Toshiba Satellite C855 teszt

2012-12-26
A Toshiba Satellite C855 noteszgépet a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra tesztelésre.
 
 
Már jó ideje nem volt nálunk Toshiba készülék, ezért úgy döntöttünk, hogy beszerzünk egy Satellite C855 típusú notebookot. A gyártó ezt a típust otthoni felhasználásra szánta, melynek ára is erre enged következtetni. Végignézve a gyártók által elérhető kínálatot 100.000 forintig bezárólag, akkor igencsak leszűkül a választási lehetőség. Ami rögtön feltűnik számomra ennél a kis Toshiba notebooknál, hogy fehér színben igen megnyerő a külseje még így férfi szemmel is. Esetleg ha leszűkítjük a keresést az újabb modellekre, vajon milyen egyéb alternatíva lehet még? Talán a Lenovo IdeaPad G580 tükörlakkos fekete, illetve barna verziója, ami mindennek nevezhető csak szépnek nem? Vagy esetleg a HP 650-es készülék, ami még talán annyira se szép, mint a Lenovo? Őszintén szólva ebben az árkategóriában, örüljünk, hogy egyáltalán lehet még notebookot kapni. Éppen ezért tesztünk jórészt nem arról fog szólni, hogy mi nem tetszett a notebookban, hanem, hogy azonos áron lévő konkurensei esetén miben van előnye, illetve hátránya. Ettől függetlenül természetesen megemlítjük a notebook gyenge pontjait is.
 
 
Már korábban említettük, hogy a készülék formája és színe miatt ebben az árkategóriában talán az egyetlen külső szemmel is vonzó lehetőség a mostani elérhetőséget figyelembe véve. A fedél lakkos fehér, apró kockás mintázatú. Természetesen nem előny ha egy notebook lakkos borítással rendelkezik, mert könnyebben karcolódik, illetve jobban meglátszódik rajta az ujjlenyomat. Ez alól viszont a fehér szín kivételt képez, ugyanis a fehéren se a maszat se a karc nem látszódik meg, vagyis nem annyira, mint a többi szín esetén. A Satellite C855 notebookot körbetapogatva érezhető, hogy nem egy prémiumkategóriás notebookról van szó, de ugyanilyen érzésünk volt a Lenovo IdeaPad G580 kommerszebb, lakkosabb verziójával és a HP 650 noteszgéppel is. Sajnos el kell fogadnunk azt a tényt, hogy ennyi pénzből egyik gyártó sem fogja megváltani a világot, vagy éppen kielégíteni a minőség iránti igényeinket.
 
 
Csatlakozók és beviteli eszközök
 
Portok és csatlakozók tekintetében nem kell szégyenkeznie a készüléknek. Jobb oldalon láthatjuk a kombinált audio ki- és bemenetet, 1 db USB 3.0 és 1 db USB 2.0 csatlakozót, HDMI és D-Sub kimenetet és a LAN csatlakozót. A notebook elején van egy SD kártyalávasó, bal oldalon pedig az optikai meghajtó és még egy USB 2.0 csatlakozó.
 
 
 
A Toshiba C855-t kinyitva olyasféle szokásos, lekerekített Toshiba dizájn fogad minket természetesen mindenhol fehér köntösbe burkolózva. Itt nagy örömünkre viszont már nem lakkos festéket, hanem recés, mattos megoldást használt a gyártó. Még a billentyűzet is fehér színű, amit vélhetően az idő múlásával illik rendszeresen takarítani, mivel még az átlagosnál gyakrabban tisztálkodó ember ujjbegyeiből is fel tud halmozódni igen tisztességes zsírréteg, ami magához vonzza a nem kívánt szöszöket és piszkokat. Mint majdnem minden notebook esetén a C855 is szigetes billentyűzetet kapott egy numerikus rész kiegészítésével. A lapkák nyomáspontja ideális, ráadásul halkan járnak és érintésük is kellemes, viszont a billentyűzet alátámasztása egy két helyen hagy némi kívánnivalót. Az optikai meghajtó környékén tapasztalt alátámasztási hiányoktól eltekintve összességben azért nem sikerült olyan rosszul.
 
 
 
Az érintőpad a notebook bal részéhez igazodva helyezkedik el egy kisebb mélyedésben. Érintőfelülete récés, pont mint a csuklótámaszé, a gombok nyomáspontja viszont túl kicsi, de legalább nem olyan hangosan kattogó, mint a Fujitsu LifeBook A532 esetén. Használhatósága, mint minden Windows 8 notebook esetén igazán kellemes.
 
Kijelző
 
A kijelző mérete 15.6 hüvelyk, melynek1366x768 natív pixelfelbontása és TruBrite fantázianévvel illetett fényes panelja van. Betekintési szögek és színek tekintetében, mint minden TN+film technológiás kijelző esetén, itt is csak átlagos élményekről számolhatunk be. Grafikai munkára természetesen nem alkalmas a többi 200.000ft alatti árkategóriás notebebookal egyetemben, de otthoni tevékenységre szinte tökéletes. A zsanérok feszessége is átlagos, viszont tapasztalható azért némi egészséges holtjáték.
 
 
 
[BREAK]
 
Hardver
 
A 2. generációs Intel Sandy Bridge kódnévre hallgató processzorait már egy korábbi írásunkban kielemeztük, ezért ebben a tesztben szokásunkhoz híven csak röviden írunk róla. A készülékben egy Intel Core i3 – 2328M processzor található meg, melynek órajele 2,2 GHz-en pörög. Ez a Core i3-as CPU a Core i5 / 7 processzorokkal ellentétben ugyan a Turbo Boost technológiát nem támogatja, de a Hyper Threading technológiát annál inkább. A processzor ezzel a tulajdonságával kétszer annyi párhuzamos programszál futtatására képes mint egy sima kétmagos CPU. A teljes processzor összehasonlító táblázat egyébként megtekinthető a Laptopszalon CPU rangsor oldalán.
 
 
Tesztalanyunkban, ugyan csak egy a processzorba integrált grafikus vezérlő található (IGP), mely az Intel HD3000 nevet viseli, de a Satellite C855 sorozat elérhető az 1 GB memóriával ellátott AMD Radeon HD7610M-el is. Nemrégiben írtunk egy rövidke írást arról, hogy ez a két, erősnek ugyan nem mondható grafikus vezérlő mire képes, így könnyebben mérlegelhetjük, hogy mire van szükségünk.
 
Melegedés, zaj
 
Melegedés és zaj tekintetében azt kell mondjam, hogy a Toshiba ezzel a Satellite C855 modelljével nem csinált olyan rosszat. Alap felhasználás közben a notebook halk és a CPU se nagyon megy 45°C fölé. A burkolati hőmérsékletek is igazán kellemes értékeket mutatnak, ugyanis 31°C-nál itt sem mértem magasabb hőmérsékleteket. A jobb oldali csuklótámasz ugyan langyos, de méréseink alapján csak 31°C volt. Valószínűleg a burkolat többi részéhez képest érezzük a csuklótámaszt melegebbnek.
 
 
 
Az Aida 64 terheléses tesztje során maximális 63°C processzor hőmérsékletet mértem, ami igazán jónak számít. Kipróbáltuk azt is, hogy mit szól a notebook egy egész napos Call of Duty 4 játékhoz, aminek az lett az eredménye, hogy a Satellite C855 ugyan hangosabb lett, de a burkolati hőmérsékletek körülbelül 10%-al visszaestek.
 
Akkumulátor
 
A 6 cellás 48Wh-ás Li-Ion akkumulátor minimális fényerővel, minimális fogyasztással 6 óra 20 percet üzemelt, viszont közepes fényerővel, hanggal, DivX film lejátszása közben már csak 4 óra 30 percet ment akkumulátorról a készülék. Sajnos a többi notebookhoz képest az eredmények nem olyan jók, ugyanis a konkurens gyártók hasonló paraméterekkel ellátott készülékeinél azért ennél jóval magasabb üzemidőt szoktunk mérni. Persze a realitások talaján maradva elmondható, hogy ezek az eredmények bőven elegendőek lehetnek számunkra.
 
[BREAK]
 
Értékelés
 
Közel 1 hónapig volt nálam a Toshiba Satellite C855, mellyel a karácsonyi hajtás miatt nem túl sok időm volt foglalkozni. Használtam mint ha a sajátom volna és tesztelgettem amikor időm engedte. Az értékelésem rövid és lényegre törő lesz, ugyanis kár szaporítani a szót ebben az árkategóriában. Tetszett a készülék színe és formaterve, jó ár/érték aránya és, hogy rendelkezik hazai szervizhálózattal, ami nem is akármilyen színvonalú. A hazai szervizhálózat előnyeit egyébként már kifejtettük a hasznos tippek notebookvásárlás előtt című írásunkban. Nem tetszett viszont a készülék gyönge anyaghasználata, főként a billentyűzet és az optikai meghajtó körüli részén, valamint az átlagosnál gyöngébben teljesítő akkumulátora.
 
A Toshiba Satellite C855 árkategóriáját tekintve jó választásnak bizonyulhat és igen kellemes kis készülékről van szó, de mint minden olcsó kategóriás notebook a C855 is teli van hiányosságokkal. Ennek ellenére a notebook a Laptopkalauz szerkesztőségétől megérdemel egy tetszett plecsnit.
 
 
 
  
  
  
 
 
 
Pucu 
 
 
TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: