A Fehér Ház kiadná a mesterséges intelligenciákra vonatkozó „AI Bill of Rights” dokumentumot

0
340

Előfordulhat, hogy ez még mindig nem lesz elegendő a magánélet megfelelő védelméhez.

A Fehér Ház kiadott egy tervezetet az „AI Bill of Rights”-ról, amely az automatizált rendszerekkel kapcsolatban lévő amerikai állampolgárok magánéletét és biztonságát kívánja növelni.

A kormány Tudományos és Technológiai Hivatala (OSTP) által kidolgozott jogszabálytervezetről szóló bejelentés öt kulcsfontosságú területet említ meg a mesterséges intelligencia biztonságával kapcsolatban:
„Biztonságos és hatékony rendszerek”, „Algoritmikus megkülönböztetés elleni védelem”, „ Adatvédelem”, „Megjegyzés és magyarázat” és „Emberi alternatívák, mérlegelés és tartalék”.

A tervezet minden olyan automatizált rendszerre vonatkozik, amely esetében „megvan az esély arra, hogy érdemben befolyásolja az amerikai emberek jogait, lehetőségeit vagy a kritikus erőforrásokhoz vagy szolgáltatásokhoz való hozzáférést” – írja a Fehér Ház.

A mesterséges intelligencia szabályozása

Első pillantásra a tervben szereplő ötletek pontosan olyanok, amelyekkel a szövetségi kormánynak foglalkoznia kell, mivel a vállalkozások és kormányok az egész világon folyamataik automatizálására törekednek, mi több, efelé felé haladnak.

Ami viszont baj, hogy ezek csak ötletek. A szövetségi kormány úgy véli, hogy ezeket az elveket jogszabályban kell rögzíteni. Viszont a jogszabálytervezetben nincs semmi kötelező erejű döntés, mi több lényegében semmi nem változik.

A terv a mesterségesen intelligens automatizálási rendszerek térnyerését elkerülhetetlennek tekinti, de nem tekint rá fenyegetésként, avagy olyan tényként, mellyel szembe kéne menni.

Az OSTP (Office of Science and Technology Policy – Tudomány- és Technológiapolitikai Hivatal) azt szeretné, ha az automatizálás meghiúsulása esetén az emberi felügyelet lenne a „tartalék”, tehát mindig lenne aki ellátja a feladatot, ha probléma lép fel a rendszerben. De természetesen azt is lefektetik, hogy vannak olyan területek, például az egészségügy vagy a biztosítás, ahol az emberi munka biztosan nem lesz elhanyagolható.

A Wirednek nyilatkozva Annette Zimmermann, a Wisconsin-Madison Egyetem kutatója – akinek szakterülete a mesterséges intelligencia, az igazságosság és az erkölcsfilozófia – úgy véli, hogy a legnagyobb problémát és veszélyt az jelentené, ha olyan terveket készítenének, ami nem veszi figyelembe az automatizálást, illetve nem alkalmazza azt.

Figyelembe kell tehát venni, de adott esetben keményen fel kell lépni. A világ számos részén a mesterséges intelligencia emberek életében betöltött szerepével szemben igencsak keményen lépnek fel a jogszabályok.

Idén az Európai Parlament az Európai Unió mesterséges intelligencia-törvényének újraszövegezésén gondolkodott, néhány képviselő pedig támogatta a prediktív rendészeti tevékenység betiltását is. A szavazásra várhatóan 2022 végén kerül sor, miközben a módosítási folyamatot vezetők kijelentették, hogy a prediktív rendészet „sérti az ártatlanság vélelmét és az emberi méltóságot is”.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét