A Fujitsu egy olyan szolgáltatást indít be, amely a logisztikai adatok átalakításához és vizualizációjához nyújt segítséget

0
971

A Fujitsu a napokban jelentette be az innovatív felhőalapú logisztikai adatstandardizálási és vizualizációs szolgáltatás indítását, amely kifejezetten fuvarozók, logisztikai vállalatok és szállítók számára készült, hogy segítse őket az egész ellátási lánc hatékonyabb kezelésében. Az új szolgáltatás számos eszközt kínál az ügyfeleknek, amelyek hozzájárulnak a fenntarthatóság eléréséhez a mindennapi műveleteik során.

Az említett platform nem csupán új eszközöket biztosít, de egyben hatékony megoldást is kínál számos iparági kihívásra. Ezek közé tartozik a kamionsofőrök hiányának kezelése, a szállítmányozás karbonlábnyomának nagy mértékű csökkentése és a szigorúbb iparági szabályozásoknak való megfelelés. Ennek eredményeképpen a résztvevők számára lehetőség nyílik a fenntarthatóbb és hatékonyabb ellátási lánc kialakítására a jövőben.

Az Amazon Web Services (AWS) felhőalapú szolgáltatása új lehetőségeket teremt a logisztikai adatok kezelésében és standardizálásában, mindezt kiterjesztve az állománykezelés és a szállítás területére. Ez a szolgáltatás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy biztonságosan és könnyen megosszák értékes információikat belsős érdekelt felekkel és más vállalatokkal, ezzel elősegítve a szállítás racionalizálását és közös logisztikai tervezést különböző iparágak szereplői között az egész ellátási láncban.

Az új szolgáltatás által kínált dolgok lehetővé teszik a logisztikai adatok vizualizálását és elemzését, támogatva ezzel a vállalkozások fejlődését és a folyamatok átalakítását az ellátási lánc menedzserei számára. Mindez különösen fontos a növekvő bonyolultság és bizonytalanság között, és segíti a vállalkozásokat az alkalmazkodásban és hatékonyabb működésük biztosításában.

A Fujitsu a Fujitsu Uvance Trusted Society nevű szolgáltatás részeként 2023. december 14-től tette elérhetővé a szolgáltatást a japán piacon. Az innovatív megoldás célja az, hogy hozzájáruljon a környezetcentrikus és ellenálló társadalom létrehozásához, ahol az emberek békében és jólétben élhetnek. Ezen kezdeményezés révén a Fujitsu a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás iránti elkötelezettségét hangsúlyozza, és a szolgáltatás elindításával hozzájárul a pozitív változásokhoz a japán társadalom és gazdaság körében.

A háttérben működő folyamatok

A japán kormány, az új munkastílus reformjának részeként, 2024 áprilisától bevezeti az új jogi szabályozást a kamionsofőrök túlórájának korlátozására Japánban. Az intézkedés célja, hogy elősegítse az egyensúlyt a munka és a magánélet között, azonban aggodalmak merülnek fel a „2024-es probléma” kapcsán, melynek során súlyos kamionsofőr-hiányra lehet számítani. Ez következtethető ki a vállalatok esetleges nehézségeiből, akik a meglévő szerződési feltételek mellett is nehezen tudják majd teljesíteni a csomagszállításokat.

A japán Kabinet szerint a logisztikai iparágban 2024 üzleti évben 14%-os, míg 2030 üzleti évben 34%-os kapacitáshiányra lehet számítani, ha nem vezetnek be megfelelő intézkedéseket. Emellett a szigorúbb vezetési időkre vonatkozó szabályok miatt a kamionsofőrök által szállítható rakomány mennyiségét is korlátozni fogják. Ezek a változások kihívások elé állítják a logisztikai vállalatokat, akiknek hasonló nehézségekkel kell majd szembenézniük a nyereség biztosítása érdekében.

A jövőben is fenntartható és stabil logisztikai műveletek biztosítása érdekében kiemelkedő jelentőséggel bír az erőforrások hatékony elosztása, beleértve a járművek és a vezetők optimális felhasználását a logisztikai iparágban.

Ezen kihívások kezelése érdekében a Japán Területfejlesztési, Infrastruktúra, Közlekedés és Turizmusügyi Minisztérium (MLIT) és a Japán Gazdaság, Kereskedelem és Ipari Minisztérium (METI) iránymutatások sorozatát hozta létre a logisztikai iparág támogatására.

A japán kormány tervezetei alapján a Fujitsu kifejlesztett egy új felhőalapú szolgáltatást, amely elősegíti a logisztikai adatok szabványosítását, és jelentős mértékben hozzájárul az ellátási lánc hatékonyságának növeléséhez. Ennek révén a vállalatoknak lehetőségük van a logisztikai folyamatok egyszerűsítésére és optimalizálására, ami hosszú távon hozzájárulhat a fenntartható és eredményes logisztikai tevékenységekhez.

Az új szolgáltatás fő jellemzői

A Fujitsu aktívan részt vett a Japán Kabinetiroda „Cross-ministerial Strategic Innovation Promotion Program (SIP) Smart Logistics Service” projektjében, amely a logisztika és kereskedelmi terjesztés adatinfrastruktúrájához szükséges technológiai kutatásokat és infrastruktúrafejlesztést támogatta. A vállalat az ezen kutatások során elért eredményeket felhasználva olyan új szolgáltatást fejlesztett ki, amely összhangban áll a már említett MLIT és a METI által kiadott logisztikai iránymutatásokkal, és előnyt biztosít más vállalatokkal szemben a gyakorlati alkalmazás terén.

A Fujitsu által kifejlesztett szolgáltatás automatikusan átalakítja és szabványosítja a logisztikai adatformátumokat, amelyek gyakran gátolják az ellátási lánc hatékonyságát. Ezzel a megközelítéssel elősegítik a vállalatok közötti együttműködést, hozzájárul a logisztikai iparág társadalmi problémáinak megoldásához, és lehetővé teszi az egész ellátási lánc optimalizálását. Ennek eredményeképpen a Fujitsu aktív szereplőként járul hozzá a fenntarthatóbb és hatékonyabb logisztikai műveletek kialakításához.

Az új megoldásban egy datahub funkció is található, amely lehetővé teszi a különböző logisztikai rendszerekből származó logisztikai adatok zökkenőmentes integrációját. Ezáltal a megoldás összehangolja és tárolja a különböző logisztikai adatokat, ideértve az állomány- és szállítási adatokat is, lehetővé téve a fejlett elemzést és a vállalatokon belüli, valamint közötti hatékony kihasználást.

Vizualizációs és elemzési funkció a logisztikai KPI segítségével

Az új szolgáltatás egy logisztikai KPI funkciót kínál, amely lehetővé teszi az összegzett logisztikai adatok numerikus vizualizációját és elemzését a fejlesztés és átalakítás érdekében. A szolgáltatás által biztosított alapvető logisztikai KPI-k standardizált formában állnak rendelkezésre, és táblázatokban, valamint grafikonokban kerülnek vizualizálásra és elemzésre. Mindez hozzájárul a vállalkozás fejlesztéséhez és folyamatátalakításához, segítve a hatékonyabb és gördülékenyebb logisztikai műveletek kialakítását.

Több vállalat általi felhasználás az ellátási láncban

A rendelkezésre álló információk segítségével és az egész ellátási lánc összekapcsolásával a megoldás lehetőséget kínál a felhasználóknak a vállalkozásuk üzleti folytonosságának erősítésére. Ez magában foglalja az állományelosztási tervezést, a disztribúciós központ üzemeltetési tervezést, valamint a járműrendezést a szállításhoz és a kiszállításhoz, mindezt standardizált logisztikai adatok felhasználásával.

A vállalatok közötti közös használaton keresztül, beleértve a járművek és vezetők megosztott használatát, a megoldás hatékonyan kezeli a sofőrhiányt, és lehetővé teszi a járműhasználat optimalizálását. Az össztávolság optimalizálásával és csökkentésével a megoldás további hozzájárulást nyújt az energiafogyasztás csökkentéséhez.

Egyedi vállalati ügyfelek általi használat

Az új szolgáltatás integrálja az ügyfelek alaprendszereiből és több logisztikai rendszerből, ideértve a WMS (raktárkezelési rendszerek) és a TMS (szállítási menedzsment rendszerek) rendszereket is, valamint az abból származó adatokat. A felhasználók a megoldást adatinfrastruktúráként használhatják a vizualizációhoz és elemzéshez a fejlesztés és átalakítás érdekében, valamint kapcsolatba léphetnek különböző felhőszolgáltatásokkal.

A szabványosított adatok felhasználásával az ellátási láncban a megoldás további támogatást nyújt az ügyfeleknek az élelmiszerpazarlás megelőzésében a kereslet pontosabb előrejelzésének javításával és az állomány optimalizálásával.

Vészhelyzet esetén a megoldás további lehetőséget teremt gyors helyzetelemzésre és vészhelyzeti intézkedésekre is, beleértve az alternatív szállítási és kiszállítási módszereket is. Ezáltal a szolgáltatás nemcsak a mindennapi működés optimalizálásában, hanem váratlan helyzetek kezelésében is segítséget nyújt a felhasználóknak.

Jövőbeli tervek

A jövőben a Fujitsu tervezi az új szolgáltatás összekapcsolását más Fujitsu Uvance szolgáltatásokkal, együttműködve a globális szállítókkal annak érdekében, hogy erősítse az ügyfelek üzleti folytonosságát és hozzájáruljon a logisztikai ipar társadalmi problémáinak megoldásához.

2021-ben az AWS-szel kötött stratégiai együttműködési megállapodás részeként az új szolgáltatást egy szervermentes architektúrában valósítják meg. Ez az architektúra lehetővé teszi az agilis modern alkalmazásfejlesztést az AWS Professional Services támogatásával. A Fujitsu továbbra is elkötelezett marad az új megoldás képességeinek bővítése mellett, hogy még jobban kielégítse a jövőbeli ügyfél- és iparági igényeket. Ez a folyamat részét képezi a vállalat elkötelezettségének, hogy folyamatos innovációs és a technológiai fejlődést érjen el.

Tetsuya Aida, az Amazon Web Services Japan GK Stratégiai Integrációjának Senior Menedzsere kiemelte: „A felhőtechnológia gyorsan átalakítja a logisztikai ipart, lehetővé téve az adatalapú betekintések felhasználását a munkavállalói produktivitás növelése és az üzleti növekedés felgyorsítása érdekében. Az Amazon Web Services Japan GK örömmel fogadja a Fujitsu új szolgáltatásának bejelentését. A Fujitsunak széleskörű tudása és tapasztalata van a mobilitás és a logisztika területén, és az AWS-szel együttműködve digitális átalakulást hajthat végre különböző iparágakban. Célunk, hogy ez a megoldás hozzájáruljon a problémák megoldásához nemcsak a logisztikai iparban, hanem mindennapi életünkben is, és támogassa az ügyfeleket vállalkozásuk innovációjában.”

Tomohiro Okuzumi, a Japan Physical Internet Center végrehajtó igazgatója is kifejtette álláspontját: „A Logistics Information Standard Guidelines révén a JPIC azt célozza meg, hogy hozzájáruljon a fenntartható logisztika megvalósításához a beszállítási láncban működő raktárak, tehergépjárművek és vasúti közlekedés, valamint a logisztikai iparban dolgozó emberi erőforrások közötti tervezési információk együttműködésének (kapcsolódásának) és közös felhasználásának (megosztásának) lehetővé tételével. Úgy gondoljuk, hogy a Fujitsu új szolgáltatása hozzájárulhat a társadalmi problémák megoldásához a logisztikai adatok szabványosításával.”

Összegzés

Az új Fujitsu szolgáltatás egy innovatív felhőalapú logisztikai adatstandardizálási és vizualizációs platform, melyet a vállalat a Fujitsu Uvance Trusted Society programja keretében hozott létre. Célja, hogy segítse a fuvarozókat, logisztikai vállalatokat és szállítókat az ellátási lánc hatékonyságának növelésében és a fenntarthatóság elérésében. Az AWS felhőalapú szolgáltatás révén lehetővé teszi a logisztikai adatok standardizálását, megosztását és vizualizációját, támogatva ezzel a fenntarthatóbb és hatékonyabb logisztikai műveleteket.

Különböző funkciókat kínál az új szolgáltatás, beleértve az automatikus adatátalakítást és szabványosítást, valamint egy datahub funkciót a logisztikai rendszerek közötti zökkenőmentes integrációhoz. Emellett a szolgáltatás logisztikai KPI funkciót is tartalmaz a numerikus vizualizáció és elemzés érdekében. A Fujitsu célja, hogy a szolgáltatás révén hozzájáruljon a kamionsofőrhiány kezeléséhez, a szénlábnyom csökkentéséhez és az iparági szabályozásoknak való megfeleléshez.

A szolgáltatás részeként a Fujitsu elkötelezettséget vállal a fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalás iránt. A vállalat tervezi a szolgáltatás továbbfejlesztését és integrációját más Uvance szolgáltatásokkal a globális szállítókkal való együttműködés elősegítésére. Eme szolgáltatásnak az AWS-szel kötött stratégiai együttműködési megállapodás részeként szervermentes architektúrában valósítják meg, és a Fujitsu továbbra is elkötelezett a technológiai fejlődés és innováció mellett. Az ellátási láncban való széleskörű alkalmazása segíthet az ügyfelek üzleti folytonosságának erősítésében és a logisztikai ipar társadalmi problémáinak megoldásában.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét