Lenovo IdeaPad Y50 teszt

2014-04-29

A tesztelt gép beszerzésében a Laptopszalon segédkezett, köszönjük!

Áttekintés

A Lenovo Y szériás gépei már jóideje jelentik az optimális gépet azoknak akik a legnagyobb 3D teljesítményt szeretnék megkapni jelentősebb minőségi kompromisszumok nélkül. No és persze az ár is fontos tényező, ami a most éppen futó Y510p-nél már igencsak megszelídült. A fejlődés viszont nem áll meg, újabb grafikus egységek és erősebb processzorok kerülnek majd az átalakított karosszériába. Ennek első hírnöke ez a konfiguráció, ami nagyon erősen bétás jellegű bemutató darab, így a lentebb közölt eredmények és benyomások még nem 100%-ig ültethetőek át a későbbi szériagyártású változatokra. Viszont irányadónak mindenképpen jók.


A doboz tartalma

A doboz tartalma tekintve, hogy egy bemutató darabról van szó a minimális szintre lett zsugorítva, nyilván 1-2 plusz zacskó és esetleg telepítő DVD belefér majd a keretbe, de nem is ez a lényeg, eddig sem az esetleges plusz extrák miatt kedvelték ezeket a gépeket. Sokkal inkább maga a "nyers vas" volt a vonzó.

A külső

Alapvetően a design maradt, tehát sötétszürke-fekete a gép főbb burkolata, valamint pirosas betétekkel fokozza a látványt a dizájn részleg a hangszóróknál, mélynyomónál és a billentyűzetnél. Apró figyelmesség, hogy még az USB3.0 csatlakozói is pirosak lettek a szabvány kék helyett. Némileg változott a külső és belső anyagválasztás is. Kívül egy keresztben szálcsiszolt felület váltotta a sima szálhúzottat, ami új és egyedi megoldás, jár a piros érte. Grátiszban a fedlap valóban alumíniumnak tűnik és az alsó dekli is hasonlóan könnyűfém lehet. Belül az eddigiektől eltérően immáron a régebbi Thinkpad tulajoknak már ismerős csúszásmentes, puha borítás köszön vissza, szinte teljesen hasonló található az Alienware gépekben is már jóideje.

Szintén hasonló lett a kijelző kialakítása is a lecsapott sarkokkal és úgy az egész belső engem nagyon emlékeztetett E.T. kedvenc gépeire, még a touchpad is mintha örökölt volna valamit a másik márkától. A kijelző kerete viszont továbbra is fényes lakkos felület ami szépen gyűjti a koszt és a karcokat, erre oda kell figyelni.

 

További lényeges különbség, hogy eltűnt az SLI kialakítás, jobb oldalon bizony nincs optikai meghajtónak hely, így a második VGA-t is hiába keressük. Helyette 1 darab, de erősebb egység cserélte fel a 2 különálló GPU-t, ami nem feltétlenül baj. Jóval könnyebb és vékonyabb lett így az egész ház, ami érezhető is a hétköznapokban.

Portok, ergonómia és beviteli eszközök


Elöl a visszajelző ledek a gép állapotáról, az akkumulátorról a touchpadről és a HDD-ről

Jobb oldalon egy S/PDIF és egy hagyományos jack csatlakozó, kártyaolvasó, 2.0-s USB és Kensington zárhely 

Bal oldalon a töltő csatlakozó, Ethernet, HDMI és 2db 3.0-s USB sorakozik

Hátulról egészen pofás lett, de ezen kívül semmi érdekes

Billentyűzet

Némileg változott a billentyűzet is. No persze itt nem az UK/US kiosztásra gondolok -hiszen nem magyarországi a gép- hanem a mechanikában történtek változások. Az U430p-ben már találkoztam ezzel, kissé rövid úton járnak és kemény is maga a felület. A gépelési élmény sokkal ugyan nem lett rosszabb, véleményem szerint az előző jobb volt ebben, de itt is egységesítenek és erre esett a választás gondolom. 2 fokozatban állítható a háttérvilágítás ezúttal is, van numerikus rész is és egyébként a borítás is megfelelően csúszásmentesített.

 


Touchpad

Egy kis változás ide is jutott, maradt a nagy méret és a jól csúszós anyagból készült felület, de az alsó sarkoknál lévő mechanika finomabban jár, halkabban kattan. Ez egy kifogásolható pont volt régebben, szóval fejlődünk szép lassan. Multi-touch természetesen van, működik is ahol kell és ahogyan szeretnénk.

Hang

Ide is jutott a jóból, a két oldalt lévő hangszórókat most már az üres helyet kihasználandó egy mélynyomó is bekerült a rendszerbe. Elég jót lehet így már dübörögtetni a játékok alatt, de azért hangnyomásversenyre ne ezzel nevezzünk be. Egy 25 négyzetméteres szobában amúgy kiváló muzsikáltató volt, kisebb asztali rendszerek ellen tökéletes fegyver. Aki esetleg mégis szeretne fentebb lépni minőség/hangerő téren, annak remek hír, hogy került egy S/PDIF csatlakozó is oldalra, így adott a csatlakoztatási pont egy jobb házimozihoz vagy egy high-end fejhallgatóhoz is.

Kommunikáció

Ide a megszokott triumvirátus került: Gigabites Ethernet, 4.0-s Bluetooth és N-es kétsávos Wi-Fi az Intel 7260-as kártyájától. Jelerősség szempontjából sok tesztet nem tudtam végezni idő szűkössége miatt, de egy átlagos lakásban biztosan elég lesz mindenhol a kakaó.

Kijelző

Ráncfelvarrás gyanánt a Lenovo ide ugyan beígérte az UHD kijelzőt, azonban be kellett érnem az "alap" FullHD változattal, nyilván aki igényli majd megveheti a nagyobb felbontásút is ha a boltokba kerül. Ez jelen esetben egy TN panel volt a már említett 1920x1080 pixeles felbontással, oldalról elfogadható betekintési szögekkel, felülről és alulról mondjuk azért elég szépen rombolta az élményt az invertálódás-fehéredés. Egy fokkal szebbre emlékszem az Y510p-s változatokból, de valószínűleg ennek oka lehet a félig fényes bevonat is, amiből már kaphattunk ízelítőt mostanában. Ez egy fényes kijelző amire mintha utólag húznának rá egy matt réteget. Ez jót tesz a színeknek, és a fényben való láthatóságnak, cserébe azért fényerőt és betekintési szöget veszítünk, kicsit ködösebb lesz a kép, mint amikor egy picivel eltekerik a dioptriát egy fényképező keresőjén körülbelül. Ami még mindig nem rossz, de nyilván egy jobb IPS kijelzőt elfogadnék lassan. Az UHD-val ellentétben itt viszont könnyebb dolga lesz a videokártyának, ami azért némileg maszkolja a hátrányokat.

  

 

A zsanérok nem kiemelkedően jók, de fogják fixen a kijelzőt és elég szép szögben engedik nyitni is azt. Tipikusan nem ez a gép amivel kijelzőnél fogva fogunk demózni, hogy mennyire erős a kialakítás, de ilyen konzumer szinten megteszi.

Bővíthetőség

Itt is az U430p-nél látható megoldást vetették be, tehát kevesebb mint egy tucat csavar kitekerése után egyszerűen lejön az alsó rész. Ezt imádni fogják a szervizben dolgozók, főleg azok, akik törtek már el 1-2 esetleg 10-20 kis patentet. Belül szép rendben sorakoznak a részegységek, a csuklótámasz alatt az akkumulátor mellette a cserélhető HDD. Közös hűtéssel a videokártya és a processzor, amiknek külön ventilátor jutott, így csak akkor indul be a kisebbik rotor, ha valóban szükség van rá. Szerelhetőségből tehát jelesre vizsgázott a gép.

Némileg viszont elkeserítő, hogy abszolút nem tudunk HDD mellé beilleszteni SSD-t háttértárat, így a sebesség megszállottjainak mindenképpen meghajtócserét kell eszközölniük, vagy a gyárilag létező opciókból egy ilyet választani.

 

Tápellátás

Egy 135W-os tápegységgel etethetjük a gépet ami tekintve a szépen felduzzasztott processzort és a grafikus alrendszert várható is volt.

Garancia

Immáron hazai garancia jár a Lenovo IdeaPad gépeihez is, bővebben itt olvashatunk a részletekről. A garancia időtartama, mint ahogyan az ár is, még a ködben van, reméljük itt is 3 évet kapunk gyárilag.

Használatba vétel

Gyakorlatilag készen kaptam a gépet, így sokat nem kellett tennem a beüzemeléshez. Az előre telepített rendszer jól működött, a driverek is frissek voltak, ez annak fényében, hogy 3 nap alatt kellett véghez vinni a komplett tesztidőszakot igencsak jót tett. Jó hír, hogy 15 perc alatt teljesen gyárira visszaállítható a rendszer mindenestől, így nem kell szenvedni különféle telepítésekkel és hasonlókkal.

Processzor

A tesztelt gépben egy afféle gyári tuningos Intel Core i5-ös processzor dühöngött, pontosabban egy 4200H jelű, ami gyakorlatban egy emelt órajelű 4200M-et takar, 2.8GHz-es magonkénti órajellel, 1 magos használatban pedig a 3.4GHz is elérhető. Természetesen ez is képes 4 szálon dolgozni ahol ez támogatott jelentősen gyorsítva a munkát. Fogyasztási mutatói nyilván kevésbé kedvezőek, 47W-os TDP osztálya elég magas, így sejthető az erősebb melegedés és a fogyasztás is. Viszont a magas órajelekből a kevésbé optimalizált programok tudnak némi pluszt meríteni, ami olykor talán jelenthet némi előnyt egy esetlegesen alacsonyabb órajelű i7-es de 4 magos változathoz képest.

Rendszer teljesítmény

A jelenlegi konfigurációt 4GB DDR3L-as memóriával és egy 500GB-os Western Digital HDD-vel kaptuk, a tesztekhez egy 4GB-os modult még elhelyeztem a gépben a biztonság kedvéért, gyanúsan így lesz gyárilag is. Valamint várható az SSHD-s verzió is. Utóbbira szükség is lesz, a HDD nagyon erősen visszafogta a gépet. Ennek vonzataként hangja szinte egyáltalán nem volt, de szinte biztosan nem ezzel a felállással kerül forgalomba a végső változat így ez részletkérdés. A sebességre vágyók egyből SSD-re cserélik úgyis, amit tudok is ajánlani mindenkinek.

Grafikus kártya, játék teljesítmény

A processzorba integrált HD4600-as GPU teszi a dolgát a mindennapi rutinokban, ha az erő is kellene, akkor az nVidia GeForce GTX860M-je száll a ringbe. Ez egy meglepően erős kártya ami fiatalságához képest azért elég szépen odapirított a 755M-es elődnek, volt olyan játék ahol szinte megfogta a 755M SLI-t is, ami azért nem semmi teljesítmény.

 

Következzen tehát egy kis 3dmark13:

A tesztelt játékok és egy kis összehasonlítás:

Bioshock alatt medium grafikán megtáltosodott az új kártya, a 755M SLI szintjét is hozta ami nem semmi. Ugyanezt tudta tartani a Battlefield 4 alatt is, de jellemzően 15%-al lett csak lemaradva az SLI-s Y510p-től.

Bioshock alatt továbbra is szárnyal a kártya, a többi esetben is maradt a 15%-os differencia a legtöbb esetben.

Végül ultra beállításokon is sikerült lecsapnia a 755M SLI-re a GTX860M-nek, a COD: Ghost kivételével bravúrosan ott lohol a régebbi SLI verzió nyakában.

Jól látható tehát, hogy 1 kártyás rendszernél csúnyán kikap már most is a régebbi rendszer, de olykor még a dupla kártyás verzió sincs biztonságban. Ez nagyon meglepő fordulat ekkora különbségre még én sem tippeltem mielőtt belekezdtem a tesztelésbe.

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

A gép erős. Tehát ez fokozott hang és hőtermeléssel jár. Csak egy kis alapjárati netezős-filmnézős szinten ez nem gond, alig érezhető a bekapcsolt állapot, csendben és hűvösen teszi a dolgát az Y50. Terhelésre azonban beindul mindkét ventilátor és elkezdi a fűtést a kazánház: a 860M is tekintélyesen fogyaszt a processzor mellett, így az akkumulátort nagyon gyorsan el tudják fogyasztani. Ahogyan a hűvös levegőt is, igaz, immáron a kijelzőnél fújja ki a meleget a rendszer és középen forrósodik csak a ház. A széleken sokkal kevésbé markáns a jelenség, de azért nem ölben játszós ez a konfig sem, nem is arra való. Egyébként a helyzet nem vészes, volt már sajnos olyan gép is kezemben ami sokkal gyengébb volt és tudott ennél melegebb is lenni. Throttling mindösszesen a processzor turbo órajelét érintette egyébként tartósan tudta tartani a 2.8GHz-et ami azért szép előrelépés.

Értékelés

Verdiktet még nem feltétlenül mondanék, inkább csak elemeznék kicsit, hiszen ez még egy gyakorlatilag forgalomban nem létező géptípus, bár szinte 100%-os.

Nekem jobban tetszik az új dizájn és anyagok, egyedül a billentyűzetet érzem visszalépésnek és talán a kijelzőt sorolhatnám még ide, de nyilván az opciós UHD változattal ez is megoldódik szélsebesen. Kellemesebb a vastagság, jobb a hőelosztás és a szerelhetőség, valamint talán a konfiguráció is kiegyensúlyozottabb. Egy jó árral megtámogatva teljesen jól illeszkedik majd a termékpalettába az új generáció is, reméljük a végső gépek is legalább annyira egyben lesznek, mint a tesztpéldány.

Az akkumulátoros üzemidő kicsit karcsú, ezen lehetne csiszolni még egy keveset (processzor fronton főleg, de ez sajnos ilyen máshol is) és a teszt közben felbukkanó kisebb parajelenségeken is, de ezt nem róhatom fel egy ilyen gépnek. Ez jelen esetben a nehezen nyitható ethernet portot és a néha villódzó billentyűzet világítást jelentette mindössze és talán a néha megfagyó kurzort, de a tekintélyes mennyiségű program ami fel volt telepítve ezt szinte hozta magával.

Szummázva: akinek Y510p-je van nem feltétlen éri meg majd váltani, de akinek régebbi gépe van, esetleg szeretne kicsit hordozhatóbbat és nem annyira high-end belsőt kombinálni, mindenképpen megfontolandó lesz, főleg, hogy még egy picivel erősebb változatok is befutnak majd.

 

  

  

  

 

Mulder

 

Ajánlott cikkek:

Milyen notebookot / laptopot vegyek?

Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?


Hasznos cikkek:

A Laptop akkumulátorokról és használatukról

Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

Pixelhiba a notebookoknál

Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

Segítünk első notebookod kiválasztásában!

TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: