Lenovo Yoga 900 teszt

2016-02-29

A tesztelt gépet a Laptopszalon ajánlotta fel, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

A Lenovo Yoga 900 a 13.3 inches kijelzővel rendelkező ultrabook sorozat legerősebb tagja, alatta a 300, 500 és 700-as modellekkel. Kijelzőjét, méretét és hardveres tulajdonságait tekintve is könnyen beleillik abba a képbe, amit ma egy drágább ultrabooktól várunk.

A legolcsóbb és legdrágább modell között 100 000 Ft a különbség. A 399 990 Ft-os modell Intel Core i5 6200U processzorral, 4GB memóriával és 256GB-os SSD-vel érkezik. Az 50 000 Ft-os felárért cserébe már i7 6500U processzorral és 8GB memóriával vihetjük haza a gépet. Még 50 000-et rádobva pedig az SSD kapacitása megduplázódik.

A tesztelt változat ezúttal az alap verzió volt, i5 6200U-val, 4GB memóriával és 256GB-os háttértárral szerelve.

Külső

A Yoga 900 egyetlen méretben, 13.3 inches kijelzővel érhető el. A válaszható színek között van az ezüst, a sárga és pezsgő. A gép súlya mindössze 1.3 kg, méretei pedig a követőkezők: 324 x 225 x 14.9 mm. A tetejét és az alját magnézium fedőlap borítja, az oldala és a billentyűzet körüli rész pedig műanyag. Ez utóbbi rendkívül elegáns, bőr hatását kelti, valamint nem gyűjti az ujjlenyomatokat (mint a fényes műanyag felület) és nem is csúszik (sőt, kifejezetten tapadós, jó fogású felület). A külsőt tekintve a Yoga 900 legérdekesebb része egyértelműen a kijelzőt és a házat összekötő fém zsanér, melyet 813 különálló elemből alkottak meg és kinézetre leginkább az órák fémszíjának láncszerű elemei hajaz. Az se kevésbé izgalmas, ahogy a zsanér átvezetődik a ház aljára és a fémes hatás "beleolvad" a műanyagba. Összességében rendkívül masszív, de könnyű a ház, igazi ultrabook.

Már maga a csomagolás is nagyban hozzájárul a prémium érzéshez. A doboz kinyitása az Apple-től már jól megszokott megoldással történik, azaz a felső részt megemelve az alja szépen lassan kicsúszik. Ezután a sárgás-feketés belső tárul elénk, amit kétoldalra nyitva kiemelkedik a legbelső rész, ami magát a gépet foglalja magában. Alatta, még egy elválasztóval szépen rendszerezetten van elhelyezve a hálózati töltő és a dokumentumok. Tényleg élmény még kicsomagolni is. A gép mellé 2 év garanciát és 64 bites Windows 10 Home operációs rendszert kapunk.

Csatlakozók

Az ultrabook-ok esetében a legtöbbször az tapasztalható, hogy hely hiányában lemaradnak fontosabb portok a gépről. A Yoga 900 esetében a hagyományos csatlakozók közül talán csak a HDMI az, ami hiányzik. Az már szinte evidens, hogy ezek után már egy LAN port se fért rá, de talán 2016-ban ez már nem akkora probléma. Munkahelyi környezetben egy USB-s átalakítóval ezt könnyen orvosolhatjuk, bár ez a gép nem a desktopok kiváltására lett kitalálva.

A bal oldalon az alábbi csatlakozók találhatóak, sorrendben: USB 2.0 (ez egyben a töltést is hivatott szolgálni), USB A 3.0, USB C 3.0 és egy SD kártyaolvasó. Az USB Type-C portra átalakító segítségével külső monitor is köthető, bár újra csak azt lehet mondani, hogy ez nem a tipikus felhasználási célja ennek a gépnek.

A jobb oldalon a második USB A 3.0 portot, jack csatlakozót és a ki-bekapcsoló gombot találjuk.

 

Beviteli eszközök

Az ultrabookoktól megszokott módon a billentyűzet numerikus része lemaradt. A háttérvilágításnak két fokozata van. Sajnos a Yoga 3 Pro-nál tapasztalt kicsinyített jobb oldali shift billentyűt kapta meg ez a modell is. Emiatt mérsékelten kárpótol a számok feletti billentyűsor, mellyel hasznos funkciókat érhetünk el (pl. a hangerő és fényerő állítása, stb.). A billentyűk ütközésig megtett útja elég rövid, ettől függetlenül kényelmesen lehet gépelni rajta.

A touchpad mérete 3.5 x 2.5 inch, ez a felület körülbelül elegendő a kényelmes navigációhoz, bár lehetne nagyobb is. A kurzor nem ugrál használat közben, a bal és jobb gombok felismerése jól működik. Az eszköz támogatja a többujjas érintést, pl. a két ujjal való scrollozás.

A 360 fokban elforgatható kijelzővel kvázi tabletté alakíthatjuk az eszközt, melynek következtében letilt a billentyűzet és a touchpad is. Ettől függetlenül sajnos zavaró, hogy a másik oldalon ott vannak a beviteli eszközök, valamint ugye megmarad a 1.3kg-os súly is, ami egy "tablet" esetén már soknak számít. Néhány gyártó ezt úgy oldja meg, hogy teljesen lecsatolható a kijelző, így tényleg minden szempontból egy tabletet kapunk. A Lenovo megoldását is lehet értékelni, mert terepen ki lehet használni ezt a funkciót, de messze nem annyira, mint egy rendes tabletet.

Hang, kommunikáció

A borsos árnak köszönhetően JBL hangszórók (Dolby DS 10.0 Home Theater minősítéssel) kaptak helyet a gépben, amik természetesen a széleken helyezkednek el. Sajnos nem eléggé, ugyanis a gép nagyon lapos, ebből adódóan a szélek nem emelkednek ki úgy, mint egy hagyományos, nagy méretű laptopnál. Ennek eredménye, hogy kevés tér van és nagyon beszorul a hang. Sok gyártó elköveti ezt a hibát, bár itt a méretek miatt valószínűleg nem volt sok választásuk. Ettől függetlenül minőségi hangkeltőket szállított a JBL, de nem kell nagy teljesítményre számítani: magasabb hangerőnél már érzékelhető a torzítás, valamint a basszus hiánya is.

Wireless kommunikációra WiFi-n (802.11ac, a/b/g/n) és Bluetooth 4.0-n keresztül van lehetőségünk. Nem meglepő módon az ethernet port már nem fért el a gépen, de a megfelelő USB-s átalakítóval orvosolható a dolog, ha nagyon szeretnénk.

Kijelző

Az egyik nagyon erős pontja a gépnek a kijelző: a 900-as modell ugyanis QHD+ (3200x1800 pixel) felbontású IPS panelt kapott. Ez utóbbinak köszönhetően tökéletesek a betekintési szögek, kis túlzással tényleg ugyanazt látjuk minden szögből. Ezen élményen maximum a tükröződő kijelző ronthat, ami talán az egyetlen negatív dolog, amit el lehet mondani a Yoga 900 kijelzőjéről. Emiatt a rossz szögből jövő fény zavaróvá teheti a használatot. Az érintésérzékeny felület rendkívül rugalmasan és nagy pontossággal kezelhető. A fényes felület következtében ennek használatakor rendesen gyűlnek az ujjlenyomatok. A színek viszont gyönyörűek és élénkek, bármilyen tartalom megjelenítéséről is legyen szó. A fényerő kicsit gyenge (ez főleg kinti használatkor, a tükröződő kijelző miatt érzékelhető, bent kevésbé).

Mint említettük, a Yoga (már a nevéből adódóan is) kijelzője 360 fokban dönthető. Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a hátrahajtáskor a zsanérok között látható a kijelzőt és az alaplapot összekötő szalagkábel, ami még az alig használt tesztgépnél is láthatóan "használódott". Persze a tervezőknek volt annyi eszük, hogy nem hagyják ott a szalagkábelt csupaszon: ez egy fémes felülettel van bevonva, így a felhasználó ennek a hajlását látja. Kérdés, hogy az alatta levő kábel mennyire használódik a nyitogatás következtében. Az - egyébként nagyon masszív - gépnek ez a része egy eléggé kényes pontnak tűnik.

Processzor

Az i5-6200U egy elég friss processzor, a gyártó a tavalyi év harmadik negyedévében hozta ki és 14nm-es gyártástechnológiával készül. A magok száma ugyan csak kettő, de támogatja a HyperThreading technológiát, azaz az operációs rendszer virtuálisan 4 magot lát, ami segíti a párhuzamos feldolgozást. Órajele 2.3 és 2.8GHz (utóbbi Turbo esetében) közé esik, a cache mérete pedig 3MB. Támogatja a DDR4-es memóriát és 32GB a maximális mennyiség, amit kezelni tud. Természetesen integrált grafikus chippel érkezik a 6200U, mégpedig egy HD Graphics 520-al. Nevében az 'U' jelzés az alacsony fogyasztásra utal, ami egy notebook (és főleg egy ultrabook) esetében nem árt. Ennek megfelelően nem is egy erőbajnok, de átlagos felhasználásra tökéletesen megfelel. A drágább modell esetében ennek ellenére valószínűleg megéri a felárat, hogy 8GB memóriával és i7-es procival vigyük haza a gépet.

Grafikus kártya

Mint már említettük, a processzorba integrált grafikus chip egy Intel HD 520, dedikált videokártya nem is áll rendelkezésre. A grafikus memória mérete 1.7GB, a CUDA magok száma 24, a mag órajel pedig 300 - 1050 (Boost) MHz. A DirectX 12 (FL 12_1) is támogatott.

Nyilván az Intel HD 520-at abszolút nem játékra találták ki, de jó tesztelőként azért megpróbálkoztunk néhány játék futtatásával. Természetesen a Yoga 900 brutális natív felbontása miatt mindenhol visszavett felbontással futtattuk a játékokat. A játékok listája, sorrendben: Tomb Raider (Crystal Engine), Rainbow Six Siege (AnviNext) és Mafia II (Illusion Engine). A Tomb Raider 1366x768-as felbontáson, közepes beállítások mellett a maga 25 körüli átlag FPS számával teljesen játszhatónak mondható, bár egyes részeknél érzékelhetőek voltak kisebb-nagyobb beakadások. Magas beállítások mellett csak 15 FPS-t produkált átlagban, ez már nem ajánlott. A Rainbox Six Siege várhatóan rosszabbat produkált: 1366x768-as felbontáson, medium-on 20 körüli, high-on pedig 15 körüli átlag FPS-t kaptunk. A Mafia II érdekes módon (szintén 1366x768-as felbontáson) közepes és magas beállítások mellett szinte ugyanazt a 30 FPS körüli értéket mutatta. Ezek alapján elmondható, hogy kompromisszumokkal ugyan, de néha-néha futtathatunk játékokat a Yoga 900-on.

Memória, háttértár, bővíthetőség

Memória téren az alapmodell 4GB (1x4GB) DDR3 1600MHz-es modullal érkezik, ami sajnos az alaplapra van forrasztva. Ez a megoldás az ultrabookok körében egyre inkább elterjedt, ami a méretet ugyan segít csökkenteni, viszont ennek a bővíthetőség látja kárát. Ha 8GB memóriát szeretnénk, akkor ki kell fizetnünk az 50 000 Ft-os felárat, ezért persze egy i7-es processzor is jár az i5 helyett, tehát nem kizárólag a memóriáért fizetünk ennyit.

Az SSD teljesítményére nem lehet panasz: a tesztek során körülbelül 540MB/s-os olvasási és 360MB/s-os írási sebességet mértünk. A BOOT idő teljesen kikapcsolt állapotból nagyjából 8 másodpercet vesz igénybe. Az M.2-es foglalatnak köszönhetően az alap 256GB-os SSD-t le tudjuk cserélni nagyobbra (hacsak nem a legdrágább modellt vettük meg eredetileg).

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A CPU és az integrált GPU hőmérséklete alapjáraton 35°C körül volt, ami teljesen jónak mondható. A burkolati értékek emellett 24 és 27°C között mozogtak. Terhelés mellett a CPU és GPU esetén ez 60°C-ot jelent, ami kicsit magas, de még mindig a normál értékeken belül van. A hőelvezetésnek köszönhetően a burkolat ebből nem érzékelt sokat, a legmelegebb ponton is csak 36°C körüli értéket mértünk, a hardverek elhelyezkedése miatt. Alapjáraton gyakorlatilag nincs hangja a gépnek, terhelés közben kicsit zajosnak mondható.

Az üzemidő a tesztek során rendkívül jónak bizonyult. A 66W-os akkumulátornak köszönhetően a HD filmek lejátszását majdnem 8 óráig bírja a gép, általános használat mellett pedig (böngészés, stb.) 6 órát. Még magas terhelés (játékok futtatása) mellett is több, mint 4 óra kellett a gépnek, hogy megadja magát.

Értékelés

Összességében elmondható, hogy a Yoga 900 nem okoz csalódást az ultrabook kategórián belül. Ezek a gépek sajnos még mindig elég borsos áron kerülnek értékesítésre (ezt mutatja az alapmodell 400 000 Ft-os ára is), de nem lehet ezt negatívumként megemlíteni egyik ilyen gépnél sem. Ezen kívül van néhány tulajdonsága, ami alapvetően is drágább kategóriába sorolja - pl. a QHD+ érintőkijelző, IPS panellel. Hardveres fronton sem okoz csalódást a processzorral, valamint az SSD-vel. Az viszont eléggé indokolatlan, hogy a 400 000 Ft-os árba nem fért bele az alap 8GB memória, tekintve, hogy milyen kis tétel ez. A játékokon futtatott teszt mutatja, hogy kompromisszumokkal ugyan, de használható erre is a Yoga 900. A magas üzemidő szintén egy nagy pozitívum.

A konkurens gyártóknál is találunk hasonlóan jó gépeket, pl. HP EliteBook 820 G2, vagy Dell Latitude E7250. Ettől függetlenül nehéz belekötni a Yoga 900-ba, így bátran ajánljuk mindenkinek, aki ultrabookot keres manapság.

Marci

TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: