MSI GE62 és GE72 Apache teszt

2015-11-15

A tesztgépet ezúttal is a Laptopszalon ajánlotta fel, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

2016.03.11. - Asus G551VW vs Lenovo Y700 15ISK vs MSI GE62 2QC teszt

Áttekintés

A tajvani MSI 2003 óta gyárt notebookokat, tehát azt mondhatjuk, viszonylag fiatal gyártóról van szó (egy HP-hoz vagy Dell-hez képest). Mindig voltak érdekes kísérleteik, valamilyen módon más megközelítésben indultak neki egy-egy gépnek, mint a többiek. Példaként említhetném a napelemes notebook koncepciójukat, vagy azt, hogy miközben a többi gyártó szinte a BIOSba belépést is igyekszik letiltani a notebookjain (de legalábbis csak a legszükségesebb beállításokat teszi hozzáférhetővé), addig ők megcsinálták 2007-ben a világ első túlhajtható notebookját. Szintén az MSI-nek köszönhetjük a netbook-ot, mely azóta a tabletek térnyerésével lassan eltűnik, de 2008-ban egy ígéretes koncepció volt. Bár nálunk csak a játékos gépeik ismertek, fontos megjegyezni, hogy ők is gyártanak üzleti gépeket és ultrabookokat is, tehát nem egy gamer gépre specializálódott gyártóról van szó.

A GE sorozat a játékos gépek középmezőnyében helyezkedik el, így nem várhatunk olyan extravagáns megoldásokat, mint amit a GT sorozatnál láthattunk. Persze azért a gép külsején egyből látni, hogy játékos gépről van szó, de a billentyűzet háttérvilágítása nem színes, a ház nem túl vastag, a hűtés is csak két hátsó kivezetést kapott és a belső kialakítás is jóval szolidabb (tegyük hozzá, hogy ez inkább előny, tekintve a GT60 enyhén bazári külsejét).

Külső

A két gép a méretbeli eltérésektől eltekintve egyforma külsőleg. Mindkettő fedlapján egy alumínium betétet találunk, melyet a zsanérnál és a gép elején tör meg egy matt műanyag. A fedlapok merevítése átlagos, nyomással szemben egész ellenállóak, persze nagy súlyt vagy ütődést nem fognak elviselni, könnyen sérülhet a kijelző is. A GE72 néhány milliméterrel vastagabb fedlapja tűnik stabilabbnak. Enyhe csavaró igénybevétel (pl. egy kézzel felnyitás) esetén a GE62 fedlapja baljós recsegésbe kezd.

Kinyitva a hasonlóság még nagyobb, a két gép belseje teljesen egyező. A billentyűzet körül a GE72-nél természetesen nagyobb a keret, de az alumínium betét, a gombok, a touchpad és még a matricák is ugyanazok mindkét gépen. Az egyforma vastag alsó rész merevítésével egyik gépnél sincs gond, se recsegés, se meghajlás nem tapasztalható normál igénybevétel esetén. Sajnos a fém betétek nagyon gyűjtik az ujjlenyomatokat, készüljünk gyakori takarításra.

Végül nem meglepő módon a gépek alja is azonos. Matt fekete műanyagból készült, mely kellően ellenállónak tűnik és a felületének körülbelül a fele szellőzőrácsból áll. Sajnos a gép belseje is teljes egészében műanyag, a képeken jól látható, hogy a csavarmenetek is a piros színű műanyag belsőbe vannak ágyazva és ugyanehhez az anyaghoz csatlakozik a zsanér is. Nem a leghosszabb élettartamú megoldás.

Csatlakozók

Nincs eltérés a két gép között a csatlakozókat tekintve. Elhelyezésük megfelelő, a vesszőparipaként hangoztatott egyetlen USB2 port jobb oldalra került, így tökéletes helyen van egy vezeték nélküli egér csatlakoztatásához. A töltő is jobb oldalon van, de L alakú csatlakozója miatt a vezeték hátrafelé megy, így nem fogja zavarni az egerezést. A többi USB csatlakozó pedig a bal oldalon helyezkedik el.

Elöl a három visszajelző ledet láthatjuk (wifi, töltés, hdd), valamint a viszonylag nagyméretű hangszórórácsokat.

Jobb oldalon a dvd meghajtó ajtaja után az usb2 csatlakozó, az sd kártyaolvasó és a töltőcsatlakozó található.

Hátul a hűtés két kivezető nyílását találjuk.

Bal oldalra került a három USB3 csatlakozó, a gigabites LAN, a HDMI és a Displayport, a biztonsági zár nyílása és az audio csatlakozók, utóbbi a különválasztott fejhallgató és mikrofoncsatlakozót jelenti.

A gép alján szerelőnyílás nincs, csak rengeteg szellőzőnyílás. Itt találjuk még a négy nagyméretű gumilábat, melyek megfelelő alátámasztást biztosítanak.

Beviteli eszközök

Teljes méretű billentyűzetet kaptak a gépek, egyedül a numerikus pad gombjai vannak enyhén összenyomva, ez utóbbi a 17-es változaton is, pedig ott lenne hely rendes gomboknak. Ennek nyilván költségtakarékossági oka van. Az elrendezésben van néhány „érdekesség”, a hosszú í elhelyezése a space jobb oldalán, a hosszú ű az enter felett, illetve a HOME és az END csak az Fn lenyomásával érhető el. Három fokozatban állítható és kikapcsolható fehér háttérvilágítás teszi könnyebbé a sötétben gépelést. A Steelseries márkanévvel büszkélkedő billentyűzet kicsit felemás lett. Egyfelől remek a leütési visszajelzés, a leütési út is megfelelő, nyoma sincs a manapság divatos extrém rövid leütésnek, ez egy tisztességes mechanikájú billentyűzet. A leütés szinte hangtalan, sem a leütött gomb, sem a körülötte lévők nem rezegnek, zörögnek. Ugyanakkor a billentyűzet alátámasztása nem sikerült a legjobbra (bár legalább mindenhol egyenletesen süllyed, ellentétben néhány géppel, ahol egyik felén jó az alátámasztás, másik felén meg több mm-t elmozdul), a billentyűk felülete pedig a legolcsóbb matricát idézi, pont ugyanolyan sima és csúszós. Kár ezért a bakiért, mert amúgy ritka az ilyen billentyűzet ebben a kategóriában.

A touchpad is egyforma a két gépen és a billentyűzethez hasonlóan felemás érzéseket kelt az emberben. A különálló, halkan kattanó gombok mindenképp plusz pontot jelentenek, de a touchpad szálcsiszolt felülete nem a legjobb választás. Oldalra mozogva érdesnek érződik, fel-le mozgatva az ujjunkat pedig simának.

Hang, kommunikáció

Mindkét gépben előrefelé néznek a hangszórók, a rács méretéből pedig komoly audio rendszerre lehetne számítani. Különlegességben nincs is hiány, a rácsok mögött oldalanként két, tehát összesen négy csipogó helyezkedik el, a gép belsejében pedig találunk egy külön „mélynyomót” (már amennyire egy 2 centi átmérőjű valamit annak lehet nevezni). Sajnos a fizikát továbbra sem lehet megerőszakolni, egy tisztességes hangzáshoz bizony tér is kellene, így elmarad az eget rengető élmény. A középtartomány nagyjából a helyén van, de a magas és mély hangok nagyon visszafogottan szólalnak meg, így még laptop szinten is csak átlagos hangzásról beszélhetünk.

   

Killer E2200 fantázianevet kapott a hálózati vezérlő, ami állítólag online játékoknál különösen jól jön majd. Ezt tesztelni nem tudtam, de a leírásból kiderül, hogy a gép érzékeli, ha online játék fut és annak kommunikációját intézi először. Magyarul akkor hoz talán egy kis pluszt, ha egyszerre több, internet elérést használó programot futtatunk a gépen. A gép wifije megfelelően erős, nincsenek szakadások akkor sem, ha a router és a gép közé két fal kerül, csak a sebesség csökken le.

Kijelző

A kijelző az egyetlen eltérés a két gép között, viszont elég jelentős eltérés. Közös pont a felbontás, ami mindkettőnél full HD, és a technológia, hiszen mindkét gépbe TN panel került.

Különbözik természetesen a méret, a GE62-nél 15,6-os, a GE72-nél 17,3-as kijelzőt kapunk. És különbözik a megjelenő kép, különösen, ami a betekintési szögeket illeti. A Chi Mei gyárából érkező panelek közül a 17,3-as majdnem dupla akkora függőleges betekintési szöggel rendelkezik. Ráadásul a panel feketéje jóval feketébb, mint a 15,6-os változat olcsó TN paneleket idéző szürkesége. A GE72 képe már-már IPS paneleket idézően jó, míg a GE62-é a legrosszabb TN panelek között foglal helyet. Egyetlen „előnye”, hogy nem lilára színeződik a fekete, hanem szürkére. A gyári fényerő adat mindkét panelre 300 cd/m2, a kontraszt a 15-ös panel esetén 500:1, a 17,3-asnál 400:1.

   

Apró különbség még a nyitási szög, mert a GE62 kb. 135 fokban nyílik, a GE72 pedig vízszintesre fektethető a 180 fokos nyitási szögnek köszönhetően. A GE72 kijelzőjét kifejezetten nehéz nyitni-csukni, de a GE62-é sem jár olyan könnyen, hogy egy kézzel ki lehessen nyitni.

Processzor

Az 5700-as jelzésű Broadwell architektúrás I7 processzor a csúcskategóriát képviseli. 4 magja 8 szálon, 3,5 GHz-es sebességgel dolgozik, mindezt 47 Wattos fogyasztás mellett. A gép a dupla hűtéssel épp hogy megbirkózik a keletkező hővel, nagyobb terhelésnél enyhe órajel vesztést lehet megfigyelni a thermal throttling miatt. A 14 nm-es processzor kicsit sok ebbe a gépbe, főleg, hogy a vga nincs vele párban. Elég lenne egy I5-ös is, amivel valószínűleg a hűtési gondok is megszűnnének.

Grafikus kártya

Az Nvidiától érkező GTX 960M középkategóriás vga-nak számít. A 28 nm-es gyártástechnológiával készült kártya 640 számolóegysége 1048 MHz-en dolgozik, GDDR5-ös memóriából pedig 4 GB áll rendelkezésre. A vga a legtöbb új játékot megfelelő sebességgel futtatja fullhd felbontásban és magas részletességgel, egyedül az extrém gépigényűek fognak ki rajta (GTA5, Witcher3), ezeknél vissza kell vennünk a beállításokból.

A tesztek során kiváncsiak voltunk az Intel HD 5600 erejére is, így letiltott 960M-mel is futttattuk a játékokat. Az eredmény lent látható.

   

   

  

   

Memória, háttértár, bővíthetőség

8 GB DDR3 1600-as memória jár gyárilag a gépekhez és egy szabad slot van további 8 GB elhelyezésére. A háttértár 1 TB-os HDD, mely 7200-as fordulaton pörög. Szerencsére találunk a gépben egy m.2 SSD bővítőhelyet és végszükség esetén a dvd meghajtót is lecserélhetjük HDD fiókra, tehát két nagykapacitású HDD és egy gyors SSD is elhelyezhető a gépben.

   

Sajnos házilag nem bővíthetjük a gépet és az akkut sem tudjuk cserélni, mert a hátlap levételét megakadályozza egy matrica, aminek sérülése a garancia elvesztésével jár. Így minden bővítési igénnyel fel kell keresnünk a szervizt. Érdemes megjegyezni, hogy a zsanér kialakítása nem a legszerencsésebb, nagyon közel került a hőcsövekhez, ahol a későbbiekben probléma lehet a túlmelegedés okozta anyagfáradás.

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A hűtésről két ventilátor gondoskodik, a kisebb a gép bekapcsolásával indul, a nagyobb viszont csak terhelés hatására kapcsol be illetve a bekapcsoló gomb melletti ventilátor gombbal tudjuk bekapcsolni. A hűtés hatásfoka meglehetősen jó, közepes hangerőn is képes a négymagos cpu-t és az erős vga-t megfelelő hőmérsékleten tartani. A 15,6-ös GE62-ben talán egy árnyalattal nagyobb a ventilátorzaj, valószínűleg a kisebb hely miatt valamivel nagyobb fordulatszámon pörögnek. Túlmelegedésből adódó órajel esés előfordul néha, de ennek mértéke elég alacsony ahhoz, hogy szinte észrevétlen maradjon. A cpu például 3,5 GHz maximális órajelről 3,3 GHz-re esik. Ez alig több, mint 5%-os teljesítménycsökkenés, mely egész jónak számít, hiszen vannak olyan gépek, ahol az órajel képes a felére is leesni. A ventilátort turbo fokozatba kapcsolva a zaj kifejezetten bántó erősségű lesz és közben a hűtés hatékonysága nem sokat változik, így ez a funkció inkább érdekesség, mint hasznos kiegészítő. Valószínűleg nem a ventilátorok ereje szabja meg a hűtés határait, hanem egyéb komponensek.

   

Az üzemidő a játékos gépeknek nem erős oldala, sajnos itt is ez a helyzet. Nem javít ezen a viszonylag kis kapacitású, mindössze 42 Wh-s akku sem. Terhelés, játék esetén az akku töltésjelzője szinte szemmel látható sebességgel megy lefelé és 35-40 perc után kikapcsol a gép. Kisebb terhelésen internetezéssel, filmnézéssel nem ilyen drasztikus a helyzet, de 2 óránál hosszabb filmbe ne kezdjünk bele. A gépek töltője 120W-os és kb. fél kg.

Értékelés

Erős mezőnyben indul versenybe a GE sorozat. A 300-350 ezer forintos kategória csúcsa továbbra is az Asus G551 / G751 gépei, melyek ugyan gyengébb cpu-t, de IPS kijelzőt és jobb minőségű házat adnak hasonló áron. Az MSI azok körében lehet népszerű, akik kimondottan cpu igényes játékokkal játszanak és beérik a gyengébb TN panelekkel, különösen ami a GE62-t illeti.

Érdemes odafigyelni a gép takarítására. A rengeteg szellőzőnyílás és a hangszórók nagyméretű nyílásai sok port engednek be a gépházba, ezt még megfejeli a két ventilátor légárama. Porosabb helyen használva akár fél-1 év után már érdemes lehet ellátogatni a szervizbe egy alapos takarításra.

Bár külsőre és belsőre sincs sok különbség a két gép között, de akinek nem fontos a méretbeli különbség, annak mindenképp jobb választás a 17,3-as változat, hiszen valamivel jobb hűtést és sokkal jobb kijelzőt kap a 15000 forintos felárért cserébe.

      

      

      

      

 

Case

TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: