Lenovo Thinkpad Edge E531 teszt

0
291

A tesztben szereplő Lenovo Thinkpad Edge E531-es notebookot a Laptopszalon biztosította, köszönjük!

 

Áttekintés

Hirdetés

Alapvetően 3 nagyobb csoportra szeretem bontani a piacot én is, mint sokan mások: konzumer gépek a nagyobb tömegeknek, professzionális felhasználásra gyártott igazán minőségi gépek az üzleti szektor tetejének és az igazán jó gépet keresőknek, valamint a harmadik csoport ami igazándiból egyik sem az előző kettő közül. Ezek az úgynevezett kkv-szektornak készített megoldások, amikkel olyan embereket és cégeket látnak el a notebook piacon, ahol az ár fontos tényező, de ez nem szabad, hogy a minőség rovására menjen. Tehát hajlandóak némi többletet áldozni a kasszánál azért, hogy nagyobb biztonságban és jobb támogatás alatt végezhessék a munkájukat, de azért nem annyit, hogy az már komolyabb lyukat üssön a költségvetésben. 

Az utóbbi csoportba esik a Lenovo Thinkpad Edge sorozatának E531-es modellje, barátságos árcédulával és a nagyobb testvérektől megörökölt tulajdonságokkal.

Lenovo Thinkpad Edge E531 teszt

 

A doboz tartalma

Tekintve, hogy ez nem egy high-end laptop, így nagyon extra körítésre ne számítsunk, a szokásos legalapvetőbb útmutató mellett a töltőt és annak kábelét kapjuk meg, ezzel véget is ért a felsorolás.

Lenovo Thinkpad Edge E531 teszt

 

A külső

Távolabbról hunyorítva még akár össze is téveszthetjük a rendes Thinkpadokkal, közelebbről azonban az avatott szemek már látják, hogy ez nem egy T sorozatos gép. Általánosan igyekeztek hozni a jelenlegi arculatatot kinézet és anyagok szempontjából is, nyilván ide egy költséghatékonyabb kialakításban kerültek bele ezek. Így egy jóval kopogósabb és vékonyabb házat kapunk, a drágább gépeken megtalálható csúszásmentes borítás nélkül, de alapvetően nincs gond a felületkezeléssel.

 

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Lenovo Thinkpad Edge E531 teszt
Egy kicsit eldugva egy SD olvasót láthatunk az előlapon jobb szélen

Lenovo Thinkpad Edge E531 teszt

Jobb oldalon egy 2.0-s USB, az optikai egység, Ethernet csatlakozó és a töltőcsatlakozó mellett egy dokkoló csatlakozó bújik meg OneLink néven

Lenovo Thinkpad Edge E531 teszt

A bal oldalon pedig a Kensington zár helye, a D-Sub csatlakozó, HDMI kimenet és végül 2 db USB3.0 mellé még egy kombinált hang ki és bemenet is került

Lenovo Thinkpad Edge E531 teszt

Hátulról még egy kis szellőzőnyílás nyúlik be ezen kívül semmi érdekes. 

Billentyűzet

A megszokottól eltérő kiosztással kapjuk az új Lenovo gépeket is. Nem merném egyértelműen kijelenteni, hogy ez a kiosztás rossz, de nekem mindenképpen kényelmetlen. A hangerőért felelős gombok eltűntek, ezek a felső billentyűsorba költöztek, ami elég kényelmetlen megoldás itt és a nagyobb Thinkpadokon is. A billentyűkkel egyébként nincs gond, jó a nyomáspont és jól kezelhetőek nincs probléma velük. A trackpoint nem hozza a régi nagy elődök pontosságát és kényelmét, de akinek kényelmesebb néha ezt használni egy rövidebb időre, az még így is elégedett lesz. Egy kis odafigyeléssel és változtatással mindenképpen a kategória legjobb billentyűzete lehetne, ez így viszont kicsit felemás érzéseket váltott ki belőlem, főleg a Dell hasonló gépei után.

Lenovo Thinkpad Edge E531 teszt

Touchpad

Elérkeztünk a szerintem legkevésbé jól sikerült részhez, ez pedig az érintőpad. A trackpointhoz tartozó fizikális gombokat érintős változatok cserélték, ami nagy hiba volt, gyakorlatilag nem tudtam kényelmesen használni velük a pöcökegeret. Másik furcsaság az egész padot kattintásra használó mechanika. Koppintásra olykor hibázik és félreugrik, rendes nyomásra pedig kiszámíthatatlanul tud reagálni. Sokkal inkább örülnék egy teljesen hagyományos megoldásnak ami megkapná a szimpla nyomógombokat, sokkal jobban használható volt az előző sorozatokban.

update: Egy második készüléket megtapogatva a touchpad problémája részben egyedi hiba miatt volt. Továbbra is érvényes a fentebbi leírás, de kevésbé zavaróak, mint az első példányon voltak.

Pucu alias főszerkesztő: Kíváncsiságképpen én is feltelepítettem egy készüléket Windows 8.1-el. Szerintem nagyon kényelmes és jól használható az érintőpad 🙂

Lenovo Thinkpad Edge E531 teszt

Hang

Az üzleti modellekben elterjed módon itt sem high-end hangrendszert kapunk, de ez felesleges is volna. Filmhez és némi zenehallgatáshoz is maximálisan elegendő lesz a gyári megoldás, a többieknek pedig ott van a hangkimenet opcióként.

Kommunikáció

Itt a szokásos felhozatalt kapjuk, 4.0-s Bluetooth, b/g/n szabványos vezeték nélküli hálózattal kiegészítve és gigabites Ethernettel is tudunk csatlakozni. Kapunk továbbá HD felbontású webkamerát és dupla mikrofonokat is, a megfelelő hangminőség érdekében.

Kijelző

Matt felülettel rendelkező, HD felbontású, szokásos TN panelt rejt a gép. Betekintési szögei a kategóriatársakhoz hasonlóan nem túl nagyok, de ehhez már hozzászokhattunk. Jó pont a korrekt minőségű és feszességű zsanérok, amikkel így legalább mindig be tudjuk igazítani a kijelzőt. Többet tényleg nem tudok beszélni már ezekről a kijelzőkről, gyakorlatilag 200-250 ezer forint alatt ugyanazok a változatok vannak kisebb-nagyobb eltéréssel.

Lenovo Thinkpad Edge E531 teszt

Bővíthetőség

Ez pedig az egyik legjobban sikerült része a gépnek, 3 csavar oldása után gyakorlatilag mindent tudunk cserélni az alaplapon kívül, az optikai meghajtó cseréje is 1 csavar kitekerése után megoldható. Példaértékű megoldások.

update: A belső, eddig nem kiderített csatlakozó némi nyomozás után elárulta magát: M2-es, tehát biztosan nem mSata csatlakozó került a gépbe, amibe a már Lenovonál ismerős NGFF sorozatos SSD-k kerülhetnek.

Lenovo Thinkpad Edge E531 tesztLenovo Thinkpad Edge E531 teszt

Tápellátás

90W-os tápegységet kapunk, az újabb négyszögeletes kialakítású csatlakozóval.

Garancia

2 év garanciát kapunk, ami a nagyobb gépekhez hasonóan az eddig is jól szolgáló itthoni szervizekben érvényesíthető.

Használatba vétel

Windows 8.1-es operációs rendszert telepítettem, ezután következtek a driverek. Az extra szoftverek tekintetében is jól állunk, szinte minden a nagyobb gépekhez is elérhető szoftvert sikerült felraknom, ebben a System Update nevezetű program is sokat segített.
Viszont némileg árnyalnám a képet itt is. Egyszerűen érthetetlen számomra, hogy a Power Manager miért hiányzik a Windows ezen verzióiból még mindig. Végül a már jól bevált módszerrel kompatibilitási módban egy másik verziót telepítettem, ami gond nélkül működik már a sokadik gépen. Ezt és a System Update által módszeresen kihagyott elemekre sem itt, sem a többi kezeim között átfutott Thinkpad esetében nem találtam magyarázatot. A saját gépemen ilyen gond nincs, a frissebb generációknál hanyagolják csak a support ezen részét valamiért.

Processzor

Az egyik legoptimálisabb processzorral szerelt gép járt nálam, ez egy i3-as 3110M-es processzort jelent az Inteltől, kellően erős akár a komolyabb igényekhez, hiszen 2magos kiépítéshez megkapjuk a 4 szálas végrehajtást is, valamint a maximális órajel is 2.4GHz, ami már elég a gondtalan munkavégzéshez.
Akkumulátoros teljesítményben nyilván nem tud olyan eredményt hozni, mint egy Haswelles U-s megoldás, de azért így is megvan az átlagnál jobb érték.

Lenovo Thinkpad Edge E531 teszt

Rendszer teljesítmény

Az 500GB-os HDD mellé 4GB ram érkezett, meglepően fürgén teszi a dolgát a laptop így, maximalisták még egy SSD-s bővítést csinálhatnak esetleg, úgy már valóban ideális lehet olyan rendszerekbe is, ahol igény van a jó teljesítmény mellett a rugalmasságra is.

Lenovo Thinkpad Edge E531 teszt

Grafikus kártya, játék teljesítmény

A processzor mellé, vagyis inkább abban egy HD4000-es grafikus egység dolgozik, amit már jól ismerhetünk, mint ahogyan a GeForce GT 740M-et is, ami már nagyon sok gépben feltűnt a piacon. Utóbbi feladata inkább az integrált grafika kiváltása egyes szerkesztőprogramoknál, nyers teljesítménye nem túl magas a 64bites memóriabusznak köszönhetően, így aki játszani szeretne továbbra sem az üzleti gépeket kell keresnie, legalábbis nem ezen a szinten.

Lenovo Thinkpad Edge E531 teszt Lenovo Thinkpad Edge E531 teszt

A 3dmark13 eredményei:

Lenovo Thinkpad Edge E531 teszt

Ha mégis játékra kerülne a sor, akkor a már tesztelt Asus K56CB eredményeihez képest egy jó 25-30%-os gyengülést tapasztalhatunk, tehát jó eséllyel a mai játékok nagyobb kompromisszumokkal futni fognak.

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

A konzumer Lenovokhoz képest némileg kisebb a zajszint és a melegedés is elenyésző böngészés közben. Ivy Bridge processzorhoz képest pedig az üzemidő is elég szép, a filmes idő például kifejezetten szépre sikerült.

Lenovo Thinkpad Edge E531 teszt

 

Értékelés

Vegyes érzéseim vannak a Thinkpad Edge sorozatával kapcsolatban, de még inkább magával a Thinkpad névvel manapság. Valahogy nem érzik az irányt mostanában egyik piacon sem, attól függetlenül, hogy magukkal az elgondolásokkal egyetértek. Jó akkumulátoros üzemidő, jó szoftverek és support, valamint jó anyagválasztás és billentyűzet jellemzi a gépet. Részben legalábbis. A visszajelző ledek totális kipusztítása, a szoftverek megcsonkítása vagy elhagyása ezekből az értékekből erősen elvesz. Jelenlegi helyzetben félretéve a márkához való kötődésemet is, tényleg kell egy erős hit, hogy tartósságban is örököltek a nagyoktól ezek a masinák és valóban bírják a komolyabb igénybevételt is. Az idő majd mindent kiderít.

Lenovo Thinkpad Edge E531 teszt

Lenovo Thinkpad Edge E531 teszt

 

Lenovo Thinkpad Edge E531 teszt Lenovo Thinkpad Edge E531 teszt Lenovo Thinkpad Edge E531 teszt Lenovo Thinkpad Edge E531 teszt

 

Mulder

 

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét