Lenovo B50-70 teszt

0
220

Lenovo B50-70 teszt

Áttekintés

A Lenovo B sorozata a gyártó weboldala szerint belépő üzleti gép, mely elsősorban kisvállalkozásoknak készült. Hasonlóan a HP Probook 4, a Fujitsu A sorozat és a Thinkpad Edge gépekhez, igyekeztek olyan gépet készíteni, mely a „konzumer” kategóriánál némileg tartósabb, ergonómiailag jobban támogatja a munkavégzést és kielégítheti a kisebb cégek szükségleteit.

A B50 többféle változatban elérhető, mindegyik 15,6” 16:9 arányú kijelzőt kapott, mely lehet 1366×768 vagy 1920×1080 felbontású. A vevő választhat integrált vga-s megoldást illetve az AMD R5 M230-as kártyájával szerelt változatot. A processzor kínálat a kétmagos Pentiumtól az i5 4200U-ig terjed.

A tesztgépet ezúttal is a Laptopszalon.hu ajánlotta fel, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében:

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

 

Specifikáció

Lenovo B50-70 teszt

 

A doboz tartalma

Lenovo felirattal és némi dizájnos csíkokkal ellátott kartondobozból kerül elő a gép, a töltő és egy nagyon rövid használati utasítás, némi csomagolóanyaggal fűszerezve. Hiányzik a driver lemez, ami azt jelenti, hogy az első bekapcsolás után nekiláthatunk letölteni a gyártó weboldaláról a meghajtókat. Már ha épp van vezetékes kapcsolatunk, mert a wifi adaptert nem ismeri a Windows, így szükségünk lehet egy másik gépre, amivel letöltjük a megfelelő drivert. Szerencsére a Lenovo közben gondoskodik a szórakoztatásunkról ilyen mókás fordításokkal:

Lenovo B50-70 teszt

Külső

A fedlap selymes fényű “félmatt” fekete, a felületen csillogó szemcsék láthatók. A gép belső része matt és szintén fekete. A látvány jó, az anyag tapintása is kellemes, de érdessége miatt az ujjlenyomatok letisztítása külön program lesz, egyszerű letörléssel nem lehet eltüntetni őket. Ráadásul félő, hogy a belső rész és a fedlap sem anyagában ilyen, hanem bevonatot kapott, ami idővel, intenzívebb használat esetén kopni kezdhet. A kijelző kb. 135 fokban nyitható, a zsanérok megfelelően a helyén tartják nyitott és csukott állapotban is. Záró mechanika nincs.

Lenovo B50-70 teszt

Lenovo B50-70 teszt   Lenovo B50-70 teszt

Portok, bővíthetőség

A gép elején csak a visszajelző ledek vannak, melyek a bekapcsolásról, a hdd működéséről és a töltésről tájékoztatnak.

Lenovo B50-70 teszt

Bal oldalon 2 db USB3-as portot, HDMI és D-SUB kimenetet, LAN portot és a töltő csatlakozóját találjuk.

Lenovo B50-70 teszt

Hátul a kivehető akku árválkodik, míg jobb oldalt a Kensington zár, a DVD, egy USB2 port és a kombinált fejhallgató-mikrofon csatlakozó található. Valamint egy titkos gomb, melyet csak egy hegyes eszközzel tudunk elérni. Ezzel a Lenovo által Novo Button-ra keresztelt megoldással juthatunk be a gép BIOS-ába, amennyiben kikapcsolt állapotban megnyomjuk.

Lenovo B50-70 teszt

A méretes szerelőnyílást a gép alján 2 csavar kivétele után nyithatjuk ki, ezen keresztül férünk hozzá a merevlemezhez és a szabad memória foglalathoz. Sajnos a hűtés tisztításához ennél jobban szét kell szedni a gépet.

Lenovo B50-70 teszt  Lenovo B50-70 teszt

Beviteli eszközök

A B50 a Lenovo Accutype fantázianévre hallgató billentyűzetét kapta, mely szigetes elrendezésű. Sajnos az alátámasztás nem sikerült túl jóra, egyszerű gépelésnél is meghajlik a billentyűzet. A gombok útja megfelelően hosszú, de mozgásuk bizonytalan, lenyomni kicsit nehezebb őket, mint ami kényelmes lenne, emiatt aztán a leütési visszajelzés is elveszik. Ráadásul hangos, ami nem csak a lenyomásból ered, hanem a környező gombok rezgéséből is.

Lenovo B50-70 teszt

A touchpad felülete és mérete jó, bár kisebb a manapság megszokottaknál. Az érintőpad gomboknál ugyanaz a hiba, mint a billentyűzetnél: nehéz, kényelmetlen lenyomás, mely itt még hangos kattanással is párosul.

Lenovo B50-70 teszt

Hang

A hangért Realtek ALC235-ös modul felel, a Dolby® Advanced Audio™ v2 technológiával felvértezett hangszórók megfelelő hangerővel szólaltatják meg az email és Facebook értesítéseket. Másra ne nagyon akarjuk használni őket, mert sem zenehallgatásra, sem játékra nem alkalmasak. A magas és közép tartományt dobozhangon szólaltatják meg, a mély pedig elvész valahol az éterben.

Lenovo B50-70 teszt

Kommunikáció

A Qualcomm műhelyéből érkezett az n-es wifi és a 4.0 bluetooth modul. A wifi erőssége a kategórián belül átlagos, a router mellett mért 14 Mbps letöltési sebesség 6 méterrel és 2 téglafallal messzebb 4-5 Mbps-re csökken. 3G bővítésre nincs lehetőség, de ez nem is szokatlan ebben a kategóriában. A beépített webkamera 720p felbontásra képes és mono mikrofon jár mellé.

Lenovo B50-70 teszt

Kijelző

A kijelző AUO gyártmány, full HD felbontású TN panel. Fényereje, konrasztja és a színek megjelenítése megfelel a kategória átlagának. A betekintési szögek nem túl jók, már egészen kis szögben is invertálódik a képernyő egy része, csak pontosan szemben ülve kapunk jó képet. A háttérvilágítás eloszlása viszonylag jó, enyhe bevilágítással. mely csak sötét képernyőn látszik.

Lenovo B50-70 teszt

Processzor

Intel i5 4200U jelű processzort kapunk, mely Haswell magos, csökkentett órajelű, energiatakarékos változat. Ennek megfelelően teljesítménye is visszafogott, az M jelű i5-nél 20-30%-kal kisebb teljesítményre képes. Órajele 1,6-2,6 GHz között skálázódik az igénybevételnek megfelelően. A cpu képes a Hyperthreadingre, ezért két magja négy szálon futtatja az aktuális feladatokat. Emellett megtaláljuk benne a szokásos Intel technológiák támogatását, mint pl. a virtualizáció, a Speedstep vagy éppen a Rapid Storage.

Lenovo B50-70 teszt

Lenovo B50-70 teszt

Grafikus kártyák

Két grafikus kártyánk van, egyik a processzorba integrált HD4400, mely olyankor aktív, ha a Windows asztalon dolgozunk vagy filmet nézünk. A másik az AMD R5 M230 kártyája, adatait az alábbi táblázat tartalmazza.

Lenovo B50-70 teszt

Lenovo B50-70 teszt  Lenovo B50-70 teszt

Nehezen érthető választás a gépben lévő grafikus kártyák párosítása. Az R5 M230 teljesítménye alig nagyobb, mint az integrált HD 4400-asé. Ráadásul ezt a gépet munkagépnek szánja a Lenovo, tehát bőven elég lenne bele az integrált kártya. Talán marketing, talán hibás tervezés, mindenesetre a tesztek alapján teljesen felesleges az AMD kártya.

Lenovo B50-70 teszt   Lenovo B50-70 teszt

Lenovo B50-70 teszt   Lenovo B50-70 teszt

Lenovo B50-70 teszt

Lenovo B50-70 teszt

Memória, háttértár

Gyárilag 4 GB, 1600 Mhz-es DDR3 memóriával szerelték a B50-et, mely egy modult jelent, tehát lehetőség van a bővítésre. A merevlemez 500 GB-os, 7200 fordulaton üzemelő HGST egység, melyet 32 MB cache segít. Működése halk, sebessége hozza a kötelezőt.

Lenovo B50-70 teszt

Hőmérséklet, zaj

A gép hűtése alapjáraton nagyon halk, szinte nem is hallani, legfeljebb csendes szobában. Terhelés hatására sem lesz kellemetlenül hangos vagy sivító. A hűtés hatékonysága jó, a burkolat és a cpu sem melegszik fel az elviselhető határok fölé, persze ebben jelentős szerepe van az energiatakarékos U processzornak is. Sajnos a legmelegebb rész pont a bal csuklótámasz és a billentyűzet bal oldala, de a terhelés alatt mért 35-37 fok még elviselhető, ha nem is a legkényelmesebb.

Lenovo B50-70 teszt

Akkumulátor

2050 mAh-s akkumulátort kapunk, mely cserélhető. Az üzemidő átlagos, 50%-os fényerőn belekezdhetünk egy 2 órás filmbe, de ha leterheljük, akkor kevesebb, mint 1 óra alatt is le lehet meríteni.

Lenovo B50-70 teszt

Értékelés

Mint a cikk elején említettem, a gyártó a small business kategóriába szánta a gépet, kisvállalkozások részére, ahol napi 1-2 óra kevésbé intenzív használatot kellene kiszolgálnia. Erre minden bizonnyal képes is és az ereje is megvan hozzá, azonban van pár olyan pont, ami miatt mégsem ez a gép lesz a best buy. A legfontosabb a billentyűzet és a ház merevsége. Ami nincs. Gyakorlatilag gépelés közben az egész lebeg a levegőben, a ház hajlik, nyeklik, mintha valami zselés anyagból lenne. A leütött gomb melletti összes gomb berezonál, az alátámasztás hiánya miatt nem kapunk visszajelzést a gomb leütéséről, a gépelés kifejezetten kellemetlen a B50-en.

A másik gyenge pont a hardver, vagyis az egyes részegységek párosítása. Ebben az árkategóriában általános az U jelzésű i3 és i5 cpu, ezzel nincs is gond, netezni, számlázóprogramot futtatni, szöveget szerkeszteni, akár nagyobb táblázatokat kezelni is bőven elég a teljesítménye. Ami viszont nagy kérdőjel, az a grafikus kártya kiválasztása. Mint írtam, a dedikált kártya teljesítménye alig nagyobb, mint az integrálté, ezért nem tesz hozzá semmi pluszt a gép teljesítményéhez, ellenben eggyel több hibalehetőséget jelent.

Garancia

Lenovo gépről lévén szó, nem mehetünk el szó nélkül a garanciális szolgáltatás mellett. 2014 elején került vissza a Lenovo gépek szervizelése Lengyelországból Magyarországra, a TeleMax Kft-hez (ahol többek között Samsung és LG mobil eszközöket is javítanak), ettől jelentős javulást reméltek a vásárlók elsősorban átfutási időben. Sajnos ha rákeresünk a neten a “telemax” és “garancia” szavakra, csak úgy ömlenek az elégedetlen ügyfelekről szóló találatok. Legtöbben a szervizelés elhúzódására és az elégtelen kommunikációra panaszkodnak. A Lenovo Magyarország többször válaszolt a kritikákra azzal az indokkal, hogy csak az átállás miatt vannak gondok, de az elmúlt év során nem változott a helyzet, elég csak ellátogatni a TeleMax Facebook oldalára vagy a Tékozló Homár fogyasztóvédelmi blogra. Ilyen eseteknél derül ki igazán, mennyire nem elég, ha csak a hardvert nézzük meg vásárlás előtt. Egy laptop ár-érték arányában kiemelten figyelembe kell venni a háttérszolgáltatásokat, különösen a garanciális ügyintézés minőségét.

Lenovo B50-70 teszt   Lenovo B50-70 teszt

Lenovo B50-70 teszt   Lenovo B50-70 teszt

Lenovo B50-70 teszt   Lenovo B50-70 teszt

Lenovo B50-70 teszt

Lenovo B50-70 teszt

Case

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét