Asus Zenbook UX430UQ teszt – ultraszép, ultradrága

0
1171

Az Asus Zenbook UX430UQ-t a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Bevezető

Az ultrabookok nagyon népszerű eszközök, talán még a Macbook Air vezette be ezt a kategóriát azzal, hogy a légies könnyedség mellett korrekt teljesítményt kínált. Azóta persze az almás sorozat már nem tündököl a régi fényében, raadásul a konkurensek is nemhogy felnőttek a feladatokhoz, de túl is nőtték azokat. Az Asus elég komoly erőkkel van jelen a laptopos piacon, lehet választani erőgépet, vagy éppen lehet voksolni elképesztően szép dizájnnal megáldott szerkezetre, mint amilyen egyébként tesztalanyunk, az Asus Zenbook UX430UQ is.

A készülék a kecses formaterv ellenére több mindenre használható: egyrészt a kellemesen erős processzor mellé raktak egy dedikált gyorsítót, így akár a régebbi játékok futtatása, vagy éppen a grafikus feladatok elvégzése sem jelenthet gondot, plusz nagyon korrekt a kijelző, ami esetén még a matt felületnek is lehet örülni. Hab a tortán a rendkívül hosszú üzemidő, ám a tudásért és a szépségért cserébe sajnos mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Nagyon, nagyon mélyen.

Külső, dizájn

Az Asus UX430UQ vonzza a tekintetet, fedlapja pedig igazából az ujjlenyomatokat. A laptop teleje ugyanis egy különleges nanobevonatot kapott, ami eléggé csillogós, fényes, tehát sűrűn kell majd valamilyen törlőkendőért nyúlnunk, ha nem szeretnénk, hogy visszataszítóan elkoszolódjon, és egy tok sem árt, ha nem akarunk villámgyorsan az apró karcok miatt sikítani. Szerencsére nem mindegyik színárnyalat kapott ilyen bevonatot, csak a kék és a rózsaarany.

Az viszont tény, hogy nagyon kompakt masináról van szó; 323 x 225 x 15,9 milliméteres, amihez 1,25 kilogrammos tömeg párosul, ergo hosszabb távon is különösebb karfájás nélkül cipelhető, tényleg egy ultrabook, amit vígan magával hordoz az ember munkába, előadásra. Az anyaghasználat abszolút rendben van, némi műanyag mellett jellemzően alumíniumból épül fel a készülék, az összeszerelési minőségre sem panaszkodhatunk, bár azért néhol talán egy picit élesek az élek.

Csatlakozás

Az Asus Zenbook UX430UQ jobb fele aránylag sivár, két led, egy SD-kártyaolvasó, illetve egy USB 2.0 interfész figyelhető meg, jobb esetben pedig használható itt.

A legtöbb csatlakozó a jobb oldalon hever: itt lehet tölteni az eszközt, van egy USB 3.0, egy microHDMI, egy 3,5 milliméteres jack kimenet, valamint egy USB Type-C port errefelé. Sajnos nincs Thunderbolt 3, sőt a Type-C is csak első generációs.

Billentyűzet

Nincs numerikus billentyűzet, de ez egyáltalán nem gond, hiszen egy 14″-es modellnél egyrészt nem is szokás ilyet beszerelni, másrészt pedig így szellősebb az elrendezés, bőven van hely az ujjbegyeknek, szóval még egy doktori disszertáció végigpötyögése sem okoz gondot. A gombok 15 x 15 milliméteresek, körülbelül 1,4 milliméteres a magasságuk, egyáltalán nem kattognak, így éjjeli bagolyként sem zavarjuk a mellettünk éppen álomba szenderülő párocskánkat.

A klaviatúra háttérvilágítással is rendelkezik, ezt három szintben kapcsolhatjuk be, a legerősebb nappal is látható, de igazából bámelyikre állítjuk, látni fogjuk a gombok körül és közepén átszűrődő fényforrásokat.

Touchpad, ujjlenyomat-olvasó

A touchpad, habár nincs akkora, mint a Macbookokon (pláne, mint az újakon), egész kényelmes és méretes, alul látunk egy kis elválasztócsíkot, ami a jobb és bal egérgombot hivatott megkülönböztetni. Az érzékenysége kiváló, sőt, még a többujjas gesztusokat is korrektül kezeli, és mivel a gépen futó Windows 10 operációs rendszer is jó barátságot ápol ezekkel a lehetőségekkel, egész jó extrákat lehet kihozni (például gyorsan megnyitni az alkalmazásváltót, vagy átlépni a másik “asztalra”.

Fontos megemlíteni, hogy a tapipad jobb felső sarkában egy ujjlenyomat-olvasót is elhelyeztek, aminek elsőre azt hinnénk, hogy kevés használt vesszük, ám a későbbiekben áldjuk majd érte az Asus fejlesztőmérnökeit. A Windowsba lépéséhez szükséges jelszót ugyanis egy idő után eléggé irritáló mindig begépelni, helyette viszont ezzel a megoldással elég csak kinyitni a fedelet, rátenni az ujjunkat a szenzorra és voilá, máris nekiláthatunk a melónak.

Kijelző

Az Asus egy 14 hüvelykes, Full HD, tehát 1920 x 1080 pixel felbontású IPS kijelzőt rakott az UX430UQ-ba, amit leginkább a matt felülete és a szép színei miatt fogunk igazán megkedvelni. A képernyőnek emellett nagyon jó a fényereje, maximumra tekerve nagyjából 331 nitre képes, vagyis mivel nem tükröződik, még nappal is tökéletesen jól olvasható minden tartalom.

A színhűséget a 100%-os sRGB skála mutatja jól, a kontrasztarány 810:1-hez, a fehéregyensúly pedig icipicikét kékes, hiszen 7500K, az optimális 6500K lenne, de ez aligha jelenthet gondot a mindennapokban. A kijelző nem érintésérzékeny, ez valakinek jó, valakinek inkább rossz hír lehet. Fénybeszivárgás talán középen alul látható csak, de elenyésző, egyáltalán nem zavaró mértékben és csak teljesen fekete képernyő esetén. Kihajtani nagyjából 145 fokban lehet a fedelet, ez már azért nem világmegváltó dolog, ölbe rakva a gépet viszont még mindig elég.

Teljesítmény

Az Asus Zenbook UX430UQ lelke nem más, mint az Intel i7-7500U lapka, ez egy 14 nanométeres csíkszélességű, Kaby Lake architektúrára épülő megoldás kétmagos processzorral. A CPU 15 wattos maximum fogyasztási értékkel rendelkezik, alapesetben 2,7 gigahertzen üzemel, ám komolyabb terhelés esetén akár 3,5 gigahertzig is fel tud szaladni az órajel. Kétmagos processzorról beszélünk, ami viszont négy feladatot tud egyszerre ellátni. A gépben 16 GB-nyi DDR4 RAM található, plusz azért nem szabad elmenni szó nélkül a 256 GB-os M.2-es SATA 3 SSD mellett sem. A háttértároló és a WiFi chip cserélhető, más nem.

Grafikus gyorsító

Grafikai műveletek során egyrészt az Intel dedikált kártyája, a HD Graphics 620 tud besegíteni, mivel ez nyilvánvalóan nem túl combos megoldást, így szerencsére rendelkezésünkre áll az Nvidia GeForce 940 MX is. Utóbbi sem egy eget rengető cucc azért, nem is mai fejlesztés, ám legalább belefért a karcsú készülékházba és lehetőséget biztosít arra, hogy néhány régebbi játékot közepes és magas, újabbat pedig közepes és alacsony beállítások mellett futtassunk. Ha valaki mindenképpen össze szeretné hasonlítani a két VGA-t: a 940MX nagyjából 25-40%-kal erősebb a HD 620-nál.

 Játék  FPS (high / med) /940MX)
 Bioshock Infinite  20 / 36 fps
 Tomb Raider  20 / 52 fps
 NFS Most Wanted  17 / 31 fps
 Metro Last Night  14 / 23 fps

Hőmérséklet, zaj

Egy nem túl nagy ventilátor végzi a laptop hűtését, igazából egyszerre kell vigyáznia a CPU-ra és a GPU-ra, amik azonos hőcsövön csücsülnek. A pörgő-forgó alkatrész pedig rendesen megküzd a feladattal, nem véletlen, hogy még alapállapotban is hallani néha, hogy dolgozik, ha pedig játszunk, akkor ha nem is visít, de érezhetően maximumon van járatva. Nyilván azért dokumentumok szerkesztésénél nem durva a helyzet, de egy totál csendes szobában az érékeny fülűek már felkaphatják a fejüket.

A ventilátor 30 fok körül tudja tartani a hőmérsékletet, ha nem kell komoly számítási teljesítmény, ám ha már valami grafikaigényesebb dologgal ütjük el az időt, akkor nem tud úrrá lenni a gép forrófejűségén, nem ritka, hogy majd’ 50 fokra felhevül a billentyűzet fölött lévő rész.

Akkumulátor

Az Asus Zenbook UX430UQ hűtését tehát nem lehet maradéktalanul dicsérni, ellenben az üzemidőt már igen. Ha csak böngészünk és dokumentumokat olvasunk, netalántán Excel táblázatot kreálunk, akkor 1/3-os fényerő mellett úgy 8 és fél órányi működésre számíthatunk. Filmezni Full HD mozik esetén bő 10 óráig lehet, még a 4K sem csökkenti jelentősen ezt az értéket, a teljes terhelés azonban igen, játéknál például 1,5 óra alatt képes teljesen lemerülni a laptop.

Hangszóró

Ugyan az alul található sztereó hangszórók minősége nem veszi fel a versenyt a jobb hifikkel, egyáltalán nem ez volt a cél. A Harman Kardon felirattal jelzett megoldások ugyanis egyrészt nagyon jól szólnak, vagyis hangosak, ami korábbi Asus laptopoknál nem mindig volt így. Mivel elég nehezen tudjuk mindkettőt letakarni (illetve miért is szeretnénk), a maximum 83 dB-es hangerő mellett még a minőséggel is elégedettek lehetünk, egész korrektül elválnak egymástól a mély és a magas hangok.

Végszó

Az Intel 8260 AC WiFi modullal és Bluetoothszal szerelt Asus UX430UQ bizony jó gép, szinte minden fontos feladatra használható, ha valaki nem gamer, mondjuk aki állandóan LoL-ozik vagy COD-ozik, azoknak valószínűleg meg sem fordul a fejében, hogy ultrabookot vegyenek. Majd pár év múlva, amikor a technológia eljut arra a szintre, hogy ekkora notebookok lesznek hatalmas erővel megáldva.

Az Asus újdonsága tényleg helytáll a mindennapokban, kényelmes billentyűzet, jól használható tapipad, ujjlenyomat-olvasó, nagyon szép dizájn, valamint igazán korrekt kijelző és üzemidő jellemzi. A végére hagytuk viszont az árcímkét, ami előtt érdemes egy kicsit helyet foglalni: nagyjából 443 ezer forintot kóstál tesztalanyunk, ebben nyilván közrejátszik minden előbb leírt tulajdonság, plusz maga az ultrabook kategória és a márkanév is. Nem mondhatjuk, hogy ennyit feltétlenül megér, a fedlap fényessége elég kiábrándító, és hát vannak azért komoly alternatívák, elég csak a Dell XPS 13-ra gondolni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét