HP ZBook 15 teszt

2014-12-07

A tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében.

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d

Nyitva tartás: H-P: 10:00 - 19:00; Szo.: 10:00 - 18:00; V: Zárva

Tel: 20/612-1111

 

Áttekintés

A HP 2008-ban indította útjára az Elitebook sorozatot, mellyel elsősorban üzleti felhasználók igényeit próbálta kielégíteni, akiknek kiemelkedően fontos a megbízhatóság és a strapabírás. Ennek megfelelően a gépeket úgy tervezték, hogy ellenálljanak az olyan extrém igénybevételeknek, mint a magas hőmérséklet, magas páratartalom, por, vibráció. Az Elitebookok fém borítással és belső fém vázzal készülnek, a munkát aktív hdd védelem, dokkolhatóság, könnyű szerelhetőség és néhány modellben billentyűzetvilágítás segíti.

A sorozaton belül találunk tábla pc-ket, ultrabookokat, notebookokat és asztali gép helyettesítésére szánt workstation modelleket. Utóbbiak 2013 óta ZBook néven kerülnek forgalomba és ebbe a családba tartozik tesztünk alanya is, a ZBook 15.

A doboz tartalma

A gép egyszerű kartondobozban érkezett a töltő, némi dokumentáció és 4 db dvd kíséretében. Ezeken Windows 8 Pro, Windows 7 Pro telepítőt valamint drivereket és segédprogramokat találunk.

Külső

A gép külseje teljes egészében fém. A fedlap szálcsiszolt felületű, a széleken néhány centis matt kerettel, mely gumiszerű bevonatot kapott. Középen a HP logót fényes keret veszi körül, mely az előd modellel ellentétben nem világít. A felület mérsékelten gyűjti az ujjlenyomatokat. Elhagyták a záró mechanikát, ami a korábbi sorozatokban jellemző volt, de a zsanérok megfelelően a helyén tartják a fedlapot csukott állapotban is.

Kinyitva a gépet szintén minőségi, matt felületekkel találkozunk. A csuklótámasz egyszínű, szürke fém, a kijelző kerete matt műanyag a strapabíró fajtából.

A zsanérok nagyon erősek, jóval erősebbek, mint a korábbi sorozatokban, a nyitott kijelző a gép mozgatásakor is mozdulatlan marad. A fedlap merevsége hozza a korábbi modellek szintjét, a sarkánál fogva is kinyitható, egészen minimális torzulással, benyomni pedig szinte lehetetlen, középen is csak 1-2 mm-t enged.

Természetesen a stabil kiépítés és a minőségi anyaghasználat súllyal jár. A Zbook nem könnyű, a legkisebb, 75Wh-s akkuval kicsivel több, mint 2,8 kg súlyú. Mérete sem tekinthető légiesnek, tekintve a 3 cm-es vastagságot. Alapterülete az átlagos 15,6-os notebookoknak megfelelő: 38,2 x 25,7 cm.

Portok

Körbejárva a gépet elöl csak visszajelző ledeket találunk, melyek a wifi, a töltés, a hdd állapotáról és a gép bekapcsolásáról tájékoztatnak. A ledek jóval nagyobbak és jobban láthatóak, mint a régebbi Elitebook pontszerű fényforrásai.

A gép bal oldalán hátulról előre haladva Kensington zár, egy USB2, a hűtés kivezetése, Thunderbolt, Displayport, egy töltésre is használható USB3 csatlakozó, Smart Card és Expresscard olvasó található.

Hátul a gigabites LAN port és a töltőcsatlakozó található, ezt követi az akkumulátor majd egy újabb USB3 csatlakozó.

Jobb oldalon SD kártyaolvasó, kombinált fejhallgató-mikrofon (azaz headset) csatlakozó, egy USB3-as port, a dvd meghajtó és a VGA kimenet sorakozik.

A gép alján dokkoló csatlakozó és két elcsúsztatható zárókapcsoló van, egyikkel az akkumulátor távolítható el, másikkal az alsó rész kétharmadát elfoglaló szerelőablak nyitható. Ez alatt hozzáférünk a két alsó memória bővítőhelyhez (a másik kettő a billentyűzet alatt van) valamint a mini PCI bővítőhelyekhez és az mSATA csatlakozóhoz.

Beviteli eszközök

A gép teljes méretű billentyűzetet kapott, numerikus résszel együtt, egyedül a funkciógombok és a fel-le nyilak kisebbek az asztali billentyűzeteknél megszokottnál.

A sötétben használatot két fokozatban állítható háttérvilágítás segíti. A billentyűk extrém rövid úton járnak, a gépelés már-már közelebb van az érintőképernyős bevitelhez, mint a normál billentyűzethez, a lenyomás visszajelzése sem túl határozott. Pozitívum viszont a nagyon halk működés és a stabil alátámasztás.

A billentyűzet felett bal oldalon találjuk a bekapcsoló gombot, jobb oldalon pedig a vezetéknélküli kapcsolatok és a hang letiltására szolgáló gombokat. A HP mérnökei elhagyták a korábbi típusokon lévő, a böngészőt és a számológépet indító dedikált gombokat. Ez egyrészt jó, mert szerintem senki nem használta, másrészt talán hasznosabb lett volna meghagyni és szabadon konfigurálhatóvá tenni őket.

A nagyméretű, többujjas érintést is felismerő touchpad mellett megkapjuk a szokásos pöcökegeret, különálló gombokkal. A touchpad minősége megfelelő, könnyen csúszik rajta az ember ujja, a gombok nyomáspontja és visszajelzése is jó, működésük halk.

Hang, kommunikáció, webkamera, biztonság

A billentyűzet feletti rácsozott terület rejti a hangszórókat. Mérete alapján egészen durva dolgok is lehetnének mögötte, de sajnos a két hangkeltő még notebook szinten is gyengének minősül. A magas hangokat kellemetlen cicergéssel szólaltatják meg, a mélyeket leginkább sehogy, ráadásul olyan közel kerültek egymáshoz, hogy egészen különleges monó élményt ad a megszólaló zene. Persze ne felejtsük el, hogy ez nem multimédiás gép, de azért ennél sokkal jobb megoldást is láttunk már üzleti gépeknél.

A gigabites LAN mellett Intel Centrino-N 6235 wifi modult kapunk Bluetooth 4.0-val. Lehetőség van HSPA modul beépítésére is az üres miniPCI bővítőhelyek egyikébe. Az antennák már be vannak építve a gépbe, tehát a bővítés gyerekjáték. A webkamera 720p felbontású, sztereó mikrofonnal van szerelve.

Az ujjlenyomat olvasó a HP ProtecTools szoftverrel karöltve lehetővé teszi az egyujjas bejelentkezést illetve azt, hogy különböző ujjainkhoz különböző programok bejelentkezési adatait rendeljük. A biztonsági extrákhoz tartozik még a TPM lapka, mely jelszavakat és titkosító kulcsokat tárol és például a Bitlocker meghajtó titkosítással kombinálva megakadályozza, hogy illetéktelenek férjenek hozzá a merevlemez tartalmához.

Kijelző

A kijelző AUO gyártmány, 1920x1080-as felbontású IPS panel. A betekintési szögek rendben vannak, ahogy a színek és a kontraszt is, de komoly grafikai munkára inkább a DreamColor kijelzővel szerelt darabok alkalmasak. A ZBook 15 rendelhető QHD IPS kijelzővel is (3200x1800-as felbontás).

Processzor és videókártya

A tesztalany az Intel Haswell családjából származó 4 magos, 8 szálon dolgozó I7-4700MQ processzorát kapta. Ez a „belépő” szint a 4 magos I7-esek között, hiszen néhány szolgáltatás hiányzik belőle (VT-d, VPro, Trusted Execution), ami csak a nagyobb testvérekben elérhető. Teljesítménye természetesen a csúcskategóriába tartozik, normál felhasználással nem lehet zavarba hozni és az erősen processzorigényes alkalmazásoknál is számíthatunk rá. Munkáját 6MB cache segíti. Fogyasztása valamivel magasabb, mint az i5 4xxxM jelű cpu-ké, 37 helyett 47W illetve jóval magasabb az U jelűek 17W-os fogyasztásánál. Szerencsére a gép hűtése könnyedén megbirkózik ezzel és a legnagyobb terhelés esetén sem engedi a hőmérsékletet a thermal throttling közelébe, mint ahogy jó pár konzumer gépbe szerelt i7-es cpu-nál tapasztalható.

A gépben található Nvidia Quadro K1100M a rendelhető kártyák közül a középső, kisebb testvére a K610M, a nagyobbik a K2100M. A kártya az Nvidia GK107 Kepler chipjére épül, 2 blokkba rendezett, összesen 384 shader processzorral. Nyers teljesítménye a konzumer kategóriában népszerű GT740M-nek felel meg, annál azonban jóval többet kínál. Szolgáltatásai között találjuk a HDMI 1.4, a DisplayPort 1.2, a Dolby TrueHD, DTS-HD támogatást, emellett 5. generációs PureVideo HD videófeldolgozót és a gyakrabban használt kodekek támogatását egészen 4K felbontásig. A kártya egyszerre két videó streamet képes kezelni, azaz képes például a PIP (picture in picture) megjelenítésre. Megtalálható benne az Nvidia saját videókódoló rendszere (NVENC), mely az Intel QuickSynchez hasonló funkciókat nyújt. A kártya fenti képességeit egyszerre akár 4 db, 3840x2160-as felbontású kijelzőn is élvezhetjük, mindössze 45W-os fogyasztás mellett.

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

Az akkumulátor 8 cellás, teljesítménye 75 Wh. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy böngészés, filmnézés esetén 50%-os fényerőn egészen impozáns, 4,5 órás üzemidőre számíthatunk. Sajnos nem ilyen jó a helyzet, ha leterheljük a gépet, ilyenkor már 1,5 óra után konnektor után kell néznünk. Tesztelő programokkal pedig (Furmark, Prime95) akár 50 perc alatt is lemeríthetjük. Az akkumulátor egyszerűen cserélhető (ezt fontos megjegyezni manapság, mikor egyre több gép készül beépített akkumulátorral) illetve bővíthető külső, akár 100 Wh-s akkuval is. A töltő brutális, méretre és teljesítményre is, hiszen majdnem 1 kilogramm és 200W leadására képes.

A gép zajszintje alacsony, a ventilátor csak nagyobb terheléseknél hallható, olyankor sem kellemetlenül zajos, egyenletes hangja van. Sajnos a tisztításához nem elég eltávolítani a szerelőnyílás fedelét, ki kell szerelni a billentyűzetet is.

Értékelés

A ZBook 15 méltó folytatása a korábbi Elitebook munkaállomás sorozatnak. Hozza a kötelezőt az anyaghasználat és a stabilitás terén, van fejlődés a zsanérokat, az akkuidőt és a kijelzőt illetően és persze az új hardverek révén nyers erőben is jelentős az előrelépés. Ha a versenytársakat nézzük, azt tapasztaljuk, hogy nagyon szoros a verseny a prémium munkaállomások piacán. A ZBook ellenfelei a Dell Precision M4800 illetve a Lenovo Thinkpad W540. A HP munkaállomása akkuidőben maga mögé utasítja a Dell gépét, de elmarad a Lenovo mögött, ugyanakkor például a hűtés hatékonyságában kiemelkedik a három gép közül, hiszen a ZBook marad a leghűvösebb terhelés alatt. Ez fontos szempont egy olyan gépnél, amin naponta több órát dolgozik a használója. 

Case

Ajánlott cikkek:

Milyen notebookot / laptopot vegyek?

Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?


Hasznos cikkek:

A Laptop akkumulátorokról és használatukról

Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

Pixelhiba a notebookoknál

Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

Segítünk első notebookod kiválasztásában!

TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: