Asus ROG Strix G531 teszt

0
2804

Az Asus ROG Strix G531 a Laptopszalontól érkezett hozzánk. A gép megtekinthető, kipróbálható és megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Ráadásként ha most vásárolunk ROG G531 vagy G731 gépet, akkor 80.000 forintos kiegészítő csomagot kapunk a gép mellé ajándékba, melynek tartalma: ROG Fusion 300 Headset, ROG Strix Evolve egér, ROG Strix Edge egérpad.

ProcesszorIntel Core I5 9300H
VideókártyaNvidia GTX 1650 (4 GB GDDR5)
Memória8 GB DDR4 (1 x 8 GB)
Háttértár256 GB PCIe x2 SSD (WD) + 1 szabad 2.5-ös bővítőhely
Kijelző15,6 1920×1080 IPS matt panel (120 Hz)
Csatlakozók3 x USB 3.1 Type A, HDMI, LAN, headset
HálózatIntel 9560 Wifi (2×2, ac), Realtek RTL8168 ethernet (gigabit)
Akkumulátor48 Wh
Ár (2019.09.)300,906 Ft

Külső

Elsőre kézbe véve az Asus ROG Strix G531-et, talán fel fog tűnni a kicsit furcsa arány. A 15,6-os kijelzővel szerelt gép némileg szélesebb és keskenyebb, mint hasonló társai. Ennek oka a kijelző oldalt keskeny, lent nagyon vastag kávája. A zsanér is különleges megoldás, nem az egész fedlap nyílik fel, hanem az utolsó 2-3 centi helyben marad. Ez az arány eltérés azt is jelenti, hogy mielőtt táskát veszünk a géphez, érdemes belepróbálni, hiszen a szűkebb 15,6-os táskákba nem biztos, hogy bele fog férni.

Asus ROG Strix G531 logo

Asus ROG Strix G531 teljes egészében műanyagból készült, ami nem meglepő ebben a kategóriában. Az viszont kellemes meglepetés, hogy a műanyag ház stabilitása meglehetősen jó, különösen ami az alsó részt illeti. A ház merev, a billentyűzet alátámasztása pedig jóval stabilabb, mint vártuk. A felületeken is érződik, hogy ellenálló anyagokból rakták össze a gépet, meg merem kockáztatni, hogy akár napi rendszeres hordozáskor sem fognak meglátszani egyhamar a kopásnyomok. Ez a fajta anyag simán hozza a belépő kategóriás üzleti gépek ellenállóképességét.

A gép dizájnja már tükrözi a gamer vonalat. A fedlap és a billentyűzet körüli rész szálcsiszolt textúrázást kapott, mely ráadásul kétféle, a gép 2/3-án egyik irányba, 1/3 részén a másik irányba állnak a szálak. A jobb oldalon és a felső részen pedig rácsozott felületű a gépház.

Asus ROG Strix G531 fenyek

Az Asus ROG Strix G531 nem csak a billentyűzet alá kapott LED világítást, hanem egy LED szalagot is a gépház aljára. Alapesetben ez a billentyűzetvilágítással együtt változtatja a fényét a szivárvány minden színében. Sajnos a teszt pillanatában még nem volt megtalálható az Asus weboldalán a megfelelő driver, amivel testre lehetett volna szabni ezt a világítást, de bízunk benne, hogy hamar pótolják a hiányosságot.

Csatlakozók

Szokatlan módon az Asus ROG Strix G531 hátuljára is kerültek csatlakozók, de ez egyáltalán nem baj. Így legalább nem zavarják az egerező kezet azok a kábelek, melyek adott esetben a jobb oldalra szoktak kerülni a gépeken.

A gép elején csak a LED csíkot láthatjuk.

Asus ROG Strix G531 eleje

Jobb oldalra az SD kártyaolvasó került, gondolnánk első ránézésre. Aztán feltűnik, hogy a bal oldalon is van egy ugyanilyen, SD olvasóra hajazó nyílás. És bevilágítva láthatjuk, hogy ide bizony nem fogunk SD kártyát dugni, mert ez a hangszórónyílás. SD kártyaolvasó tehát nem került a gépbe.

Asus ROG Strix G531 jobboldal

Hátul találjuk a LAN és a HDMI csatlakozót, valamint a töltőnyílást.

Asus ROG Strix G531 hatulja

Bal oldalra került a három USB csatlakozó és a headset csatlakozója.

Asus ROG Strix G531 baloldal

A gép alján tekintélyes méretű szellőzőnyílásokat láthatunk.

Kijelző

A 15,6-os fullhd felbontású IPS kijelző előnye a játékos géphez képest viszonylag jó színvisszaadás (57% sRGB), hátránya viszont a nagyon kevés fényerő. Ráadásként fényerőszabályozásra PWM technológiát használ, így az arra érzékenyeknek ez okozhat problémát. Az Asus ROG Strix G531 kijelzője 120Hz-es frissítésre képes. Ez jó dolog, csak az a probléma vele, hogy a legtöbb játékot nem tudja ennyi FPS-sel futtatni a gép, így nem tudjuk kihasználni ezt a tulajdonságot. Régebbi játékoknál esetleg jól jöhet.

Beviteli eszközök

Játékos gépekhez képest kifejezetten jól sikerült az Asus ROG Strix G531 billentyűzete. A gombok mérete megfelelően nagy, a felület sima. A kiosztás a manapság divatos ISO kiosztás „magyarosítása”. Szerencsére nem olyan szélsőséges, mint a HP gyakorlata, ahol a hosszú Í elköltözött a helyéről. Itt csak az alacsony Entert kell megszokni. Külön öröm, hogy a Home-End-PgUp-PgDn külön helyet kapott a billentyűzet jobb oldalán. És egy kicsit szomorúak vagyunk, mert a kurzormozgatókat sikerült lekicsinyíteni.

Asus ROG Strix G531 bill

A billentyűzet az oldalsó LED csíkokhoz hasonlóan állítható világítást kapott. Szivárvány és vörös színt állíthatunk a gyorsgombokkal. A fényerő három fokozatban állítható, azonban a legerősebb fokozat is meglehetősen gyenge. Sötétben erőltetni kell a szemet a feliratok elolvasásához. A WASD gombok átlátszó kupakokat kaptak, ezzel emelkednek ki a többi billentyű közül.

Asus ROG Strix G531 wasd

Bár numerikus billentyűzet nem fért el a keskeny gépen, nem kell teljesen lemondanunk róla, ugyanis a touchpad érintős numerikus billentyűzetté alakítható. Hogy mennyire tudja helyettesíteni az érintős megoldás a gombokat, az nyilván egyéni preferencia kérdése, de mindenképp hasznos, hogy van választási lehetőség. Ezt a funkciót a Num Lock felirat megérintésével tudjuk bekapcsolni és vörös világítás segíti ilyenkor a numerikus „gombok” használatát.

Asus ROG Strix G531 touchpad

A touchpad az átlagosnál kisebb méretű, felülete megfelelően sima. Külön gombokat kapott, ami könnyebbé teszi a használatot. Az egérgombok halkan működnek, nincs is igazán kattanásuk, de emiatt aztán a leütési visszajelzés is kicsit kásás, bizonytalan.

Hang, kommunikáció

Elértünk egy sarkallatos ponthoz, ami a hangzást illeti. Nem lesz meglepetés az Asus ROG Strix G531 esetében sem: arra jók a beépített hangszórók, hogy a Windows figyelmeztető hangjait lejátsszák nekünk, másra nem nagyon. Vásárlás után szerezzünk be egy külső hangszórót vagy egy fejhallgatót a gép mellé, ha élvezni is akarjuk a hangzást.

A wifire nem lehet panaszunk, hiszen két sávos, AC-s 2×2-es, elméletileg gigabites sebességre képes wifi modult kapott a gép (Intel 9560). A vezetékes hálózati csatlakozó a Realtektől érkezett és szintén gigabites (RTL8168).

Hardver

Nagyon friss hardverrel érkezett az Asus ROG Strix G531. A processzor az Intel Coffe Lake családjából származik, I5-9300H a becsületes neve. A 14 nm-es gyártástechnológiával készülő központi egységben négy magot találunk, a Hyperthreadingnek köszönhetően 8 szálon képes végrehajtani a feladatokat. Az alapórajele 2,4 GHz, ez turbo módban egészen 4,1 GHz-ig tud felmenni. Munkáját 8 MB Smartcache segíti, TDP értéke 45W.

cpuz

A videókártya is új darab, GTX 1650 névre hallgat és az Nvidia Turing családból érkezett. A gyártástechnológia itt már 12 nm, a maximális órajel 1560 MHz, a memória pedig 4 GB GDDR5. A kártya teljesítménye valamivel nagyobb, mint a korábbi 1050Ti-nek, tehát a középkategória alsó szegmensébe sorolható.

gpuz

A tesztekből látható, hogy a G531 ebben a felállásban az új és az 1-2 éves játékokat is képes közepes beállítások mellett futtatni.

Memória, háttértár, bővíthetőség

8 GB DDR4 memóriával szerelve érkezik a gép, ezt természetesen bővíthetjük. Az SSD ezúttal a Western Digitaltól származik, 256 GB-os darab és a géphez PCIe x2 sebességgel kapcsolódik, azaz kb. 1300Mbps írási és 1700Mbps olvasási sebességre számíthatunk.

cdm

Bár a gép könnyen szétszedhető, vigyáznunk kell a világítás két kábelére, ezek ugyanis egymáshoz kötik a gépet és az alsó részt. Ha ezeket sikerül kikötni, akkor hozzáférünk a belsőhöz. Memóriát minden további nélkül bővíthetünk, hiszen rendelkezésre áll egy szabad memória bővítőhely. A 2,5-ös meghajtó beszerelése már kicsit macerásabb, ugyanis nem elég betenni az üres helyre a meghajtót, egy megfelelő kábelre is szükségünk lesz, amivel az alaplapi portra tudjuk azt kötni. A ventilátorok és a hűtés tisztítása is egyszerű az Asus ROG Strix G531 esetében.

Asus ROG Strix G531 belso

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

Dupla ventilátor hűti az Asus ROG Strix G531 belsejét. Dupla a hőcső is, melyeken osztozik a cpu és a vga. A két ventilátor meglehetősen nagy zajt csap már alapjáraton is és a gép nem nagyon spórol velük. Ez azt jelenti, hogy normál használat esetén is hozzá kell szoknunk a zúgáshoz. Jó hír viszont, hogy terhelés alatt nem sokkal lesznek hangosabbak a légkeverők. És a még jobb hír, hogy a hűtés kiválóan kordában tartja a külső és a belső hőmérsékleteket egyaránt. Játék alatt a processzor maximum 64 fokra melegedett fel, míg a vga mindössze 61 fokig jutott. Eközben a billentyűzet legmelegebb pontja nem érte el a 40 fokot sem.

Akkumulátor és hőmérséklet
Asus ROG Strix G531
Processzor   Intel Core I5 9300H
Grafikus vezérlő   Nvidia GTX 1650 4GB
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő   4 óra 10 perc
Játék, 10/10 fényerő   1 óra
Hardver terhelés mértéke CPU GPU Zaj
Alapjárat   39 °C n.a. közepes
Terhelés   64 °C 61 °C közepes
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C   Alsó burkolat °C
25 27 28   27 29 28
25 26 27   27 27 27
25 25 25   25 24 26
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C   Alsó burkolat °C
34 37 35   34 36 41
30 36 32   27 36 28
28 35 29   26 27 26

A 47 Wh-s akku átlagosnak számít ebben a kategóriában, így üzemidőkben is átlagos értékeket várhatunk. Ez azt jelenti, hogy netezés, filmnézés esetén 4,5 óra, játék esetén kb. 1 óra körül alakul az akkuidő.

Értékelés – Asus ROG Strix G531

Az Asus ROG Strix G531-et a tesztben szereplő kiépítésben (I5-9300H, GTX 1650, 8 GB RAM, 256 GB SSD) 300.000 forint körül kapjuk meg. A gép anyaghasználatát, hűtését, szolgáltatásait figyelembe véve az ár korrekt és a gép megfelel egy otthoni multimédiás-játékos gép minden feltételének.

Negatívumként a kicsit hangos hűtést és az átlagos hangszórókat említhetjük. És azt, hogy nem mellékelik a géphez a HDD vagy a második, 25,-ös SSD beszereléséhez szükséges kábelt.

A versenytársak közül a Dell G3 és a Lenovo Y540 a jelentősebb konkurensek. A Lenovo olcsóbb, viszont rosszabb a hűtése. A Dell G3-nak pedig sem a hűtése, sem az anyaghasználata nem jobb, ráadásul drágább is. Úgyhogy az Asus ROG Strix G531 jó választás annak, aki ebben az árkategóriában keres magának otthonra játszós laptopot.

A tesztre kapott gépet köszönjük a Laptopszalonnak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét