Asus Zenbook UX331UN teszt – Macbook vetélytárs?

0
2161

Dell Inspiron 7560

Az Asus UX331UN-t a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon üzleteiben, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

2011-ben jelent meg az első Zenbook az Asus kínálatában. Az alumínium házzal készült gépek méltán lettek népszerűek a kategóriájukban, hiszen korábban csak a Macbook áráért kaphatta meg a vásárló azt a minőségérzetet, amit egy unibody fém ház kínál. A Zenbook sorozat az évek folyamán egyfajta bizonyítási lehetőség lett a gyártó számára, hiszen a méretcsökkentési rekordjaikat rendre a Zenbook szériával érték el. Az első Zenbook 17 mm-es vastagsága ma már egészen bumszlinak tűnik a legfrissebb csúcsmodellek 1 centis vastagsága mellett. Tesztünk tárgya, az Asus UX331UN a Zenbookok olcsóbbik fajtájából való, ennek megfelelően nem akar rekordokat döntögetni.

Adatlap
Asus UX331UN
Processzor Intel Core I7-8550U
Lapkakészlet Intel Kaby Lake R
Memória 8 GB DDR3L
Kijelző 13,3 1920×1080 IPS matt
Grafika Intel UHD Graphics 620
Nvidia Geforce MX150 2GB
Háttértár 256 GB SSD (Sandisk, SATA3)
Optikai meghajtó nincs
Portok és csatlakozók 2xUSB3, 1xUSB3.1, HDMI, SD, headset
Kommunikáció Intel 8265 Tri Band wifi, USB-s LAN
Egyéb háttérvilágításos billentyűzet
Akkumulátor kapacitás 50 Wh
Méret 310 x 216 x 14 mm
Súly 1,1 kg
Operációs rendszer Windows 10
Fogyasztói ár 365.000 Ft (2018.03.)
Garancia 2 év

Külső

Az Asus UX331UN szép gép. A kék szín jól áll neki, a vékony kialakítás és a könnyű súly miatt igazi ultrabook érzést kelt. Erősíti a minőségérzetet a teljes egészében fém ház is. A fényes kialakítású fedlapon halványan megfigyelhető az Asusra jellemző körkörös minta. Belül a kijelző körül matt fekete műanyag a keret, a billentyűzetet pedig matt kék színű fém csuklótámasz öleli körbe.

Asus UX331UN max nyitás

A gép alsó része átlagosan merev a hajlításokkal szemben, azonban a billentyűzet és a csuklótámasz alátámasztása nem sikerült túl jól. A peremen kívül a gép minden részén benyomható a felület, nem túl nagy erőkifejtéssel. A kijelző alatti rész még meg is nyikordul, ha rátesszük az ujjunkat.

Sajnos a gép szépsége csak addig tart, amíg kézbe nem fogjuk. Ugyanis minden felület, amivel érintkezünk, rettenetes módon gyűjti az ujjlenyomatokat. A fényes fedlap még hagyján, azt letörli az ember és kész. De a matt csuklótámasz, a gép alja nem tisztítható egyszerűen. Még a billentyűzeten is nyomot hagy a kéz, letörölni pedig szinte lehetetlen. Ez a gép tényleg a nyomozók álma, mert ha a gyanúsított a közelébe ment, akkor egészen biztos, hogy tökéletes ujjlenyomatot őriz meg a gép önmagán.

 

Csatlakozók

Ultrabookoknál megszokhattuk, hogy kevés csatlakozót tesznek a gyártók a gépekre. Szerencsére az Asus UX331UN még az épp megfelelő kategóriába esik a csatlakozásokat tekintve. Két USB3, egy USB3.1 Type C és egy HDMI csatlakozó került a gépre. Ezen kívül headset és microSD kártyaolvasót találunk rajta. Utóbbi elég nagy érvágás lehet olyanoknak, akik útközben munkára használnák a gépet, mert a legtöbb kamerában, fényképezőgépben normál méretű SD kártya lakozik, így csak kártyaolvasó közbeiktatásával tudjuk a képeket a gépre másolni. A vezetékes hálózati csatlakozó nem fért már el a vékony házban, de a gyártó mellékel egy USB-s átalakítót, amivel LAN csatlakozót is tudunk varázsolni a gépre.

Elöl nem találunk semmit, csak egy kicsi, de annál hasznosabb bemélyedést, ami a fedél nyitását segíti.

Asus UX331UN eleje

Jobb oldalon a microSD olvasót, a headset csatlakozót és egy USB3-as portot találunk.

Asus UX331UN jobboldal

Hátul a büszke Zenbook felirat látható és itt van a hűtés kivezetése is, ami csukott állapotban nem látható, csak a gépet kinyitva tűnik elő. A meleg levegő a kijelző felé távozik a gépből.

Asus UX331UN hátulja

Bal oldalra került a többi csatlakozó, a töltőnyílás mellett a HDMI-t láthatjuk, aztán pedig egy USB3 és egy USB3.1 portot. A sort két LED zárja, egyik a töltésről, másik a bekapcsolt állapotról tudósít. HDD visszajelző nem került a gépre.

Asus UX331UN baloldal

A gép alján elöl a két hangszóró nyílását láthatjuk, hátul pedig két nagyon apró rácsot, ahol a levegőt szívja be a hűtés.

Asus UX331UN alja

Kijelző

Az Asus UX331UN első ránézésre kisebbnek tűnik a 13,3-as gépeknél. Pedig a kijelző tényleg 13,3-as benne, csak a kávákat szabták vékonyabbra az átlagnál, ezáltal csökkentve az egész gép méretét. A kevesebb, mint 7 mm-es káva azt jelenti, hogy a fedlap 80%-át foglalja el a kijelző. Az Asus rögtön nevet is adott ennek a kialakításnak: NanoEdge. Fullhd felbontású IPS panel került a gépbe, szerencsére matt felületű. A betekintési szögei jók, a színek is szépek és bevilágítással sem nagyon találkoztunk. És jó hír az arra érzékenyeknek, hogy PWM technológiának sem láttuk nyomát. Akinek pedig kevés lenne ez a panel, az rendelheti a gépet 4K-s felbontású, 100%-os sRGB lefedettségű érintőkijelzővel, mely Asus Pen támogatással is rendelkezik.

Asus UX331UN kijelző

Beviteli eszközök

Ha röviden kellene jellemezni az Asus UX331UN billentyűzetét, akkor azt mondanám: pont olyan, mint a Macbook Air. A gombok alacsony profilúak, rövid úton és nagyon könnyen járnak, viszont egészen határozott, szinte kattanós leütési visszajelzést adnak. Zörgés csak a nagy billentyűknél figyelhető meg, de nem vészes mértékben. Ha az alátámasztás is olyan lenne, mint az Apple gépeinél, akkor ez egy 10/10-es billentyűzet lenne. Sajnos azonban az alátámasztás nem sikerült jól, a billentyűzet minden részén lehet produkálni néhány milliméteres horpadásokat és ugyanez a helyzet a csuklótámasznál is. Ezen kívül a billentyűk enyhén csúszós felületét is szokni kell. A hosszú í-re pedig még mindig nem találták meg a többi billentyűvel megegyező betűtípust.

Asus UX331UN billentyűzet

A touchpad kifejezetten jól sikerült, mondom ezt annak ellenére, hogy én használhatatlannak tartom ezt a beviteli formát. A felület nagyon csúszik, üveglaposan sima, pontosan és gyorsan lehet pozícionálni. Bár különálló gombok nincsenek, de olyan jól eltalálták a mechanikát, hogy a klikkelés teljesen olyan érzés, mint egy különálló gombnál: könnyen jár, halk és jó a visszajelzés is.

Asus UX331UN billentyűzet világítás

Hang, kommunikáció

Az Asus UX331UN-en látható Harman/Kardon embléma általában együtt jár a jó hangzással, még notebookoknál is. Nincs ez másképp most sem. A gép elején-alján lévő, lefelé néző hangszórók tisztán szólalnak meg, magas hangjaik csilingelnek, a középtartománynak nincs doboz hangja. Egyedül a mélyeket hiányolhatjuk, de csodát ne várjunk, ilyen kis hangszórókból nem lehet mély hangokat előcsalni. A sztereó tér elég szűk, gyakorlatilag a laptop méretének megfelelő, nincs térhangzás. A maximális hangerő csak átlagos, nem túl halk, de nem is fogunk vele behangosítani egy szobát. Maximális hangerőnél felfedezhetünk némi torzítást, ha olyan zenét hallgatunk, amiben sok a mély hang. És figyeljünk rá, hogy zenehallgatás közben ne gépeljünk a gépen, mert a csuklónk pont eltakarja a hangszórókat és ilyenkor a jó hangzás teljesen eltompul.

Processzor

Az Asus UX331UN is megkapta az Intel legújabb, 8. generációs processzorát. Az új központi egység legnagyobb újdonsága a négy fizikai mag, mely U-s processzorokban ebben a családban jelent meg először. Mindez a Hyperthreading technológiának köszönhetően azt jelenti, hogy a korábbi generációra jellemző 4 végrehajtó szál helyett itt már 8 áll rendelkezésre. Mindehhez pedig ugyanaz a 15W-os TDP érték társul, mint a 7. generáció processzoraiban.

Asus UX331UN cpu

Sokaknak szöget üthet a fejébe, hogy vajon mi lehet a csalás. Ugyanaz a fogyasztás, kétszer akkora erő? Nos, nem. A 8. generáció órajeleit jelentősen megnyeste az Intel. Amíg az előd 7200U 2,5 Ghz-es alapórajelen működött, addig a 8250U csak 1,6 Ghz-en megy. Ugyan a turbo órajel magasabb az új processzorban (3,4 GHz a korábbi 3,1 GHz-cel szemben), de ezt a turbó órajelet maximum 30 másodpercig bírja a CPU egyhuzamban. Így teljesítmény összességében nem nőtt kétszeresére a magok és a cache megduplázódásával. Az új CPU előnye alkalmazástól függően 20-40% között van.

Grafikus kártya

Az Asus UX331UN-ben lévő, az Nvidia friss Pascal architektúrás Geforce MX150 a korábbi belépő szintű 940M-hez képest átlagosan mintegy 70%-os teljesítménynövekedést hoz.

Asus UX331UN gpu

Asus UX331UN fps2

Asus UX331UN fps1

Memória, háttértár, bővíthetőség

Az Asus UX331UN némileg elavult memóriát és háttértárat hsznál. 8 GB DDR3L memória került a gépbe (létezik belőle 16 GB-os változat is), ami a DDR4 korában érthetetlen választás. A RAM az alaplapra van forrasztva és Dual-Channel módban működik. A háttértár a Sandisktől érkezett, 256 GB-os SSD, de csak SATA3 csatolón keresztül kommunikál a géppel, ez sem a legmodernebb megoldás, hiszen már vannak PCI-E SSD-k is. Akinek kevés lenne a 256 GB, az kérhetio a gépet 1 TB-os PCIe ssd-vel is, természetesen nem kevés felárért.

Bővítésre semmilyen lehetőséget nem kínál a gép, de ez nem szokatlan ebben a kategóriában. Egyrészt a szétszedés is kalandos, mert speciális csavarokkal van összefogatva a gép alsó takarólemeze, másrészt pedig az SSD-n kívül nincs mozgatható alkatrész, a memória az alaplapra van forrasztva, külön HDD hely pedig nem fért el a vékony gépházban. Így aztán hiba esetén alaplapcsere lesz a dologból, ami a garanciaidőn belül valószínűleg nem probléma, utána viszont felér egy gazdasági totálkárral.

Asus UX331UN bill magasság

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

Méretéhez képest meglepően jól sikerült az Asus UX331UN hűtése. Terheletlen állapotban szinte hideg a gépház és a CPU nem megy 40 fok fölé. Terhelve a legmagasabb hőmérséklet a CPU-nál 77, a GPU_nál 69 fok volt, ami még az ultrabook kategóriánál vastagabb gépeknél is jó érték lenne. További plusz pont, hogy a gépház sem melegszik fel, az Enter környékén mértük a legmelegebb hőmérsékletet, 41 fokot.

A gép ventilátora hallatja a hangját terhelés alatt, de sosem lesz zavaróan hangos. Van egy enyhe sivító hangja a légáramlás susogása mellé, de ez sem vészes, láttunk már ennél sokkal hangosabb megoldást is. A ventilátor és a hőcsövek mérete a gép méretéhez képest egészen tekintélyes, ez is szerepet játszik a jó hűtésben.

Az üzemidő terhelés alatt is egész jó, 1 óra 50 perc körül alakul, videolejátszás vagy internetezés közben pedig nem lehetetlen elérni a 8 óra üzemidőt sem. Az 50Wh-s akku támogatja a gyorstöltést is, gyári adatok szerint 49 perc alatt 60%-ra tölt, mi kb. 45 perces töltést mértünk 50%-ra.

Akkumulátor és hőmérséklet
Asus UX331UN
Processzor Intel Core I7-8550U
Grafikus vezérlő(k) Intel UHD Graphics 620
Nvidia Geforce MX150 2GB
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 8 óra
Játék, 10/10 fényerő 1 óra 50 perc
Akkumulátor töltése Félig: 45 perc
Teljesen: 1:55 perc
Hardver terhelés mértéke Alap Játék
CPU hőmérséklet 37 °C 77 °C
GPU hőmérséklet n.a. 69 °C
Zajszint halk halk
Környezeti hőmérséklet 22 °C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
31 31 29 29 29 29
32 28 29 27 27 28
27 28 26 26 26 26
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
32 38 40 33 38 40
33 30 41 31 33 36
28 28 30 30 30 32

Értékelés

Az Asus UX331UN továbbviszi a Zenbook sorozat szellemiségét. A felfrissített hardver egy kiváló anyaghasználatú házba került, meglepő módon a vékonyság ellenére is jó a hűtés és a kijelzőre sem lehet panasza senkinek. Ha mindenképp hibát kellene találni rajta, akkor talán a billentyűzet nem túl meggyőző alátámasztását és a bővíthetőség hiányát hozhatjuk fel, de ez sem rontja el a remek összképet. A tesztelt modell 360.000 forintos árával versenyképes alternatívája a Macbook Air-nek, miközben mind hardverben, mind kijelzőben lepipálja azt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét