A Fujitsu kutatása feltárta a szakadékot a „fenntarthatósági átalakulás” valósága és jelenlegi megítélése között

0
48

A szervezetek 61%-a állítja, hogy előrehaladott állapotban van a fenntarthatóság terén, azonban a valóság az, hogy 10-ből kevesebb mint 1 szervezet teljesítette csak a legfontosabb fenntarthatósági követelményeket.

A Fujitsu ma bejelentette azon kutatásának eredményét, melynek elkészítésével ő maga bízta meg az FT Longitude, a Financial Times csoport kutatási és tartalommarketing szakosztályát. A legtöbb szervezet úgy nyilatkozott, hogy a fenntarthatósági törekvések elsőszámú prioritásként jelennek meg náluk, leginkább három területen: környezeti, gazdasági és társadalmi.

A kutatás azonban azt mutatja, hogy kevés szervezet valósult ténylegesen igyekvőnek, ugyanis a legtöbben nem feleltek meg a „Fenntarthatósági Átalakulás” legfőbb követelményeinek – annak ellenére, hogy saját maguk szerint ők igenis tesznek ezért. A szakadék jól látható az alábbi ábrán, amely azt is jelzi, hogy a megkérdezett szervezetek mindössze 26%-a valósított meg egészségügyi és jóléti kezdeményezéseket a munkavállalók számára, és csak 12%-uk használ vagy hoz létre szén-dioxid-semleges termékeket.

A jelentés azt is megállapítja, hogy a szervezetek több mint kétharmada (68%) szerint a fenntarthatósági átalakulás nem lesz sikeres jelentős technológiai befektetések nélkül. Arra a kérdésre, hogy milyen támogatásra van szükségük a fenntarthatósági átalakulás eléréséhez, 42%-uk azt mondta, hogy a meglévő/örökölt technológia átalakításához lenne szükség leginkább a segítségre.

Kulcsfontosságú megállapítások

A „sustainability gap”, avagy a fenntarthatósági szakadék

Míg a szervezetek 61%-a úgy gondolja, hogy jelentős előrelépést tett a fenntarthatóság felé, tízből kevesebb mint egy teljesített olyan fontos fenntarthatósági követelményeket, mint a fenntartható ellátási láncok fejlesztése (9%), a nettó nulla (net zero) státusz elérése (2%) és a környezeti vészhelyzetekre való felkészülés (7%).

A szervezeteknek támogatásra van szükségük technológiai átalakításukhoz

A kutatás azt mutatja, hogy a szervezetek befektetnek a modern technológiába, felismerve, hogy ez alapvető lépést jelent számos fenntarthatósági átalakítási kezdeményezés támogatásában. Mindazonáltal a jelentés arra is rávilágít, hogy a meglévő/örökölt technológia átalakításához nyújtott segítség hiánya az egyik fő gond azon szervezetek számára, amelyek előrelépést kívánnak tenni fenntarthatósági átalakulás felé.

Changemakers – Akik elhozzák a változást

Azonosításra került azonban egy szűk kör, akiket csak úgy emlegetnek, mint „changemakers”. Ők játnak legelöl a fenntarthatósági törekvések terén. Ez a csoport, a vizsgált szervezetek 6%-át teszi ki, ők a vezetők a fenntarthatóság és a technológia terén. A csoport jelentős előrelépést tett fenntarthatósági céljainak elérése érdekében azáltal, hogy erőfeszítéseiket innovatív technológiával hajtották végre. Ők járnak legelől mind a fenntarthatósági követelmények, mind a technológiai átalakulás terén.

A technológia kulcsfontosságú a fenntarthatósági átalakulás sikeréhez vezető úton

A Fenntarthatósági Átalakulásban való sikerességhez a vállalatoknak fenntarthatónak kell lenniük, valamint technológia szempontjából szükségük van az előrehaladottságra. Ha a szervezetek sikeresek akarnak lenni Fenntarthatósági átalakítási terveikben, nem elég csak a fenntarthatóságra összpontosítani. Az egészben kulcsszerepet játszik a technológia.

Konklúzió

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a megvalósítás kérdése a legfontosabb eleme a fenntarthatósági átalakulásnak. A szándék és a motiváció már megvan, de a szervezeteknek támogatásra van szükségük ahhoz, hogy leküzdjék a céljaik elérését gátló akadályokat. A Fujitsu abban segíthet ügyfeleinek, hogy problémaközpontú megközelítést alkalmaz, valamint technológiai és innovációs megoldásokat nyújt az üzleti és társadalmi célok elérése érdekében.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét