Lenovo Yoga 900 teszt

0
19

Lenovo Yoga 900 teszt

A tesztelt gépet a Laptopszalon ajánlotta fel, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

A Lenovo Yoga 900 a 13.3 inches kijelzővel rendelkező ultrabook sorozat legerősebb tagja, alatta a 300, 500 és 700-as modellekkel. Kijelzőjét, méretét és hardveres tulajdonságait tekintve is könnyen beleillik abba a képbe, amit ma egy drágább ultrabooktól várunk.

A legolcsóbb és legdrágább modell között 100 000 Ft a különbség. A 399 990 Ft-os modell Intel Core i5 6200U processzorral, 4GB memóriával és 256GB-os SSD-vel érkezik. Az 50 000 Ft-os felárért cserébe már i7 6500U processzorral és 8GB memóriával vihetjük haza a gépet. Még 50 000-et rádobva pedig az SSD kapacitása megduplázódik.

A tesztelt változat ezúttal az alap verzió volt, i5 6200U-val, 4GB memóriával és 256GB-os háttértárral szerelve.

Lenovo Yoga 900 teszt

Külső

A Yoga 900 egyetlen méretben, 13.3 inches kijelzővel érhető el. A válaszható színek között van az ezüst, a sárga és pezsgő. A gép súlya mindössze 1.3 kg, méretei pedig a követőkezők: 324 x 225 x 14.9 mm. A tetejét és az alját magnézium fedőlap borítja, az oldala és a billentyűzet körüli rész pedig műanyag. Ez utóbbi rendkívül elegáns, bőr hatását kelti, valamint nem gyűjti az ujjlenyomatokat (mint a fényes műanyag felület) és nem is csúszik (sőt, kifejezetten tapadós, jó fogású felület). A külsőt tekintve a Yoga 900 legérdekesebb része egyértelműen a kijelzőt és a házat összekötő fém zsanér, melyet 813 különálló elemből alkottak meg és kinézetre leginkább az órák fémszíjának láncszerű elemei hajaz. Az se kevésbé izgalmas, ahogy a zsanér átvezetődik a ház aljára és a fémes hatás “beleolvad” a műanyagba. Összességében rendkívül masszív, de könnyű a ház, igazi ultrabook.

Már maga a csomagolás is nagyban hozzájárul a prémium érzéshez. A doboz kinyitása az Apple-től már jól megszokott megoldással történik, azaz a felső részt megemelve az alja szépen lassan kicsúszik. Ezután a sárgás-feketés belső tárul elénk, amit kétoldalra nyitva kiemelkedik a legbelső rész, ami magát a gépet foglalja magában. Alatta, még egy elválasztóval szépen rendszerezetten van elhelyezve a hálózati töltő és a dokumentumok. Tényleg élmény még kicsomagolni is. A gép mellé 2 év garanciát és 64 bites Windows 10 Home operációs rendszert kapunk.

Lenovo Yoga 900 teszt Lenovo Yoga 900 teszt

Csatlakozók

Az ultrabook-ok esetében a legtöbbször az tapasztalható, hogy hely hiányában lemaradnak fontosabb portok a gépről. A Yoga 900 esetében a hagyományos csatlakozók közül talán csak a HDMI az, ami hiányzik. Az már szinte evidens, hogy ezek után már egy LAN port se fért rá, de talán 2016-ban ez már nem akkora probléma. Munkahelyi környezetben egy USB-s átalakítóval ezt könnyen orvosolhatjuk, bár ez a gép nem a desktopok kiváltására lett kitalálva.

A bal oldalon az alábbi csatlakozók találhatóak, sorrendben: USB 2.0 (ez egyben a töltést is hivatott szolgálni), USB A 3.0, USB C 3.0 és egy SD kártyaolvasó. Az USB Type-C portra átalakító segítségével külső monitor is köthető, bár újra csak azt lehet mondani, hogy ez nem a tipikus felhasználási célja ennek a gépnek.

Lenovo Yoga 900 teszt

A jobb oldalon a második USB A 3.0 portot, jack csatlakozót és a ki-bekapcsoló gombot találjuk.

Lenovo Yoga 900 teszt

Lenovo Yoga 900 teszt

Lenovo Yoga 900 teszt

Lenovo Yoga 900 teszt Lenovo Yoga 900 teszt

Beviteli eszközök

Az ultrabookoktól megszokott módon a billentyűzet numerikus része lemaradt. A háttérvilágításnak két fokozata van. Sajnos a Yoga 3 Pro-nál tapasztalt kicsinyített jobb oldali shift billentyűt kapta meg ez a modell is. Emiatt mérsékelten kárpótol a számok feletti billentyűsor, mellyel hasznos funkciókat érhetünk el (pl. a hangerő és fényerő állítása, stb.). A billentyűk ütközésig megtett útja elég rövid, ettől függetlenül kényelmesen lehet gépelni rajta.

A touchpad mérete 3.5 x 2.5 inch, ez a felület körülbelül elegendő a kényelmes navigációhoz, bár lehetne nagyobb is. A kurzor nem ugrál használat közben, a bal és jobb gombok felismerése jól működik. Az eszköz támogatja a többujjas érintést, pl. a két ujjal való scrollozás.

A 360 fokban elforgatható kijelzővel kvázi tabletté alakíthatjuk az eszközt, melynek következtében letilt a billentyűzet és a touchpad is. Ettől függetlenül sajnos zavaró, hogy a másik oldalon ott vannak a beviteli eszközök, valamint ugye megmarad a 1.3kg-os súly is, ami egy “tablet” esetén már soknak számít. Néhány gyártó ezt úgy oldja meg, hogy teljesen lecsatolható a kijelző, így tényleg minden szempontból egy tabletet kapunk. A Lenovo megoldását is lehet értékelni, mert terepen ki lehet használni ezt a funkciót, de messze nem annyira, mint egy rendes tabletet.

Lenovo Yoga 900 teszt Lenovo Yoga 900 teszt

Lenovo Yoga 900 teszt Lenovo Yoga 900 teszt

Hang, kommunikáció

A borsos árnak köszönhetően JBL hangszórók (Dolby DS 10.0 Home Theater minősítéssel) kaptak helyet a gépben, amik természetesen a széleken helyezkednek el. Sajnos nem eléggé, ugyanis a gép nagyon lapos, ebből adódóan a szélek nem emelkednek ki úgy, mint egy hagyományos, nagy méretű laptopnál. Ennek eredménye, hogy kevés tér van és nagyon beszorul a hang. Sok gyártó elköveti ezt a hibát, bár itt a méretek miatt valószínűleg nem volt sok választásuk. Ettől függetlenül minőségi hangkeltőket szállított a JBL, de nem kell nagy teljesítményre számítani: magasabb hangerőnél már érzékelhető a torzítás, valamint a basszus hiánya is.

Wireless kommunikációra WiFi-n (802.11ac, a/b/g/n) és Bluetooth 4.0-n keresztül van lehetőségünk. Nem meglepő módon az ethernet port már nem fért el a gépen, de a megfelelő USB-s átalakítóval orvosolható a dolog, ha nagyon szeretnénk.

Lenovo Yoga 900 teszt

Kijelző

Az egyik nagyon erős pontja a gépnek a kijelző: a 900-as modell ugyanis QHD+ (3200×1800 pixel) felbontású IPS panelt kapott. Ez utóbbinak köszönhetően tökéletesek a betekintési szögek, kis túlzással tényleg ugyanazt látjuk minden szögből. Ezen élményen maximum a tükröződő kijelző ronthat, ami talán az egyetlen negatív dolog, amit el lehet mondani a Yoga 900 kijelzőjéről. Emiatt a rossz szögből jövő fény zavaróvá teheti a használatot. Az érintésérzékeny felület rendkívül rugalmasan és nagy pontossággal kezelhető. A fényes felület következtében ennek használatakor rendesen gyűlnek az ujjlenyomatok. A színek viszont gyönyörűek és élénkek, bármilyen tartalom megjelenítéséről is legyen szó. A fényerő kicsit gyenge (ez főleg kinti használatkor, a tükröződő kijelző miatt érzékelhető, bent kevésbé).

Mint említettük, a Yoga (már a nevéből adódóan is) kijelzője 360 fokban dönthető. Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a hátrahajtáskor a zsanérok között látható a kijelzőt és az alaplapot összekötő szalagkábel, ami még az alig használt tesztgépnél is láthatóan “használódott”. Persze a tervezőknek volt annyi eszük, hogy nem hagyják ott a szalagkábelt csupaszon: ez egy fémes felülettel van bevonva, így a felhasználó ennek a hajlását látja. Kérdés, hogy az alatta levő kábel mennyire használódik a nyitogatás következtében. Az – egyébként nagyon masszív – gépnek ez a része egy eléggé kényes pontnak tűnik.

Lenovo Yoga 900 teszt

Processzor

Az i5-6200U egy elég friss processzor, a gyártó a tavalyi év harmadik negyedévében hozta ki és 14nm-es gyártástechnológiával készül. A magok száma ugyan csak kettő, de támogatja a HyperThreading technológiát, azaz az operációs rendszer virtuálisan 4 magot lát, ami segíti a párhuzamos feldolgozást. Órajele 2.3 és 2.8GHz (utóbbi Turbo esetében) közé esik, a cache mérete pedig 3MB. Támogatja a DDR4-es memóriát és 32GB a maximális mennyiség, amit kezelni tud. Természetesen integrált grafikus chippel érkezik a 6200U, mégpedig egy HD Graphics 520-al. Nevében az ‘U’ jelzés az alacsony fogyasztásra utal, ami egy notebook (és főleg egy ultrabook) esetében nem árt. Ennek megfelelően nem is egy erőbajnok, de átlagos felhasználásra tökéletesen megfelel. A drágább modell esetében ennek ellenére valószínűleg megéri a felárat, hogy 8GB memóriával és i7-es procival vigyük haza a gépet.

Lenovo Yoga 900 teszt

Lenovo Yoga 900 teszt

Grafikus kártya

Mint már említettük, a processzorba integrált grafikus chip egy Intel HD 520, dedikált videokártya nem is áll rendelkezésre. A grafikus memória mérete 1.7GB, a CUDA magok száma 24, a mag órajel pedig 300 – 1050 (Boost) MHz. A DirectX 12 (FL 12_1) is támogatott.

Lenovo Yoga 900 teszt

Lenovo Yoga 900 teszt

Nyilván az Intel HD 520-at abszolút nem játékra találták ki, de jó tesztelőként azért megpróbálkoztunk néhány játék futtatásával. Természetesen a Yoga 900 brutális natív felbontása miatt mindenhol visszavett felbontással futtattuk a játékokat. A játékok listája, sorrendben: Tomb Raider (Crystal Engine), Rainbow Six Siege (AnviNext) és Mafia II (Illusion Engine). A Tomb Raider 1366×768-as felbontáson, közepes beállítások mellett a maga 25 körüli átlag FPS számával teljesen játszhatónak mondható, bár egyes részeknél érzékelhetőek voltak kisebb-nagyobb beakadások. Magas beállítások mellett csak 15 FPS-t produkált átlagban, ez már nem ajánlott. A Rainbox Six Siege várhatóan rosszabbat produkált: 1366×768-as felbontáson, medium-on 20 körüli, high-on pedig 15 körüli átlag FPS-t kaptunk. A Mafia II érdekes módon (szintén 1366×768-as felbontáson) közepes és magas beállítások mellett szinte ugyanazt a 30 FPS körüli értéket mutatta. Ezek alapján elmondható, hogy kompromisszumokkal ugyan, de néha-néha futtathatunk játékokat a Yoga 900-on.

Lenovo Yoga 900 teszt

Lenovo Yoga 900 teszt Lenovo Yoga 900 teszt

Lenovo Yoga 900 teszt Lenovo Yoga 900 teszt

Memória, háttértár, bővíthetőség

Memória téren az alapmodell 4GB (1x4GB) DDR3 1600MHz-es modullal érkezik, ami sajnos az alaplapra van forrasztva. Ez a megoldás az ultrabookok körében egyre inkább elterjedt, ami a méretet ugyan segít csökkenteni, viszont ennek a bővíthetőség látja kárát. Ha 8GB memóriát szeretnénk, akkor ki kell fizetnünk az 50 000 Ft-os felárat, ezért persze egy i7-es processzor is jár az i5 helyett, tehát nem kizárólag a memóriáért fizetünk ennyit.

Az SSD teljesítményére nem lehet panasz: a tesztek során körülbelül 540MB/s-os olvasási és 360MB/s-os írási sebességet mértünk. A BOOT idő teljesen kikapcsolt állapotból nagyjából 8 másodpercet vesz igénybe. Az M.2-es foglalatnak köszönhetően az alap 256GB-os SSD-t le tudjuk cserélni nagyobbra (hacsak nem a legdrágább modellt vettük meg eredetileg).

Lenovo Yoga 900 teszt

Lenovo Yoga 900 teszt Lenovo Yoga 900 teszt

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A CPU és az integrált GPU hőmérséklete alapjáraton 35°C körül volt, ami teljesen jónak mondható. A burkolati értékek emellett 24 és 27°C között mozogtak. Terhelés mellett a CPU és GPU esetén ez 60°C-ot jelent, ami kicsit magas, de még mindig a normál értékeken belül van. A hőelvezetésnek köszönhetően a burkolat ebből nem érzékelt sokat, a legmelegebb ponton is csak 36°C körüli értéket mértünk, a hardverek elhelyezkedése miatt. Alapjáraton gyakorlatilag nincs hangja a gépnek, terhelés közben kicsit zajosnak mondható.

Az üzemidő a tesztek során rendkívül jónak bizonyult. A 66W-os akkumulátornak köszönhetően a HD filmek lejátszását majdnem 8 óráig bírja a gép, általános használat mellett pedig (böngészés, stb.) 6 órát. Még magas terhelés (játékok futtatása) mellett is több, mint 4 óra kellett a gépnek, hogy megadja magát.

Lenovo Yoga 900 teszt

Értékelés

Összességében elmondható, hogy a Yoga 900 nem okoz csalódást az ultrabook kategórián belül. Ezek a gépek sajnos még mindig elég borsos áron kerülnek értékesítésre (ezt mutatja az alapmodell 400 000 Ft-os ára is), de nem lehet ezt negatívumként megemlíteni egyik ilyen gépnél sem. Ezen kívül van néhány tulajdonsága, ami alapvetően is drágább kategóriába sorolja – pl. a QHD+ érintőkijelző, IPS panellel. Hardveres fronton sem okoz csalódást a processzorral, valamint az SSD-vel. Az viszont eléggé indokolatlan, hogy a 400 000 Ft-os árba nem fért bele az alap 8GB memória, tekintve, hogy milyen kis tétel ez. A játékokon futtatott teszt mutatja, hogy kompromisszumokkal ugyan, de használható erre is a Yoga 900. A magas üzemidő szintén egy nagy pozitívum.

A konkurens gyártóknál is találunk hasonlóan jó gépeket, pl. HP EliteBook 820 G2, vagy Dell Latitude E7250. Ettől függetlenül nehéz belekötni a Yoga 900-ba, így bátran ajánljuk mindenkinek, aki ultrabookot keres manapság.

Lenovo Yoga 900 teszt

Lenovo Yoga 900 teszt

Lenovo Yoga 900 teszt Lenovo Yoga 900 teszt

Lenovo Yoga 900 teszt Lenovo Yoga 900 teszt

Lenovo Yoga 900 teszt Lenovo Yoga 900 teszt

Marci

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét