DroneZone – Hello Tello! DJI Tello teszt

0
3634

A most következő DJI Tello teszt kifejezetten Neked szól, ha már régóta álmodozol egy DJI drónról. Akkor se lapozz tovább, ha csak az aktuális drón-trendek legolcsóbb, egyben egyik legérdekesebb képviselője érdekel. Kezdjük rögtön a legfontosabb kérdéssel:

Valóban DJI termék a Tello?

Néhányan rögtön rávághatják, hogy Tello drón hivatalosan a Ryze Technology terméke. Ez így ebben a formában igaz is, de lényegében minden meghatározó alkotóelemet a DJI-nak köszönhetünk, ez alól kivétel a processzor, ami az Inteltől érkezett. Ennek alapján egészen biztos, hogy ilyen lenne a DJI belépő szintű drónja is, vagyis teljes jogalappal állíthatjuk, hogy a Tello a Spark, a Mavic és a Phantom sorozat legkisebb testvére.

DJI Tello teszt
Specifikációk
Forgószárny  quadkopter (forgószárnyanként 2 légcsavar lapáttal, szénkefés)
Vezérlőegység Intel® Movidius™ Myriad 2™ VPU
Vertikális hatótáv 10 méter
Horizontális hatótáv 100 méter
Kamera 5 MP (2592x1936p képméret), jpg
720p@30fps HD EIS MP4 (FOV 82.6°)
GPS/GLONASS n/a
SD kártyahely n/a
Protok és csatlakozók 1x microUSB (töltőport)
Kommunikáció 802.11n Wi-Fi@2.4 GHz
Repülési funkciók 360, flips, bounce, circle, up&away, throw&go
Akkumulátor kapacitása 1.100 mAh (13 perc repülési idő)
Méret 98 x 92,5 x 41 (mm)
Tömeg akkumulátorral 80 g
Doboz tartalma drón, akkumulátor, tartalék légcsavar szett
Vásárolható kiegészítők légcsavar, akkumulátor, töltő hub, fedlap, tok, VR szemüveg, kontroller
Fogyasztói ár (2018. július) 33 900 Ft
Garancia 12 hónap

DJI Tello teszt

A DJI Tello teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.

DJI Tello teszt – az első benyomások

Első ránézésre a Tello teljesen megfelel a DJI által követett formatervezési elveknek. Ennél a megállapításnál is meglepőbb, ha a Sparkot és a Tellot egymás mellé tesszük, hiszen rögtön láthatóvá válik a rokoni szál. Egyébként a dobozon keresztül semmilyen érdekességet nem látunk, de ahogy először kézbe vesszük meglepő dolog történik. A Tello névre hallgató repülőszerkezet, ami mindössze 32 ezer forintba kerül, olyan minőségi érzetet kelt, mint a nagytestvérei.

Méretei ellenére is jókötésű, az összeszerelés pedig méltó a vérvonalhoz.

A Tello egy quadkopter és minden forgószárnyán két-két légcsavar lapát kap helyet. Minden légcsavart külön védőelem óv a sérülésektől, de ezeket könnyen el tudjuk távolítani. Ezáltal a repülési tulajdonságok némileg javulnak, de így a Tello védtelen légcsavar lapátjai jobban ki vannak téve a sérülésveszélynek. Az előbb-utóbb bekövetkező propeller törés viszonylag könnyen orvosolható, mivel a dobozban is helyet kap egy tartalék szett. A Tellohoz vásárolhatunk még különböző színű felső borításokat is, hogy ezzel is színesítsük a kis repülőszerkezetet.

DJI Tello teszt – mégis milyen a kamera?

Egy drón esetében nagyon fontos, hogy mennyire egyszerűen kezelhető. A komolyabb szerkezetek esetében a kamera egy külön gimbal segítségével mozgatható. A Tello esetében ez nem így van, a kamera rögzítése teljesen fix. Ez ebben az árkategórában egyáltalán nem jelent gondot, néhány versenytárs még kamerával sem rendelkezik. A kamera 5 megapixel felbontással bír és 720p, vagyis HD minőségű, elektronikusan stabilizált (EIS) képrögzítésre képes. Ez a kép a mai kor standardjai alapján nagyon esetlegesnek tűnik, de talán árnyalja a képet az a tény, hogy az iPhone 4 volt az első Apple telefon, amelynek a hátlapi kamerája hasonló specifikációkkal rendelkezett. Viszont. Egy kép többet mond ezer szónál. Figyelembe véve, hogy ez a teszt, valamivel többet tartalmaz ezer szónál, így sokkal jobban átjön a Tello-életérzés, ha megnézzük a következő videót.

A kamera a videóképet valós időben továbbítja okoseszközünkre (tablet vagy telefon) és ott is kerül rögzítésre, mivel a Tellonak nincs SD kártya foglalata. Hatótávolsága vízszintesen 100, függőlegesen 10 méter. Ezek az értékek WiFi Range Extender segítségével minimálisan tovább növelhetőek, és ezzel a megoldással a 2,4 GHz-es kapcsolat minősége javítható. További érdekességet jelenthet, hogy a Tello VR-szemüveg kompatibilis.

DJI Tello teszt – mennyire kezelhetó a drón?

A fenti kérdésre a következő rövid válasszal tudok szolgálni:

a DJI Tello egy kezesbárány.

Ennél azonban jóval többről van szó. Hasonló árkategóriában nézelődve a legtöbb drón eléggé fapados – se érzékelők, se kamera. Az olcsó kivitel gyakran egyet jelent azza, hogy csak a repüléshez szükséges légcsavar szerkezet kerül egy plasztik borításba, amely mellett még a vezérlő elemek kapnak helyet. Ezzel szemben a Tello korszerű elektronikai és érzékelő rendszerekkel van felszerelve. A kis légijármű agya a 14 magos Intel Movidius Myriad 2 VPU, amelyet kifejezetten a 3 dimenziós térben történő vezérlésére terveztek. Ez a VPU lehetővé teszi, hogy a fejlett szenzor és kameraképek feldolgozását követően kifejezetten stabil repülési tulajdonságokat vegyen fel az aprócska repülőszerkezet. Fordítsuk le ezt a szakzsargont és nézzük, milyen funkciókkal ruházza fel ez a rengeteg ketyere a kicsikét:

Up & Away: a drón magát vezérelve kezd hátra-, és felfele irányuló mozgásba, eközben a kamera felveszi az elé táruló képet
Circle: a drón körkörös mozgásba kezd, a kamerát a középpont felé fordítva
360: a drón egy 360o fokos kört írt le a saját tengelye kerül, a kamerát kifelé fordítva
Flips: a drón egy „bukfencet” hajt végre a megadott irányba
Bounce: a drón „szökdellve” repül a megadott irányba
Throw & Go: a drón forgószárnyai finoman felpörögnek, majd miután eldobtuk az repülni kezd és megfügg a levegőben

Ez azonban nem minden. A DJI Tello képes az automatikus fel-, és leszállásra a tenyerünkből is, felszerelték továbbá ütközéselkerülő rendszerrel, valamint a megadott értéknél figyelmeztet az alacsony akkumulátor szintre. A történethez azonban hozzátartozik még néhány apróság, de ez már a „fekete leves”. A DJI Telloban nincs GPS érzékelő, a dobozban nem találunk külön kontrollert és mindössze 80 grammot nyom.

Ezek azért nagyon fontos jellemzők, mert a szabadban reptetett Tello nagyon ki van téve az uralkodó széljárásnak. Már mérsékelt légmozgás mellett is „meginog a lába”, GPS hiányában ugyan függ a levegőben, de – pehelysúlyának köszönhetően – könnyen elsodródik, amit telefonról / tabletről nehéz lekezelni. Fontos még tudnunk, hogy a gyártó – egy feltöltéssel – 13 perces repülési élményt ígér, ami jól kifejezi a Tello méreteit. Még egy apróság: a szabadtéri repülés megkezdése előtt azért érdemes átfutnunk az eseti légtér kijelölésével összefüggő DroneZone összefoglalót.

DJI Tello teszt – milyen az app?

Első nekifutásra abba a hitbe ringattam magam, hogy a DJI saját alkalmazásán keresztül lehet irányításunk alá venni a Tellot. Ez a feltételezés azonban nem volt helytálló, mivel a kis drónt a saját Tello névre keresztelt applikációjának segítségével reptethetjük meg. Letölthető:  eszközre innen / androidra innen.

A kezelőfelület nagyon intuitív,

zéró tapasztalat mellett is ki lehet következtetni az első használatba vétel menetrendjét – de az app is végigvezet bennünket ezen. Miután levegőbe emelkedett, az érintőkijelző két alsó sarkában lévő két virtuális joystick segítségével terelgethetjük a kicsikét. A fejlett rendszernek köszönhetően kifejezetten reszponzív, így az átlagosnál jobban irányítható. Az igazi élményért cserébe mégis javasolt a plusz 10 ezer forintért vásárolható kontroller. Sőt, öszvér-megoldásként akár a telefonunkhoz is vásárolhatunk megfelelő kiegészítőt (lásd, alábbi képek).

dji tello vr goggles

Két ikonra azonban még fel kívánom hívni a figyelmet, az egyiken fogaskereket, míg a másikon stilizált drónt láthatunk. Előbbivel a kalibrációs beállításokat hozhatjuk elő, frissíthetjük a firmware-t, választhatunk az irányítási módok közül és beállíthatjuk: a mértékegységeket, a fotó minőséget, valamint az alacsony töltöttségi szint figyelmeztetését. A stilizált drón ikonra bökve a korábban felsorolt repülési módok közül (pl.: up & away) választhatunk, ami lényegében a felhasználói élmény sava-borsát fogja jelenteni.

Az alkalmazással összefüggésben érdemes felhívni a figyelmet a DJI Tello programozhatóságára. Ezt a Massachusettsi Műszaki Egyetem (Massachusetts Institute of Technology, MIT) által fejlesztett Scratch alapokon tehetjük meg. Nagyon egyszerű folyamatról van szó, amely során lényegében összeLEGOzhatjuk a különböző utasításokat. Például; emelkedj 5 méterre, majd repülj 25 métert előre és szállj le. A felhasználás mikéntje és a parancssor összeállítása a fantáziánkra van bízva.

DJI Tello teszt – a konklúzió

Nem túlzás azt állítani, hogy ebben az árszegmensben a DJI Tellonak nincs versenytársa. A Ryze Technologies mögött álló DJI lényegében annyira kigyúrta a Tellot, hogy kicsiknek és nagyoknak, kezdőknek és haladóknak egyaránt örömet és meglepetést fog okozni.

DJI Tello teszt / Pro és Kontra
(+) DJI & Intel alapok (-) szélállósága gyenge
(+) könnyen repülhető
(+) minőségi összeszerelés (-) viszonylag rövid hatótáv
(+) rengeteg funkció
(+) intuitív applikáció (-) nincs SD kártyahely
(+) olcsó

Nem is ragozom tovább a szót, mindenkinek azt javaslom, hogy vegyen egyet és a marketing szöveghez hűen:

Feel the Fun!

DJI Tello Teszt

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét