Lenovo IdeaPad G500 teszt

2013-08-27

Visszaköltözött Magyarországra a Lenovo szervizhálózata: örülhetnek az IdeaPad tulajdonosok.

A Lenovo IdeaPad G500-at mint mindig, a Laptopszalonnak köszönhetjük.

Bevezető

A korábbi és egyben legnagyobb nézettségi adatokkal rendelkező Lenovo IdeaPad G580 tesztünk után itt van a várva várt G500. Őszinte leszek, én is epekedve vártam. Miben rejlik az Ideapad G580 sikerének a kulcsa? Nagyon egyszerű: saját súlycsoportjában egészen egyszerűen verhetetlen, de még komolyabb árkategóriás gépeket is maga mögé utasít, de azért a többire is rápirít legalább. Ezzel a szervizháttérrel, anyaghasználattal és hardverkonfigurációval mind a mai napig egyetlen gyártó sem volt képes felvenni a versenyt, igaz már fel-felbukkan néhány rivális, ilyen például a Dell Inspiron 5521 mely azonban kezdeti árcédulája miatt korántsem vált annyira közkedveltté. 

Termék megnevezése Lenovo IdeaPad G500
Processzor Intel Core i7-3612QM – 2,1/3,1 GHz (Ivy Bridge)
Lapkészlet Intel HM76
Memória 1x 4096MB DDR3 – 1600MHz
Kijelző 15.6" HD (1366x768) fényes / glare
Grafika Intel HD Graphics HD4000 + AMD Radeon HD8750M - 2 GB GDDR3
Merevlemez Seagate Momentus 1000GB HDD
Optikai meghajtó PLDS DVD-RW DS8A9SH
Protok és csatlakozók LAN, D-sub, HDMI, 2 db USB 3.0, kombinált audio ki/és bemenet, 1 db USB 2.0, SD kártyaolvasó
Egyéb WiFi b/g/n, Bluetooth 4.0, Webkamera 720p
Akkumulátor kapacitása 6 Cella, 10,8V – 48Wh, 4400mAh
Méret 377 mm x 250 mm x 34 mm
Tömeg 2,6 kg
Operációs rendszer Free DOS
Fogyasztói ár (2013.08.) Operáció rendszer nélküli változat: 199.900 Ft
Garancia 24 hónap Lenovo „háztól-házig” garancia

A fentiekből látható, hogy amit a kezem közé kaptam, konkrétan a leginkább felszerelt G500-as, mely egyben előny és hátrány is. Előny, hiszen korrekt képet tudunk alkotni, hogy a széria sztárjának mik is a határai, van-e egyáltalán előrelépés a Core i7-es szerelt verzió esetén, ugyanis korábban már bizonyítottuk, hogy egy kicsivel gyengébb grafikus vezérlő mellett nem, de legalábbis nem igazán. Hátrány, hiszen a gyártó elsősorban belépőszintre tervezte ezt a noteszgépét, bruttó 200.000 HUF alá, ebbe viszont a jelenlegi konfiguráció korántsem fér bele és nem kapunk képet az i3/i5-el szerelt verziók teljesítményéről, melegedéséről. 

Külső, anyaghasználat

A külcsín alig változott, de ezt nem róhatjuk fel hátrányként a szériának. Persze viszonylagos, hogy kinek mi tetszik, de a robosztus megjelenés és a minőségi anyagok precíz összeszerelése komoly fegyvertény a G500-as mellett. A változások kimerülnek annyiban, hogy a külső borítás recés bevonatot kapott, melynek praktikuma, hogy nem vonzza az ujjlenyomatokat, főleg nem annyira mint az előad G580 szál-csiszolt alumínium hatását keltő műanyag fedlapja. 

 

A belcsín tekintetében hasonló mértékű változásról tudok nyilatkozni. A palmrest (csuklótámasz) alumínium borítást kapott, ám ezt ne úgy képzeljük el, hogy a belső rész egy tömör fémtömb. A készülék váza ugyan olyan műanyag, mint a külseje, csak a billentyűzetet körbeölelő része kapott egy hajszálvékony alumínium réteget melynek inkább esztétikai szerepe, mintsem pratikuma van. Összegzésképpen elmondható az anyaghasználatról, hogy azt kaptuk, amit vártunk és ez itt (ilyen árfekvésben) a maximum. 

Csatlakozók, portok

Talán unalomig ismételtek a következő sorok, de újdonsült olvasóinknak (is) segítségére lehet a következő néhány sor: csatlakozók és portok tekintetében a Lenovo G500 nincs elmaradva a mai trendek egyéb képviselőitől, ennek köszönhetően szinte mindent megtalálunk, amire szükségünk van. Csak a különleges igények nem kerülnek kielégítésre, mint a dokkoló és a soros portos csatlakozó. 

Töltés terén egy érdekességre kell felhívni az érdeklődő közönség figyelmét: olybá tűnik a Lenovo elérkezettnek látta az időt, hogy az eddig használatban levő töltőcsatlakozójában végrehajtsa a vérfrissítést, ennek eredménye egy, a korábbinál stabilabbnak tűnő megoldás.

Baloldal: hőkivezető nyílás, D-sub, LAN, HDMI, 2x USB 3.0, kombinált audio ki/ -és bemenet.

Jobboldal: újfajta töltőcsatlakozó, 1x USB 2.0 (kikapcsolt állapotban is tölthetjük USB-s eszközeinket) és az optikai meghajtó.

Szemből: működést jelző ledek és kártyaolvasó.

Hátulról: zsanérok, akkumulátor

Bővíthetőség

Ez igazán komoly fejtörést okozott a számomra, pedig nem ez volt az első noteszgép aminek a szétszerelésére vállalkoztam. Megfordítva egyetlen csavarral sem találkozunk, ami viszont még inkább kétségbeejtő volt, hogy az IdeaPad Z500-nál alkalmazott gumitalpak alatt levő csavarozással sem találkoztam. Az ötletekből kifogyva hívtam fel Baka Zoltán szervizvezetőt, akinek az instrukciói alapján végül sikerült az amit korábban lehetetlennek hittem: szétszedtem a G500-ast. A megoldás egyébként az akkumulátor alatt elrejtve található meg. 

 

Annyiban biztos vagyok, hogy ha Baka Zoltán nem tud segíteni, előbb töröm szét a készüléket, mintsem rájöjjek miféle „varázslatot” alkalmazott a Lenovo a G500-asban. Miután elém tárult a megoldás, már egyszerű dolgom volt: az akkumulátor eltávolítását követően ki kell szednünk két darab csavart, le kell húznunk a fedlapot, itt pedig már az ismerős látvány fogad minket, innentől már pofon egyszerű az HDD SSD-re való felturbózása és a RAM bővítés.

Szerviz és garancia

Egyre közelebb van Január és egyre biztosabb, hogy a Lenovo szervize Lengyelországból visszaköltözik hazánkba, melynek számos előnyét fogjuk élvezni. Erről bővebben a "Milyen notebookot / laptopot vegyek?" című írásunkban olvashat. Sajnos azonban az unalomig ismételt frázis az élet szabályairól itt is érvényes, e szerint pedig jobban járunk, ha csak azt kezeljük tényként, ami már megtörtént. Annyi bizonyos, hogy a jelenlegi esélylatolgatás végén hazánk felé billen a mérleg nyelve.

„Lenovo IdeaPad fronton a 2012. év tartogatott azért pár meglepetést, ugyanis a gyártó költségcsökkentés címén a Kelet és Közép – európai szervizszolgáltatásokat központosította egy szinte kimondhatatlan nevű Lengyel városkába (Bydgoszcz). Az átállást követő pár hónapban voltak ugyan fennakadások, de tapasztalatink szerint mára átlagosan 5 napos határidővel dolgozik az IdeaPad szervize. A Lenovo ezzel a lépésével nem csak saját költségeit csökkentette hanem, a felhasználónak is szerzett némi plusz kényelmet, hiszen csak fel kell hívnunk a 06-80-987-425-ös zöldszámot és elmondani a hibajelenséget az ügyfélszolgálatosnak. Másnap már számíthatunk is egy futár látogatására, aki elszállítja a rosszalkodó noteszgépet a szervizbe, majd annak elkészültével vissza is szállítja azt nekünk. A futárszolgálat az ország teljes területén ingyenes, ezzel mentesülünk a jelenlegi magas benzin és tömegközlekedési árak okozta kellemetlenségektől. Fontos megjegyezni, hogy ha a szervizelés folyamán bebizonyosodik, hogy a hibát szoftver vagy a cserélt alkatrész okozta, akkor a Lenovo áthárítja a futárszolgálat és bevizsgálás teljes költségét a fogyasztóra. Ez azonban nem újdonság, hiszen az összes „hozom-viszem” garanciával rendelkező gyártó esetében ugyan ez az eljárás. Azonban megnyugtatásként leszögezzük, hogy tudomásunk szerint ezt a lépést egyetlen fogyasztójával szemben sem lépte meg. Lényeg a lényeg, ha a hiba jogos és azt hardverhiba okozza, akkor a készülék gyorsan és zökkenőmentesen javításra kerül.”

Kijelző és zsanér

A zsanér burkolata műanyag borítású és kellő magabiztossággal tartja a kijelzőt. Ha nem csak a mechanikát, de a burkolatot is legalább alumíniummal vonták volna be, rögtön vonzóbbá vált volna a széria elődjéhez képest, így azonban ezen a téren nem történt előrelépés.

 

A kijelző sajnos nem hozza el ebbe az árkategóriába a megváltást. A 15.6 hüvelykes, 1366x768p felbontással rendelkező kijelző fényes borítást kapott, amit sajnos, ha akarunk se tudunk pozitívan értékelni. A színhűség és a betekintési szögek is csak átlagosnak nevezhetőek, vagyis egy középszintnek megfelelő TN+film technológiás panel tudása tárul elénk, melyet még az a tény is beárnyékol, hogy a tesztelt G500-as rögtön pixelhibával indított. Ezért természetesen még nem kell leírni a noteszgépet, hiszen a pixelhiba viszonylag gyakori jelenség, ráadásul előfordul minden folyadékkristályos technológiát alkalmazó készülék esetében, így TV-nél és telefonnál szintúgy. 

 

 

Fentebb említettük, hogy a betekintési szögek és a színűség is átlagosnak mondható, ez pedig azt jelenti, hogy csak a kategória által elvárt minimumot teszi le az asztalra a Lenovo – akit a téma jobban érdekel, annak kifejezetten ajánljuk a "laptopkijelzőkről nagy általánosságban" című írásunkat, ahol jóval szélesebb spektrumban vizsgáljuk meg a noteszgépek kijelzőit. 

Viszont! Vegyünk egy gyors példát: 200.000 HUF keretünk van egy noteszgépre, melybe szeretnénk egy erős grafikus meghajtót és az általa produkált képet szépen megjelenítő igényes kijelzőt. Hamar rá kell döbbennünk, hogy a kettő, együtt, ennyiből nem fog megvalósulni. Ebben az esetben talán a legjobb alternatíva a Lenovo IdeaPad Y510p melynek kifejezetten gyönyörű kijelzője van és a benne dolgozó VGA egyszerűen játékra termett.

Billentyűzet és érintőpad

Rosszat most sem tudok mondani a kínai gyártó által készített billentyűzetről, a Lenovo egész egyszerűen iskolát teremtett ezen a téren. A minőség kiváló, a kidolgozottság remek, a billentyűk nyomáspontja mondhatni tökéletes, halkan járnak, az alátámasztás pedig hibátlan és bizonyos mértékben a hűtés is ezen keresztül került megoldásra. Ahhoz, hogy az összkép is megkapja a tökéletes jelző csak egy dolog hiányzik: ez pedig a háttérvilágítás (ezzel viszont a „túl szép, hogy igaz legyen” kategóriába lépnénk ilyen ár mellett). 

 

Az érintőpad viszont – szerencsére – átesett némi változáson, mely megmutatkozik mind a felületén, mind pedig a használhatóságában. Egyetlen igazi problémával kell szembenéznem, ez pedig nem más mint az érintőpad különálló gombjainál tapasztalt minimális nyomáspont (ez azonban bocsánatos bűn). A legtöbb esetben a Lenovo által készített touchpadok sokkal több kívánni valót hagynak maguk után, (jó példa erre a 100.000 HUF-al drágább IdeaPad Y510p) úgyhogy ezen a téren előrelépést tapasztalhatunk. Itt érdemes megjegyeznem, hogy az általam vesszőparipaként emlegetett dupla ujjas görgetési funkció egészen jól működik bár a tökéletestől még így is igen messze van. 

Hardver és játék

A teszt elején már említésre került, hogy a hozzánk érkező IdeaPAd G500-as a verzió legcombosabb tagjai közé tartozik, melynek szíve Intel Core i7-3612QM processzor. A 3. generációs, Intel Ivy Bridge kódnéven futó CPU fizikailag 4 maggal rendelkezik, de a Hyper Threading technológiának köszönhetően 8 szálon futnak az adatok, továbbá az alapjáraton 2,1 GHz-en pörgő magok a Turbo Boost technológiának köszönhetően – amennyiben ezt a TDP érték engedi – képes felemelni akár 3200 MHz-re is. Viszont manapság túlértékelik az erős processzorok gyakorlati értékét. A legtöbb esetben sokkal komolyabb sebességnövekedést érhetünk el SSD beépítésével, mint komolyabb CPU-val. Ezt tesztekkel alátámasztva a korábbi „Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re” című írásunkban olvashatjuk el.

  

Ezen felül a processzorban találunk még egy integrált grafikus kártyát (IGP), mely az Intel HD4000 nevet viseli, továbbá egy 2 GB GDDR3 memóriákkal ellátott AMD Radeon HD8750M is helyet kapott, mely már bően elegendő lehet akár az újabb játékok futtatására is.

A játékok tesztelése során jól látható, hogy az IdeaPad G500 jobban teljesített mint a Samsung Series 3 NP370. A laikus olvasó erre nyilván azt mondaná, hogy ez biztos a processzor miatt van. Hát nem! Már ugye korábban bebizonyítottuk, hogy a Radeon HD8750M és az ahhoz hasonló teljesítményű grafikus vezérlők játékos teljesítménye nem a processzortól függ. A magyarázat ennél sokkal egyszerűbb, mégpedig, hogy az IdeaPad G500-ban szimplán erősebb (emelt órajelű) AMD Radeon HD8750M került, melyet mi sem bizonyít jobban mint a GPU-z nevezetű tesztprogram.

Bal oldalon a Samsung NP370, míg jobb oldaon az IdeaPad G500 grafikus vezérlője látható.

 

Hangrendszer

A hangszórók egész szépen szólnak és még maximális hangerő esetén sem tapasztaltam idegesítő recsegést így nyugodt szívvel tudom ajánlani filmnézéshez, vagy otthoni zenehallgatásra.

Tesztpad

Zajszint

A ventilátor által keltett zaj tekintetében igen különböző eredmények születtek. Amennyiben a készülék nincs kitéve terhelésnek (film, internet, szövegszerkesztés) a ventilátor alacsony, szinte nem is hallható fordulatszámon teszi dolgát – biztosítva ezzel a megfelelő hűtés és így rögvest ki is zárhatjuk a melegedést mint meghibásodási faktort. Amennyiben csak a processzor kap terhelést eggyel magasabb fordulatszámra kapcsol a ventilátor, én viszont még ezt is inkább a halk kategóriába sorolom. Játék közben viszont, mondhatni hangoskodott. Ennek roppant egyszerű magyarázata van. Mivel a fenti képen, ahol szét volt szedve a noteszgép, láthattuk, hogy az IdeaPad G500-ban egyventilátoros hűtésrendszer van, melyre együttesen van rákötve a GPU és a CPU (mint minden noteszgép esetén), viszont GPU (grafikus processzor) tekintetében egy meglehetősen erős egyedről beszélünk – következésképpen több hő termelődik, amit a ventilátor csak magasabb fordulatszámon tud visszahűteni. Mindazonáltal olaj a tűzre, hogy tesztalanyunkban ráadásul egy Core i7-es processzor is található. Egy szónak is száz a vége – alapvetően halk, játék közben pedig egy hangos noteszgépről beszélünk.

Hűtéshatékonyság

Fenti eszmefuttatásaink végeredménye mondhatni tűz és víz, viszont nagy örömünkre a hűtésrendszer kapcsán ugyanez már nem mondható el. Ismételten kihangsúlyozom, a készülékben egy Intel Core i7-es processzor dolgozik, ami nem az alacsony hődisszipációról vált híressé. Figyelemre méltó, hogy alapjáraton kapunk egy 44 °C-os processzort és egy mindenhol hűvös burkolatot, játék közben átlagosan pedig csak egy 65 °C-on járó CPU-t és egy 74 °C-on járó GPU-t kapunk. Ezek nagyon alacsony értékek, amit betudhatunk a terhelés miatt magasabb fordulatszámon járó ventilátornak. Mindeközben a burkolat se melegedett át az egy-két langyos területet kivéve, egyetlen kivétellel (hőkivezető nyílás).

Akkumulátor

A készülékben található 6 cellás 4400 mAh akkumulátor tette a dolgát. Minimális fényerővel és minimális terheléssel több mint 9 órát, filmnézéssel, közepes fényerővel (DiviX) 4 órát, játék közben pedig 1 óra 20 percet üzemelt egy feltöltéssel. Láttunk már jobbat, láttunk már rosszabbat, azonban nagy általánosságban egész szép eredmények születtek.

Lenovo IdeaPad G500 – tesztpad
Processzor   Intel Core i7-3612QM
Grafikus vezérlő   Intel HD Graphics HD4000 + AMD Radeon HD8750M
Akkumulátor használat   Minimum Játék Film
Üzemidő   9 óra 05 perc 1 óra 18 perc 4 óra 00 perc
Hardver terhelés mértéke   Alap
AVG / MAX
Játék
AVG / MAX
Aida 64
AVG / MAX
CPU hőmérséklet   43,5°C/50°C 74°C/77°C 79°C/82°C
GPU hőmérséklet   43,5°C/50°C 65°C/70°C N/A
Zajszint   halk hangos hallható
Burkolati hőmérsékletek (alap)
billentyűzet   aljzat
32,1°C 28,5°C 27,2°C   26,8°C 28,6°C 29,8°C
33,6°C 30,8°C 27,9°C   27,8°C 29,6°C 32,3°C
32,3°C 31,1°C 27,7°C   28,3°C 31,5°C 31,9°C
Burkolati hőmérsékletek (Crysis 2)
billentyűzet   aljzat
37,7°C 29,4°C 28°C   27,5°C 28,8,1°C 34,1°C
41,8°C 38,4°C 29,6°C   28,9°C 30,3°C 36,6°C
36,6°C 34,2°C 29,3°C   28,8°C 31,4°C 37,5°C

 

Értékelés, ár/érték arány

Tesztalanyunk elődje, az IdeaPad G580 jelenleg töretlenül uralja a piacot. Ennek oka pofon egyszerű: Jó minőségű, megjelenésével nem hoz ránk szégyen a mostani trendek világában sem, emellett megbízható, olcsónak mondható és ami talán a legnagyobb fegyverténye, elegendőnek bizonyul a mai játékokhoz. Az előbb felsorolt öt pont gondos mérlegelésével dönt a tudatos vásárló mikor a piacon található noteszgépek közül készül választani. Örömmel látom, hogy a Lenovo-nak nem elég, hogy a legjobb – a legjobb is kíván maradni. A G500-as szériában tovább csiszoltak a külsőn, komolyabb grafikus vezérlő dolgozik a házban (Radeon HD8750M) és emellett megtartották az előd összes pozitívumát. 

Nagyon sok magyar vásárló esetében kulcsfontosságú kérdés az ár, ezért némileg sajnálatos, hogy az IdeaPad G500-as Intel Core i7-el t került összeszerelésre, hiszen az így kapott árcédula kevésbé tűnhet vonzónak az érdeklődők szemében, főleg az általunk hangoztatott „Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re” című írásunkban megjelentettetek miatt. Vagyis átlag felhasználás tekintetében semmi különbség nincs az Intel Core i7 vagy a Core i3 processzorai között, még játékban sem kivétel a Battlefield 3, bár a Radeon HD8750M nem éppen erre a játékra született.

Mindent összevetve nagyon jó kis készülékkel rukkolt elő a Lenovo, ellenben nem a legjobb hardverösszeállítással és így csak egy tetszik plecsnit kap tőlünk. Amennyiben megérkeznek a Core i3 és Core i5-tel szerelt, költséghatékonyabb IdeaPad G500-ak, simán megadhatjuk nekik a különösen ajánlott plecsnit, erre viszont még várni kell.

Lenovo IdeaPad G500 – Értékelés
Előnyök + Alumínium csuklótámasz
Jó összeszerelési minőség
Megfelelő számú és fajtájú csatlakozó
Könnyű bővíthetőség
Kiváló billentyűzet
Erős VGA
Jó hűtéshatékonyság
Jó akkumulátor
Hátrányok - Jelenleg lengyel központú szerviz (január 1-től magyar)
Fényes kijelző
Csak 1366x768p felbontású kijelző
Játék közben hangos
Alternatívák   Dell Inspiron 5521
Lenovo IdeaPad Z500
Samsung Series 3 (NP370)
Samsung Ativ Book 4 (NP470)

 

Lenovo IdeaPad G500
Dizájn 8/10 pont
Anyaghasználat 7/10 pont
Súly 7/10 pont
Csatlakozók 7/10 pont
Bővíthetőség 10/10 pont
Szerviz és garancia 7/10 pont
Kijelző 6/10 pont
Zsanér 7/10 pont
Billentyűzet +10/10 pont
Érintőpad 7/10 pont
Játékos teljesítmény 8/10 pont
Hangrendszer 8/10 pont
Zajszint 8/10 pont
Hűtéshatékonyság 9/10 pont
Akkumulátor 9/10 pont
Ár/érték arány 9/10 pont
Összegzés 80,00%

 

  

  

 

Pucu

 

 

Ajánlott cikkek:

Milyen notebookot / laptopot vegyek?
Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!


Hasznos cikkek:

A Laptop akkumulátorokról és használatukról
Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
Pixelhiba a notebookoknál
Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

Segítünk első notebookod kiválasztásában!

TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: