Lenovo IdeaPad G510 teszt

2014-02-18

2014.02.07. frissítés: Visszaköltözött Magyarországra a Lenovo szervizhálózata: örülhetnek az IdeaPad tulajdonosok.

2014.04.01. frissítés: AMD Radeon R5 M230 és R7 M265 videokártya teszt Lenovo Ideapad G510 alapokon

 

A tesztben szereplő Lenovo IdeaPad G510-et ezúttal is a Laptopszalon biztosította, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében. 

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 - 19:00; Szo.: 10:00 - 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

Áttekintés

A méltán híres G580 után a G500 már nem örvendett hasonló mértékű sikereknek, ez főleg az elődjéhez képest a kategóriájából kevésbé kiemelkedő GPU-nak köszönhette. Ennek ellenére egy jó minőségű, átgondolt belépő multimédiás gépet ismerhettünk meg a személyében, és most itt az utódja a G510, mely változatlan külsővel, és megújult belsővel próbálja meg meghódítani a piacot.

A doboz tartalma

A doboz a megszokott tartozékokat rejtette: töltő, használati utasítás, driver lemez és maga a laptop. 

A külső

Aki látott már G500-at semmi meglepőt nem fog találni az 510-es külsejében, hiszen az előd házába pakolták bele az új hardvert. Így igazak itt is a korábbi modell tesztjében leírtak: robosztus, jól összerakott ház, kellemes recés borítás alul-felül és belül alumíniumbetéttel dekorált csuklótámasz. Egy apróbb hiba - ami sajnos a legtöbb konzumer Lenovo-nál előfordul -, a szinte ránézésre karcolódó zongoralakk kijelzőkeret. Összességében viszont továbbra is hozza a kategóriától (nem árfekvéstől) elvárható maximumot.

 

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Mivel a ház változatlan, az elérhető portok és azok helye is megegyezik a G500-on látottakkal. Elöl csak a működést jelző LED-eket és egy kártyaolvasót találhatunk.

A bal oldalon a zsanér felől: Kensington zár, szellőzőnyílás, VGA, 100 Mbites Ethernet (bosszantó módon, főleg ezért az árért), HDMI, 2 db USB 3.0 és egy kombinált audio ki- és bemenet.

A jobb oldalon: a kicsit érthetetlen formájú töltőcsatlakozó, egy powered USB 2.0 csatlakozó (alvó állapotban is képest tölteni a rádugott eszközöket), és az optikai meghajtó.

Hátul: a cserélhető akkumulátoron kívül csak a zsanérok borítása látható.

Billentyűzet

Eddig a Lenovo által gyártott szigetes klaviatúrákat csak dicsérni tudtuk, most sincs ez másképp. Megfelelő nyomáspont és visszajelzés, halk járás, pont elég hosszú billentyűút és stabil alátámasztás jellemzik a beépített darabot. Egyetlen fájó pont viszont a Caps Lock és Num Lock jelző LED hiánya. Persze léteznek jobb billentyűzetek, és a háttérvilágítás még mindig nem költözött le a legkisebb IdeaPadbe, de ebben a kategóriában ez a teljesítmény páratlan.

 

Touchpad

Amilyen jó a billentyűzete a gyártónak, annyira nem tudnak igazán jó touchpadet készíteni. Alapvetően nem rossz, sokkal gyengébb produkciót nyújt a márka drágább modellje, az Y510p, de ettől függetlenül van pár zavaró tulajdonsága. Az egyik ilyen a magasságkülönbség az érintőfelület és a dedikált gombok között, ami vághatja az ujjakat, a másik pedig a hangos és rövid nyomáspontú gombok. Ezektől eltekintve használható a kellemes felületű és méretes érintőpad, melyen a kétujjas műveletek is egészen jól használhatóak, de ebben a kategóriában a Dell gépei jobban teljesítenek.

 

Hang

A sztereó csipogók teljesen megfelelő hangot adnak, laptophoz képest. Még maximális hangerőn sem recseg, és egy kisebb szobát betölt hanggal, így akár pár ember közös filmnézéséhez is elég lehet. Mély és magas hangokat persze nem szabad elvárni, de a belépő multimédiás gépek közt megállja a helyét. Gyári hangzásjavító szoftvert itt is kapunk, most éppen a Dolby-tól, ezzel is lehet kísérletezni. A jack csatlakozón kiadott hang is megfelelő.

Kommunikáció

Kommunikáció terén sajnos nem tökéletes a kínálat. Vezetékmentes formában adott a 4.0-ás Bluetooth, de az Atheros WLAN kártya hagy némi kívánnivalót maga után, ugyanis egy egyszerűbb 1 sávos, 150 Mbites darab került beépítésre, mely az itthoni gyorsabb internetkapcsolatokhoz (60 Mb felett főleg) már sajnos nem elég. A jelerősséggel és a stabilitással viszont szerencsére nem voltak problémáim. Vezetékes kapcsolatnál pedig ismét egy 10/100 Mbites Ethernet csatlakozót kapott a notebook, mely szomorú, tekintve hogy pár éve még az ennél olcsóbb kategóriákban is adott volt a gigabit.

Kijelző

1366x768, fényes felületű TN panel. Sajnos teljesen átlagos, kis betekintési szögekkel, és fakó színekkel. Amikor már az olcsóbb tabletek is jobb és sokszor magasabb felbontású kijelzőkkel érkeznek igazán elkezdhetnék a laptopgyártók is terjeszteni az IPS-t és elfelejteni végre az ilyen gyenge TN paneleket.

Bővíthetőség

Hasonlóan az elődhöz itt is az akkumulátor alá kerültek a csavarok. Ezt ismervén már viszonlag egyszerű a főbb komponensek cseréje, bővítése.

Tápellátás

Egy egészen elegáns 90W-os tápegység jár a géphez, mely az energiafelhasználást ismervén elegendő. Egyedül a töltéscsatlakozót nem tartom a legszerencsésebb választásnak: az eddig tetszőleges szögben behelyezhető körcsatlakozót cserélték az elődnél egy csak kétféleképpen bedugható téglalap alakúra, ennek köszönhetően nehezebb lesz vakon csatlakoztatni. Ráadásul elég erősen beszorul, így félő, hogy egy erősebb véletlen rántáskor nem jön ki a gépből hanem magával húzza azt.

Garancia

Eddig többször felmerült negatívumként az IdeaPadek Lengyelországba vitt szervize, de 2014-ben ez ismét visszakerült Magyarországra. Erről bővebben itt olvashat a kedves érdeklődő.

Használatba vétel

Operációs rendszer nélkül érkezett a gép, de a driver DVD segítségével könnyen telepíthető volt rá a Windows 8.1. A gyári programkínálatból az akkumulátorkezelő programot érdemes feltelepíteni, mert igényes kinézettel mutatja a leginkább erőforráshasználó programokat, így azok bezárásával értékes perceket nyerhetünk az üzemidőben.

 

Processzor

A központi számolóegység szerepét egy Intel Haswell mikroarchitektúrás processzor tölti be, mégpedig egy teljes értékű, 37W TDP kerettel rendelkező (azaz „M” végű) i5-4200M. A kétmagos, de négy szálon üzemelő processzor 2.5 GHz-es alapórajele és 3.1 GHz-es turbó órajele párosítva a legfrissebb utasításkészletekkel már bizakodásra ad okot: itt nem lesz probléma a teljesítménnyel. Persze a négymagos társai erősebbek, de azt a pluszteljesítményt kevesen használják ki igazán.

Rendszer teljesítmény

A rendszer általános reszponzivitását és sebességét viszont nem egyedül a processzor határozza meg. Számít a memória mérete, illetve a háttértár sebessége. A 6 Gb RAM a legtöbb felhasználásra elegendő, viszont hiába egy gyorsabb darab az 1 Tb-os Seagate HDD, érezhető, hogy sokszor elszöszmötöl a gép, míg vár a rendszer a háttértárra. Ezen persze egy SSD-vel rengeteget lehet segíteni.

Grafikus kártya, játék teljesítmény

Itt sem történt sok változás az elődhöz képest, az i5-ös modell megkapta a már ismert AMD HD8750M dGPU-t a CPU-ba integrált HD4600 mellé. Normál felhasználásnál az utóbbi működik szinte kizárólag, játékok elindításakor pedig bekapcsol a 8750M. 

 

A 3DMark 13 eredmények:

Pár játék és egy 3DMark 13 teszt futtatása után látható, hogy nagyjából egy - az ebben az árkategóriában gyakran alkalmazott (lásd Lenovo Z510, Toshiba L50, Toshiba M50, Dell Vostro 5470)- csonkított GT740M szintű kártyával van dolgunk, ami már egészen jó beállítások mellett is képes futtatni az újabb játékokat is.

  

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

A tapasztalatok alapján nem változtattak a G500 esetében már bevált formulán. Alacsony terhelés (böngészés, dokumentumolvasás, filmnézés) esetén a ventillátor alacsony fordulatszámon üzemel és csak néhányszor pörög fel, így egészen halk a működés. Terhelés alatt viszont megjön a hangja, kifejezetten hangossá válik a laptop. Ez a hangosság viszont egy korrekt hűtéshatékonysággal jár együtt, így nem igazán kell félni a túlmelegedéstől.

Üzemidő terén átlagos teljesítményt nyújt a G510, látszik, hogy csak egy kisebb kapacitású akkumulátort kapott a gép.

Értékelés

Mivel jelentős változások nem történtek így tulajdonképp hasonlóak mondhatóak el mint a G500-asról. Egy korrekt összeszerelésű és anyaghasználatú gép, megfelelő hűtéssel és Lenovosan jó billentyűzettel. 

De nem olyan jó vétel mint anno a G580 volt. Ott alacsonyabb árral egy a kategóriából jobban kiemelkedő grafikus processzort kaptunk (persze gyengébb processzorral), így slágertermék lett az akkori olcsóbb, játékra alkalmas gépek kategóriájának talán egyedüli (ajánlható) gépeként. Az „unokájáról” sajnos ez már nem mondható el. Mint a tesztből, nem a minőséggel van baj, hanem az árral, a cikkírás pillanatában 179 990 Ft-os árával a már az eggyel magasabb Z kategóriát súrolja, pedig minőségben és szolgáltatásokban elmarad attól. Ennyiért megkapható egy Z510 i3-as processzorral, ami jobb összeszerelésű és elegánsabb. Ha játékra keres az ember gépet akkor pedig ott a Dell Inspiron 5537, mely 10 ezer Ft-al többért egy jóval erősebb AMD HD8850M dGPU-t kínál. Igaz ezekben nem lesz teljesértékű i5-ös CPU, de ez a mókusvakítás része a dolognak: a legtöbb felhasználásra teljesen felesleges az i5-4200M, és ezek a videokártyák mellé elegendőek a gyengébb, de még mindig elég erős processzorok. Ha lenne a G510 i3-al 8750M-el 140-150 ezer Ft környékén akkor nyugodt szívvel sorolhatnám a jó tulajdonságok közé a korrekt ár-érték arányt is. Ebben az összeállításban viszont drága.

  

  

Ben

 

 

Ajánlott cikkek:

Milyen notebookot / laptopot vegyek?

Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?


Hasznos cikkek:

A Laptop akkumulátorokról és használatukról

Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

Pixelhiba a notebookoknál

Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

Segítünk első notebookod kiválasztásában!

TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: