Asus G56 teszt

0
1224

Asus G56 teszt

Az Asus G56JR tesztgépet a Laptopszalon adta kölcsön, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében. 

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

Áttekintés

Mindig csak az a fránya szórakozás… Most, hogy jön a nyár, igen aktív lett a játékosoknak szánt gépek kínálata, amiben az Asus is képviselteti magát pár multimédiás és Republic of Gamers kiadású laptoppal. Utóbbiakból egy relatíve kedvező árfekvésűt, a G56JR-t sikerült mancsunk közé ragadni.

Asus G56 teszt

A doboz tartalma

Meghökkentően bő volt a doboz tartalma. Itt tényleg kitettek magukért: van külső mélynyomó, törlőkendő, gyorskötözők bolyhos kivitelben /tehát újrafelhasználató/, valamint papíros olvasnivaló. És persze az akkumulátor. A doboz is nagyon szép, a belső 2 felé nyílik. A felsőben maga a gép pihen, az alsóban pedig a tartozékok. Roppant igényes és kellemes a szemnek és persze a tudatnak, hogy majdnem 300.000Ft-ot nem ok nélkül kérnek el egy ilyen gépért.

Asus G56 teszt Asus G56 teszt

Asus G56 teszt

A külső

Tekintve, hogy egy ROG masináról van szó, adja magát a stílusra jellemző apróságok tárháza. Ilyen a pirosan világító Asus logó a fedlapon, a piros billentyűzetvilágítás és a robosztus forma, ami nem annyira markáns, mint a nagyobb csúcsmodellekben, de illik a többihez. Jó simogatni és kézbe venni a gépet, a lakkos felületek hál’ Isten hiányoznak, matt és minőségi az egész csuklótámasz és káva, egyedül az alsó burkolat lett talán kicsit műanyagos, de teljesen belefér. A fedlap szálcsiszolt alumínium hatású, horpasztani azért lehet, szóval ne várjuk több mm vastag anyagot, ez nem az a szint.

Asus G56 teszt

 

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Asus G56 teszt

Elöl kártyaolvasó és néhány led visszajelző, a rádiók állapotáról, CapsLock helyzetéről és töltöttségről-bekapcsolt állapotról

Asus G56 teszt

Baloldalon a külső mélynyomó csatlakozója, egy DSUB, RJ45 és HDMI dugasz valamint a 2db 3.0-s USB

Asus G56 teszt

Jobbról S/PDIF kimenet és mikrofon bemenet, 2 darab USB 3.0, egy DVD író és a töltő valamint Kensington zár helye

Asus G56 teszt

Hátulról a zsanér és az akkumulátor látszik

Billentyűzet

Kellemes meglepetés, rosszabbra számítottam. A Lenovo Y500/Y510p-ben megismert billentyűzet emléke tért vissza kisebb átszabásokkal. Itt is piros a háttérvilágítás, ami 3 fokozatú, valamint fekete a billentyűzet alapja. Jó a nyomási érzet, lehet rajta gyorsan gépelni, nem hangos, és elég mereven is be van szerelve, nem süpped centimétereket befelé. Az anyagválasztás is meggyőző, nem izzad rajta az ember ujja, kicsit talán már unalmas lehet a piros világítás, de akinek bejön, annak tetszeni fog, mert este nagyon szép és jól használható. Van numerikus rész is, de nyilván inkább a W-A-S-D fog kopni.

Asus G56 teszt Asus G56 teszt  

Touchpad

Ebben a részletben némileg fejlettebb az Asus a Lenovonál, a touchpad használhatóbb, nincs akkora holtjáték és hangos kattanás, mint mondjuk az Y510p-ben. Van persze 2 és 3 ujjas érintés támogatás is, mindenféle gesztúrákkal. Játékokhoz mondjuk külső egér mindenképpen alapfeltétel, bár némi irodai munkára én sem használtam csak a beépített érintőpadot. Az érintés érzékelése, anyagában tapintása remek volt, pont eléggé csúszós a felület, rendben van.

Egyetlen kisebb gondom a kattanás helyének kitapasztalása volt, ezt szokni kellett, több alkalommal is “tapogatóztam a sötétben”, hogy akkor most miért nem reagál az egér. Ez is a megszokás kérdése lehet, ezek az egyben mozgós padok már csak ilyenek.

Asus G56 teszt

Hang

Itt jön viszont a szerkezet másik nagy dobbantása: ez nem más, mint a külső mélynyomóval kiegészített SonicMaster hangrendszer, ami így afféle 2.1 élményt ad. Próbálkoztam állítgatni, de nekem kissé puffogós lett a hangzás mindenhogyan, és a kis bödön is szólhatna jobban, bár mindenképpen látványos, egyedi és azért a legtöbb rendszert legyűri így is. FPS-ek alatt a gránátok robbanását szépen visszadta, szóval van remény azoknak akik nem akarnak még 1 hangrendszert venni a gép mellé. Igaz, így 1 kis bödönt vinnünk kell, ha erősebb mélyeket is akarunk.

Egyéb esetekre S/PDIF digitális kimenet áll rajtra készen, a csapatjátékokhoz pedig az elengedhetetlen mikrofon bemenet.

Asus G56 teszt Asus G56 teszt

Kommunikáció

Csak a szokásost kapjuk: 4.0-ás Bluetooth és Qualcomm Atheros Wi-Fi-t b/g/n szabványokkal, valamint ugye a gigabites ethernet csatlakozást. A vezeték nélküli kapcsolat megfelelő volt: 4 falon keresztül egy elég olcsó routert is maximálisan ki tudott hajtani, ezzel nem lesz bajunk. Kapunk persze HD felbontású webkamerát is beépített mikrofonnal, ha úgy hozná a kedvünk.

Kijelző

Szintén előrébb lépünk, mint a Lenovo kijelző ügyben is. Végre IPS panelt rejt a gép, ami FullHD felbontást tud, függőlegesen szinte korlátlan betekintési szögekkel, ami oldalról megmarad, cserébe azért elég erős a lila köd és fényesedés. Ez afféle technológiai probléma, sok IPS küzd ezzel a belépő szinten, de még inkább ezerszer ez, mint a minden irányból vállalhatatlan színek és torzulások. A képeken a legrosszabb pozíciót fényképeztem, ennél 10 fokkal beljebb már teljesen vállalható, szinte tökéletes a színhelyesség.

Fényerővel sincs gond, minimum szinten is elég erős, ez este engem mondjuk kicsit zavart is.

A zsanérok fixen tartják a pozíciót, a szög ugyan nem túl nagy, de még pont jó, libegés és hasonló olcsó tulajdonság nem szerepel a listán.

Asus G56 teszt

Asus G56 teszt Asus G56 teszt Asus G56 teszt

 Asus G56 teszt

Bővíthetőség

Kis gumidugasz alatt 2 csavar található: egyikkel az optikai meghajtót tudjuk kiszabadítani, a másikkal pedig a memória és HDD fiókhoz tudunk hozzáférni. Egyszerű a művelet, a bővítés és optikai meghajtó átszerelése gyorsan végrehajtható.

 Asus G56 teszt Asus G56 teszt  

Tápellátás

Ahhoz képest, hogy mekkora méretű-erejű, nem is túl nagy az áramfelvétele a gépnek. Terhelés alatt töltéssel kombinálva is 110W körül mozgott a fogyasztás konnektorból, a gyári érték egyébként 120W maximum. A mérete elég nagy, de ekkora gép mellé annyira mindegy, nem ez a lényeges szempont.

Garancia

Futárszolgálatos Asus garancia jár a laptophoz, 2 évig ingyen hozzák és viszik otthonunkból a hibás készülékeket.

Használatba vétel

Gyors Windows 8.1 telepítés után a gyártó driverei települtek, aztán ugrottak fel a játékok szép sorban. Fennakadás ezúttal nem volt, szépen futott minden, ahogyan kell. Nem volt külön munka a grafikus résszel sem, default beállításokkal is minden játékot érzékelt a driver és használta az nVidia kártyáját.

Processzor

Nem aprózták el viszont a processzort, ami egy 4 magos 8 szálon is dolgozni képes Intel Core i7-es példány. A 4700HQ egyik különlegessége a 3.2GHz-es maximális órajel mind a 4 magra kivetítve, ami megfejelve egy jó hűtéssel tényleg pusztító teljesítményt tud leadni. Elöljáróban annyit, hogy a hűtés valóban jó, nem is kicsit. A processzor pedig elég falánk, 47W-os TDP osztályba esik, ennek még alapjáraton sem tud örülni az akkumulátor.
Az egyik leglényegesebb tulajdonsága a nem H jelzésűekkel szemben a teljes VT-x és VT-d támogatás, valamint még néhány kifejezetten a fejlesztők és munkára használni vágyóknak aktivált utasításkészlet.

Asus G56 teszt

Rendszer teljesítmény

A gyári HDD-vel tényleg csak egy gyors teszt lett lefuttatva, utána egy Samsung SSD váltotta 256GB-os mérettel. Az eredeti 8GB memória 1 slotban megmaradt, ez elegendőnek bizonyult, az SSD-vel pedig végre értelmet nyert az egész laptop. 15 másodperc körüli boot idő és nagyon gyors betöltések a játékoknál: ez jót tesz a tesztelőnek és a játékélménynek is. Ilyen hardver mellett felesleges beszélni akadozásról és lassúságról, minden pillanatok alatt történik.

A gyári HDD egyébként rém lassú, a legrosszabb pedig a felpörgési és seek morajlása. Erősen csereérett.

Asus G56 teszt

Grafikus kártya, játék teljesítmény

Ideje ellőni a puskaport, következzen tehát az nVidia GeForce GTX 760M szereplése. Nyilván fontos megemlíteni a HD4600-as integrált vezérlőt is, hiszen így legalább sikerül némi akkumulátoros üzemidőt nyerni, de ez másodlagos.

Amit tehát tudnunk kell: van 2GB GDDR5-ös memóriánk a videokártya számára 128 bites busz-szélességgel, és ha a rendszerben mindenhol stimmelnek a hőfokok, akkor némileg emelt órajeleket kap a GPU.

Asus G56 teszt Asus G56 teszt

A szokásos 3DMark teszt:

Asus G56 teszt

Aki nem szeretne átlapozni a többi részvevő tesztjéhez, annak itt a GPU-z adatlapok vonatkozó része:

Asus G56 teszt Asus G56 teszt

Majd egy táblázat összevetve a legfőbb riválisokkal:

Asus G56 teszt

Asus G56 teszt

Asus G56 teszt

Nagyon nem részletezném a kapott eredményeket, hiszen 1%-tól egészen 50%-ig terjednek átlagban a különbségek kártyától függően, nem beszélve a minimum értékekről, ami sokkal nyomósabb a legtöbb esetben, hiszen ez rontja a legtöbbet a játékélményből. Nagyjából azért az elmondható, hogy 760M-es gépet 850M-re cserélni nem éri meg, mint ahogy talán 850M-et sem 860M-re. A kisebb 760M-es esetében már érdemes lehet elgondolkodni az erősebb változaton.

Külön felhívnám a figyelmet, hogy az Y50 nagyon erősen bétás állapotban szerepelt, tehát az értékek lehetnek ennél jobbak megjelenésig.

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

Kezdjük az akkumulátoros idővel. Csodák nincsenek, továbbra is egy erős átlagos ezen a téren a gép. Néha valamilyen csoda folytán mintha filmezéssel tudna többet is, de akárhányszor próbáltam csak futni egy videót, máris gyorsabban merült. Ha nagyon jól kapjuk el az ütemet olykor 5 percig is áll a ventilátor, de után aelindul, közepesen hangosan. Nem ez lesz a leghalkabb gép a piacon, de ez érthető.

A lényegesebb a hőtermelés. Ez egy érdekes téma. A Power4Gear High Performance módját választva töltőn, fixen a turbo órajelen járatja mind a 4 magot a gép, ami eleve szép dolog. Ezt leterhelve teljes Furmark és Orthos teszttel kicsivel 90 fok felett mindig megállt a tetőzés, ilyenkor elvette az egyik mag turbo órajelét majd azonnal rakta is vissza. Mindeközben nem süketültem meg és a gépnek esze ágában sem volt felhevülni, sőt. Y510p és Y50 esetében is ilyen terhelésen régen nem volt turbo órajel, sőt, izzadt a kezem a szinte lángoló borítástól.

Játék alatt már jobb a helyzet, végig fixen tartott minden magas órajelet a laptop, ami példás. Ez számít igazán, nem a benchmark. Sokkal kellemesebb egy ilyet használni a nyári melegben is, a belső hőmérséklet meg reméljük hosszabb távon sem int be egyetlen alkatrésznek sem.

Asus G56 teszt

Értékelés

Lássuk a mérleget. Egyfelől maga a laptop eltekintve a magas belső hőmérséklettől csak olyan negatívumokat hordoz, amit szinte minden csoporttársa. Viszont jobb a kijelzője, sokkal jobb használni és akár még erősebb is olykor, de versenyképes az biztos.

A dolgok nehézsége itt abban rejlik, hogy pontos infó továbbra sincs pontosan mit ad majd a Lenovo Y50 név alatt és mit fejlesztenek még driver oldalról, és kérdéses az Asus N550-ek pontos VGA típusa is a 4GB-os modellek esetében. Tehát házon belül marad konkurenciának az N550 és ugye a nagy rivális a Lenovo Y510p kiépítéstől függően, ami viszont már csak rövid ideig lesz piacon, ezért csak azoknak lehet fontos, akik nem tudnak várni a vásárlással. Jelen esetben sokkal inkább a külsőben látom az eltérést, mint a belsőben, mert teljesítményben óriási differencia ezen a szinten már nincs, legalábbis sok múlik majd a későbbi optimalizálásokon.

Asus G56 teszt

Asus G56 teszt

Asus G56 teszt Asus G56 teszt Asus G56 teszt

Asus G56 teszt Asus G56 teszt Asus G56 teszt

 

Mulder

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét