MSI GE70 2PC Apache teszt

2014-10-05

GE70 Apache-t a Laptopszalon-tól kaptunk kölcsön, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében. 

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 - 19:00; Szo.: 10:00 - 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

Áttekintés

A legutóbbi MSI teszthez hasonlóan ismét egy testvérmodell járt a szerkesztőségünkben, az egyenletben most viszont a platform és a videokártya az állandó, a kijelző méret a változó. A Dominator szériához képest visszafogottabb külsővel és belsővel itt a GE70 Apache.

A doboz tartalma

Már szokásosnak nevezhető MSI csomagolással van dolgunk, a sárkány logóval tarkított fekete doboz láttán, melyben igényesen becsomagolva a notebook, egy driverlemez és a dokumentációk, a töltő, illetve a továbbra is figyelmes törlőkendő található.

 

A külső

A GT60 tesztje során az egyik leginkább kritizálható résznek a dizájnt találtam, egyszerűen azért, mert túl extravagáns. Ez nem mondható el az Apache-okról: míg az alapvető díszítőelemeket megtartották (szálcsiszolt anyagok, vörös és króm betétek), az egész sokkal letisztultabb, kevésbé erőltetett lett, ez pedig egyértelműen az előnyére vált.

 

A fedlap továbbra is szálcsiszolt alumínium bevonatú, melynek egységét az egyes autók motorháztetején megjelenő töréshez hasonlítható íven kívül a szokásos Gaming logó és az antennák megfelelő működését elősegítő műanyagbetét töri meg. Felnyitva hasonló kép fogad: egységes fémes felület, egy nagy touchpad és a billentyűzet. A stabilitással, minőségérzettel nincsen probléma, a fényes burkolatot a billentyűzet alatt viszont negatívumként lehet felhozni, ezen lehetne változtatni.

 

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Elöl csak a hangszórók találhatóak.

A bal oldalon: Kensington zár, töltőcsatlakozó, hűtőrács, HDMI, 2 db USB 3.0, mikrofon bemenet, fejhallgató kimenet, kártyaolvasó.

A jobb oldalon: Ethernet csatlakozó, D-sub, töltésre optimalizált USB 2.0, DVD olvasó és még egy USB 2.0.

Hátul pedig csak az akkumulátor látható.

Billentyűzet

A billentyűzet megegyezik a GT60, GX60 illetve GE60-ban látottakkal, így a tulajdonságai is azonosak: kellemes nyomáspont, megfelelően hosszú billentyűút és csúszásmentes bevonat; mindez testreszabható háttérvilágítással, viszont egy megszokást igénylő kiosztással. Bővebben a billentyűzetről itt.

 

 

Touchpad

Érintőpad téren egy kellemes bevonatú, kellően nagy, dedikált gombok nélküli darabbal van (teljesen jó) dolgunk. A pozícionálás pontos és gyors, a multitouch funkciók működnek, ahogy kell.

 

Hang

A beépített 4 Dynaudio hangszóró nem meglepő módon nincs olyan jó, mint a GT szériában megtalálható darabok - már csak a rendelkezésre álló hely kisebbsége miatt sem lehetnek – de ettől függetlenül a jobb rendszerek közé tartozik. Hangerőből van bőven, alkalmi filmnézésre, játékra teljesen alkalmas, reális elvárással persze.

 

Kommunikáció

Killer E2200 és Intel Wireless-AC 3160 a házban. Előbbi egy gigabites modul, utóbbi pedig már AC támogatással és 4.0-ás Bluetooth-al rendelkezik. A vezetéknélküli hatótávolság jó, viszont az AC ne tévesszen meg senkit, csak egy egyantennás modul, 433 Mbps-os maximális (elméleti) átviteli sebességgel. Az otthoni internethálózatokhoz elég, de léteznek komolyabb tudású kártyák, ebbe a kategóriába beleférhetett volna egy.

Kijelző

A mai trendeket figyelembe véve nem okoz leejtett állakat a kijelző, de komoly probléma nincs vele, és játékra alkalmasabb is, mint a 3-4K-s példányok. A panel egy matt, 1080p felbontású példány, TN-film technológiához képest megfelelő színvisszaadással, és szokásosan szűk betekintési szögekkel. Fényerőből van bőven, és a matt panelnek köszönhetően szabadtéren is használható, de remélhetőleg a következő széria már IPS panellel érkezik.

Bővíthetőség

Az amúgy csak pár csavar eltávolítását igénylő bővíthetőségnek gátat szab a garanciamatrica. Érdemes megemlíteni, hogy a Laptopszalon megkapta a hivatalos engedélyt az MSI gépek bővítéséhez és takarításához/apróbb szervizeléséhez, amiről bővebb információk itt találhatók.

  

  

Tápellátás

A mellékelt 120W-os tápegység elegendőnek bizonyult a szerényen fogyasztó Maxwell kártya és a 4 magos i7 mellé.

Garancia

2 év el- és visszaszállításos garancia jár a készülékhez.

Használatba vétel

Az előretelepített Windows 8.1-hez a megszokott programok járnak, nem ismételném magam, akit érdekel a bővebb leírás a GT60, GX60 és a GE60 tesztjében megtalálja.

 

Processzor

Egy négymagos i7, abból is az egyik legfrissebb példány, egy i7-4710HQ töltötte be a processzor szerepét, hiánytalanul. Notebookos berkekben felsőkategóriás darabról beszélhetünk, kevés a nála erősebb típus, és azok is jellemzően jóval magasabb árkategóriában versenyeznek. A Hyper Threadingnek köszönhetően 8 szálon képes dolgozni, alapórajelét 4 szálas terhelésen is képes egészen 3.3 GHz-ig emelni, így kevés az olyan felhasználási terület, ami a mindennapokban előfordul (egy átlagos felhasználónál, a félreérthetőséget elkerülve), ahová ne lenne elegendő a teljesítménye. Cserébe viszont hűtésre igényes, ahogy ezt a 47W-os TDP keret sugallja.

Rendszer teljesítmény

Nem sokat ér az erős processzor, ha egy másik komponens képezi a rendszer szűk keresztmetszetét. Ez sajnos itt sincs másképp, a beépített HDD jelentősen visszafogja a gépet, hiába nem egy lassú darab. Egy-egy program elindítása még nem probléma, de amint több dolog történik egyszerre érezni a sebességbeli hátrányát, épp ezért mindenképp javaslom egy SSD beszerzését.

Grafikus kártya, játék teljesítmény

Csak úgy, mint a GE60-nál itt is az integrált HD4600 és egy Maxwell GDDR5-ös GTX850M végzi a grafikus számításokat, így meglepetéseket nem okoznak az eredmények, a teljesítménnyel nincs probléma.

 

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

Hiába a nagyobb ház, a vékonyság adott, így sok különbség nem tapasztalható hűtés szempontjából az azonos hardverű kisebb testvérhez képest. Alapjáraton csendesen üzemel a notebook, amit csak HDD zaja és a ritkán felpörgő ventillátor tör meg, de amint játékra adja a fejét a tulajdonos, megjön a hangja a hűtőrendszernek. Pozitívum viszont, hogy konstans fordulatszámon üzemel ilyenkor a légkavaró, így kevésbé zavaró a zajterhelés.

A hőmérsékletek terén szolidabb eredményeket adott a GE70, főleg játék alatt számottevő a különbség, ettől függetlenül sajnos a WASD gomboknál itt is átmelegszik a burkolat, ami nyáron kellemetlen lehet.

Üzemidőben az elvárhatót kapjuk megint, a 15,6”-os modell eredményeiből képest fél-egy órát érdemes levonni a nagyobb kijelző miatt.

Értékelés

Erős hardver, elegáns és igényes dizájn, a kategóriájában vékony és könnyű ház, korrekt kijelző, jó beépített hangszórók a pozitív oldalon; magas hőmérsékletek, hangos hűtés (bár kevés a csendes játékos notebook), szokást igénylő billentyűzetkiosztás és viszonylag rövid üzemidő a negatívon. Itt is elmondhatom, amit a GT60-nál tettem: ez egy erős versenyző, de nem hibátlan. Jelenleg elég kevés alternatívája van, így mindenképp ajánlott, ha valaki ilyen gépet keres.

  

  

Ben

 

Ajánlott cikkek:

Milyen notebookot / laptopot vegyek?

Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?


Hasznos cikkek:

A Laptop akkumulátorokról és használatukról

Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

Pixelhiba a notebookoknál

Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

Segítünk első notebookod kiválasztásában!

TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: