Asus Transformer Book T100 teszt

0
1524

Asus Transformer Book T100 teszt

A tesztben szereplő Asus Transformer Book T100-at a Laptopszalon kölcsönözte számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében. 

Laptopszalon Buda

Hirdetés

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

Áttekintés

A beharangozóban már nagyjából kifejtettem miről lesz szó: az Asus eddig is élen járt a telefon-tablet-laptop összeolvasztásban és a fura gépek piacra dobásában, így jöhetett ki a tesztünk szereplője is. A kis T100-as rengeteg olyan apróságot tud felmutatni ami miatt a többségnek ez egy teljesen vállalható alternatíva lehetne a hétköznapi tartalomfogyasztásban a nagyobb és súlyosabb gépek helyett és/vagy mellett.

Asus Transformer Book T100 teszt

A doboz tartalma

Meglepően igényes volt a csomagolás és a doboz, minden szépen a helyén, fóliában és zacskóban, igényes a papír is, gusztusos az egész. És ugye ez a belépő szint, ennél még sokkal feljebb is mehetünk, szinte csak a pénztárca vastagsága a meghatározó, hogy mennyi extrát akarunk a gépünkbe, ezért is szép, hogy legalább egy ilyen kis külsőségre is áldoztak. A tablet mellé a dokkoló és a töltő, valamint a töltőkábel jutott. Némi papírt és a már telepített Office leírását/aktiválását leíró papírt is megkapjuk. Igen, az operációs rendszer mellett ugyanis egy teljes értékű Microsoft Office 2013 Otthoni és diákverziós csomag is a gépen található. Ez nem kis érték a gép árához viszonyítva.

Asus Transformer Book T100 teszt Asus Transformer Book T100 teszt

Asus Transformer Book T100 teszt Asus Transformer Book T100 teszt

A külső

Nincs új a nap alatt, ez is egy klasszikus tablet forma, 16:9-es képaránnyal. Lekerekített sarkok, középen egy kijelző és körülbelül meg is kaptuk azt az eszközt ami eszünkbe juthat a tablet szóról. A káva nem túl vastag de nem is vékony, ez szerintem ideális, 1 ujjal mindig rá tudtam tartani a gépre. A kijelző felett 1 megapixeles webkamera üldögél, mellette egy pici fehér led a visszajelzéséhez, valamint egy fényérzékelő, ami igény esetén a fényerőt állítja a környezethez.

Hátul ismerős textúrájú klasszikus Asus motívummal gazdagított műanyag, ezúttal lakkos külsővel, oldalt kis hangszóró nyílásokkal, középen a logó, hogy tudjuk kitől is vettük meg ezt a szerkezetet. Ujjlenyomatokat bőven gyűjt a gép, napi 1 rendes takarítás mindenképpen összejött, de ezt ugye hozza magával a nagy üvegfelület és a lakkozás.

A dokkolót is megtekintve némileg változik a kép, belül szálcsiszolt műanyag (alumínium hatás ugye népszerű manapság a lakkos felületek mellett), alul pedig puha tapintású műanyag van. A minősége utóbbinak nagyon tetszetős, roppantul kellemes csak úgy simogatni, ez jól sikerült.

Asus Transformer Book T100 teszt Asus Transformer Book T100 teszt

Asus Transformer Book T100 teszt Asus Transformer Book T100 teszt

 

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

A dokkolón egy 3.0-s USB port van összesen körben mindenhol máshol kopárság

Asus Transformer Book T100 teszt

A tableten pedig bal oldalon egy kezdőképernyőre váltó gomb, és a hangerőt állító gombok 

Asus Transformer Book T100 teszt

Túloldalon microSD kártyaolvasó, micro usb, micro hdmi és 3,5mm jack csatlakozó

Asus Transformer Book T100 teszt

Felül a képernyő be és kikapcsoló gombja pici leddel ami a töltésről ad infót piros vagy fehér színben

Asus Transformer Book T100 teszt

Alul a dokkoló portja és 2 karmocskának a helye

Asus Transformer Book T100 teszt

Billentyűzet

Itt ketté kell bontani a dolgokat. Ugyebár a tablet módban is kapunk billentyűzetet 2 félét, az egyik afféle 2 kezes, a másik a klasszikus kiosztásban. Előbbi méretét 3 értéken belül tudjuk állítani, attól függően kinek mekkora kényelmes.

Asus Transformer Book T100 teszt Asus Transformer Book T100 teszt

Fizikai valójában pedig a dokkolón lévőt tudjuk használni. Ami elsőre nem tűnt/tűnik fel, hogy ez lényegében egy netbook billentyűzet ami nem túl nagy. Sőt. Itt kezdődik a hasonló öszvérek legnagyobb problémája, miszerint ekkora méretben jó billentyűzetet még nem vagy nagyon nehéz összehozni. Magával a gombokkal nem is lenne gond, de nagyon zsúfoltak, annyira össze kell húzni az ujjainkat, hogy egyszerűen mindig becsúszik egy plusz betű vagy épp kihagyunk valamit. Mindenesetre ez is jobb, mint az üveg paskolása, 2-3 nap intenzív használat után több ujjam is teljesen belefáradt a harcba, ne ezen gépeljünk szakdolgozatot, de már 1 oldalnál nagyobb szövegnél is gondoljuk meg a külső billentyűzetet. Egyébként a sima tablethez pár ezer forintért kapható változatoktól eltérően ebben van mechanika és használhatóak is kisebb fórumozáshoz és böngészéshez, tehát a helyzet csak a nagyobb laptopokhoz képest rosszabb.

Asus Transformer Book T100 teszt

Touchpad

Nem túl nagy, de nem is annyira apró a touchpad, régen volt ennél kisebb is az üzleti 12″-os gépeken. Van multi touch is. Néha ezt is jó volt használni görgetéshez, de nyilván méretéből fakadóan itt inkább az egér pontos irnyítását bízhatjuk rá, minden másra ott az érintőképernyő.

Asus Transformer Book T100 teszt

Hang

Két oldalt található a sztereó hangszórók nyílásai. Mélyek nincsenek, de közepek már igen a magasak pedig szépen és tisztán jönnek ki megfelelő háttéranyagból. Laptopból is volt már ennél rosszabb, ez ekkora méretben teljesen jó. Minden másra pedig ott a 3.5mm-es jack csatlakozó.

Kommunikáció

4.0-s Bluteooth és N-es Wifi várja az eszközöket, az érzékenység ilyen mezőnyben elnézve jó volt, zokszó nélkül átvitt 3 falat és úgy 25-30m-t, ami a jobb notiknak is éppen össze szokott jönni.

Kijelző

HD felbontásban játszik az IPS kijelző, amit az AUO adott a géphez. Elölről Gorilla Glass 2 védi a multi touch képes felületet. Ez napsütés idején kicsit nehézkessé teszi az olvasást, egyébként viszont semmi gond nincs vele. Betekintési szögek a csúcson, színek is hihetetlenül élénkek. Tetszetős az egész, minden notebook megirigyelné ezt. Talán egy jobb felbontást kívántam volna, éppen egy LG modellt láttam kisebb méretben FHD kijelzővel, az tényleg döbbenet, de ez is bőven az értékrendben van. Főleg ennyiért.

A zsanérok kiválóan tartják egyébként a kijelzőt, oldalt 2 darab erős fém kampó kattan be, amit utána egy mozdulattal oldhatunk középen. A nyitási szöggel nem voltam megbékélve, nagyon szűk a tartomány, vonat/busz túrámon egyszerűen ki kellett vennem a tabletet, mert nem tudtam elég mély szögre kihajtani a tetőt. Ezen még csiszolnék. Ahogyan a kijelző és a káva közötti résben megbúkó piszok sem túl szép, egy kiadós szigeteléssel ezt el lehetne kerülni, egyéb esetben marad a szenvedős kapirgálás.

Asus Transformer Book T100 teszt Asus Transformer Book T100 teszt Asus Transformer Book T100 teszt

Asus Transformer Book T100 teszt Asus Transformer Book T100 teszt

 

Bővíthetőség

MicroSD-vel bővíthetünk a belső tárhelyen akár 64GB-al is, de itt jön a következő nagy dobás: az Asus 1000GB tárhelyet ad a tabletek mellé. Aki egy kicsit utána számol, annak lassan kitisztulhat a látása: gyakorlatilag a hozzáadott extrák kitesznek 70-80 ezer forintot lassan.

Tápellátás

Gyárilag egy 2A-es töltőt kapunk, amivel elég lassan tölthető a belső akkumulátor sajnos, de ez ekkora méretben ilyen akkumulátor mellett már csak ilyen dolog. Egyszer egy másik kábellel viszont némi nyafogás lépett elő: egy este alatt csak 25%-ot töltött, saját kábelével nem volt gond, ezt nem tudom mire vélni, lehet az olcsó utángyártott kábel volt a hibás.

Garancia

2 év garancia jár a készülékhez, amit az Asus itthon végeztet el, tapasztalataink szerint ha minden rendben van akkor meglepően gyorsan.

Használatba vétel

Nincs annál jobb amikor az ember keze alá dolgozik egy gép. Jelen esetben minden bevetésre készen állt, 8.1-es Windows készre telepítve, hozzá egy Microsoft Office irodai csomag és a gyári Asus programok is már mind ott voltak feltelepítve. Néhány frissítést követően teljes egészében használatra készen állt a gép. Ezt a szintű kényelmet nem lehet egyszerűen elképzelni a másik oldalról (ahol az utólagos telepítések valamint szélsőséges esetekben kalóz Windowsokra nagy nehezen felerőszakolt driverek állnak a tört szoftverekkel megspékelve).

Processzor

Újdonság a processzor is ami az Atom processzorok becsületét próbálja visszaszerezni. A Bay Trail processzorokból itt egy Z3740-es kódjelűt kapunk, ami 4 magos felépítésű, magonként 1330MHz-et tudnak, a Burst vagyis a helyi Turbo órajel maximálisan 1860MHz lehet ha ezt a körülmények is engedik. A hétköznapokban ez bőven elegendő volt, nem nagyon láttam, hogy ésszerű keretek között a processzor lett volna a gyenge láncszem. Még úgy sem, hogy ez egy roppant keveset fogyasztó direkt táblagépekbe és alcsony fogyasztású eszközökbe fejlesztett központi egység.

Asus Transformer Book T100 teszt

Rendszer teljesítmény

Mint már írtam, a sebesség nagyon korrekt, egészen addig amíg nem kezdünk nagyon multitaskingba. Nem ritkán fogyott ki a 2GB ram, ilyenkor volt, hogy teljes restartot kért a gép, mert egyszerűen nem volt hajlandó kilépni sehogy sem a túl nagyra dagasztott Paint alkalmazásból. Máskor mindössze szürke képernyővel dobja fel mondjuk az előző weboldalt, ilyenkor kicsit várni kell és betölti újból. Aki tehát teljes értékű  gépet szeretne az ne feltétlen ezt válassza, hanem inkább a nagyobb modelleket több memóriával.

A háttértárunk villámgyors elérési időben egy HDD-hez képest, a többi meg inkább jelzés értékű ilyen gépnél, a 64GB-ból olyan 45GB marad szabadon mire mindent elhelyezünk. Ez a mobil eszközöknél már ismert lapra integrált memória, SSD-hez hasonló háttértár, csak nyilván jóval kisebb méretben és sebességben sem lesz egy bajnok, ami ekkora hardverrel nem feltétlen probléma. A véletlen elérési idő ami miatt annyira rossz érzés a HDD-ket használni viszont így meg is oldódik. Ez itt a lényeg.

Asus Transformer Book T100 teszt

Grafikus kártya, játék teljesítmény

Nyilván nem kell kifejtenem mennyire nem játékra lett kihegyezve ez a platform, én kisebb hardverigényű, egyszerűbb grafiákájúakat próbáltam ki, ezekkel még boldogult, egy rendes HD4600-al szemben viszont már azért érezhető lenne a különbség, ez nem egy “játékos” gép. Mindenesetre nem probléma a 2560 x 1600-as felbontás sem a kis gépnek, így nagy monitorra mindenképpen ki tudjuk majd kötni. Álljon itt egy 3dmark a biztonság kedvéért, ebből némi irányt kaphatunk merre nézelődhetünk még és merre nem:

Asus Transformer Book T100 teszt

Nyilván FullHD videók és egyebek meg sem kottyannak a gépnek akár Youtube-ról is.

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

Először is: ez egy passzív gép, tehát zaj az nem sok lesz. Mint ahogy melegedés sem, töltés közben érezni némi melegedést, de ez is megáll 38 fok körül a gép hátuljánál. Elöl természetesen ebből már nem jut ki szinte semmi, gyakorlatilag a kezünk a legnagyobb hőforrás itt. Nagyon erős használat mellett már átmelegszik a gép, de ez sem túlzott, plusz meglepően kevesen fognak szerintem benchmark tesztekben rekordokra rámenni, így ez sokadlagos.

Az akkumulátoros üzemidő pedig kiválóra sikerült, gyakorlatilag 1 nap folyamatos nyúzást is simán bírt, aki kevésbé nyomkodja annak 2 nap is összejöhet. Ez remek dolog, már régóta vártam ezt a szintű üzemidőt ilyen gépektől ekkora méretben, szép lassan elérjük a hasonlót a rendes laptopoknál is remélem.

Asus Transformer Book T100 teszt

Értékelés

Nehéz értékelni valami olyat, ami maga sem tudja mi akar lenni: tablet vagy inkább ultrahordozható laptop? Maga az ötlet továbbra is kiváló, hogy 2 eszközt olvasszunk be egybe. A kivitelezés is szinte példaértékű, némi anyagválasztáson kívül és egy kis hardveres gubancot leszámítva ez is nagyon rendben van. Ahogy az akkumulátoros üzemidő és a kijelző is. Ahol továbbra is vérzik a termékcsalád az a méret ami miatt a billentyűzet és a kezelhetőség szenvedett csorbát valamint az igazándiból mégiscsak semmire sem jó kialakítás. Tabletnek ezzel a rendszerrel már alakul az érzés, de rendszeresen találkoztam eldobott billentyzettel mikor csak gépelni akartam, néha befagyott ablakkal ami nem tudott elfordulni a kijelzővel és hasonlók. Nem vészes, de nyilván nem tesz jót a felhasználói élménynek. Ahogyan még hiányzik mondjuk egy jól testreszabható állapotsáv is ahogyan az Androidon már régóta van, mert ujjal elég nehéz olykor a hangerőt állítani, az oldalsó gombok pedig túlzottan be lettek süllyesztve, és valósággal körömheggyel kell nyomni őket.

Akinek leginkább egy tabletre lenne szüksége, de néha szeretné afféle netbooknak is használni és mondjuk a Windows rendszert is kedveli főleg ezzel az ingyenes Office csomaggal összekombinálva, annak ez tökéletes választás. Azoknak akik teljes értékű gépet szeretnének, vagy akárcsak közepes szinten is felbukkan a tartalomgyártás gondolata, nos, nekik vagy egy nagyobb méretű változatot vagy pedig egy rendes notebookot tudok javasolni. Ez sajnos nagyon nehezen tudja magát kiforrni, a fizikai okok miatt egy ideig ezzel mindenképpen találkozni fogunk.

Asus Transformer Book T100 teszt

Asus Transformer Book T100 teszt

 

Asus Transformer Book T100 teszt Asus Transformer Book T100 teszt Asus Transformer Book T100 teszt

Asus Transformer Book T100 teszt Asus Transformer Book T100 teszt Asus Transformer Book T100 teszt

 

Mulder

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét