Acer Aspire V5-591G teszt

0
2017

Acer Aspire V5-591G teszt

A tesztelt gépet a Laptopszalon ajánlotta fel, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

2016.03.15. – Acer Aspire V5-591G vs Asus K501LX vs Lenovo Y700 15ACZ teszt

Áttekintés

Az Acer Aspire V5 a tajvani vállalat multimédiás mindenese. Az elérhető hardverek listája jelzi, hogy ebben az esetben már egy belépő gamer gépről is beszélhetünk, hiszen alapvetően a multimédiás képességek kihasználásához nem kell erős hardver.

Az egyes modellek közötti árkülönbség nem olyan jelentős: a legolcsóbb és legdrágább V5 között 70 000.- Ft az árkülönbség, viszont a legolcsóbb modell nem FULL HD kijelzővel érkezik, így érdemes a következő lépcsőre ugranunk, ami mindössze egy 10e Ft-os felárat takar (akció keretein belül). A leglényegesebb elem a gépben a GTX 950M, ami az összes verzióban szerepel. Processzorból két elérhető változat van: i5 6300HQ vagy a szintén négymagos i7 6700HQ, memóriából pedig 4 vagy 8GB-ot kapunk. A legnagyobb felárat természetesen a 128GB-os SSD adja, amit egyékbént később is kibővíthetünk az M.2 2280 foglalatnak köszönhetően. A merevlemez egységesen 1TB-os minden modellben.

A tesztpadunkat megjárt változat (V5-591G-78CE) i7 6700HQ processzorral és 4GB memóriával érkezik gyárilag.

Acer Aspire V5-591G teszt

Külső

A V5 egyetlen változatban, fekete-ezüst külsővel és 15,6 inches kijelzővel érhető el. A tervezéskor jól láthatóan nem játszott fontos szerepet a gép méreteinek “leszorítása”, a V5 ugyanis eléggé (már-már csúnyán) vastagnak mondható, ami főleg oldalról nézve, lehajtott állapotban tűnik fel. Az anyagminőséget tekintve két erősebb pontja van a gépnek: a billentyűzet körüli antracit borítás (ami szálcsiszolt hatást kelt) és az alumínium fedlap. A többi ponton a szokásos “Acer-es műanyag” borítást kapjuk, ami ebben esetben ráadásul nem is a legszebb: főleg a képernyő körül, a káván és az oldalakon látszik a nagyon olcsó műanyag beütés – erre véleményem szerint jobban is odafigyelhettek volna. Ettől eltekintve a sötét árnyalatokkal nem néz ki rosszul a 2.4kg-os V5.

A dobozban a hálózati töltőn kívül egy rövidebb használati utasítást és egy driver/manual lemezt találunk (ami vicces annak fényében, hogy a gép optikai meghajtó nélkül érkezik). Operációs rendszerként csak egy Linux-ot kapunk – véleményem szerint belefért volna egy Windows, főleg a drágább változatok mellé. A garanciaidő 24 hónap.

Acer Aspire V5-591G teszt Acer Aspire V5-591G teszt

Acer Aspire V5-591G teszt

Csatlakozók

Csatlakozók tekintetében nem szenved hiányt a V5: a bal oldalon VGA, LAN, HDMI, 2db USB 3.0 és jack csatlakozókat találunk, valamint egy Kensington lock-ot.

Acer Aspire V5-591G teszt

A jobb oldalon egy USB 2.0 port és a hálózati csatlakozó kapott helyet.

Acer Aspire V5-591G teszt

A gép elején mindössze egy 2-in-1 kártyaolvasót találunk.

Acer Aspire V5-591G teszt

Acer Aspire V5-591G teszt

Acer Aspire V5-591G teszt

Beviteli eszközök

A teljes méretű billentyűzet támogatja a háttérvilágítást, de a fény intenzitását sajnos nem lehet állítani, kizárólag ki és be tudjuk kapcsolni a megfelelő billetnyűkombináció segítségével. A billentyűk elég laposak és az útjuk viszonylag rövid a lenyomás után. Hosszabb távon is kényelmes rajta gépelni, bár lehetne kicsit nagyobb az ellenállás rajtuk, már-már túl könnyű lenyomni őket.

Acer Aspire V5-591G teszt Acer Aspire V5-591G teszt

Acer Aspire V5-591G teszt Acer Aspire V5-591G teszt

A touchpad egész felülete nyomásérzékeny és az alján van megkülönböztetve a bal és a jobb gomb. A multi-touch gesztusokat is támogatja az eszköz, ennek megfelelően bőven van hely rajta. A felületen kényelmesen lehet navigálni.

Hang, kommunikáció

A hangszórók a gép alján, a széleken kaptak helyet, még épp úgy, hogy oldalra nyomják a hangot, ne lefelé (ez több gépnél is probléma szokott lenni). A hangminőség átlagosnak mondható, általános használatra megfelel, ennél ne várjunk gazdagabb hangzást.

A vezetéknélküli technológiákból N-es WiFi és Bluetooth 4.0 áll rendelkezésünkre, vezetékesből pedig 1db ethernet port.

Kijelző

A 15.6 inches matt kijelző felbontása 1080p, a kontraszt pedig 240 cd/m², ez utóbb átlagosnak mondható. A színek eléggé életlenek, egy ilyen árkategóriában lévő géptől egy kicsit többet várna az ember. A betekintési szögek a TN paneltől megszokottak, azaz nem fogjuk tudni minden szögből jól látni a képernyőt. Vízszintesen szélesebb a betekintési szög, így több ember is jól látja a képernyőt. A matt kijelzőnek köszönhetően kint is viszonylag jól használható a V5.

Ahogyan azt már említettük, a legolcsóbb modell egy kisebb felbontású, mindössze 1366×768 pixeles kijelzővel érkezik. Mivel a következő modell minimális felár fejében már 1080p-s kijelzővel van szerelve, így a legjobb ár-érték arány elérése érdekében mindenképpen az utóbbit válasszuk.

Acer Aspire V5-591G teszt

Processzor

Az Intel Core i7 6700HQ négy maggal és HyperThreading támogatással is rendelkezik, azaz az operációs rendszer 8 logikai szálat lát. A cache mérete egészen nagy, 6MB, órajele pedig 2.6 és 3.5 GHz (Turbo) között mozog. Különböző benchmark programok és kifejezetten processzorigényes feladatoknál (mint pl. a renderelés) meg fog látszani az i7 6700HQ és az i5 6300HQ közötti különbség (ez utóbbi nem támogatja a HyperThreading-et), de a gyakorlatban – átlagos felhasználás/játék közben – ez a teljesítménybeli különbség nem fog jelentkezni, így bátran ajánljuk a vásárlóknak az i5-ös változatot.

Acer Aspire V5-591G teszt

Acer Aspire V5-591G teszt

Grafikus kártya

Az i7 6700HQ-ban lévő Intel HD 530 grafikus chip minden olyan feladatot ellát, ami kevésbé igényli a teljesítményt (pl. böngészés, filmlejátszás, stb.). Az erőforrás igényesebb alkalmazásoknál már közbelép a GTX 950M, ami már a belépő gamer kategóriába sorolandó.  A Maxwell család tagja 2GB grafikus memóriát tartalmaz és DirectX 12 kompatibilis. A CUDA “magok” száma 640, a mag órajel 924 – 1124MHz (Boost), a maximális memória órajel pedig 5000MHz.

Acer Aspire V5-591G teszt

A tesztelt játékok listája a következő: Grand Theft Auto V (RAGE), Tomb Raider (Crystal Engine) és a Rainbow Six Siege (AnviNext).  A Grand Theft Auto V natív (1080p) felbontáson, medium beállítások mellett tökéletesen fut, az átlag FPS szám megközelíti a 60-at. Még magas (high) beállítások mellett is 40 felett van az átlag FPS és az ultra beállításokat feszegetve sem akad meg a játék. A Tomb Raider szinte egy az egyben ezeket a számokat hozta: normal beállítások mellett 60 körüli, high-on pedig 40 feletti az átlag FPS. A Rainbow Six Siege medium és high beállítások mellett egyaránt 40-45 körüli átlag FPS számot hozott.

A tesztekből jól látható tehát, hogy a GTX 950M tökéletesen megállja a helyét, ha a mai modern játékok futtatásáról van szó, akár a legmagasabb beállítások mellett is.

Acer Aspire V5-591G teszt

 

Acer Aspire V5-591G teszt

Acer Aspire V5-591G teszt Acer Aspire V5-591G teszt

Acer Aspire V5-591G teszt Acer Aspire V5-591G teszt

Memória, háttértár, bővíthetőség

A gép ezen változata gyárilag 4GB DDR3 (1X4GB) memóriát tartalmaz és két 8GB-os modul beszerelésével maximum 16GB-ig bővíthető. Az árakat elnézve érdemes utólag bővíteni a memóriát, mint egy gyárilag 8GB-os modellt venni. A használat során egyébként nem érződött, hogy kevés lenne a 4GB, de az időtállóság jegyében nyilván előbb-utóbb elkerülhetetlen a bővítés. Az árba valószínűleg egyébként itt is belefért volna a 8GB az összes modell esetében.

A 1TB-os Western Digital merevlemez sebessége átlat felettinek mondható. A BOOT idő elég jó, valamint az alvó és az energiatakarékos üzemmódból való felállás se lassú, mint pl. az egyes Samsung modelleknél.

Aki nagyobb sebességre vágyik, annak ott vannak a gyárilag 128GB-os SSD-vel szerelt modellek, illetve ezt a bővítést egy olcsóbb modell esetében mi is el tudjuk végezni, hála az M.2 2280-as foglalatnak.

Acer Aspire V5-591G teszt Acer Aspire V5-591G teszt

Acer Aspire V5-591G teszt Acer Aspire V5-591G teszt

Acer Aspire V5-591G teszt Acer Aspire V5-591G teszt

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A V5 hőelvezetésére nem lehet panasz: általános használat közben a processzor és a videokártya is 40°C körüli hőmérsékleten üzemelt, ez terhelés közben is csak 60°C a processzor és 56°C a videokártya esetében. A hő a burkolatra is csak alig terjed ki: láthatóan csak a burkolat/billentyűzet bal felső sarkán ment fel 30°C felé a hőmérséklet, ahol ugye a videokártya helyezkedik el. A szigetelésről sajnos nem lehet hasonlóan jókat mondani, a gép ugyanis játék és egyéb terhelés alatt is kifejezetten zajos tud lenni.

Az üzemidő átlagosnak, vagy minimálisan jónak mondható: Magas fényerő mellett majdnem 4 óráig bírja a FULL HD filmnek lejátszását (alacsonyabb felbontáson ez nyilván kiterjed), általános felhasználás mellett pedig kb. 200 percet. A játékok alatt gyorsan elhasal a 6 cellás, 56 wattórás akkumulátor: mindössze 1 és negyed órát bírja.

Acer Aspire V5-591G teszt

Értékelés

Nehéz úgy ítéletet hozni az V5-ről, hogy az minden felhasználási formára igaz legyen. Az olcsóbb (de már 1080p-s képernyővel szerelt) változat pl. elég jó ár-érték aránnyal rendelkezik és ugyanúgy tartalmazza a GTX 950M-et, mint a drágább verziók. A tapasztalat az, hogy a legtöbb felhasználási formára jelenleg bőven elég az i5-ös processzor (főleg, hogy egy négymagos változatról van szó), a memória pedig később is kibővíthető fillérekért és a tesztek során egyelőre ez a mennyiség nem is bizonyult kevésnek. Az SSD-k ára ugyan az utóbbi 1-2 évben drasztikusan csökkent, de még mindig meg tudja dobni a gyárilag ezzel szerelt gépek árát és nem is feltétlenül szükséges. Az M.2 2280 foglalat lehetővé teszi, hogy házilag is be tudjunk szerelni SSD-t, összességében olcsóbbá téve a bővítést.

Aki tehát a GTX 950M-nél nagyobb teljesítményt szeretne, annak pl. jó választás lehet a Lenovo Y50 vagy éppen az Y700, amik a legdrágább V5-tel egy árkategóriában van, viszont jobb videokártyával, ami a többi komponenssel szemben tényleges gyorsulást fog eredményezni a játékokban. Akinek pedig elég ez a teljesítmény, annak a V5 olcsóbb verzióit ajánljuk, mint remek ár-érték arányú gépek, hiszen az anyagminőségen (és mondjuk az operáció rendszer hiányán) kívül igazából nincs túl sok probléma a géppel.

Acer Aspire V5-591G teszt

Acer Aspire V5-591G teszt Acer Aspire V5-591G teszt

Acer Aspire V5-591G teszt

Marci

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét