A Fujitsu és a Linux Foundation közösen elindítják az automatizált gépi tanulási- és mesterséges intelligencia technológiájukat

0
887

A Fujitsu Limited és a Linux Foundation hivatalosan bejelentették, hogy a Fujitsu automatizált gépi tanulási és mesterséges intelligencia technológiái mostantól nyílt forráskódú szoftverként is elérhetőek. Nagy hype kísérte megjelenésüket az “Open Source Summit Europe 2023” előtt, amelynek eseményei 2023. szeptember 19-21. között zajlottak Bilbaóban, Spanyolországban. Ez a két projekt széleskörű lehetőségeket kínál a felhasználók számára. Az új szoftverek lehetővé teszik az automatikus kódgenerálást az új gépi tanulási modellekhez, továbbá olyan technológiákat kínálnak, amelyek segítenek kezelni a képzési adatokban rejlő megoldatlan dolgokat is.

Az augusztus 24-én tartott ülésen a Linux Foundation jóváhagyta két izgalmas új projektjét, a SapientML és az Intersectional Fairness inkubációját. Ezek a projektek azt a célt szolgálják, hogy ösztönözzék a világ minden táján tevékenykedő fejlesztőket, és inspirálják őket az AI és gépi tanulás terén történő további kísérletezésre és innovációra. A jövőben több eseményt is terveznek, hogy aktívan bevonják a közösséget, és elősegítsék az open source AI terjedését és népszerűsítését. Ezek a lépések hozzájárulnak az AI terület fejlődéséhez és a közösség széleskörű részvételéhez.

Ezen projektek keretében a Fujitsu és a Linux Foundation közös célja, hogy tovább demokratizálják az AI-t, és olyan világot hozzanak létre, ahol a fejlesztők világszerte könnyedén és biztonságosan vehetik igénybe a legfrissebb technológiákat nyílt platformokon keresztül. Ez lehetővé teszi számukra, hogy új alkalmazásokat fejlesszenek ki, és innovatív megoldásokat találjanak a vállalkozások és a társadalom előtt álló kihívásokra.

Vivek Mahajan (Fujitsu Limited SEVP, CTO és CPO) elmondta: „Az AI technológiák nyílt forráskódú elérhetősége új ajtókat nyit meg a fejlesztők számára világszerte az innováció terén, és csökkenti a belépési korlátokat számos iparágban. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy együttműködhetünk a Linux Foundation-nel, és hozzájárulhatunk az AI további fejlődéséhez és terjedéséhez a Fujitsu AI technológiák nyílt forráskódú projektjeként a SapientML és az Intersectional Fairness keretein belül.”

Jim Zemlin, a Linux Foundation végrehajtó igazgatója elmondta: „Nagy várakozással tekintünk arra, hogy a Fujitsu automatizált gépi tanulási és mesterséges intelligencia technológiáinak nyílt forrásként való elérhetősége jelentősen hozzájáruljon az AI fejlesztéséhez és elterjesztéséhez. Az Linux Foundation örömmel fogadja ezt a két projektet, és izgatottan várjuk, hogy együttműködve alakíthassuk az AI jövőjét.”

Japán vezető AI fejlesztője elkötelezett az nyitott innováció iránt. A Fujitsu Japánban egyértelműen vezeti az AI területén tartott szabadalmak számát, összesen 970 szabadalmat szereztek 2014 és 2022 októbere között. Ráadásul 2023 áprilisában bemutatták a “Fujitsu Kozuchi” projektet, amely a Fujitsu AI Platform néven fut. A Kozuchi lehetőséget teremt a felhasználók számára, hogy gyorsan és biztonságosan tesztelhessék az előrehaladott AI technológiákat. Ezen felül széleskörű hozzáférést biztosít a Fujitsu legfejlettebb AI technológiáihoz, amelyek elérhetők a vállalat számos ügyfeleinek és partnereinek.

Az AI jelenleg az egyik legdinamikusabban fejlődő technológiává vált, és komoly hozzájárulást nyújt különféle társadalmi és ipari problémák megoldásában. Ugyanakkor ez a folyamatos fejlődés magas szintű szakértelmet követel meg az AI technológiák fejlesztése és működtetése terén. Az AI technológia „tisztességességével” kapcsolatos aggodalmak is fokozódnak. Annak érdekében, hogy lehetővé tegyék az AI további terjedését és fejlesztését, kulcsfontosságú egy olyan platform létrehozása, amely segíti az AI technológiák nyílt megosztását a világ minden táján tevékenykedő mérnökökkel.

A Linux Foundation, mint nonprofit technológiai konzorcium, évente körülbelül egy tucat kiválasztott technológiát jóváhagy nyílt forráskódú projektek fejlesztéséhez. Az egyik ilyen kiemelkedő példa a Fujitsu automatizált gépi tanulási és mesterséges intelligencia technológiák nyílt forráskódú szoftverként való elérhetővé tétele volt. Ennek eredményeként a fejlesztők világszerte hozzáférhetnek és használhatják a Fujitsu technológiáját forráskód szinten, ami felgyorsítja a technológia fejlődését és új alkalmazások fejlesztését.

Ugyanakkor a Linux Foundation nem csak az innováció ösztönzését tűzte ki célul, hanem azokra az aggodalmakra is összpontosít, amelyek az AI tisztességességével és átláthatóságával kapcsolatosak. Az etikai szempontok és az AI működése kritikus prioritást képviselnek az alapítvány számára, és az AI területén elérhető fejlesztéseket olyan irányba terelik, amelyek támogatják az átláthatóságot és a tisztességet az AI alkalmazásokban.

A két AI projekt a következőkkel foglalkozik:

A SapientML egy olyan projekt, amely elsősorban az automatizált gépi tanulás (AutoML) technológiájának fejlesztésére összpontosít. Ennek a technológiának a célja, hogy kódot generáljon gépi tanulási modellek gyors létrehozásához, különösen táblázatos adatok felhasználásával. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően az adatkutatók képesek lesznek gyorsan és hatékonyan létrehozni pontos és könnyen értelmezhető AI modelleket. Ez az innováció lehetővé teszi az adatkutatók számára, hogy azonnal magas szintű modelleket generáljanak, majd finomhangolják azokat a generált kóddal a jobb teljesítmény és pontosabb eredmények elérése érdekében. Ennek eredményeként a modellfejlesztési folyamat egyszerűsödik és gyorsabbá válik.

Az Intersectional Fairness projekt kifejezetten a tisztesség kérdésére összpontosít, különös hangsúllyal azokra az elfogultságokra, amelyek jelen lehetnek a AI alkalmazásokban. Ennek a projektnek a célja, hogy növelje az AI rendszerek tisztességét, hogy ebből kifolyólag ne diszkriminálják az embereket különböző csoportokhoz való tartozásuk alapján. Az erőfeszítésekkel az AI alkalmazásokat igazságosabbá és elfogadhatóbbá kívánják tenni a szélesebb közönség számára. Ezek a projektek összességében hozzájárulnak az AI technológia fejlődéséhez és elterjedéséhez, miközben különös figyelmet fordítanak az értelmezhetőségre és az igazságos alkalmazásra.

Például, egy feltételes vizsgán a fiatal nők átmenési aránya mindössze 33,3%, ami lényegesen alacsonyabb, mint más csoportok esetében. Ez az elfogultság az átmenési arányok közötti különbségként nyilvánul meg, de csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor az arányok elemzése során az attribútumok kombinációját is figyelembe veszik. Az AI tisztességgel kapcsolatos technológiája olyan megoldásokkal dolgozik, amelyek csökkentik az ilyen elfogultságokat, miközben megőrzik a szükséges pontosságot. Ennek érdekében olyan módszereket alkalmaz, amelyek lehetővé teszik az elfogultság beállítását minden csoport számára, és annak elfogadható szintjének újraértékelését a teljes perspektívából. Az ilyen technológia segít a tisztességes és objektív döntéshozatal előmozdításában az AI alkalmazásokban.

A Fujitsu továbbra is folytatja technológiáinak fejlesztését az automatizált gépi tanulás és az AI tisztessége terén, például a Fujitsu AutoML és a Fujitsu AI Ethics for Fairness szoftverek révén. Emellett számos AI technológiát és grafikus felhasználói felületet is elérhetővé tesz a Fujitsu Kozuchi (Fujitsu AI Platform) keretében. A jövőben a Fujitsu továbbra is tervez technológiafrissítéseket az összes projektjéhez az AI platformján. Ennek célja, hogy biztosítsa, hogy a felhasználók mindig hozzáférjenek a legfrissebb fejlesztésekhez és lehetőségekhez a gépi tanulás és az AI területén. Ez lehetővé teszi, hogy a Fujitsu által kínált technológiák mindig naprakészek legyenek, és a felhasználók kihasználhassák az állandó fejlesztéseket és innovációkat az AI terén.

Összegzés:

A Fujitsu és a Linux Foundation által bejelentett nyílt forráskódú AI projektek valóban óriási potenciállal rendelkeznek, és jelentős előrelépés az AI területén. Az ilyen projektek nyitottá teszik az AI technológiákat, és lehetővé teszik a fejlesztők és kutatók számára, hogy könnyen hozzáférjenek és használják azokat. Az automatizált gépi tanulás (AutoML) technológia, mint a SapientML projekt része, különösen izgalmas lehetőségeket rejt magában. Ez segíthet abban, hogy az AI fejlesztés kevésbé szakértőknek is elérhető legyen, így bővülhet azok köre, akik új és innovatív alkalmazásokat hoznak létre.

Az AI tisztességének kérdése is kulcsfontosságú. Az, hogy az AI alkalmazások hogyan kezelik az elfogultságokat és az igazságosságot, kritikus szempont lehet azok elfogadásában és széles körű alkalmazásában. Az Intersectional Fairness projekt olyan megoldásokat fejleszt, amelyek segíthetnek csökkenteni az ilyen elfogultságokat, és ezzel együtt javítják az AI alkalmazások társadalmi elfogadottságát.

Az AI technológia folyamatos fejlődése és az open source projektek terjedése valóban rendkívül fontos a jövőbeni innovációhoz és fejlődéshez. Az AI területen való együttműködés, tudásmegosztás és nyitottság hozzájárulhat ahhoz, hogy az AI technológia szélesebb körben és igazságosabban használható legyen. A Fujitsu és a Linux Foundation együttműködése példa lehet más vállalatok és szervezetek számára arra, hogy hogyan lehet előmozdítani az AI technológia fejlődését és tisztességét. Az open source projektek pedig lehetőséget kínálnak a közösség számára, hogy aktívan részt vegyen az AI fejlesztésében és az innovációjában.

Az AI terület továbbra is nagy potenciált hordoz magában, és a jövőben várhatóan további izgalmas fejleményekre számíthatunk ezen a területen. Az AI alkalmazások szélesebb körű elfogadása és tisztessége kulcsfontosságú a technológia fenntartható fejlődéséhez és pozitív társadalmi hatások eléréséhez.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét