási tesztjével megmértem, hogy az AMD A8-as CPU-ból 100%-os terhelésen mit lehet kihozni kikapcsolt diszkrét grafikus vezérlővel. A Maximális 64,5°C-os hőmérséklet egy ilyen erősségű 4 fizikai maggal ellátott processzor esetén kiemelkedőnek számít, mivel még a 2 magos Intel Pentium B960-as CPU-ból is sikerült 65°C-ot kisajtolnom, ezalatt a ventilátor viszont csak 19db zajszinten járt.

A visszahűlés mértéke is igen jónak mondható, mivel a CPU igen gyorsan visszahűtötte magát.

 

Burkolati hőmérsékletek "alap"

 

A burkolat alapjáraton mindenhol hidegnek számított, viszont 30 perc Crysis 2 játék után az alsó burkolaton, a hő kivezető nyílásnál sikerül 42°C-ot mérnem. Mivel az emberi test általában 36.5°C, el lehet képzelni, hogy azt a 42°C-ot nem fogjuk annyira melegnek érezni. Az viszont jó hír, hogy a korábbi DV6-os Pavilion szériákkal ellentétben az új DV6 felül nem melegszik sehol játék közben. Sajnos ez a régi szériáknál probléma volt.

Burkolati hőmérsékletek "terhelt"

 

Akkumulátor

Tesztalanyunkban egy 6 cellás 5600mAH Li-Ion akkumulátor található. Azt hittem, hogy a Lenovo IdeaPad Y570-nél mért 7 óra 10 perces üzemidőt egy notebook se fogja űberelni. Tévedtem! A Pavilion DV6 minimális fényerővel, bekapcsolt wifi-vel, üres járatban 8 óra 10 percet üzemelt. Miért volt bekapcsolva a wifi? Mert úgy felejtettem és egyszerűen nem volt kedvem újramérni :) Őszintén szólva nem tudom, hogy mennyit számít egy bekapcsolt wifi az üzemidő tekintetében, de majd egyszer ezt is megvizsgáljuk.

 

Játék >

[BREAK] 

 

Játék

A játék tesztek során a Crysis 2, Dirt 3, StarCraft II és Skyrim gyönyörűen elfutott 1366x768-as felbontáson és magas/high grafikai részletességgel. A beállításokat pont úgy állítottam, be mint anno a Lenovo IdeaPad Y570, Nvidia GT555-el szerelt modellje esetén, így könnyedén össze tudjuk hasonlítani a két VGA közötti különbséget: KATT.

 

Crysis 2 (1366x768) – HIGH / GAMER

 

 

 

Elder Scrolls V – Skyrim (1366x768) – HIGH 

 

 

Colin McRae Dirt 3 (1366x768) – HIGH

 

 

StarCraft II - Wings of Liberty  (1366x768) – HIGH

 

Értékelés >

[BREAK]

 

Értékelés

1 hétig volt nálunk a HP Pavilion DV6-os készülék, így  bőven volt időnk kielemezni. Kezdjük hát azzal, hogy mi nem tetszett benne. A billentyűzet ugyan nem volt rossz, de riválisaiét kényelmesebbnek találtam. A kijelző fényes így erősebb vagy külső fényforrás esetén tükröződik, viszont a fényerő, színhűség és betekintési szögek rendben voltak. Meglepő volt az is, amikor játék közben rázendített a ventilátor, mivel az IdeaPad Y570-nél és az ASUS N55-nél is jóval alacsonyabb zajszintet mértem. Ennyi volt a negatívum, így térjünk ki a készülék előnyeire is, amiből hála istennek jó sok van. A HP Pavilion DV6 gyönyörű formavilága, masszív kialakítása és teljes alumínium borítása miatt nagyon elnyerte tetszésemet. A notebookban található Radeon HD6755G2 kitett magáért, ugyanis az összes top mai játék gyönyörűen elfutott rajta. Elismerésre méltó továbbá az alap használat közben produkált zajszint, valamint a processzor és burkolat hőmérsékletének értékei. játék és zenehallgatás közben a Beats Audio hangrendszer gyönyörű hangzásával tovább növelte komfortérzetemet, amire már csak a gyönyörű képminőséggel rendelkező HP TrueVision webkamera tudott csak rákontrázni. Ha összegezzük azt, hogy a készülék 2 év háztól-házig garanciával, ráadásul magyarországi szervizháttérrel rendelkezik, amit megjegyzek, hogy lassan ritkaságnak számít, és még belevesszük azt is, hogy ilyen árkategóriában ennek a terméknek nincs vetélytársa akkor kijelenthető, hogy első osztályú vételnek számít ez a notebook.

 

A  HP Pavilion DV6 -ot a Laptopkalauz szerkesztősége a különösen ajánlott kategóriába sorolta, mivel ebben az árkategóriában nincs vetélytársa.

 

Pucu

 

Ajánlott cikkek:

Milyen notebookot / laptopot vegyek?
Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!


Hasznos cikkek:

A Laptop akkumulátorokról és használatukról
Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
Pixelhiba a notebookoknál
Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

Segítünk első notebookod kiválasztásában!

  

TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: