Fizetős keresésen agyal a Google

0
1826

A Search Generative Experience (SGE) a Google új keresési funkciója, amit szélesebb körben egyelőre még nem vezettek be, de páran már kipróbálhatták. Lényegében egy olyan szolgáltatásról van szó, ami a mesterséges intelligencia segítségével kivonatokat készít az interneten fellelhető cikkek alapján, valamint releváns oldalakat ajánl a témákban.

Az SGE-ről eddig az a hír járta, hogy ingyenesen, a normál Google-keresés részeként válik majd széleskörben is elérhetővé. A Financial Times most arról számolt be, hogy a keresőóriás azt fontolgatja, díjat számítana fel az AI szolgáltatásért. A jelentés szerint a Google fő keresőmotorja továbbra is ingyenes maradna, viszont bizonyos, feltehetően a mesterséges intelligencián alapuló szolgáltatások csak a prémium ügyfelek számára lennének elérhetőek.

Azonban a források megjegyezték, hogy a prémium szinten sem menekülhetnek a felhasználók a reklámok elől. Bár a Google bizonyos funkciókat már korábban fizetőssé tett (például az extra tárhelyet és az AI Premium nevű szolgáltatást), ez lenne az első alkalom, hogy díjat számít fel egy, a keresőmotorjához tartozó funkciónál.

techkalauz.hu – az online techmagazin