A Fujitsu Japan és a Juntendo Egyetem közös kutatást indít egy katasztrófa-ellenálló, digitális orvosi rendszer érdekében

0
680

A Fujitsu Japan és a Juntendo Egyetem bejelentette, hogy elindítják a „Medical Digital Resilience Research” kurzust, amely egy olyan ellenálló, katasztrófákat kibíró orvosi rendszer megvalósítására összpontosít, amely lehetővé teszi az orvosi szolgáltatások folyamatos biztosítását még nagy terhelés esetén is – legyen az természeti katasztrófa vagy világjárvány. A kurzus 2024. júniusától kezdődően 3 évig fog folyni.

A kurzus ötvözi a Juntendo Egyetem kritikus ellátással és katasztrófaorvoslással kapcsolatos ismereteit a Fujitsu Japan digitális technológiájával azzal a céllal, hogy keretet építsen a katasztrófa sújtotta egészségügyi intézmények számára, hogy gyorsan összegyűjtsék és megosszák a helyreállítást segítő információkat.

A Fujitsu Japan és a Juntendo Egyetem kifejezetten támogatni fogja olyan technológiák fejlesztését, amelyek támogatják az olyan jellegű információgyűjtést melyek betekintést engednek a katasztrófa sújtotta területek körülményeibe, beleértve a forgalmi torlódásokra és tüzekre vonatkozó adatokat is. Ez lehetővé teszi az egészségügyi személyzet és a helyi hatóságok számára, hogy koordinálják a tervezést és adatközpontú döntéseket hozzanak, valamint előrejelzéseket készítsenek a betegek mennyiségéről és az ellátmányszállítási útvonalak optimalizálásáról olyan eszközök segítségével, mint a Fujitsu árvízi információs előrejelző technológiája. Mindezt kórházak használhatnák.

A háttér

A COVID-19 világjárvány és a természeti katasztrófák – például földrengések, tájfunok és árvizek – nyomán megnövekedett tudatosság által az egészségügyi intézmények üzletmenet-folytonossági terveinek elkészítése sürgős prioritássá vált Japánban. Komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy biztosítják az egészségügyi szolgálatok további méretüknek és funkciójuknak megfelelő szerepkörben maradását. Ha azonban az érintett területeken nagyszabású katasztrófa következik be, az egészségügyi szükségletekre vonatkozó információk (például a sérültek és betegek száma, valamint ezen esetek súlyossága, illetve a rendelkezésre álló egészségügyi erőforrásokra vonatkozó információk) a jelenlegi körülmények között nehezen kezelhetők lennének. Mindez az adott krízishelyzet közepén komoly károkkal járna. Ezen információk nagy részét jelenleg analóg módszerekkel kezelik, az adatok gyűjtése és a logisztika koordinálása pedig manuálisan történik.

Ez komoly kihívás elé állítja az egészségügyi intézményeket és a frontvonalban dolgozókat. A dolgozók számára nehézséget okoz, hogy valós időben dolgozzák fel a rendelkezésre álló egészségügyi erőforrások mennyiségét és minőségét, valamint a kereslet szintjét, ami rendkívül ingadozó lehet egy súlyos katasztrófa után.

A közös kutatás vázlata

Időszak: (2024. június 1-től 2027. május 31-ig)
Címe: Medical Digital Resilience Research Course
Felelős: Ken Okamoto professzor, a Juntendo Egyetem Urayasu Kórházának Sürgősségi Orvosi Osztályának igazgatója
Helyszín: Juntendo Egyetemi Urayasu Kórház (Urayasu City, Chiba prefektúra)
A kutatás tartalma:

  • A katasztrófagyógyászathoz szükséges információk valós idejű gyűjtése és megosztása a hatékonyságnövelés érdekében
  • Az egészségügyi erőforrások vizualizálása és megfelelő elosztása a katasztrófa sújtotta területeken
  • Olyan rendszer kialakítása, amely megfelelően meg tudja osztani az információkat egy kórházon belül más helyi, regionális és országos egészségügyi intézményekkel

Szerepek:

  • Juntendo Egyetemi Urayasu Kórház: Tudás és egészségügyi erőforrások (orvosok, nővérek stb.) biztosítása a sürgősségi ellátásban és a katasztrófaorvoslásban, a rendszerkövetelmények meghatározása, a rendszer hatékonyságának értékelése
  • Fujitsu Japan: Orvosi és katasztrófa-információk gyűjtése, az ellátás optimális szállítási útvonalának előrejelzése, digitális technológia biztosítása a kórházi működés szimulálásához katasztrófa idején és normál idő időszakban, rendszerkövetelmények elemzése, tervezés és kódolás

Jövőbeli tervek

A Juntendo Egyetem Urayasu Kórháza a nap 24 órájában és az év 365 napján biztonságos és magas színvonalú orvosi ellátás biztosításával védi a betegek életét és egészségét, valamint elősegíti a helyi egészségügyi intézményekkel való együttműködést. Emellett regionális katasztrófa-báziskórházként a Juntendo Egyetemi Urayasu Kórház továbbra is kulcsszerepet fog játszani a szükséges orvosi ellátásban katasztrófák esetén.

techkalauz.hu – az online techmagazin