A személyre szabott orvoslás és a kvantumszámítástechnika kutatása érdekében összefog a Fujitsu és a BSC

0
53

A kettős együttműködési megállapodás elősegíti a klinikai adatok hasznosítását és a kvantumszámítógépek szimulációját célzó projektek fejlesztését.

A Barcelonai Szuperszámítógép Központ – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) és a Fujitsu Limited április 19-én kettős együttműködési megállapodást írt alá a személyre szabott orvoslás előmozdítása érdekében a klinikai adatok hasznosításán keresztül, valamint a ’kvantumszimulációs technológiák fejlesztése tenzorhálózatok segítségével’ kutatására. E megállapodás alapján a két fél 2023 májusában kezdi meg a közös munkát.

Az első közös projekt célja, hogy a BSC-t és a Fujitsut egy új területen vezetővé tegye – mely terület kulcsfontosságú a precíziós orvoslás lehetővé tételében. Ez nem más, mint a klinikán felhasználható különböző típusú adatokban rejlő potenciál kiaknázása, a genom molekuláris jellemzőitől a legnagyobb röntgenfelvételekig. Ezzel a két fél nemcsak a betegségek felderítési arányának javításához járul hozzá, hanem az orvosok terheinek csökkentéséhez is a betegségek diagnosztizálása során. Nagy erőfeszítéseket tesznek a klinikai adatok elérhetővé tételére nemzeti és európai szinten is, de az ilyen adatok teljes körű kiaknázására szolgáló technológiák fejlesztése még korai szakaszban jár.

A projekt ötvözi a BSC Life Sciences osztályának az orvosi feljegyzések természetes nyelvű feldolgozásával, genomikával és többrétegű hálózatokkal kapcsolatos szakértelmét a Fujitsu genomikai mesterséges intelligencia, nagyszabású ok-okozati összefüggések, számítógépes látás és HPC nagysebességű számítástechnika területén végzett kutatásaival.

A résztvevők célja egy következő generációs nagyszabású multimodális mesterséges intelligencia technológia létrehozása a precíziós gyógyászatban azáltal, hogy orvosi adatokat közöl nagy volumenben. Az együttműködés másik prioritása a „digital twins” avagy „digitális ikrek” fejlesztése az orvosi biológia, a genomika, az orvosi és a képalkotó technológiák felhasználásával a biológiai folyamatok és a sejtkölcsönhatások modelljeihez.

Kvantumszámítási szimuláció

A második együttműködési kezdeményezés a kvantumáramkörök tenzorhálózatok segítségével történő szimulációjára összpontosít. A kvantumszámítógépek szimulációja lehetőséget kínál új kvantum algoritmusok tervezésére, fejlesztésére és tesztelésére olyan körülmények között, amilyenek kísérleti fázisban még nem állnak rendelkezésre.

A kvantumáramkörök számítási skálájának bővítése folyamatos kihívást jelent, mivel a jelenlegi kvantumszimulátoroknak meg kell duplázni a memóriáját, amikor egy kvantumáramkör méretét 1 qubitre növelik.

A probléma megoldása érdekében a két fél tenzorhálózatokat használ a kvantumáramkörök számítási bonyolultságának csökkentésére, és olyan kvantumszimulátort alkotnak meg, amely a korábbival megegyező memóriakapacitás mellett képes nagy léptékű kvantumáramköri számításokat végrehajtani úgy, hogy méretben teljesen megegyezik a jelenlegi kvantum-eszközökkel.

Ezen projekt keretei közt a BSC és a Fujitsu új, nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) tenzorhálózati módszereket fejleszt ki, amelyek alkalmasak Fujitsu rendszerekre és más modern architektúrákra. A második fázisban az eredményeket a releváns ipari fogyasztói problémákra alkalmazzák, beleértve a kvantumáramkör-szimuláció lehetséges alkalmazásainak átfogó tanulmányozását.

Mateo Valero, a BSC igazgatója elmondta: „A Fujitsuval kötött kettős megállapodás, amely több éves kölcsönös együttműködés csúcspontja, lehetővé teszi számunkra, hogy előremozdítsuk a kutatást két olyan területen, mint a személyre szabott orvoslás és a kvantumszámítástechnika. Reméljük, hogy ez a közös kutatás olyan új technológiákat eredményez, amelyek végső soron a társadalom javát szolgálják.”

Vivek Mahajan a Fujitsu Limited-től a következőt nyilatkozta: „Izgatottak vagyunk, hogy együttműködhetünk a BSC-vel a multimodális AI és kvantumszimulátorok kutatás-fejlesztésének felgyorsítása érdekében. Erre a közös kutatási programra építünk, hogy tovább erősítsük fejlett számítástechnikai-és mesterséges intelligencia technológiáink sorát, és új praktikus alkalmazásokat fejlesszünk ki. A Fujitsu aktívan támogatja a közös kutatást globális szinten, hogy hozzájáruljon a fenntartható társadalom megvalósításához, és vezető szerepet töltsön be a fenntartható technológiai fejlesztésben.”

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét