A globális informatikai cégek igazgatói készek a mesterséges intelligencia skálázására, azonban maguk a szervezeték még nem

0
587

– A Lenovo éves globális informatikai CEO-król szóló jelentése szerint az AI az IT legsürgetőbb prioritása, mely mellé csak a kiberbiztonság sorolható
– A skálázhatóság legnagyobb akadálya azonban az elfogadás és a biztonság

Harmadjára készíti el a Lenovo éves globális CIO jelentését. A CIO mozaikszó az informatikai igazgatókat rejti. A jelentés megállapításai szerint a mesterséges intelligencia a CIO-k legfontosabb prioritása. Az „Inside the Tornado: How AI is Reshaping Corporate IT Today” feltárja, hogy bár az informatikai igazgatóknak sürgősen adoptálniuk és skálázniuk kell az AI-t, ambícióikat veszélyezteti a sebesség, a biztonság és más szervezeti funkciók, amelyek elmaradnak az AI-készültségtől.

A korábbi évekkel éles ellentétben az informatikai igazgatók nem hagyományos felelősségeket vállalnak azért hogy az alapvető IT-funkciókra összpontosítsanak. Az informatikai igazgatók valamivel több mint fele (51%) úgy érzi, hogy az AI/ML sürgősen kezelendő prioritás, amelyhez csak a kiberbiztonság párosul. Ez a sürgősség közvetlenül összefügg azzal a nyomással, amely az informatikai igazgatókra nehezedik az üzleti hatások előmozdítása érdekében, nem pedig a működési karbantartás és megőrzés érdekében. Az informatikai igazgatók 84%-a úgy nyilatkozott, hogy értékelésükben még sosem játszott ekkora szerepet üzleti eredménymutatójuk.

„A mai informatikai igazgatók az innováció tornádójában dolgoznak. Miután az IT több éven át terjeszkedett a nem hagyományos felelősségi körök felé, most azt látjuk, hogy a mesterséges intelligencia hogyan kényszeríti vissza az informatikai igazgatókat az alapvető megbízatásukra” – mondta Ken Wong, a Lenovo Solutions and Services Group elnöke. „Ezt a mesterséges intelligencia bevezetésének egyértelmű ígérete és az IT-vezetőkre nehezedő nyomás vezérli, hogy bizonyítsák ezeknek a befektetéseknek az értékét, és mérhető üzleti eredményeket érjenek el.”

Az informatikai igazgatók optimisták az MI hatását illetően – 80%-uk úgy érzi, hogy az AI áttörései és fejlesztései jelentős hatással lesznek az üzletmenetükre. Ugyanakkor az informatikai igazgatók az elfogadás sebességét és a biztonságot tekintik a mesterséges intelligencia skálázhatóságának legjelentősebb akadályainak. Szervezeteik nagy része nem áll készen a mesterséges intelligenciára, ez pedig az AI skálázhatóságát nagyban csökkenti. Különösen a következőkre hívták fel a figyelmet: új termékvonalak (78%), vállalati politika / etikus használat (76%), ellátási lánc (74%), informatikai műszaki ismeretek (51%).

Az informatikai igazgatók 61 százaléka azt mondta, hogy nagyon vagy rendkívül nagy kihívást jelent a beruházás megtérülésének (ROI) bemutatása a technológiai befektetések tekintetében. Míg az informatikai igazgatók 96%-a a következő 12 hónapban a beruházások növekedésére számít, a válaszadók 42%-a elismeri, hogy legalább két-három évig nem számít pozitív megtérülésre az AI-befektetésekből.

A mesterséges intelligencia a fenntarthatósághoz is hozzájárul

A fenntarthatóság továbbra is az informatikai igazgatók szerepének egyik fő összetevője, de ezt némileg bonyolítja az a tény, hogy a válaszadók 38%-a elismeri, hogy a fenntarthatóság prioritást veszít, mivel az erőforrásokat a mesterséges intelligencia elfogadása felé vonják. Végső soron az informatikai igazgatók az AI-t a fenntarthatóság pozitívumának tekintik – 78%-uk szerint a mesterséges intelligencia kihasználása könnyebbé teszi szervezetük IT-fenntarthatósági céljainak elérését.

A humán tőkével és a pénzügyi erőforrásokkal kapcsolatos kérdések továbbra is fennállnak

Míg az informatikai igazgatók optimista beszámolót osztanak meg az IT saját mesterséges intelligenciára való felkészültségéről, a mesterséges intelligencia folyamatos fejlődése további humán- és pénzügyi hiányosságokat okozhat. Az informatikai igazgatók 89%-a arra figyelmeztet, hogy az AI-technológiák folyamatos skálázásával a humán tőke szerepe még fontosabbá válik. A várható költségvetési korlátok mellett kihívást jelenthet a létszám növelése az AI-ambícióknak megfelelően.

Míg az informatikai igazgatók 96%-a azt mondja, hogy a következő évben megnövekedett mesterségesintelligencia-befektetésekre számít, csak 20%-uk számít 10%-nál nagyobb teljes IT-költségvetésre. Az informatikai igazgatók elismerik, hogy a mesterséges intelligencia feltárása és alkalmazása elvonja az erőforrásokat és a figyelmet más kulcsfontosságú IT-területekről, mint például a felhőtechnológia bevezetése/digitalizálás (48%), a fenntarthatóság (38%) és az alkalmazottak javadalmazása (38%).

Lehetőségünk van arra, hogy segítsünk a vállalkozásoknak megérteni a mesterséges intelligenciát, felgyorsítani annak léptékét. Illetvetanácsot adunk arra vonatkozóan, hogyan lehet hatékonyan mérni e befektetések hatását. Ügyfeleink már most is kihasználják a mesterséges intelligenciát a fenntarthatóság, a biztonság és a digitális átalakítás érdekében tett erőfeszítések előmozdítása érdekében. Segíthetünk nekik további eredmények elérésében azáltal, hogy összefüggő telepítési stratégiákat dolgozunk ki, amelyek megfelelnek a CIO-k kihívásainak.” – tette hozzá Wong.

techkalauz.hu – az online techmagazin