MSI GS70 teszt

2014-06-14

A tesztkészüléket Laptopszalon biztosította, melyért ezúttal is hálás köszönet.

Áttekintés

A Dell Inspiron 5737 esetén már furcsálltam a vékony ház és erős dedikált videokártya kombinációját, de ott a hűtésnek egy alacsony fogyasztású processzorral kellett megbirkóznia. Az MSI viszont továbbment: teljes értékű négymagos processzor, még erősebb videokártya egy még vékonyabb házban. Megalkották az igazi játékos „ultrabookot”? Lentebb kiderül.

A doboz tartalma

Tartozékok terén sajnos az átlagos laptopok között foglal helyet a GS70: a töltőn és a gépen kívül nem sok mindent tartalmaz a csomagolás.

A külső

A matt, letisztult, szálcsiszolt alumínium borítású ház szokatlan, ismervén a gyártó díszes játékos gépeit, de mindenképpen kellemes meglepetés. A fedlap egységét egyedül a jól ismert Gaming logó illetve a gyártófelirat töri meg. Az alsó lemez a fedlappal egyező anyagból készült, és egyben eltávolítható, de a garanciamatrica miatt ez nem ajánlott.

 

Felnyitva folytatódik a minimalizmus: matt kijelző, kijelző keret és egy unibody jelleggel készült matt alumínium csuklótámasz. Illesztési hézagokról nem beszélhetünk, az összeszerelés pontos. Szokatlan lehet a zsanéroktól meglehetősen távol elhelyezett klaviatúra miatt kialakuló nagy űr a bekapcsoló gomb körül, de ergonómia szempontjából előnyös ez a kialakítás.

 

Örömteli látni, hogy az újabb generációs játékos notebookok (egy részük legalábbis) anyaghasználat terén elindultak a munkaállomások irányába: egyre kevésbé dominál a lakkozott műanyag felület, és megjelennek a szálcsiszolt felületek, illetve a gumírozott műanyagok. Jó példa erre a tesztalany: házának anyagválasztása kiváló, nem gyűjti az ujjlenyomatokat; megfelelő minőségérzetet is nyújt; a masszivitása a vékonysága ellenére is teljesen jó; és míg ezek ellenére is látszik rajta, hogy egy játékos gépről van szó, meg lehet vele jelenni egy üzleti tárgyaláson is.

 

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

A vékony ház ellenére is bőven el vagyunk látva portokkal.

Elöl: 7 darab állapotjelző LED, melyek piktogramja a csuklótámaszon található.

A bal oldalon a zsanér felől: szellőzőnyílás, gigabites Ethernet, fordított HDMI csatlakozó, 2 miniDisplayPort, két USB 3.0 (melyből egy töltésre optimalizált), sztereó Jack kimenet, vonalbemenet és mikrofon bemenet.

A jobb oldalon: még egy szellőzőnyílás, Kensington zár, töltőcsatlakozó, kártyaolvasó és két USB 3.0.

Hátul pedig csak a zsanér foglal helyet.

Billentyűzet

A Steelseries logóval fémjelzett klaviatúra gépelési komfort terén teljesen jó: a billentyűút a szigetes mivoltához képest megfelelően hosszú, a visszajelzés pontos, a gombok felülete nem csúszik és nem ujjlenyomatmágnes, az alátámasztás masszív, a gépelés pedig csendes. Az három zónás háttérvilágítás jól testreszabható, akár különböző színváltó és villogtató módok is beállíthatóak, de természetesen az egyszínű világítás is rendelkezésre áll a konzervatívabb megjelenésért. Negatívum viszont a megszokást igénylő kiosztás, ebben követhette volna a többi gyártót az MSI.

 

 

Touchpad

A méretes, dedikált gomb nélküli touchpad jó, de nem tökéletes. Jó, mert támogatja a többujjas műveleteket, amelyek remekül működnek; nem tökéletes viszont, mert ugyan matt felülete kellemes tapintású, de kicsit izzadt ujjal már túlságosan tapadóssá válik. A touchpad illesztőprogramját érdemes finomhangolni, mert alapbeállításon alacsony érzékenységű az egérmutató, ami a magasabb kijelző felbontás miatt nehezíti a gyors pozícionálást. Kényelmes funkció viszont a külső egér csatlakoztatásakori automatikus érintőpad deaktiválás.

 

Hang

A zsanér alatt helyet foglaló hangszórók és a burkolat alá rejtett mélynyomó megfelelő hangzást nyújtanak, egy kisebb szobát megtöltenek hanggal, nyomokban mély és magas hangokat is tartalmaznak, de a jobb játékélményért nem árt rákötni egy fejhallgatót vagy külső hangrendszert. A 3 külön Jack csatlakozó a dedikált mikrofonnal rendelkezőknek örömteli lehet.

Kommunikáció

Egy jó játékos gép nem csak az erős processzor és videokártya kombinációjából ismertetik meg, hanem - az igényes beviteli és megjelenítő eszközök mellett - komoly figyelmet igényel a hálózati kommunikációs rész is. Szerencsére gyártó ezt nagyon jól tudja, így a Qualcomm Killer termékei kerültek a készülékbe, név szerint egy kétsávos, A/B/G/N-es Killer 1202 WLAN modul és egy  Killer e2200 gigabites Ethernet modul. Előbbi egy kétantennás kiépítés, így a maximális elméleti átviteli sebessége 300 MBit/sec csatornánként, és a teszt során jó teljesítményt nyújtott, bár az újabb AC modulok vagy a komolyabb három antennával felszereltek jobb átviteli sebességet tudnak megfelelő router és környezet esetén. Utóbbit viszont nem érheti panasz, kiválóan teljesített, és a hozzáadott szoftverrel könnyedén prioritizálható a hálózati forgalom a késleltetés érzékeny alkalmazásokhoz.

Kijelző

A megjelenítő ugyan specifikációban elmarad a mai csúcstól - nem 4K és nem is IPS -, de nem érheti panasz a minőségét illetően. A matt, 1080p panel magas kontrasztaránnyal és fényerővel, telt színekkel és TN panelhez képest tág betekintési szögekkel operál. A lefedett színtere alapján ugyan komolyabb grafikus munkára korlátozottan alkalmas, de a tesztalany célját tekintve ez nem is annyira lényeges szempont, válaszidőben pedig a TN az ideálisabb választás, ha játékról van szó.

A méretes kijelzőt megfelelő stabilitással tartják a helyén a zsanérok.

Bővíthetőség

Szám szerint 19 csavar eltávolítása után lepattintható a teljes alsó burkolat, így a legtöbb alkatrész könnyedén cserélhető, de a csavarok számából, és az egyik csavaron lévő garanciamatricából egyértelműen látszik, hogy ez házilag nem ajánlott.

  

  

Tápellátás

A tesztalanyhoz kapott 120 W-os tápegység megfelelően ellátja a gépet energiával.

Garancia

Az MSI notebookokhoz 2 év el- és visszaszállításos garancia jár, melynek folyamata a korábbi Lenovo IdeaPad készülékekhez hasonlóan egy szinte kimondhatatlan nevű Lengyel városkában (Bydgoszcz) zajlik. Mivel egyelőre nincs tapasztalatunk az MSI külföldi szervizével kapcsolatban csak találgatni tudunk, és vélhetően 5-7 munkanap alatt megtörténhet a javítás.

Használatba vétel

A notebook előretelepített Windows 8.1-el érkezett, mely a megszokott módon tartalmazott néhány előretelepített alkalmazást. A teljesség igénye nélkül kiemelnék pár különlegesebbet: a Keyboard Led Managerrel a billentyűzetvilágítás színét és módját lehet beállítani 3 szegmensben; az MSI Hybrid Powerrel komoly hardveres igénybevétel során - ha elegendő a rendelkezésre álló töltöttség - a tápellátáshoz a tápegység mellé az akkumulátort is segítségül lehet hívni; illetve a System Control Manager egy elegáns felületet biztosít az adatkommunikációs eszközök és energiatakarékossági beállítások gyors módosítására.

Processzor

A tesztalany egy i7-4700HQ processzorral szerelve érkezett, melyet a már korábban tesztelt Asus G56JR-ben is megismerhettünk. A 2.4 GHz-es alapórajelű, 4 magos, HT technológiát támogató processzor kellően erős a legtöbb felhasználáshoz a fejlett architektúrának és a magas 3.2 GHz-es maximális órajelének köszönhetően. Hátránya viszont a megszokottnál magasabb 47 W-os TDP keret, így komolyabb hűtést igényel a 2 magos társainál.

Rendszer teljesítmény

Az erős processzor, a 16 GB memória és a 750 GB-os HDD mellé pakolt 2 darab mSata SSD (RAID 0 tömbben) elméletben nem adhat okot panaszra. A gyakorlatban sem adott, sőt, ez az SSD elrendezés az eddigi legjobb átviteli sebességet hozta a tesztelt készülékek közül.

Érzésre viszont a rendszer nem volt gyorsabb a szimpla SSD-s gépekhez képest, ennek az az oka, hogy az általános rendszersebesség szempontjából a legmeghatározóbb tényező a véletlenszerű 4K olvasás (4K-Read cella a képen), ami viszont nem volt jelentősen gyorsabb az egy SSD-vel szerelt notebookoknál.

Grafikus kártya, játék teljesítmény

Videokártya terén egy erős középkategóriás kártyával van dolgunk, a GTX765M személyében. A 768 darab Shader egységével, a 128 bites memóriabuszával és a 2 GB GDDR5-ös memóriájával nagyon hasonló a már korábban említett G56JR-ben lévő GTX760M-hez, de a magasabb órajeleknek köszönhetően nagyjából 8-10 %-os előnyben van a 760-hoz képest. A szokásos 3DMark és néhány játékteszt:

 

 

Érdemes megjegyezni, hogy az új GS70-ek már GTX870M-el érkeznek, mely egy jelentősen erősebb kártya, így még jobb eredmények várhatóak.

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

Visszatérve a teszt első és talán a leglényegesebb kérdéséhez: meg tud birkózni a hűtés ezzel a vékony házzal és a komoly hardverrel? Többé-kevésbé. A két külön vezérelt ventilátor alapjáraton megfelelően csendes tud maradni (bár egyeseknek zavaró lehet az időnkénti felpörgés a  processzoroldalon), terhelés alatt viszont megjön a hangjuk. Játék során a hőmérsékletek ugyan magasak voltak, de a throttling nem jelentett problémát: mind a GPU, mind a processzor tartotta az órajelét. A burkolat a csuklótámasznál és a billentyűzetnél nem lett zavaróan meleg, de a bekapcsoló gomb környékén és ugyanitt alul felmelegedett az alumínium burkolat, ezért ölben nem ajánlatos rajta játszani (egyébként sem az).

 

Üzemidő terén semmi meglepőt nem tapasztalhatunk, erős, sokat fogyasztó hardverrel ennyit lehet kihozni a mai technikából.

Értékelés

Akinek egy erős (főleg az érkező modell a GTX870M-el), igényes kialakítású, jó összeszerelési és anyagminőségű, könnyű, de nagy képernyős játékos gép kell, nyugodtan vegye fel a listájára a GS70-et, csalódni nem fog benne. A jó kijelző és kiváló hálózati adapterek pedig még egy okot adnak a vásárlásra. Persze minden jónak megkérik az árát, itt sincs ez másképp, de az árában és kategóriájában lévő gépek mellett nem kell szégyenkeznie.

 
  
  
 
TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: