Lenovo B50-70 teszt

2015-01-06

Áttekintés

A Lenovo B sorozata a gyártó weboldala szerint belépő üzleti gép, mely elsősorban kisvállalkozásoknak készült. Hasonlóan a HP Probook 4, a Fujitsu A sorozat és a Thinkpad Edge gépekhez, igyekeztek olyan gépet készíteni, mely a „konzumer” kategóriánál némileg tartósabb, ergonómiailag jobban támogatja a munkavégzést és kielégítheti a kisebb cégek szükségleteit.

A B50 többféle változatban elérhető, mindegyik 15,6” 16:9 arányú kijelzőt kapott, mely lehet 1366x768 vagy 1920x1080 felbontású. A vevő választhat integrált vga-s megoldást illetve az AMD R5 M230-as kártyájával szerelt változatot. A processzor kínálat a kétmagos Pentiumtól az i5 4200U-ig terjed.

A tesztgépet ezúttal is a Laptopszalon.hu ajánlotta fel, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében:

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 - 19:00; Szo.: 10:00 - 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

 

Specifikáció

 

A doboz tartalma

Lenovo felirattal és némi dizájnos csíkokkal ellátott kartondobozból kerül elő a gép, a töltő és egy nagyon rövid használati utasítás, némi csomagolóanyaggal fűszerezve. Hiányzik a driver lemez, ami azt jelenti, hogy az első bekapcsolás után nekiláthatunk letölteni a gyártó weboldaláról a meghajtókat. Már ha épp van vezetékes kapcsolatunk, mert a wifi adaptert nem ismeri a Windows, így szükségünk lehet egy másik gépre, amivel letöltjük a megfelelő drivert. Szerencsére a Lenovo közben gondoskodik a szórakoztatásunkról ilyen mókás fordításokkal:

Külső

A fedlap selymes fényű “félmatt” fekete, a felületen csillogó szemcsék láthatók. A gép belső része matt és szintén fekete. A látvány jó, az anyag tapintása is kellemes, de érdessége miatt az ujjlenyomatok letisztítása külön program lesz, egyszerű letörléssel nem lehet eltüntetni őket. Ráadásul félő, hogy a belső rész és a fedlap sem anyagában ilyen, hanem bevonatot kapott, ami idővel, intenzívebb használat esetén kopni kezdhet. A kijelző kb. 135 fokban nyitható, a zsanérok megfelelően a helyén tartják nyitott és csukott állapotban is. Záró mechanika nincs.

   

Portok, bővíthetőség

A gép elején csak a visszajelző ledek vannak, melyek a bekapcsolásról, a hdd működéséről és a töltésről tájékoztatnak.

Bal oldalon 2 db USB3-as portot, HDMI és D-SUB kimenetet, LAN portot és a töltő csatlakozóját találjuk.

Hátul a kivehető akku árválkodik, míg jobb oldalt a Kensington zár, a DVD, egy USB2 port és a kombinált fejhallgató-mikrofon csatlakozó található. Valamint egy titkos gomb, melyet csak egy hegyes eszközzel tudunk elérni. Ezzel a Lenovo által Novo Button-ra keresztelt megoldással juthatunk be a gép BIOS-ába, amennyiben kikapcsolt állapotban megnyomjuk.

A méretes szerelőnyílást a gép alján 2 csavar kivétele után nyithatjuk ki, ezen keresztül férünk hozzá a merevlemezhez és a szabad memória foglalathoz. Sajnos a hűtés tisztításához ennél jobban szét kell szedni a gépet.

  

Beviteli eszközök

A B50 a Lenovo Accutype fantázianévre hallgató billentyűzetét kapta, mely szigetes elrendezésű. Sajnos az alátámasztás nem sikerült túl jóra, egyszerű gépelésnél is meghajlik a billentyűzet. A gombok útja megfelelően hosszú, de mozgásuk bizonytalan, lenyomni kicsit nehezebb őket, mint ami kényelmes lenne, emiatt aztán a leütési visszajelzés is elveszik. Ráadásul hangos, ami nem csak a lenyomásból ered, hanem a környező gombok rezgéséből is.

A touchpad felülete és mérete jó, bár kisebb a manapság megszokottaknál. Az érintőpad gomboknál ugyanaz a hiba, mint a billentyűzetnél: nehéz, kényelmetlen lenyomás, mely itt még hangos kattanással is párosul.

Hang

A hangért Realtek ALC235-ös modul felel, a Dolby® Advanced Audio™ v2 technológiával felvértezett hangszórók megfelelő hangerővel szólaltatják meg az email és Facebook értesítéseket. Másra ne nagyon akarjuk használni őket, mert sem zenehallgatásra, sem játékra nem alkalmasak. A magas és közép tartományt dobozhangon szólaltatják meg, a mély pedig elvész valahol az éterben.

Kommunikáció

A Qualcomm műhelyéből érkezett az n-es wifi és a 4.0 bluetooth modul. A wifi erőssége a kategórián belül átlagos, a router mellett mért 14 Mbps letöltési sebesség 6 méterrel és 2 téglafallal messzebb 4-5 Mbps-re csökken. 3G bővítésre nincs lehetőség, de ez nem is szokatlan ebben a kategóriában. A beépített webkamera 720p felbontásra képes és mono mikrofon jár mellé.

Kijelző

A kijelző AUO gyártmány, full HD felbontású TN panel. Fényereje, konrasztja és a színek megjelenítése megfelel a kategória átlagának. A betekintési szögek nem túl jók, már egészen kis szögben is invertálódik a képernyő egy része, csak pontosan szemben ülve kapunk jó képet. A háttérvilágítás eloszlása viszonylag jó, enyhe bevilágítással. mely csak sötét képernyőn látszik.

Processzor

Intel i5 4200U jelű processzort kapunk, mely Haswell magos, csökkentett órajelű, energiatakarékos változat. Ennek megfelelően teljesítménye is visszafogott, az M jelű i5-nél 20-30%-kal kisebb teljesítményre képes. Órajele 1,6-2,6 GHz között skálázódik az igénybevételnek megfelelően. A cpu képes a Hyperthreadingre, ezért két magja négy szálon futtatja az aktuális feladatokat. Emellett megtaláljuk benne a szokásos Intel technológiák támogatását, mint pl. a virtualizáció, a Speedstep vagy éppen a Rapid Storage.

Grafikus kártyák

Két grafikus kártyánk van, egyik a processzorba integrált HD4400, mely olyankor aktív, ha a Windows asztalon dolgozunk vagy filmet nézünk. A másik az AMD R5 M230 kártyája, adatait az alábbi táblázat tartalmazza.

 

Nehezen érthető választás a gépben lévő grafikus kártyák párosítása. Az R5 M230 teljesítménye alig nagyobb, mint az integrált HD 4400-asé. Ráadásul ezt a gépet munkagépnek szánja a Lenovo, tehát bőven elég lenne bele az integrált kártya. Talán marketing, talán hibás tervezés, mindenesetre a tesztek alapján teljesen felesleges az AMD kártya.

   

   

Memória, háttértár

Gyárilag 4 GB, 1600 Mhz-es DDR3 memóriával szerelték a B50-et, mely egy modult jelent, tehát lehetőség van a bővítésre. A merevlemez 500 GB-os, 7200 fordulaton üzemelő HGST egység, melyet 32 MB cache segít. Működése halk, sebessége hozza a kötelezőt.

Hőmérséklet, zaj

A gép hűtése alapjáraton nagyon halk, szinte nem is hallani, legfeljebb csendes szobában. Terhelés hatására sem lesz kellemetlenül hangos vagy sivító. A hűtés hatékonysága jó, a burkolat és a cpu sem melegszik fel az elviselhető határok fölé, persze ebben jelentős szerepe van az energiatakarékos U processzornak is. Sajnos a legmelegebb rész pont a bal csuklótámasz és a billentyűzet bal oldala, de a terhelés alatt mért 35-37 fok még elviselhető, ha nem is a legkényelmesebb.

Akkumulátor

2050 mAh-s akkumulátort kapunk, mely cserélhető. Az üzemidő átlagos, 50%-os fényerőn belekezdhetünk egy 2 órás filmbe, de ha leterheljük, akkor kevesebb, mint 1 óra alatt is le lehet meríteni.

Értékelés

Mint a cikk elején említettem, a gyártó a small business kategóriába szánta a gépet, kisvállalkozások részére, ahol napi 1-2 óra kevésbé intenzív használatot kellene kiszolgálnia. Erre minden bizonnyal képes is és az ereje is megvan hozzá, azonban van pár olyan pont, ami miatt mégsem ez a gép lesz a best buy. A legfontosabb a billentyűzet és a ház merevsége. Ami nincs. Gyakorlatilag gépelés közben az egész lebeg a levegőben, a ház hajlik, nyeklik, mintha valami zselés anyagból lenne. A leütött gomb melletti összes gomb berezonál, az alátámasztás hiánya miatt nem kapunk visszajelzést a gomb leütéséről, a gépelés kifejezetten kellemetlen a B50-en.

A másik gyenge pont a hardver, vagyis az egyes részegységek párosítása. Ebben az árkategóriában általános az U jelzésű i3 és i5 cpu, ezzel nincs is gond, netezni, számlázóprogramot futtatni, szöveget szerkeszteni, akár nagyobb táblázatokat kezelni is bőven elég a teljesítménye. Ami viszont nagy kérdőjel, az a grafikus kártya kiválasztása. Mint írtam, a dedikált kártya teljesítménye alig nagyobb, mint az integrálté, ezért nem tesz hozzá semmi pluszt a gép teljesítményéhez, ellenben eggyel több hibalehetőséget jelent.

Garancia

Lenovo gépről lévén szó, nem mehetünk el szó nélkül a garanciális szolgáltatás mellett. 2014 elején került vissza a Lenovo gépek szervizelése Lengyelországból Magyarországra, a TeleMax Kft-hez (ahol többek között Samsung és LG mobil eszközöket is javítanak), ettől jelentős javulást reméltek a vásárlók elsősorban átfutási időben. Sajnos ha rákeresünk a neten a “telemax” és “garancia” szavakra, csak úgy ömlenek az elégedetlen ügyfelekről szóló találatok. Legtöbben a szervizelés elhúzódására és az elégtelen kommunikációra panaszkodnak. A Lenovo Magyarország többször válaszolt a kritikákra azzal az indokkal, hogy csak az átállás miatt vannak gondok, de az elmúlt év során nem változott a helyzet, elég csak ellátogatni a TeleMax Facebook oldalára vagy a Tékozló Homár fogyasztóvédelmi blogra. Ilyen eseteknél derül ki igazán, mennyire nem elég, ha csak a hardvert nézzük meg vásárlás előtt. Egy laptop ár-érték arányában kiemelten figyelembe kell venni a háttérszolgáltatásokat, különösen a garanciális ügyintézés minőségét.

   

   

   

Case

Ajánlott cikkek:

Milyen notebookot / laptopot vegyek?

Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?


Hasznos cikkek:

A Laptop akkumulátorokról és használatukról

Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

Pixelhiba a notebookoknál

Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

Segítünk első notebookod kiválasztásában!

TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: