MSI GX60 Destroyer teszt

2014-07-26

Az MSI tesztgépek közül a GX60-at a Laptopszalontól kaptuk kölcsön, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében. 

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 - 19:00; Szo.: 10:00 - 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

Áttekintés

A piaci igény a 300.000 forint körüli játékra hegyezett notebookok iránt igen nagy, az MSI pedig elég régóta gyártja G sorozatú gépeit ebbe a kategóriába. Innen most egy elég szokatlan grafikus kártya-processzor felállásban kiépített Destroyer elnevezésű modellt tettünk próbára.


A doboz tartalma

A csinos dobozban szövetbe burkolva kapjuk meg a gépet, külön porciózva az akkumulátor és a töltő valamint a papírköteg lapul. A kijelző és a billentyűzet között finom filcszerű anyag van gyárilag, ez jó pont. A kis tasakban találunk beüzemelési útmutatót, mindenféle leírásokat a használathoz és garanciafüzetet is. A konkurensekhez képest ez éppen elég, ott sem kapunk többet ezért a pénzért.

 

A külső

Az egyik legvitatottabb jellemzője gépünknek a külső. A részletek önmagukban tökéletesek: szálcsiszolt anyagok hűvös tapintással, matt műanyagok, és helyenként króm és lakkos fekete. Egyenes és tagolt vonalak valamint nagyon erős sokszögek is vannak a repertoárban. Egyben összegyúrva viszont kissé bazárinak hat. A króm a webkamera keret nagyon utólagos barkács-érzés, a lakkos fekete a billentyűzet körül és felül hihetetlenül érzékeny és felesleges, hasonló formában az Asus G56 sokkal szebben kihozta az "erős vas" hangulatot. Felső sorban van egy érintőpad is amiről tudunk indítani filmlejátszót vagy repülő üzemmód is, de programozhatunk is rájuk egyedi indítást.

Nyilván lesz akinek tetszik majd ez a formavilág is, a nem reprezentatív felméréseim szerint egy kicsit valóban túl lett komplikálva a formaterv.

 

 

 

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Elöl némi lyukacsos díszítéssel indulunk

A bal oldalon egy nagy szellőzőnyílás mellé 3 darab 3.0-s USB jutott egy kártyaolvasóval

A jobb oldalon mikrofon bemenet és hang kimenet mellett külön bal-jobb audio kimeneteket is kapunk. A töltésre optimalizált 2.0-s USB mellett optika meghajtó is van

Hátul Kensington zárnak való hely, egy nem használatos szellőzőnyílás, töltő, ethernet, D-sub, miniDP port és HDMI csatlakozás is van egy újabb szellőző mellett

Billentyűzet

A billentyűzet a SteelSeries műhelyéből érkezett, amely elsőre mindenképpen jól hangzik, igen neves kiegészítő gyártók ők. Kapott egy 3 külön részből álló RGB ledes megvilágítást is a billentyűs szekció, így igényeink szerint csak a WASD rész körül világíthatunk szinte tetszőleges színnel és fényerővel vagy az egész billentyűzeten is. Továbbá beállítható tetszőleges effektus, színváltás és ezer más mód is a szoftveres felületen, ez tényleg szinte megdönthetetlen erény. Igaz, a villogós effektek nagyon gyorsan fárasztóak lesznek.

Van numerikus rész és relatíve jó nyomáspont valamint csúszásmentes felületkezelés, eddig olyan nagy probléma nincs is. Ami viszont gond, az a nagyon egzotikus kiosztású billentyűk. Szokható, mert 3-4 hét után már megtalálja az ember az "í" betűt ami érthetetlen módon kerül a szóköz mellé, így meg a balos shift lett rettentően hosszú, az enter pedig USA kiosztáshoz hasonlóan soros lett, fölé került elcsúszva az egyébként megszokott magyar karakter halmaz. A numerikus részből pedig a kurzor gombok is kiharaptak egy keveset, vakon rátapintva jobbra helyett 0 nyomható elég könnyen. A lefogatás maga kellően stabil, ebből a szempontból tényleg magabiztosak lehetünk.

Egy szó, mint száz, azért egy ilyen neves gyártót felkérve lehetne ezt ügyesebben is kivitelezni.

 

Touchpad

Nem túl különös ez a részegyég, egy mai szempontok szerint megfelelően működő multi-touch funkciós érintőpadot kapunk, elég apró méretben, de jól használható felülettel, alján egyben meghagyott króm fizikai gombokkal. Utóbbiak elég kemények, de használhatónak bizonyultak. Játékhoz úgyis külső egér van használatban szinte mindenkinél, és átlag felhasználás során is legtöbbször.

Hang

Audio Boost felirattal talákozunk a csuklótámaszon ami valóban rendben van, tényleg előbukkannak a mélyebb tartományok és lehet muzsikálni akár szabadtéren is hangosan, testreszabhatóság tekintetében pedig tényleg jól állunk, bármit állíthatunk fülünk kénye-kedve szerint. Kimenetek szempontjából pedig akár 2 külön csatornán is szórhatjuk a hangokat.

Kommunikáció

Itt igazán kitett magáért az MSI, kapunk 4.0-s Bluetooth-t és Gigabites LAN-t a Qualcomm Killer E2200 vezérlőből, amihez külön programot is kapunk az esetleges optimalizáció elvégzéséhez. Szintén Qualcomm gyártmányú AR9485WB-EG vezeték nélküli hálózatunk is van b/g/n verziós kompatibilitással és valóban nagyon erős vételi képességekkel.

Kijelző

Itt egy már ekkora összegeknél szinte átlagnak számító FullHD felbontású ledes háttérvilágítású TN panelhez juthatunk matt felülettel. Szemből nézve nem is rossz, oldalról is csak 1-2 szín tűnik el, függőlegesen azonban elég gyorsan átváltanak a színek és máris oda az élmény. Tekintve, hogy sokkal olcsóbban is kínálnak már IPS panellel játékos gépeket, itt azért elférne egy kis ráadás.

A zsanérok már ismerősek voltak más gépekből is, erősen tartják a kijelzőt és teljesen 180 fokosra nyitható lesz vele a kijelző, bár felhúzott térdes felhasználása egy ekkora monstrumnak nem túl életszerű.

  

Bővíthetőség

Néhány csavar és a garancia matrica eltávolítása után hozzáférhetünk a belsőhöz, ami tényleg nagyon megnyerő. Találunk második HDD/SSD helyet 2,5" méretben, bővíthető ram-slotot és teljes egészében bontható és takarítható hűtést. Ez eléggé szokatlan, de annál nagyobb öröm, jár az elismerés természetesen.

Fontos még kiemelni, hogy a Laptopszalon megkapta a hivatalos engedélyt az MSI gépek bővítéséhez és takarításához/apróbb szervizeléséhez, amiről bővebben itt olvashatnak.

  

Tápellátás

Nem túlzó ha tégla nagyságról beszélek a tápellátás oldaláról, egy 180W-os közel 1 kilós darab végzi a betáplálást. Ez tényleg nem a szokványos méretezés.

Garancia

2 év háztól-házig futáros garancia van a készülékre, amit bejelentés után a megadott címről el, később pedig visszaszállítanak.

Használatba vétel

Nem kellett sokat bajlódnom a telepítéssel, hiszen gyárilag 8.1-es Windows operációs rendszer volt a gépen. Néhány frissítés után néhány programot emelnék ki mindösszesen ami új lehet. A Dragon Gaming Centerben általános jellemzőket láthatunk monitorozva valamint adhatunk meg gyorsindításhoz játékokat. Az MSI KLM billentyűzetvilágításért felelős, itt állíthatunk tetszőleges effekteket és színeket. Van a már említett hang és hálózati beállításokra is 1-1 program, telefon gyorstöltésre használatos és akkumulátor kalibráló szoftver is. Tehát a testreszabhatóság itt is példás. Az kevésbé, hogy olykor maguktól eltűntek ezek a programok és bezáródtak vagy csak elindulni nem akartak csak sokadszorra.

 

 

Processzor

Ezúttal tehát az AMD szolgáltatja nekünk a központi egységet is, egy A10-es 5750M-es processzort rejt a test, ami egy elég erős 4 magos processzor maximálisan 3500MHz-es boost órajellel, ami 4 magra vetítve 2500MHz-et jelent folyamatos használatban elkerülve a túlmelegedést, ami a 35W-os TDP osztályt elnézve miatt annyira nem jellemző. Fogyasztásához képest azért van erő rendesen mögötte, tömörítés és könnyebb grafikai munkák szempillantás alatt megtörténnek és a nagyobbak sem szenvednek sokáig.

Rendszer teljesítmény

A gyárilag 7200 fordulatú HDD elég ritka manapság az SSD-k terjedése miatt, de sebesség/tárhely arányban nem lehet panasz. Elég gyors a lassabb merevlemezkhez képest, bár SSD mellett nyilván meglepően lassú tud lenni, egyébként 8GB rammal tudunk gazdálkodni és internetezés közben némi videovágás során sem volt veszélyesen szaggatós a munka ezeknek köszönhetően. További 8GB ram és SSD természetesen berakható ezek mellé, ha tényleg prémium élményre vágyunk.


Grafikus kártya, játék teljesítmény

Az integrált APU egy 8650G lett ami elég erőteljes, pár éves játékokat ez is gond nélkül tudna futtatni, de természetesen nem ez a lényeg, hanem a 8970M-es Radeon, vagyis ahogy jelen esetben hívják R9 M290X nevű szinte csúcs AMD grafikus processzor. 256 bites memória busz szélesség és 2GB GDDR5-ös memória áll rendelkezésre (a GPU-Z vicces értékei természetesen nem igazak) valamint jó magas GPU órajel, amivel ha minden jól megy sikerül megszorongatni a zöld rivális kártyáit. Lássuk tehát:

  

3DMark13 a légi akrobatikás mutatvánnyal kiegészülve:

Papíron tehát az nVIDIA GTX860M körüli értékek megvannak, ezután jön az ami valóban számít, tehát a játékok:

A Battlefield legújabb része nagyon kedvelte az AMD kártyáját, eddig nem látott számok jöttek ki, viszont ezen kívül elég sovány az eredménytábla első oszlopa. Egy jó közelítéssel a DDR3-al szerelt GTX850M-es az ereje, vagy picit alatta is van a vörösök kártyája. A legnagyobb gond mégis a kompatibilitás. A Wolfeinstein új részét nem sikerült beüzemelni, mert értékelhetetlen volt a látvány, hiába próbáltam végig az összes drivert és minden egyéb trükköt, hasonló az eset, mint a FarCry3 esetében régebben. Mindenesetre reméljük ez később még változik.

Apró kiegészítés, hogy a notebook képes mindhárom kimenetét használni, tehát akár 3 darab monitort is egyszerre. Ez játékos oldalról felbontás-teljesítmény arány miatt nyilván elég problémás, de dolgozni kiválóan lehet vele.


Hőmérsékletek, melegedés, zaj

A másodlagos részletek, tehát az akkumulátoros eredmény: nem annyira vészes, mint egy ekkora géptől remélnénk. Igaz, egy 9 cellás akkumulátorral annyira nem is nehéz ekkora filmezési időt kitermelni.

A fontosabbak, tehát hang és hőmérséklet: felemás, azt kell mondjam. Nagyon alacsony terhelésen teljesen vállalható, nem hangosabb, mint egy bármilyen átlag notebook. Játék alatt viszont elképesztően be tud indulni a hűtés, amitől legalább viszonylag emberi értékeket tud produkálni hőfokokban a burkolaton is, de ilyen hangot én még nem hallottam notebooktól és senki más sem akinek mutattam. Előfordult, hogy alvó állapotból hibernált, tehát bekapcsolt, amit ilyenkor teljes fordulatszámú ventilátorral kezdett, amire igen riadtan sikerült felkelnem a hajnal közepén és elképzelni sem tudtam mi lehet az. Nos ez egy hordozható géptől azért elég erős, de ezt lehet fokozni a kis ventilátor feliratos érintőgomb megérintésével, amivel aztán tényleg hangorkánt tudunk varázsolni a szobába, egyúttal csökkenthetőek a hőfokok, olyan 3-4 fokkal méréseim szerint.

Értékelés

Talán pályafutásom egyik legérdekesebb tesztkészüléke volt ez, sok szempontból. Egyfelől rengeteg olyan érdekesség és megoldás van a GX60-ban amiért sok éve vágyakozunk más márkáknál. Ennek ellensúlyozása érdekében olyan kapitális dolgok sikerültek félre amiket nem is gondolna az ember, hogy el lehet rontani, hiszen triviálisnak tartana egy ekkora óriási masinától.

Ebben a formájában az AMD-AMD páros engem még mindig nem győzött meg, ha sikerülne kicsiszolni ezt a gyémántot akkor érzésre (vagy inkább reményekkel telve) egy nagyon jó ajánlat lenne annak, aki játékra alkalmas konfigurációt keres, jelen esetben viszont inkább csak az Intel-nVIDIA párost nem kedvelők találhatnak alternatívát és megnyugvást ebben a típusban.

  

  

 

Mulder

 

Ajánlott cikkek:

Milyen notebookot / laptopot vegyek?

Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?


Hasznos cikkek:

A Laptop akkumulátorokról és használatukról

Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

Pixelhiba a notebookoknál

Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

Segítünk első notebookod kiválasztásában!

TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: